16:37 - 23/06/2014

Τι γυρεύει μέσα στην Κνωσό ο Κομφούκιος;

Η Τέχνη του Πολέμου (κινέζικα: πινγίν: Σουν Ζι Μπινγκ Φα) είναι μια κινεζική στρατιωτική πραγματεία που γράφτηκε κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα π.Χ. από τον Σουν Τσου. Σουν Τσου (κινέζικα: πινγίν: Σουν Ζι) (“Αφέντης Σουν”) είναι ένας τιμητικός τίτλος που παραχωρήθηκε στον Σουν Βου (544-496 π.Χ.), το συγγραφέα της Τέχνης του Πολέμου, ενός αρχαίου κινεζικού βιβλίου στρατιωτικής στρατηγικής με τεράστια επιρροή. Είναι επίσης ένας από τους πρώτους ρεαλιστές στη θεωρία διεθνών σχέσεων.


O πρωθυπουργός της Κίνας πάντως, κατά την προχθεσινή του παρουσία στην Κρήτη, επέλεξε Κομφούκιο και όχι Σουν Τσου. Σημειολογικά αυτό σημαίνει ότι η Κίνα δεν «κάνει πόλεμο», αλλά βαθιά διανοητική και πολιτισμική διείσδυση, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό τον κορυφαίο στην αρχαιότητα της Άπω Ανατολής κοινωνικό Φιλόσοφο, τον Κομφούκιο!

Πολιτιστική καταιγίδα

Μια υπερδύναμη που στην παγκοσμιοποίηση έρχεται ως καταιγίδα, με κατ’ όνομα “κομμουνιστικό” καθεστώς και κατ’ ουσία πρωτόγονο για τις εργασιακές συνθήκες καπιταλισμό, με τις ελεύθερες ζώνες του διεθνούς κεφαλαίου ως το πρόταγμα της οικονομικής της ευημερίας, προφανώς και ενδιαφέρεται – εξ ου η επίσκεψη στην Αθήνα, ιδίως δε στο Ηράκλειο – να στείλει το μήνυμα ότι αυτή η υπερδύναμη, εκτός από τον ισχυρό, πρωτόγονο στις σχέσεις των παραγωγικών της δυνάμεων καπιταλισμό, έρχεται ως παγκόσμια υπερδύναμη με μια διάσταση αρχέγονης πολιτιστικής κληρονομιάς και πλούτου ιδεών, όχι ως “κατακτητής” αλλά ως συνδιαμορφωτής προωθητικών θετικά κινήσεων για τον πλανήτη.

Αυτή η πολιτιστική καταιγίδα αλληλοκατανόησης με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κοιτίδα του, τη μινωική Κρήτη, προφανώς και δεν μπορούσε να έχει καμία νύξη στο κοντινό παρελθόν των ερυθροφρουρών της «Πολιτιστικής Επανάστασης» του Μάο. Παρότι το πρόπλασμα της σημερινής άγριας καπιταλιστικής εκδοχής σχέσεων των παραγωγικών δυνάμεων της Κίνας, τότε ακριβώς ετέθη ως προς το ρόλο του κόσμου της εργασίας.

Όμως σε αντίθεση με την επίκληση στον Κομφούκιο του Κινέζου πρωθυπουργού, η μέχρι σήμερα πρακτική της Κίνας παγκόσμια δείχνει ότι αυτό που υπηρετούν πιστά εδώ και τρεις δεκαετίες οι κατά καιρούς ηγεσίες τους είναι το απόφθεγμα του Σουν Τσου από την “Τέχνη του Πολέμου”, που λέει απλά ότι «όσο πιο βαθιά διεισδύσεις σε μια χώρα, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η σταθερότητα του στρατού σου κι έτσι αυτοί που αμύνονται δε θα μπορούν να υπερισχύσουν πάνω του».

Μπορεί λοιπόν ο Έλληνας πρωθυπουργός να μας είπε προχθές έξω από την Κνωσό πως «όταν ο πρωθυπουργός της Κίνας πάει κάπου, αυτό αποτελεί τεράστια είδηση και τυγχάνει μεγάλης προβολής το σημείο όπου πάει. Χιλιάδες Κινέζοι θέλουν να επισκεφτούν τον τόπο που επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός τους. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είναι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον», αλλά αυτό μέχρι σήμερα αποτυπώνεται κάπως διαφορετικά.

Οι αριθμοί

Όσα ρέστα και αν έδωσε αυτές τις μέρες η κρατική προπαγάνδα για τους Κινέζους που θα μας σώσουν… Όσο κι αν κατακλύστηκαν τα μέσα “ενημέρωσης” από χαζοχαρούμενες φωτογραφίες του Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κίνας, που υπόσχεται πολύ εύκολα τα πάντα… Παρεμπιπτόντως, για πρώτη φορά είδαμε τουλάχιστον σύζυγο Κινέζου ανώτατου αξιωματούχου με γούστο στα ταγιεράκια. Μάθαμε μάλιστα ότι αυτό δεν ήταν ραμμένο πάνω σε μια ελεύθερη ζώνη-λωρίδα θαλάσσης στη Σαγκάη για λογαριασμό οίκου υψηλής ραπτικής, αλλά από Κινέζο σχεδιαστή.

Σκεφτείτε όμως πως για την ώρα, ναι, μπορεί να μας σώσουν οι Κινέζοι, μόνο που αυτό θα γίνει και με τα δικά μας χρήματα…

Ένα γράφημα για το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Κίνας από το 2001-2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., είναι εξόχως αποκαλυπτικό. Αυτά τα 10 χρόνια πληρώσαμε για κινέζικα προϊόντα 19,5 δισ. ευρώ(!!!!!). Αυτό το 19,5 δισ. είναι καθαρό νούμερο, αφορά δηλαδή σε εισαγωγές από την Κίνα, μείον τις εξαγωγές στην Κίνα.

19,5 ελληνικά δισ. ευρώ “πέταξαν” για τη χώρα του Μάο.

Προσθέστε τώρα και πλοία Ελλήνων που θα ναυπηγηθούν στην Κίνα, την ώρα που τα δικά μας ναυπηγεία έκλεισαν. Βάλτε και τα δεκάδες καταστήματά τους με φθηνά προϊόντα που λειτουργούν και στο Ηράκλειο, αλλά για αποδείξεις που κόβουν μάλλον θα πρέπει να ανατρέξουμε σε κανένα απόφθεγμα του Κομφούκιου. Μία βόλτα στα εμπορικά κέντρα της Ρώμης με τις “κλειστές, ειδικού καθεστώτος αγορές China Towwn” θα σας δώσει και σκηνές από ταινία προσεχώς και στην Ελλάδα.

Μ’ αυτά τα χρήματα (συν τα χρήματα για το 2011, 2012, 2013 και 2014) οι Κινέζοι μπορούν να αγοράσουν την Ελλάδα από τα ντόπια “λιγούρια” όχι μία, αλλά δέκα φορές..!

Κινέζους τουρίστες φέτος δεν είδαμε κατά χιλιάδες στην Κρήτη, ίσως φέτος δεν προλαβαίνουμε, ο Σαμαράς μπορεί να εννοούσε από του χρόνου. Για την ώρα βλέπουμε όλη την αγορά λογισμικού, όσο επώνυμη κι αν είναι, να κατακλύζει και το δικό μας τόπο “made in China”. Τα γουάν δεν ήρθαν, αλλά τα ευρώ φεύγουν.

Τα “θέλω”

Οι Κινέζοι ήταν καθαροί στα “θέλω τους”, όλο το λιμάνι του Πειραιά στην καθισιά της Cosco (μια βόλτα στον Πειραιά με τα ρεκόρ ανεργίας και τα μεροκάματα μία φορά την εβδομάδα με συμβάσεις που ούτε στην Κίνα δεν κάνουν οι Κινέζοι πλέον θα σας έπειθε), όλη τη σιδηροδρομική σύνδεση με την Ευρώπη, εξαιτίας αυτού κι εμείς από κοντά μπας και κολλήσουμε και το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Πήγαμε να κολλήσουμε περίπου ως ντίλερ τον πρωθυπουργό μας, την ώρα που στέκει διεθνής διαγωνισμός για το θέμα. Ευτυχώς πιο ψύχραιμοι συγκράτησαν την υπόθεση, που παραλίγο να μετατρεπόταν σε παγκόσμια, δημόσια απευθείας ανάθεση έργου από έναν πρωθυπουργό προς άλλον εν μέσω διεθνούς διαγωνισμού (!).

Για το λάδι μας κουβέντα, πέρα από το καλάθι που πρόσφερε ο Αρναουτάκης. Δέκα χρόνια τώρα μάλλον οι Κινέζοι κάνουν τον “Κινέζο” για την προμήθεια ποσοτήτων που μια χρονιά του για τον πληθυσμό τους δε θα έφτανε 100 χρόνια παραγωγής μας. Δεν είναι άλλωστε στη διατροφική τους βάση και κυρίως προτιμούν την “καλή χέρα” της προμήθειάς του για τη νομενκλατούρα που διοικεί την αχανή χώρα, περίπου ως “πολυτέλεια” στα δικά τους κλειστά γεύματα για τα επινίκια της διείσδυσης στο διεθνή ανταγωνισμό.

Οι Έλληνες της περιόδου… “Μνημόνιους-Μνημόνιους”

Αλλά, για σταθείτε, ας μη μιζεριάζουμε διαρκώς. Λιμάνια, σιδηρόδρομοι, ενδεχομένως αεροδρόμια, βίλες διακοπών και εκατομμύρια τουρίστες. Ναι, μπορεί να συμβεί, αλλά επειδή οι Κινέζοι είναι άσοι στις αντιγραφές των δυτικών επιτευγμάτων και μάλιστα με προϊόντα καλύτερα από τα πρωτότυπα σε κόστος και διάδοση (η ποιότητα είναι θέμα κόστους), το πακέτο δε θα το θέλουν ολοκληρωμένο;

Λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, ίσως και δρόμοι δικοί τους με δικό τους εργασιακό περιβάλλον και σιγά-σιγά δικούς τους μισθούς. Άλλωστε, πόσο απέχουμε από αυτούς; Μήπως και με δικούς τους εργαζόμενους μελλοντικά για καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών της χώρας τους; Άντε, να μας δώσουν την εντοπιότητα στις προσλήψεις, με απαραίτητο όρο όχι τη γλώσσα (αυτό είναι ευλογία όσο περισσότερες ξέρεις), αλλά τη συμμόρφωση στον κινεζικό καπιταλισμό, γιατί, έλεος, «οι Έλληνες να γίνουν κομμουνιστές δεν το είχαν ποτέ στο DNA τους».

Μετά με τέτοιες οικονομικές ζώνες στην Ελλάδα, δουλειά ή δουλεία θα υπάρχει για όλους, τα εργατικά χέρια δε θα φτάνουν, Γερμανοί-Αμερικανοί και Φιλανδοί θα σφάζονται για επενδύσεις στη χώρα μας.

Τότε και ο Έλληνας του σήμερα θα καταστεί το “μουσειακό είδος” της εποχής εκείνης της ευημερίας τους, που κάποιος άλλος πρωθυπουργός τότε της χώρας θα ξεναγεί τον τότε πρωθυπουργό της Κίνας ή της όποιας άλλης υπερδύναμης στο ανακαινισμένο και τότε Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην πτέρυγα “Ανθρωπολογικών Ευρημάτων Ελλήνων της περιόδου Μνημόνιους-Μνημόνιους”.

Εκεί θα εκτίθεται προς παραδειγματισμό το “τελευταίο είδος αντιδρώντων Ελλήνων”, που εξαφανίστηκε, όταν, με τη συνεργασία της “κομμουνιστικής” ηγεσίας της Κίνας στο όνομα και την πρωτόλεια καπιταλιστική βαρβαρότητα στην ουσία, οι δύο πανάρχαιοι λαοί με τους μακραίωνους πολιτισμούς εφάρμοσαν για πρώτη φορά στην πατρίδα του Μίνωα το απόφθεγμα του Κομφούκιου, που ο νυν πρωθυπουργός της Κίνας μπορεί να το ήξερε, αλλά απέφυγε κομψά και για λόγους εθιμοτυπίας να μας το υπενθυμίσει. Για τους ίδιους λόγους εθιμοτυπίας απέφυγε να παραλάβει και την επιστολή διαμαρτυρίας για την εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας νότια της Κρήτης απ’ όσους αντιδρούν, παρότι η Κίνα μετέχει με πολεμικό πλοίο στο εγχείρημα, επειδή η επιστολή δεν ήταν «διαβαθμισμένη» (άρα έστω τυπικά για λόγους ασφαλείας ύποπτη), σε αντίθεση με το εγχείρημα στη Μεσόγειο, που δεν είναι ύποπτο.

Το περίφημο απόφθεγμα του Κομφούκιου που οι Κινέζοι και το ξέρουν και το εφαρμόζουν είναι απλό, αλλά εξόχως αποκαλυπτικό: «Όταν ο βιασμός καθίσταται αναπόφευκτος, τότε ξαπλώστε χάμω και κοιτάξτε να μορφωθείτε».

Ακόμη αναρωτιέστε τι γυρεύει μέσα στην Κνωσό ο Κομφούκιος;

neakriti.gr

pentapostagma.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (2)

  1. Ανώνυμος 06/23/2014 @ 8:45 ΜΜ

    εμεις ξερουμε

  2. Ανώνυμος 06/23/2014 @ 8:46 ΜΜ

    εμεις ξερουμε ,εσεις?

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*


Μην συνεχιζεις να βοηθας της σελιδες που θελουν να σου προσφερουν προπαγανδα !

Παρακαλώ απενεργοποιήστε τον AdBlocker σας! Το να εχεις adBlocker σε ανεξαρτητες σελιδες ειναι σαν να θες αυτες οι σελιδες να σταματησουν να προσφερουν δωρεαν της υπηρεσιες τους η να κλεισουν!.. Αν μας εκτιματε σαν σελιδα σας παρακαλουμε απενεργοποιηστε τον AdBlocker σας!

How to disable? Refresh