Υπο άκρα μυστικότητα κλειστή τηλεδιάσκεψη για τα χημικά

Ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών μπορεί να ανακοίνωσε και επίσημα, την ώρα που οι αντιδράσεις και πέραν της Κρήτης διογκώνονται, ότι η διαδικασία για τα χημικά της Συρίας βγήκε ήδη εκτός χρονοδιαγράμματος καθώς το 8% των χημικών ακόμη δεν έχει μεταφερθεί εκτός Συρίας, όμως ανεπισήμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Νέα Κρήτη”, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά και όλα δείχνουν ότι οι έχοντες την ευθύνη του όλου εγχειρήματος ετοιμάζονται μέσα στον Ιούλιο να προχωρήσουν στο πείραμα, επί της ουσίας, της εξουδετέρωσης των χημικών για πρώτη φορά στη θάλασσα και μάλιστα στη Μεσόγειο, νότια της Κρήτης.

Μάλιστα, η καθυστέρηση “εξόδου” όλων των ποσοτήτων των χημικών της Συρίας εκτός χρονοδιαγράμματος, που λήγει στις 30 Ιουνίου, μπορεί επισήμως να αποδίδεται στην έκρυθμη κατάσταση στη Συρία, στην ουσία όμως ο χρόνος αυτός αρχίζει να αξιοποιείται τόσο από τον Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών, όσο και από το πλήρωμα και τους επιστήμονες του αμερικανικού πλοίου του πολεμικού ναυτικού “Cape Ray” για τη δημιουργία επικοινωνιακού κλίματος αντιστροφής των αντιδράσεων περιοχών όπως η Κρήτη, η Ιταλία και η Μάλτα.

Έτσι, μέσα από κλειστού τύπου ενημερώσεις σε ειδικούς και επιστήμονες, μέσα από αυστηρή επιλογή προσκλήσεων (που πάντως δεν αφορούν επιστήμονες που από την πρώτη στιγμή έχουν αντιταχθεί καθολικά στο όλο εγχείρημα στη Μεσόγειο) επιχειρούν μία κάποια ενημέρωση, η οποία όμως μόνο κατατοπιστική που δεν είναι. Το γεγονός πάντως ότι το “Care Ray” εδώ και 4 μήνες παραμένει ελλιμενισμένο στη ναυτική βάση της Ισπανίας στη Ρότα, σε συνδυασμό με την ανάλογη πίεση και τις διαστάσεις που έχει πάρει το όλο θέμα με πρωταρχικό ρόλο σε αυτό τις αντιδράσεις στην Κρήτη, προβαίνουν σε κάποιες επικοινωνιακές κινήσεις, οι οποίες όμως δίνουν έστω και με το σταγονόμετρο πληροφορίες για τα επερχόμενα. Το αξιοπερίεργο είναι πως ουσιαστικά ενημέρωση και διαβεβαιώσεις έχουμε από την πλευρά εκείνη που αναλαμβάνει το επικίνδυνο εγχείρημα στη Μεσόγειο, χωρίς οι επιστήμονες που μετέχουν σε τέτοιες ενημερώσεις να μπορούν να προβάλουν αντίλογο, ούτε καν για απαντήσεις που δεν παίρνουν στα ερωτήματά τους.

Η κλειστή τηλεδιάσκεψη

Χθες το απόγευμα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Νέα Κρήτη”, μετά από κλειστή πρόσκληση, με ευθύνη του εκπροσώπου Τύπου του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών, που έχει επιφορτιστεί με την υπόθεση της εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας για πρώτη φορά στη θάλασσα και μάλιστα στη Μεσόγειο, Μάικλ Λούαν, οργανώθηκε τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή των Ντομινίκ Ανέλι, επικεφαλής της μονάδας Χημικής Αποστρατιωτικοποίησης του OCPW, υπεύθυνου για το “Cape Ray”, και του δρ. Ραλφ Τραπ – ανεξάρτητος επιστήμονας, ειδικός στη σύμβαση περί χημικών όπλων και τις τεχνολογίες καταστροφής χημικών όπλων, με μετέχοντες σε αυτήν επιστήμονες και εκπροσώπους περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Μάλιστα, η τηλεδιάσκεψη αυτή προκλήθηκε μετά τις πιέσεις του καθηγητή Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Άρη Τσατσάκη, ο οποίος έριξε το βάρος της πίεσής του, ως πρόεδρος ταυτόχρονα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Τοξικολογίας EUROTOX. Στην τηλεδιάσκεψη, που κράτησε μία ώρα, εκτός του κ. Τσατσάκη, παρενέβησαν ο Νίκος Χαραλαμπίδης του ελληνικού τμήματος της Greenpeace και ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος. Μίλησαν ακόμη εκπρόσωποι οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Μάλτα.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Ο Κρητικός επιστήμονας Άρης Τσατσάκης έθεσε εξαρχής ευθέως το ερώτημα πότε, πού και πώς προτίθενται να εξουδετερώσουν τα χημικά της Συρίας στη Μεσόγειο και ποια μέτρα έχουν λάβει σε περίπτωση απρόσμενου ατυχήματος. Ο Ντομινίκ Ανέλι, επικεφαλής της Μονάδας Χημικής Αποστρατιωτικοποίησης του OCPW, υπεύθυνος για το “Cape Ray”, απάντησε ότι το θέμα είναι διαβαθμισμένο ως στρατιωτικό απόρρητο και έτσι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, πέρα από όσα είναι γνωστά.

Στο ερώτημα του κ. Τσατσάκη, αν το εγχείρημα έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος και θα καθυστερήσει, ο ίδιος απάντησε ότι πράγματι οι αβεβαιότητες στη Συρία έχουν βγάλει το εγχείρημα εκτός χρονοδιαγραμμάτων, ωστόσο, όπως του αποκάλυψε, αυτό δεν πάει πίσω πολύ περισσότερο από τα μέσα Ιουλίου. Μάλιστα, στο ερώτημα του καθηγητή Τοξικολογίας για πόσο χρόνο θα γίνει εν πλω η υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο κι αν θα αγγίξει τους 10 μήνες, ο κ. Ανέλι επέμεινε ότι από τη στιγμή της έναρξης η εξουδετέρωση δε θα περάσει τις 60 μέρες, ενώ ο δρ. Ραλφ Τραπ, ανεξάρτητος επιστήμονας, ειδικός στη σύμβαση περί χημικών όπλων και τις τεχνολογίες καταστροφής χημικών όπλων, υποστήριξε ότι μπορεί να κρατήσει έως 90 μέρες, ενώ και οι δύο σημείωσαν πως όλο το εγχείρημα με τη μεταφορά των υπολειμμάτων με κοντέινερ στη στεριά για πλήρη αδρανοποίηση σε Φιλανδία, Αγγλία και ΗΠΑ θα κρατήσει 10 μήνες.

Μόνο επιθεωρητές του ΟΗΕ

Διαβεβαίωσαν πως τίποτα δε θα πέσει στη θάλασσα, όμως στο ερώτημα αν αυτό θα πιστοποιείται από ανεξάρτητους παρατηρητές, απάντησαν ότι ο ίδιος ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών είναι ανεξάρτητος φορέας και ως εκ τούτου θα πρέπει να εμπιστευόμαστε ότι με κάθε λεπτομέρεια θα καταγράψουν οι επιθεωρητές του πάνω στο “Cape Ray”.

Το γεγονός ότι το όλο εγχείρημα για πρώτη φορά στη θάλασσα ήδη χαρακτηρίζεται απόρρητη στρατιωτική επιχείρηση, κατά αυτούς θα πρέπει να μας καθησυχάζει πως, αν συμβεί κάτι, θα το μάθουμε, παρότι, όπως σημείωσαν, τη διαδικασία έναρξης της υδρόλυσης θα τη μάθουμε και επίσημα αφού αυτή θα έχει προχωρήσει!

Η περίπτωση κακοκαιρίας

Στο σημείο αυτό παρενέβη η Γαλλίδα επιστήμονας του ακτιβιστικού περιβαλλοντικού οργανισμού Robin des Bois, η οποία ρώτησε αν οι καιρικές συνθήκες με υψηλό κυματισμό στη Μεσόγειο θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την υδρόλυση εν πλω στο “Cape Ray”.
Οι δύο επιστημονικά υπεύθυνοι του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών παραδέχτηκαν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το εγχείρημα θα διακόπτεται, αρνήθηκαν όμως να απαντήσουν πού θα ελλιμενίζεται προσωρινά το αμερικανικό πλοίο σε αυτήν την περίπτωση, επικαλούμενοι το «στρατιωτικό απόρρητο». Μάλιστα, σε άλλη ερώτηση της Γαλλίδας ειδικού παραδέχτηκαν ότι σχέδιο «Β» για εξουδετέρωση των χημικών σε ξηρά ή σε άλλη περιοχή δεν υπάρχει, υποστήριξαν όμως ότι ναι μεν γίνεται για πρώτη φορά στη θάλασσα, θα πρέπει όμως να μας καθησυχάζει το γεγονός ότι μέχρι σήμερα όλες οι εξουδετερώσεις χημικών από τον Οργανισμό δεν είχαν καμία αστοχία (!).

Υπαρκτός αλλά απόρρητος σχεδιασμός σε ενδεχόμενο ατύχημα!

Ο καθηγητής Τοξικολογίας Άρης Τσατσάκης επανήλθε με νέα τοποθέτηση, ζητώντας να μάθει αν σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει σχεδιασμός, και ποιος, για την αντιμετώπισή του. Οι δύο εντεταλμένοι του Οργανισμού αρκέστηκαν να απαντήσουν ότι έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα γι’ αυτό το ενδεχόμενο, όπως και όλα τα μέλη των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων που θα συνοδεύουν το “Cape Ray” στο εγχείρημα, δεν έδωσαν όμως άλλες λεπτομέρειες και κυρίως τι θα πρέπει να ξέρουν και να πράξουν τα κράτη και οι λαοί της Μεσογείου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που πρώτιστα αφορά τη δική τους ζωή. Μάλιστα, όταν ο κ. Τσατσάκης τού επισήμανε την αδράνεια ενημέρωσης της ελληνικής Πολιτείας στο θέμα, του απάντησαν ότι αυτό δεν τους αφορά, είναι υπόθεση της Ελλάδας. Οι ίδιοι, ως Οργανισμός, ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς των κρατών και επιστήμονες, αλλά επανέλαβαν τις ιδιαιτερότητες αυτής της ενημέρωσης ως εγχείρημα στρατιωτικού απορρήτου για την όλη αποστολή (!).

Οι παριστάμενοι στην τηλεδιάσκεψη έμειναν με πολλές απορίες και κενά, δέχτηκαν καλόπιστα τις διαβεβαιώσεις των ειδικών του Οργανισμού, όμως είναι προφανές ότι δεν αρκεί η διαβεβαίωση σε καίρια ερωτήματα, που απλά ο Οργανισμός τα προσπερνάει με άλλοθι το χαρακτήρα της επιχείρησης ως «στρατιωτικά απόρρητη».

ΠΗΓΗ

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *