Τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα

Τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα

Η παράδοση αναβιώνει σε κάθε γωνιά της χώρας

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου γιορτάζεται κάθε χρόνο στη χώρα μας με κατανυκτικές λειτουργίες και πανηγύρια, ενώ πολλά έθιμα και παραδόσεις αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Μοναστήρια και εκκλησίες κατακλύζονται από χιλιάδες πιστούς, οι οποίοι συμμετέχουν με βαθιά συγκίνηση στις εκδηλώσεις που τιμούν την χάρη Της Παναγίας.

Ερημικά εξωκλήσια αποκτούν ζωή και πολλά είναι τα νησιά και οι επαρχιακές πόλεις, που τιμούν την παράδοση με έθιμα παλαιότερων γενεών.

Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα.

Πάτμος: Ο Επιτάφιος της Παναγίας

Στο νησί της Ορθοδοξίας και στο ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης, οι μοναχοί κάνουν περιφορά του επιταφίου της Παναγίας, ένα έθιμο που έχει βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος περνά από τα σοκάκια του νησιού και οι πιστοί σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα ακολουθούν την μεγαλόπρεπη πομπή.

Νίσυρος: Οι Εννιαμερίτισσες

Το Νιάμερο της Παναγιάς γιορτάζεται στη Νίσυρο από τις 6 Αυγούστου. Πρωταγωνίστριες του εθίμου είναι οι μαυροντυμένες Εννιαμερίτισσες γυναίκες, οι οποίες για εννέα μέρες μένουν στο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα νηστείας και κάθε μέρα κάνουν 300 μετάνοιες. Παράλληλα, είναι υπεύθυνες για την καθαριότητα του χώρου και ων ιερών σκευών.

Ανήμερα της Παναγίας οι Εννιαμερίτισσες κρατούν δίσκους με κόλλυβα και προπορεύονται της πομπής της λιτάνευσης της εικόνας από τους ιερείς, οι οποίοι την οδηγούν στο χωριό για να ευλογήσει το πανηγύρι. Οι γυναίκες αποσύρονται μόνο όταν ξεκινήσει το γλέντι με τον τοπικό χορό της “κούπας”.

Λειψοί: Ανοιξιάτικα κρινάκια ανθίζουν

Μια σπάνια και μοναδική εικόνα της Παναγίας φιλοξενείται στην εκκλησία της Παναγίας του Χάρου στους Λειψούς. Σε αυτήν απεικονίζεται η Παναγία να κρατά τον Εσταυρωμένο, αντί για το Θείο Βρέφος, όπως συνηθίζεται. Το έθιμο εδώ κρατά από το 1943 όταν οι πιστοί τοποθετούσαν την άνοιξη κρινάκια γύρω από την εικόνα, τα οποία ξεραίνονται και ανθίζουν και πάλι τον Αύγουστο.

Κεφαλλονιά: Τα φιδάκια της Παναγίας

Τα “φιδάκια της Παναγίας” είναι ένα μοναδικό φαινόμενο, που εμφανίζεται κάθε χρόνο το Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά της Φιδούς, στον Μαρκόπουλο Κεφαλλονιάς. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να δει από κοντά αυτά τα μικρά φιδάκια, που βγαίνουν από το καμπαναριό και μεταφέρονται στο προαύλιο του ναού. Σύμφωνα με την παράδοση φέρνουν καλή τύχη στο νησί και όσους τα αγγίξουν.

Παλαιόπυργος Πωγωνίου: Τα “ντολιά” είναι ένα ξεχωριστό έθιμο

Το πανηγύρι στον Παλαιόπυργο Πωγωνίου έχει άρωμα παράδοσης, αφού μετά το μεσημεριανό φαγητό που προσφέρεται στο προαύλιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ακολουθούν τα “ντολιά”, δηλαδή οι εντολές. Κάποιος από τους μεγαλύτερους κατοίκους του χωριού ορίζεται “ντολής πασάς” και αφού πάρει ένα ποτήρι με κρασί, το τσουγκρίζει με έναν παρευρισκόμενο.

Το έθιμο ορίζει να πιει τρία ποτήρια κρασί ή τρεις γουλιές και κάθε φορά που πίνει πρέπει να κάνει μια αφιέρωση σε τρία διαφορετικά άτομα, με τη συνοδεία της ζωντανής μουσικής. Αμέσως μετά οι υπόλοιποι με τη σειρά που ορίζει ο “ντολή πασάς” θα αφιερώσουν τις ευχές τους σε όποιο πρόσωπο επιθυμούν, πάντα υπό τους ήχους ενός τραγουδιού.

Σκοπός του εθίμου είναι να συμφιλιωθούν τυχόν παρεξηγήσεις μεταξύ των χωριανών και να είναι όλοι αγαπημένοι. Το βράδυ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι με τοπικές ενδυμασίες και Πωγωνήσιους χορούς, που κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κουφονήσια: Με τα καΐκια στην Παναγιά

Με μοναδικό τρόπο τιμούν την Παναγίας στο εκκλησάκι της στο Κάτω Κουφονήσι οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του νησιού. Μετά τη λειτουργία και την προσφορά φαγητού από τους κατοίκους πραγματοποιείται παραδοσιακά ένας ιδιότυπος αγώνας δρόμου, με τα καΐκια που μεταφέρουν τον κόσμο στο Πάνω Κουφονήσι να προσπαθούν να περάσουν το ένα το άλλο.

Επιστρέφοντας το γλέντι ξεκινά στα μαγαζιά του νησιού, με τη μουσική, τα θαλασσινά εδέσματα και το κρασί να κρατούν το κόσμο εκεί μέχρι το πρωί.

Σιάτιστα: Οι καβαλάρηδες προσκυνητές

Ένα έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία, είναι αυτό των καβαλάρηδων προσκυνητών. Εκείνη την περίοδο ήταν η ευκαιρία των σκλαβωμένων να δείξουν τη λεβεντιά τους και τον πόθο τους για λευτεριά

Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, οι καβαλάρηδες σχηματόζοντας μεγάλες παρέες με στολισμένα άλογα κατευθύνονται στο μοναστήρι του Μικροκάστρου, προσκυνούν την εικόνα και επιστρέφουν στο χωριό για γλέντι και χορό ως το πρωί.

Οι πλατείες της Χώρας και της Γεράνειας είναι στο επίκεντρο των εορτασμών, ενώ και οι γειτονιές της Σιάτιστας αντηχούν από τους ήχους της μουσικής.

Πυργί Χίου: Πυργούσικος χορός

Σε ένα από τα διάσημα Μαστιχοχώρια της Χίου, το Πυργί, με την ιδιαίτερη ασπρόμαυρη διακόσμηση των σπιτιών του, υπάρχουν 50 εκκλησίες.

Το Δεκαπενταύγουστο μετά τη λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας, το πανηγύρι μεταφέρεται στην πλατεία, όπου την τιμητική του έχει ο παραδοσιακός “Πυργούσικος” χορός, με τον γρήγορο και χαρούμενο σκοπό του να παρασέρνει τους πιστούς.

Πάρος: Καΐκια με αναμμένα δαδιά κάνουν τη νύχτα μέρα

Ο παλαιοχριστιανικός ναός της Εκαντονταπυλιανής στην Παροικιά της Πάρου είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες του Αιγαίου. Η παράδοση λέει ότι ο ναός χτίστηκε μετά από ένα τάμα που έκανε η Αγία Ελένη και σήμερα η εκκλησία αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους και πιο καλοδιατηρημένους ναούς. Στη γιορτή της Παναγίας πλήθος πιστών καταφθάνει για να προσκυνήσει την εικόνα του 17ου αιώνα, αλλά και να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις. Υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, το ντόπιο κρασί ρέει άφθονο και οι παριανοί μεζέδες έχουν την τιμητική τους.

Το εντυπωσιακό στοιχείο των εορτασμών όμως έρχεται από τη θάλασσα, όπου δεκάδες καΐκια καταφθάνουν στο λιμάνι της Νάουσας, με τους πιστούς μέσα σε αυτά να κρατούν αναμμένα δαδιά. Το φαντασμαγορικό θέαμα κορυφώνεται με νησιώτικους χορούς και γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κάρπαθος: Παράδοση και κατάνυξη στην Όλυμπο

Η Όλυμπος, ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά των Δωδεκανήσων, είναι γνωστή για την αγάπη και την προσήλωση των κατοίκων της στην παράδοση. Οι λειτουργίες του Δεκαπενταύγουστου στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το πένθος, που χαρακτηρίζει αυτή τη γιορτή του χριστιανισμού και το ίδιο στοιχείο διατηρείται και στις εκδηλώσεις της ημέρας.

