Σχέδια επιβίωσης χωρίς ρευμα, μετά από φυσικές καταστροφές

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια κρίση που θα επηρεάσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τον τρόπο διαβίωσής μας, βραχυπρόθεσμα ή ακόμη και μακροπρόθεσμα…

Η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ενεργειακή κρίση, οι τιμές του πετρελαίου, οι ασύμμετρες απειλές, η τρομοκρατία, οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, ενδεχόμενες μεγάλες απεργίες ή βλάβες στο ενεργειακό δίκτυο και το ηλεκτρικο ρευμα, είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο διαβίωσης έως ακόμη και την ίδια την επιβίωσή μας, αν μας βρουν απροετοίμαστους.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές και πριν μερικά χρόνια ο μεγάλος σεισμός είναι δύο παραδείγματα που δείχνουν την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μετά από τέτοιες καταστροφές. Η επερχόμενη (ή ξεκίνησε ήδη;) οικονομική κρίση μπορεί να έχει συνέπειες στο πετρέλαιο, την ενέργεια, το ρευμα και αλλού.

Συνήθως, τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε έχουν να κάνουν με το ρευμα, το πόσιμο νερό και το μαγείρεμα, το φωτισμό, τις επικοινωνίες και τις μεταφορές. Στην ενότητα σχέδια επιβίωσης χωρις ρευμα, μετά από φυσικές καταστροφές θα προστίθενται συνεχώς νέα άρθρα που θα απαντούν ακριβώς σε αυτές τις ανάγκες. Και ειδικότερα, πως μπορούν η ηλιακή ενέργεια και το ρευμα από φωτοβολταϊκά να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ηλιακό ηλεκτρικό ποδήλατο: Ηλιακο ποδήλατο με ηλεκτρικη ενεργεια! Μπορεί να είδατε και την παρουσίαση που έκανα σε τηλεοπτικά κανάλια και τον Τύπο. Σε αυτό το άρθρο περιγράφω την εύκολη και οικονομική μετατροπή ενός συνηθισμένου ποδηλάτου σε ηλεκτρικό ποδήλατο που κινείται με ηλιακή ενέργεια, με ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά και ως κανονικό ποδήλατο. Απαντά στο πρόβλημα των μετακινήσεων όταν δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης άλλων μέσων μεταφοράς (πχ. έλλειψη καυσίμων ή απροσπέλαστοι δρόμοι).

Η φορητή γεννήτρια ρεύματος από ηλιακή ενέργεια απαντά στην ανάγκη για ηλεκτρισμό μετά από τη διακοπή ρεύματος ή μπλακ άουτ που συνήθως ακολουθεί μια καταστροφή. Καλύπτει την ανάγκη για φωτισμό, την ανάγκη ενημέρωσης για την γενικότερη κατάσταση (τηλεόραση και ραδιόφωνο), την ανάγκη για επικοινωνίες ανάγκης (να έχουμε φορτισμένα τα κινητά τηλέφωνα της οικογένειάς μας) και τη χρήση μικρών ηλεκτρικών εργαλείων και συσκευών.

Ο ηλιακός φούρνος: Ή αλλιώς το ηλιακο φουρνακι.

Σε αυτό το άρθρο περιγράφεται η εύκολη (και πολύ οικονομική) κατασκευή ενός μικρούηλιακού φούρνου από ξύλο, που θα έχει τη δυνατότητα να μαγειρεύει οποιοδήποτε φαγητό όπως και ένας συμβατικός φούρνος, με τη διαφορά ότι δεν θα χρειάζεται καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα, παρά μόνο λίγη ηλιοφάνεια (ακόμη και το χειμώνα)!

Επιπλέον, θα μπορεί να μετατρέπει σεπόσιμο νερό, νερό που κανονικά δεν θα ήταν κατάλληλο (ακόμη και το θαλασσινό νερό).
Ηλιακό αερόθερμο: Χρησιμοποιώντας τις ίδιες περίπου αρχές με τον ηλιακό φούρνο, το ηλιακό αερόθερμο ζεσταίνει ένα χώρο χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού, παρά μόνο με ηλιακή ενέργεια!

Ηλιακά φωτιστικά: Όταν και όπου δεν υπάρχει ρεύμα ή το ρευμα είναι ακριβό, τίθεται θέμα ασφάλειας. Σε αυτό το άρθρο περιγράφεται η κατασκευή ενός κιτ φωτισμού πολύ χαμηλής κατανάλωσης σε ρευμα (λειτουργεί με 3 μόνο μπαταρίες ΑΑ του 1,2V), το οποίο όμως έχει μεγάλη φωτεινότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φωτιστικά κήπου αλλά και αλλού. Ανάβει αυτόματα με τη δύση του ηλίου και σβήνει το πρωί, άρα λειτουργεί και χωρίς την παρουσία μας.

Τι φωτοβολταικα χρειάζομαι και ποιές είναι οι τιμές; Σε αυτό το άρθρο περιγράφεται ένας απλός πρακτικός τρόπος υπολογισμού του απαιτούμενουμεγέθους των φωτοβολταικων μας, ανάλογα με τις ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε.

Αναλυτικότερα για κάθε ένα είδος στην ιστοσελίδα eleftheriskepsii.blogspot.gr

Loading...

One thought on “Σχέδια επιβίωσης χωρίς ρευμα, μετά από φυσικές καταστροφές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *