07:41 - 25/06/2014

Υποπτα “ατυχήματα” στην ΔΕΗ λίγο πριν ξεπουληθεί για…καθρεπτάκια !

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Υποπτα “ατυχήματα” στην ΔΕΗ λίγο πριν ξεπουληθεί για…καθρεπτάκια !

του Αυγερινού Χατζηχρυσού


Ποιος απο εσάς δεν θα ήθελε να κατέχει μια εταιρεία με κύκλο εργασιών 6 δισ., με 7,5 εκατ. αποκλειστικούς πελάτες, καθαρά κέρδη περίπου 1 δισ. το 2009 και περιουσία 15-20 δισ.; Σκεφτείτε τώρα κι έναν τρόπο να αποκτήσετε μια τέτοια εταιρεία, χωρίς αντίτιμο!

Αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται απίθανο, τα τεκταινόμενα στη ΔΕΗ επιβεβαιώνουν πως στην Ελλάδα του Μνημονίου δεν αποκλείεται τίποτα. Η φιλολογία για το ξεπούλημα των δημόσιων εταιρειών και οργανισμών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι ότι το Δημόσιο πουλάει εταιρείες που ήταν ζημιογόνες.

Αλλά ποιος είναι την σήμερον ημέρα τόσο ευκολόπιστος, ώστε να καταβάλει τίμημα για να ζημιωθεί; Αλλά και γιατί κάποιος να πληρώσει το ακριβές αντίτιμο για κάτι κερδοφόρο, όταν μπορεί με τους κατάλληλους τρόπους να το αποκτήσει με μηδαμινό αντίτιμο, αφού πρώτα το απαξιώσει; Αυτό ακριβώς γίνεται μεθοδευμένα τα τελευταία χρόνια στη ΔΕΗ, η οποία ήταν η πιο κερδοφόρα ελληνική εταιρεία, πουλώντας μάλιστα το φθηνότερο ρεύμα της Ευρώπης, κι αυτό επειδή το υπέδαφος της Ελλάδας έχει τον δικό της «μαύρο χρυσό» που λέγεται λιγνίτης.

Είναι από τις λιγότερο ρυπογόνους ύλες, σε σχέση π.χ. με την πυρηνική και από τις πιο φθηνές, καθώς η αμέσως φθηνότερη, το φυσικό (και «ιδιωτικό») αέριο κοστίζει 100/MWhr, ενώ ο λιγνίτης μόλις 30/MWhr. Επιπλέον, είναι σταθερής απόδοσης, σε αντίθεση με την «Πράσινη Ενέργεια», που λειτουργεί μόνο με τον άνεμο και την ηλιοφάνεια. Φόρτωσαν, λοιπόν, στη ΔΕΗ (και, κατά συνέπεια, στους καταναλωτές) την πανάκριβη και μη παραγωγική «Πράσινη Ενέργεια», δημιουργώντας τεχνητά ένα χρέος 2 δισ. ευρώ μέσα σε 40 μήνες, αφού την υποχρέωσαν να αγοράζει πιο ακριβά από όσο πουλάει! Έπειτα την υποχρέωσαν να αγοράζει ρεύμα από ιδιώτες, που χρησιμοποιούν επίσης πανάκριβο φυσικό αέριο και, μάλιστα, στις ακριβότερες τιμές της Ευρώπης.

Αλλά δεν έμειναν σε αυτό, καθώς στις 10 Μαρτίου έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο για τη «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», κι αυτό μόνο για 4 ημέρες! Ενώ για να απαξιωθεί και στη συνείδηση του κόσμου, εκτός από την υπερπροβολή των «μπροστάρηδων» συνδικαλιστών, η ΔΕΗ έχει αφεθεί στην τύχη της, με αποτέλεσμα black out όπως αυτό της Σαντορίνης το καλοκαίρι, αλλά και η πρόσφατη μεγάλη κατολίσθηση στις 15 Ιανουαρίου το πρωί, στα νοτιοδυτικά όρια (πρανή) του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα), η οποία προμηθεύει με πρώτη ύλη (λιγνίτη) τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρενέργειας στην Πτολεμαΐδα.

Αυτή η ανεξήγητη αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει η ΔΕΗ την πρώτη ύλη και τα ορυχεία οδηγεί στην απαξίωσή της, αλλά ταυτόχρονα εκτοξεύει και την τιμή του «φθηνού» λιγνίτη. Ηταν, μάλιστα, απαίτηση της Τρόικας να επιβληθεί παράλογο χαράτσι 200 εκατ. στον ελληνικό λιγνίτη, προκειμένου να πουλήσουν τα γερμανικά εργοστάσια φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Έτσι, τεχνητά ακρίβυνε κατά ένα μέρος το κόστος.

Ενας άλλος λόγος που εκτόξευσε το κόστος είναι η εγκατάλειψη των ορυχείων λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Πρακτικά, αυτό που κρατάει ακόμη είναι το ορυχείο Νότιου Πεδίου, καθώς το Ορυχείο Ποντοκώμης δεν έχει λειτουργήσει ακόμη πλήρως, ενώ του Αμύνταιου έχει πολύ φτωχό κοίτασμα. Το ορυχείο της Μαυροπηγής, η κυριότερη πηγή πρώτης ύλης για το εργοστάσιο της Πτολεμαΐδας, έκλεισε λόγω κατολίσθησης από τον Ιανουάριο, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις μηχανικών. Η ΔΕΗ δεν έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τις ενέργειες που έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει ώστε να επαναλειτουργήσει το ορυχείο ή για τις εναλλακτικές που υπάρχουν για την ομαλή ρευματοδότηση της Bορείου Ελλάδας.

Σε συζήτηση με τον γράφοντα, ο Νίκος Δ. Στεφανής, διπλ. μηχανικός, συνταξιούχος ΔΕΗ, αναρωτήθηκε για ποιον λόγο δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του το Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης των Ορυχείων (Mine Master Plan) του1995. Έχει αντικατασταθεί μήπως από κάποιο επικαιροποιημένο Σχέδιο και, αν ναι, πώς το σχέδιο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη Ενεργειακή Πολιτική της χώρας, και ποια είναι η πολιτική αυτή; Επίσης, για τον κο Στεφανή θα είχε σημασία να μάθουμε ποια είναι τελικά η μορφή που θα πάρει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, μετά το πέρας της εξορυκτικής δραστηριότητας, αλλά και στα ενδιάμεσα στάδια, πότε θα συνταχθεί και θα δοθεί σε Δημόσια Διαβούλευση ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης της Δ. Μακεδονίας, στο οποίο να εντάσσονται οι πληγείσες περιοχές με τα προβλήματά τους και τις προοπτικές τους.

Σημαντικό είναι, ακόμα, να κατατεθεί το πόρισμα των Επιθεωρητών Μεταλλίων περιβάλλοντος Β. Ελλάδος για την κατολίσθηση και να μάθουμε τι λέει η ΔΕΗ επ’ αυτού. Τέλος, ποιο ορυχείο θα επωμισθεί τις απώλειες παραγωγής από το ορυχείο Μαυροπηγής; Προς απόδειξη των φόβων μας, το εργοστάσιο της Μεγαλόπολης έκλεισε λόγω της «υψηλής οικονομικής προσφοράς», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ!

Ελπίζουμε η ΔΕΗ να έχει κάνει τις αναγκαίες ε­νέργειες, ώστε στο εγγύς μέλλον να μη βρεθούμε προ απροόπτου και στην «ανάγκη» να ζητήσουμε τη συνδρομή ακριβότερων και ιδιωτικών λύσεων, που παραμονεύουν για να μπουν από την πίσω πόρτα στην αγορά ενέργειας. ΗΝ
το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Hellenic ΝΕXUS του Απριλίου 2014

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (9)

 1. ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ …ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ…ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΜΙΑ 7 – 8 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΤΗ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΤΟΝ ΜΑΖΕΨΕ Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ …ΚΟΜΑΤΙΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΑΜΕ …ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ…ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΜΕΣΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ…ΜΙΣΘΟΙ 400 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ …ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΟΙ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ… ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΛΛΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

  • Αυτοί που δουλεύουν στους εργολάβους,ναι,χάλια. Οι μόνιμοι όμως με μισθούς τρελούς,εργαζόμενος με τρία παιδιά,πάνω από 3500€ και στις γιορτές τα διπλά, κατασκήνωση 20 ημερών τζάμπα για κάθε παιδί στην καλύτερη κατασκήνωση,ταξιδάκια και διακοπές τζάμπα, κουπόνια στις γιορτές για δώρα,φθηνό ρεύμα. Από δυο και πάνω διαμερίσματα όλοι. Η ζωή δε των υπολοίπων που δεν ήταν δεητζίδες πανάκριβη στην πόλη. Και ακόμα παίρνουνε πολλά,δεν τους κόψανε σχεδόν τίποτα. Gogo.

 2. Γιάννη, από την Κοζάνη είσαι, τη σχέση και την ιστορία ΔΕΗ-Παπακωνσταντίνου την ξέρεις καλά φαντάζομαι.
  Έπεσα μέσα?

  Αριστοφάνης

  • ΦΙΛΕ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ…ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ Η ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΟΥ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝΕΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ…ΑΣΕ ΑΥΤΗΝ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟΣ ΕΔΩ Ο ΑΝΗΨΙΟΣ … ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΗ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ…ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΩΒΣ Ο ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ [ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ] ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. ΝΔ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΣ ..ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΕΣΥ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΜΕΘΑ…ΑΥΤΟΣ Ο ΤΩΡΙΝΟΣ ΑΥΤΗΝ Η ΠΟΝΤΙΚΟΜΑΜΗ Η ΠΟΠΑΥ…ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΕΙ [ ΛΙΣΤΕΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΔΕΗ ΤΩΡΑ ] ΣΙΓΑ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ …ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥΣΤΗΣ Η ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ..ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ …ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

   ΥΓ-1 ΕΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΥΛΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ…

   ΥΓ-2 ΣΤΟ ΦΙΛΟ Gogo ΟΠΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΔΕΗ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΠΗΚΑ ΣΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ..ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΧΡΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΕΥΘΥΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΛΥΓΟΥΣΤΑΡΩ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΜΕΣΑ ΣΕ ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ …ΕΓΩ ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΣ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΧΑ…ΦΙΛΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΧΙΛΛΙΑΔΙΑΚΟΣΙΑ ΕΥΡΩ …ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…

  • Δεν είναι πλέον όπως ήταν τα πράγματα,ναι! Δέχθηκαν μειώσεις εδω και ένα χρόνο περιπου, και πάλι παίρνουν πολλά περισσότερα από οποιονδήποτε εργαζόμενο. Οι γυναίκες τους ακομα πανε για ψώνια μόνο Θεσσαλονίκη,ακόμα και κομμωτήριο και η πλειοψηφία των παραθαλάσσιων στη Χαλκιδική είναι δικά τους. Άσε που ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων είναι απόφοιτοι Γυμνασίου και λυκείου.Gogo kozani.

 3. σοβαρα????για να ξεσηκωθουμε να παρουμε πισω ολα αυτα που πληρωναμε τοσα χρονια για νεες επενδυσεις ενεργειας που μας αναγκαζε η κυρα ΔΕΗ!!!!!!ΜΟΝΟ ΠΟΣΟΣΤΟ συμμετοχης ειχαμε σε επενδυσεις…νομος δεν υπαρχει για να παρουμε πισω ποσοστο κερδους????αντε να ψαχτουμε λιγο πιο δυναμικα…με τα λεφτα μας κανανε θησαυρους…η μονη μαγκιορα επιχειρηση ειναι????ποιος πηγε να αγορασει παπουτσια κ εδωσε υποχρεωτικα παραπανω λεφτα επειδη ο επιχειρηματιας ηθελε να κανει επενδυσεις κ τα εδωσε????πρωτα τα λεφτα των επενδυτων πισω κ μετα πουλατε!!!!!!!!

 4. Γιάννη,
  το πραγματικό μου όνομα είναι Αριστοφάνης και το καλλιτεχνικό Φάνης.
  Τις ξέρω τις ιστορίες από την περιοχή εκεί αν και δεν είμαι από εκεί.
  Έφυγα από την Τύλο διότι όλοι είχαν λεφτά εκτός από εμένα. Έργα για να μου δώσουν δουλειά, σαν μηχανικό, δεν έβγαιναν πιά και σε ένα νησί ίσα με τη Ρόδο και ίσα με 15+ Ελλάδες σε πλούτο (και χωρίς φορολογίες) με όλα τα έργα υποδομής έτοιμα και τις βρύσες να στάζουν μαύρο χρυσό, την έκανα για αλλού με την πρώτη ευκαιρία. Πάντως εθνικό παράπονο δεν είχα. Είδα το Τύλος σε όνομα ξενοδοχείου (δεν ήταν και 5άστερο) και σε μία μάρκα χαρτιών υγείας την οποία και προτίμησα…

  Αριστοφάνης

 5. Δεν μπορω να καταλάβω πώς μια εταιρία σαν την ΔΕΗ η οποία εχει:
  1. μονοπώλιο
  2. Τζαμπα πρωτες ύλες (γαιάνθρακας)
  …να μπει μεσα με το κεφάλι….. και να πουλιεται για φραγκοδίφραγκα….

 6. Αυτή είναι η ανάπτυξη. Φόροι και ξεπούλημα.
  Στο τέλος θα φύγουμε και εμείς από αυτό το φρικτό κράτος.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*