Το έθιμο του Κάτω Χορού αναβιώνει κάθε χρόνο σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης με τους οργανοπαίκτες να παίζουν έναν αργόσυρτο ρυθμό και τους άντρες, που έχουν ένα κομμάτι βασιλικού στο πέτο τους να τραγουδούν, με τη συνοδεία λαούτου και λίρας. Ο αργός χορός με το σταθερό βήμα ξεκινά με τις γυναίκες του χωριού, οι οποίες φορούν την παραδοσιακή γιορτινή φορεσιά της Ολύμπου και κρατά για ώρες.

Καλαρρύτες: Η “απλάδα” και ο παραδοσιακός χορός

Στο χωριό Καλαρρύτες, γνωστό και ως “Αετοφωλιά” της Ηπείρου, αφού είναι χτσιμένο στα 1.200 μέτρα υψόμετρο, γιορτάζουν την Παναγία στις 15 Αυγούστου με μεγάλη λαμπρότητα. Μετά το τέλος της λειτουργίας ακολουθεί αρτοκλασία με σιτάρι, η λεγόμενη “απλάδα” και στη συνέχεια οι πιστοί χορεύουν τον παραδοσιακό χορό, χωρισμένοι σε ζώνες, που η πρώτη περιλαμβάνει μόνο άνδρες και οι επόμενες τρεις γυναίκες. Χορεύουν ως επί το πλείστον ηπειρώτικο τσάμικο. Το απόγευμα, την ώρα του χορού, γίνεται η περιφορά της εικόνας της Παναγίας.

newsbeast.gr

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

9 thoughts on “Τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα

 1. Ανώνυμος says:

  '' ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ Ω ΕΣΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ …ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΚΑΡΠΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΣΟΥ…ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΠΟΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΙΜΑΝΕΙ ΤΑ ΕΘΝΗ '''

  Η ΠΙΣΤΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΗ ΠΑΝΩ ΣΕ ΘΥΣΙΕΣ ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ…ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΕΝΗ ΠΙΣΤΗ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ…ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΑΝΑ…ΕΙΝΑΙ Η ΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΔΕΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΤΕΡΑ…ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΕΘΝΟΣ …ΠΟΥ ΜΑΧΕΤΑΙ ΩΣ ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ….

  ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΠΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΩΤΗΔΩΝ ΙΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΖΩΝΟΥΝ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ…ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ…ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΒΑΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ….ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΤΟ ΝΕΟΤΑΞΙΚΟ ΣΚΟΤΟΣ…

  ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΟΝ ΜΑΣ ΣΕ ΝΙΚΗ ΕΝΔΟΞΗ…

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ …

  ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

 2. Ναουσαια εκ Παρο says:

  ως προς τα εθιμα στην Παρο τα καικια στη Ναουσα με τα αναμμενα δαδια λαμβανουν χωρα τα εννιαμερα της Παναγιας στις 23αυγουστου.

 3. Ανώνυμος says:

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΧΑΡΗ ΤΗΣ . ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΞΑΦΝΙΚΑ , ΠΑΝΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ . ΠΡΙΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΑΝΕ ΛΕΓΑΝΕ ΠΩΣ ΕΣΠΑΣΕ Η ΚΑΤΑΡΑ , ΠΑΕΙ ΠΙΑ ΚΛΠ ΩΣΠΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕ ΕΝΑ ΤΗΛ . ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΕΥΓΑΝ ΠΕΘΑΝΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΕΜΠΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ . ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ . ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ .

 4. Ανώνυμος says:

  ρε μπλακυ τα χω παρει

  τι ναι ρε συ αυτα που μας δειχνουν? τα χω παρει

  τα χω παρει ρε μπλακυ με αυτα που μας δειχνουν.

  ρε μπλακυ τα χω παρει…σκεφτομαι και σενα που

  θα στεναχωριεσαι τα χω παρει ασχημα

  τακουνι ανευ σολας

 5. γιώργος says:

  Χρόνια πολλά αδέλφια μου χριστιανοί ορθόδοξοι ! Η Παναγιά μαζί μας και για όλο το εθνος ! Χαίρομαι που μόνο χριστιανοί σχολιάζουν στη συγκεκριμένη ανάρτηση . Χαίρεται κι αγάλλεται η ψυχή μου που η γιορτή της Μητέρας του Θεού μας ενώνει όλους εμάς ! Χρόνια πολλά !

  • Ανώνυμος says:

   Επίσης αδερφέ χρόνια πολλά κι ας είναι ευλογημένα!!!! Η Παναγιά μας , μια ελιά ένα αμπέλι και μια βάρκα και την ξανά φτιάξαμε την Ελλάδα μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *