08:24 - 26/12/2011

Υποχρεωτική από το 2012 η δήλωση όλων των καταθέσεων στις τράπεζες!

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις τράπεζες η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία από το νέο έτος όλοι οι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται να δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση όλες τους τις καταθέσεις, τις αγορές ομολόγων, μετοχών ή άλλη ακίνητη και κινητή περιουσία!

Οι τράπεζες προβληματίζονται, καθώς η απόφαση αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι καταθέτες να «σηκώσουν» από τις τράπεζες και τις όποιες καταθέσεις έχουν αφήσει, καθώς και η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο.
Συγκεκριμένα, η απόφαση του υπουργείο προβλέπει ότι στις φορολογικές δηλώσεις που θα καταθέσουμε σε λίγους μήνες, θα υπάρχουν νέα, ξεχωριστά «κουτάκια» με κωδικούς, στα οποία μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουμε τις καταθέσεις μας στις τράπεζες (εσωτερικού και εξωτερικού), τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, πισίνες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης μεγάλης αξίας, έσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και έξοδα διαβίωσης (εναλλακτικά εξετάζεται να υπάρχει ένα ξεχωριστό έντυπο δήλωσης «πόθεν έσχες» που θα συνυποβάλλεται με τη δήλωση εισοδήματος κάθε χρόνο).
Όπως αναφέρει, μάλιστα, το «Πρώτο Θέμα», η απόφαση αυτή ενέχει τον κίνδυνο, σύμφωνα με τους νομικούς κύκλους, στην περίπτωση που κάποια κυβέρνηση θελήσει μελλοντικά να φορολογήσει τις καταθέσεις στις εγχώριες και ξένες τράπεζες να υπολογίσει ακριβώς πόσα έσοδα θα έχει.
Η υποχρέωση του να δηλωθούν πλήρως όλες οι καταθέσεις, δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, με το νέο έτος και με αυτό θα καθιερώνονται φορολογικά κριτήρια «νέας γενιάς» που έχουν τη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ως στόχο να εντοπίσουν τα πραγματικά εισοδήματα 1 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών. Μάλιστα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα καλούνται στο εξής να δικαιολογούν πού βρήκαν τα χρήματα για να αγοράσουν ή να συντηρήσουν τα αυτοκίνητα και τα σπίτια που έχουν στην κατοχή τους.
Με τη ρύθμιση, αναμένεται να θεσπιστούν επίσης κίνητρα ώστε οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τα τυχόν υψηλά πρόστιμα που θα επιβάλλονται, καθώς μέχρι σήμερα τα έσοδα του κράτους από την είσπραξη προστίμων είναι πολύ μικρά.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να σχεδιάζει:
• Eάν σε κάποιον ελεύθερο επαγγελματία επιβληθεί πρόστιμο αλλά τα δύο επόμενα χρόνια είναι συνεπής με τις φορολογικές του υποχρεώσεις, τότε θα μπορεί να ζητήσει από την Εφορία την κατάργηση του 30% του προστίμου. Εάν πράγματι είναι συνεπής, τότε αυτό αυτομάτως θα διαγράφεται. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η επιχείρηση να είναι ενεργή και να μην έχει παύσει τη λειτουργία της.


• Εάν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί με την ισχύουσα νομοθεσία είναι υψηλότερα των νέων ρυθμίσεων, τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί εντός 100 ημερών από την ψήφιση του νόμου να προσέλθει στην Εφορία και να ζητήσει ο υπολογισμός των παλαιών προστίμων να γίνει με τη νέα μέθοδο.


• Καταργείται η διαδικασία της απόρριψης των βιβλίων που αποτελούσε βραχνά για κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Από τις αρχές του χρόνου τα βιβλία εκείνου που συλλαμβάνεται με φορολογικές παραβάσεις θα χαρακτηρίζονται επαρκή αλλά θα τιμωρείται είτε με διόγκωση του τζίρου είτε με προσαύξηση των φορολογικών κερδών (η ποινή θα είναι ανάλογη της παράβασης).

eklogikagr

πηγη

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Loading...

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*