11:58 - 13/09/2014

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ Βρέθηκε τέταρτος τοίχος στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης – Υπάρχει και άλλος θάλαμος;

Μπροστά σε μία μεγάλη ανακάλυψη βρίσκονται οι ανασκαφείς του τάφου Καστά στην Αμφίπολη, καθώς μπήκαν την Παρασκευή στον τρίτο θάλαμο, που ίσως είναι και ο ταφικός και είδαν και τέταρτο τοίχο, σε απόσταση 4,5 μέτρων από τον τρίτο.

Οι προσπάθειες για αντιστηρίξεις στον θάλαμο και αποχωματώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, αφού προηγήθηκε μακρά σύσκεψη της διεπιστημονικής ομάδας, ενώ εκτιμάται ότι οι εργασίες αυτές θα κρατήσουν αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με το “Έθνος”, στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα κενό από τον θόλο και μέχρι το ύψος της άμμου κι έτσι για πρώτη φορά οι ανασκαφείς είχαν αντίληψη του τέταρτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τρίτος θάλαμος. Μόλις καταφέρουν να αδειάσουν τις επόμενες ημέρες μέρος των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο, ίσως υπάρξουν τα πρώτα δείγματα για το εάν υπάρχει και επόμενος χώρος ή αν αυτός είναι ο ταφικός θάλαμος και βρίσκεται εκεί ο νεκρός.

Στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο εντόπισαν περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού, άρα πιθανότατα, από κάτω υπήρχε ή υπάρχει ακόμα θύρα. Οι προηγούμενοι δύο τοίχοι είχαν επιστύλια, και πάλι ιωνικού ρυθμού, τα οποία στηρίζονταν από τους υπερκείμενους κίονες.

Κάτω από τα επιστύλια με την αφαίρεση των χωμάτων παρουσιάστηκαν δύο θυριαία ανοίγματα, ένα από κάθε τοίχο, τα οποία δεν είχαν θύρες. Καλύπτονταν και τα δύο από σφραγιστικούς τοίχους που είχαν κατασκευαστεί μπροστά τους.

Η ύπαρξη περιθυρώματος – κάτι αντίστοιχο με τις σημερινές ‘κάσες’ στις πόρτες, υποδηλώνει πιθανότατα θύρα, η οποία θα πρέπει να ανήκει στον ταφικό θάλαμο, εκεί όπου είχε τοποθετηθεί ο νεκρός με τα κτερίσματά του.

Οι ειδικοί επιστήμονες μπήκαν στον τρίτο θάλαμο, από το μικρό άνοιγμα που υπάρχει ψηλά στον διαφραγματικό χώρο. Όπως διαπίστωσαν, ο θάλαμος είναι γεμάτος χώμα, σαν τους δύο προηγούμενους και οι τοίχοι είναι και αυτοί επενδυμένοι με μάρμαρο από τη Θάσο, ό,τι ισχύει και για τους δύο προηγούμενους θαλάμους.

Επειδή πάντως, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η ευστάθεια του τέταρτου τοίχου, και καθώς οι λίθοι της οροφής φαίνονται και αυτοί καταπονημένοι, οι επιστήμονες προτείνουν να γίνουν συγκεκριμένες υποστυλώσεις ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και κίνδυνοι από την αποχωμάτωση.

Επίσης, λόγω των ειδικών συνθηκών αερισμού – που δεν υπάρχει – είπαν, πως δεν είναι δυνατόν να εργάζονται πάνω από δύο άτομα τη φορά, ώσπου να δημιουργηθεί μεγαλύτερος χώρος με τις αποχωματώσεις.

Ο τέταρτος τοίχος που εντοπίστηκε με την είσοδο στον θάλαμο, δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τα μυστικά του, καθώς είναι γεμάτος με χώμα.

Όσο προχωρά η ανασκαφή, θα φανεί αν ο ίδιος έχει κάποιο άνοιγμα, που πιθανότατα οδηγεί σε άλλον χώρο, όπως και τι κρύβεται στον συγκεκριμένο θάλαμο, ο οποίος φαίνεται να είναι τετράγωνος, με διαστάσεις 4,5 επί 4,5 – οι υπολογισμοί για το μήκος είναι πρόχειροι, αφού οι μηχανικοί δεν έχουν καταφέρει να μετρήσουν με ακρίβεια λόγω συνθηκών.

Εφόσον πάντως αποτελεί τον κυρίως ταφικό θάλαμο, θα πρέπει να βρεθεί κάποια κτιστή κατασκευή, μέσα στην οποία θα είχε τοποθετηθεί ο νεκρός και τα κτερίσματά του, ώστε να είναι ανέγγιχτοι από το χώμα που τοποθετήθηκε μετά, εφόσον αυτό ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται να βρεθεί σαρκοφάγος με τη λάρνακα που θα έχει τα οστά, μπορεί να είναι και κάποιο αγγείο, και τα κτερίσματα.

Αν όλα είναι στη θέση τους, από τα οστά και τα κτερίσματα θα μάθουμε πολλά για το φύλο και την ηλικία του νεκρού, και για τη χρονολόγηση του τάφου. Αγγεία και νομίσματα εκείνης της εποχής, μπορούν να δώσουν ακριβέστατες πληροφορίες. Ευρήματα όπως τοιχογραφίες, μπορεί να προκύψουν και από κάποιον τοίχο του δεύτερου ή του τρίτου θαλάμου.

defencenet

Σταμάτησα επιτέλους το κάπνισμα, χωρίς άγχος, οργή και καμία ενόχληση!!! Πλέον κάνω έναν υγιή ύπνο και δεν έχω εξάρτηση στη νικοτίνη!!! Θέλεις κι εσύ να το κόψεις;

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (6)

 1. 0
  0
  ''Εφόσον πάντως αποτελεί τον κυρίως ταφικό θάλαμο, θα πρέπει να βρεθεί κάποια κτιστή κατασκευή, μέσα στην οποία θα είχε τοποθετηθεί ο νεκρός και τα κτερίσματά του, ώστε να είναι ανέγγιχτοι από το χώμα που τοποθετήθηκε μετά, εφόσον αυτό ισχύει.''

  ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ !!! ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ !!!

  αν ισχυει τελικα….θα γελασει ο καθε πικραμενος…ολοι μας δηλαδη..

  τελικα ισως και να χει δικιο…ο φιλος προχθες στο αρθρο,που ελεγε οτι οι σφιγγες ειχαν κομμενο κεφαλι και φτερα εξ αρχης !

  προνοητικοτατοι οι αρχαιοι ημων προγονοι !! και φροντισαν να ειναι παντα επικαιροι !!

  το ερωτημα ειναι τωρα…

  αυτοι που ηξεραν οτι υπηρχε εκει το μνημειο..απο το 1965 η 1978…
  ηξεραν αυτα που αποκαλυπτονται τωρα ;;; (εφοσον ισχυουν βεβαια τα παραπανω).

  ιδωμεν..
  το μονο σιγουρο ειναι..οτι γελαει καλυτερα οποιος γελαει τελευταιος!

  Αα
 2. 0
  0
  ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΧΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑ .
  • 0
   0
   ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟ . ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΙ ΔΟΡΥ . ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ Η ΔΥΝΑΜΗ ΚΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ Η ΕΛΠΙΔΑ . ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΘΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ Η ΘΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΘΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ . ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ , ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΜΑ ΕΝΑΣ/ΜΙΑ ΘΑ ΔΕΙ . ΚΑΤΑΡΑ ΚΙ ΕΥΧΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ .
 3. Ανωνυμα επωνυμος 13 Σεπτεμβρίου 2014 @ 16:11
  0
  0
  Με το ανοιγμα της τελευταιας πυλης θα εχουμε κοσμοιστορικο γεγονος που θα μεινουν ολοι με ανοιχτο το στομα
 4. 0
  0
  *ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕς ΜΕΡΕς ΝΑ ΑΛΑΞΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙς ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
  ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΙΣΩς ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΙΔΩΜΕΝ*


 5. 0
  0
  Δεν πρόκειτε πάντως για τον Αλέξανδρο όπως όλοι περιμένουν…. αλλά και ποιός να είναι;

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί