09:57 - 13/07/2014

Υποδεχτείτε μια οικονομική φούσκα από τις ΗΠΑ

Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έφτασε 17.000 μονάδες. Αυτή την εβδομάδα θα πάει ακόμα ψηλότερα;
Πριν χαρείτε, αφήστε να επιστήσω την προσοχή σας σε μερικά σημαντικά στοιχεία.

Μέχρι σήμερα ο δείκτης Dow Jones αυξήθηκε κατά 5% από την αρχή του τρέχοντος έτους, δεδομένου ότι το περασμένο έτος έκανε ένα άλμα κατά 35%.

Έτσι τώρα ο Dow Jones είναι κατά 155% υψηλότερος από το ελάχιστο στο οποίο είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2009.
Αυτό είναι ένα σημάδι που λέει ότι σύντομα όλα θα τελειώσουν.

Από την μια πλευρά, έχουμε μια οικονομική ανάπτυξη που αυτή φαίνεται στις χρηματιστηριακές αγορές τα τελευταία χρόνια που δεν έχουμε ξαναδεί και αυτό συμβαίνει παρά την απουσία εταιρικών κερδών.

Επιπλέον , το κλάσμα τιμή /κέρδος είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο λέει ο Robert Shiller, πολύ γνωστός οικονομολόγος συγγραφέας και καθηγητής του πανεπιστημίου του Yale, πιστεύει ότι οι συνθήκες της αγοράς σήμερα μοιάζουν παρά πολύ με την κατάσταση του 2008, προτού πέσουν οι μετοχές.

Στο παρελθόν, η χρηματιστηριακή αγορά είχε καταφέρει να αποφύγει τέτοιου είδους υπερβολές, με πτώση των τιμών.
Η μείωση κατά 10% (διόρθωση) εμφανίζεται περίπου μια φορά κάθε 12 μήνες.

Οι ”Bulls” έχουν αποφύγει να κάνουν αυτή την διόρθωση εδώ και 33 μήνες, πολύ περισσότερο από αυτό που συμβαίνει συνήθως. Η κατάσταση αυτή που συμβαίνει στους ”bulls” είναι η τέταρτη στην διάρκεια του χρόνου από το έτος 1929.

Οι τιμές τον ομολόγων αυξάνονται. Αυτό δείχνει ότι οι αγοραστές των σχετικών τίτλων παρουσιάζουν σταθερή οικονομική ανάκαμψη.

Παρ όλα αυτά λοιπόν τα προειδοποιητικά σημάδια , η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει αν ανεβαίνει. Οι μετοχές είναι σε ζήτηση λόγω της έλλειψης των των ομολόγων και γραμματίων με χαμηλό επιτόκιο..

Η Federal Reserve διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά για την στήριξη της οικονομίας. Φουσκώνουν όμως οι τιμές των μετοχών πράγμα που δημιουργεί έτσι την οικονομική φούσκα.

Ακόμα περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με τα αποθέματα, όταν η Fed αποφασίσει να πάρει την σκληρή απόφαση ενώ η κατάσταση παραμένει η ίδια και να αυξήσει τα επιτόκια.

ΠΗΓΗ

Σταμάτησα επιτέλους το κάπνισμα, χωρίς άγχος, οργή και καμία ενόχληση!!! Πλέον κάνω έναν υγιή ύπνο και δεν έχω εξάρτηση στη νικοτίνη!!! Θέλεις κι εσύ να το κόψεις;

Loading...

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί