14:55 - 23/12/2014

Τι είναι συνείδηση;

O εγκέφαλος είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου οργανισμού για το οποίο ακόμα γνωρίζουμε ελάχιστα. Οι ερωτήσεις που ακόμα ταλανίζουν τους επιστήμονες είναι εκατοντάδες και φαίνεται πως κάθε φορά που, νομίζουν τουλάχιστον ότι, βρίσκονται κοντά στις απαντήσεις, νέα δεδομένα έρχονται να ανατρέψουν τα πάντα και κάθε απόπειρα να λυθούν απορίες καταλήγει και πάλι στο μηδέν.

Ίσως να μη μπορέσουμε ποτέ να κατανοήσουμε πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος ακριβώς. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες απαντήσεις που έχουν δοθεί… το θέμα είναι πως ακόμα κανείς δεν είναι σίγουρος σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνουν.

Με την εφεύρεση της ηλεκτρομαγνητικής τομογραφίας έχει γίνει δυνατή η “χαρτογράφηση” διαφόρων λειτουργιών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων διανοητικών λειτουργιών. Παραδείγματος χάριν γνωρίζουμε ότι η ικανότητα μας να ελέγχουμε την κοινωνική συμπεριφορά μας εντοπίζεται νευρολογικά κάπου πάνω από τα φρύδια μας. Το προηγούμενο το ανακάλυψαν οι ειδικοί μελετώντας ασθενείς, οι οποίοι υπέστησαν κάποιο τραύμα στις συγκεκριμένη περιοχή και η συμπεριφορά τους ως αποτέλεσμα έγινε αντικοινωνική.

Με τον ίδιο τρόπο οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτό που στα Αγγλικά είναι γνωστό ως Cortical Blindness (Τυφλότητα του φλοιού). Ο εγκέφαλος διακρίνεται σε μέρη και το εξωτερικό του περίβλημα ονομάζεται φλοιός (cortex στα Αγγλικά). Πριν από μια δεκαετία περίπου οι επιστήμονες μελέτησαν στρατιώτες που στο πεδίο μάχης έχασαν την όραση τους χωρίς να υπάρχει οφθαλμολογικό αίτιο. Αντίθετα, οι συγκεκριμένοι στρατιώτες είχαν υποστεί τραύμα στον φλοιό του πίσω μέρους του εγκεφάλου τους.

Οι νευρολόγοι γνώριζαν ήδη πως το σημείο που είχαν τραυματιστεί οι στρατιώτες ενεργοποιείται στην ηλεκτρομαγνητική, όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται οπτικά ερεθίσματα που συλλαμβάνει με τα μάτια και στην πορεία καταλήγουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Το γεγονός ότι παρόλο που τα μάτια τους λειτουργούσαν άψογα αλλά δεν μπορούσαν να δουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο φλοιός είναι το κομμάτι του εγκεφάλου που δίνει στα ερεθίσματα που λαμβάνουμε μέσω των διαφόρων αισθήσεων πρόσβαση στην συνείδηση. Με άλλα λόγια οι στρατιώτες αυτοί μπορούσαν να δουν αλλά δεν είχαν συνείδηση ότι μπορούσαν, επομένως ήταν τυφλοί! Τα μάτια τους λειτουργούσαν άψογα, το κομμάτι της οπτικής τους συνείδησης όμως ήταν κατεστραμένο.

Με τον ίδιο τρόπο οι σχιζοφρενής μπορούν να ακούνε και να βλέπουν πράγματα που δεν υπάρχουν, επειδή -αν και δεν υπάρχει ακουστικό η οπτικό ερέθισμα- για κάποιο λόγο ενεργοποιούνται στον φλοιό τα κομμάτια της οπτικής και ακουστικής τους συνείδησης. Έχουν συνείδηση λοιπόν πραγμάτων που στο περιβάλλον δεν υπάρχουν…

Επόμενως, τι είναι συνείδηση; Κάποιοι έχουν πει πως είναι η ψυχή. Τώρα, λένε πως είναι ο φλοιός του εγκεφάλου…

ΠΗΓΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Brofman: Πως η συνείδηση δημιουργεί ασθένειες

Σταμάτησα επιτέλους το κάπνισμα, χωρίς άγχος, οργή και καμία ενόχληση!!! Πλέον κάνω έναν υγιή ύπνο και δεν έχω εξάρτηση στη νικοτίνη!!! Θέλεις κι εσύ να το κόψεις;

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (9)

 1. 0
  0
  ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΙ ΕΣΤΙ
  Ψ Υ Χ Η [ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΛΔ] ΚΑΙ ΕΝΝΟΩ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΕΝ
  ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΙ ΕΣΤΙ ΜΥΑΛΟ.
 2. 0
  0
  Η ΥΠΈΡΤΑΤΗ ΜΆΧΗ..

  Η ΦΩΤΙΆ ΧΤΥΠΆΕΙ ΚΑΙ ΧΤΥΠΙΈΤΑΙ ΑΛΎΠΗΤΑ

  Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΜΠΑΣΧΕΙ

  Η ΑΝΤΕΠΊΘΕΣΗ ΣΕ ΠΛΉΡΗ ΕΞΈΛΙΞΗ..

  ΕΙΣΤΕ ΜΌΝΟΙ ΣΑΣ..

  ΤΑ ΟΦΙΟΥΧΑ ΕΡΠΕΤΑ ΕΚΔΙΚΟΎΝΤΑΙ..

  ΑΑ ΕΊΜΑΣΤΕ ΈΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΌΛΑ

  Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΊΝΕΙ ΤΗΝ ΜΆΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ..

  ΦΑΕΘΩΝ

  όλα στο κόκκινο

  ΝΥΝ ΥΠΈΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΏΝ!

  αυτή τη φορά ειστε μόνοι

  ΔΕΝ ΜΠΟΡΏ

  ΕΊΝΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΊΑ

  ΦΩΤΙΆ

  ΦΩΤΙΆ

  ΦΩΤΙΆ
  • 0
   0
   Φαέθων πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε? Χρειάζομαι την βοήθεια σου.

   Φιλικά,
   Μιχάλης
   • 0
    0
    Πρέπει Μιχάλη να οχυρωθεις, να ενισχύσεις τα τείχη με την πίστη σου και να πολεμήσειςτους εχθρούς που σου επιτίθενται.

    Πρέπει να μάθεις ότι ο Θεός είναι εδώ, μαζί σου συνέχεια. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τον αγαπάμε και δεν θα μας αφήσει ποτέ από κοντά του. Δεν γίνεται τίποτα χωρίς τον Θεό και δεν είμαστε τίποτα χωρίς αυτόν.

    Ξυπνησε αντιστασου νικήσε. Ει ο Θεός μεθ ημών, ουδείς καθ ημών.

    ΔΕΝ ΜΕ ΧΡΕΙΆΖΕΣΑΙ ΠΛΈΟΝ…
    • 0
     0
     Αγαπητέ Φαέθων σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. Το θέμα για μένα δεν είναι κατά πόσο θα οχυρωθώ έναντι στις επιθέσεις. Έχω μεγαλώσει σε οικογένεια με πολύ στενές σχέσεις με την εκκλησία επομένως τον λόγο του Παντοδύναμου τον γνωρίζω αρκετά καλά. Δεν ψάχνω αυτό. Ψάχνω την διαύγεια ανάμεσα σε θρησκεία και matrix, ανάμεσα σε πραγματικότητα και φαντασία, ανάμεσα στην σκλαβιά και την πραγματική ελευθερία της ψυχής. Δεν θέλω στερεότυπα. Θέλω την αλήθεια. Διαβάζω πολύ τα σχόλια σας και πιστεύω πολύ καλά ότι γνωρίζεται πολύ περισσότερα από όσα αινιγματικά μας λέτε. Την καθοδήγηση σας ζητώ για να βρω κι εγώ τον πραγματικό μου δρόμο στην ζωή. Σας ευχαριστώ και πάλι.
  • 0
   0
   ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝ ΔΕΝ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΟΥΝ. ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΕΣ-ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΟΥ- ΣΚΕΨΕΙ ΣΟΥ ΜΗΝ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΟΥ. ΟΛΟΙ ΗΜΑΣΤΕ ΕΓΚΛΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ . Η ΣΚΕΨΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗ


   Υ.Γ. Α.Ρ.Τ.Ε.Μ.Ι.Σ.
 3. 0
  0
  Και τι σημασία έχει η φουκαριάρα η συνείδηση μπροστά στην άτιμη την Κοινωνική Σχέση? Και Ποιός και Τι μπορεί να ευθύνεται γι αυτή αν τυχόν εμείς δεν έιμαστε οι πραγματικοί Παραγωγοί και Κατασκευαστές της?! Και ποιοί Κατασκευαστές αποφάσισαν και πάτησαν τα πλήκτρα που εξόντωσαν τους 6 της Γλασκόβης?
 4. 0
  0
  μπραβο
 5. 0
  0
  μπραβο

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί