Συναγερμός στη Ρωσία με εντολή Πούτιν

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις της κεντρικής Ρωσίας από τις 10.00 σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, λίγες ώρες αφότου η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι έχει ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στα σύνορά της με την Ουκρανία.


“Σύμφωνα με την εντολή του (Ρώσου προέδρου) από τις 11.00 ώρα Μόσχας οι δυνάμεις της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας καθώς και οι στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού”, ανέφερε ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, Ουκρανοί συνοριοφύλακες υποστήριξαν σήμερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αγνόησαν τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που κήρυξε το Κίεβο και συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με την ουκρανική συνοριοφυλακή, τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους που σημειώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο εναντίον φυλακίων στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Η επίθεση αυτή έγινε τέσσερις ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός που διέταξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με στόχο να δώσει στους αντάρτες την ευκαιρία να καταθέσουν τα όπλα.

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΝΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν την Παρασκευή ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο νέων κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης, εάν η Μόσχα αποτύχει να εκτονώσει τις εντάσεις στα σύνορα της Ουκρανίας,όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Καθώς οι εντάσεις φούντωσαν εκ νέου στην περιοχή και ενώ η πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κήρυξε μιας εβδομάδας κατάπαυση του πυρός, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά σε ξεχωριστές επικοινωνίες με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Συμφώνησαν τι θα πρέπει να γίνει αν η Ρωσία δεν λάβει άμεσα, συγκεκριμένα μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συντονίσουν πρόσθετα μέτρα για να επιβάλουν το σχετικό κόστος στη Ρωσία» ανέφερε επίσης η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ: Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησαν ότι θα ληφθούν «νέα μέτρα εναντίον της Ρωσίας», αν κλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους που ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο «ανακοίνωσε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 14 σημείων και κήρυξε μονομερή εκεχειρία για μία εβδομάδα», Ομπάμα και Ολάντ εκτίμησαν ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει «τώρα να ζητήσει το συντομότερο δυνατό από τις ένοπλες ομάδες των αυτονομιστών (στην ανατολική Ουκρανία) να τερματίσουν τη στρατιωτική δράση τους».

Οι δύο ηγέτες ζήτησαν επίσης από τον Πούτιν «να εμποδίσει τη μεταφορά εξοπλισμού στην Ουκρανία και να ενισχύσει τους ελέγχους στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα».

«Με αυτό τον τρόπο θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια αποκλιμάκωση στο πεδίο και για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ελλείψει προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, νέα μέτρα θα υιοθετηθούν εναντίον της Ρωσίας», προειδοποίησαν ο Ομπάμα και ο Ολάντ.

Η Ουάσινγκτον δεν θα δεχθεί την παρουσία ή την επέμβαση ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν την παρουσία ούτε την επέμβαση ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποίησε ο Λευκός Οίκος, την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωνε ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει αναπτύξει εκ νέου στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία. «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις που υποδηλώνουν την αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία υπό οποιαδήποτε πρόφαση», υπογράμμισε ο Έρνεστ. «Οι πληροφορίες που προέρχονται από τη Μόσχα, σύμφωνα με τις οποίες των ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να δημιουργήσει στρατιωτικές ζώνες στην ανατολική Ουκρανία, είναι εξίσου ανησυχητικές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες που φτάνουν στην περιοχή συνδέονται με οποιαδήποτε αποστολή ασφαλείας στα σύνορα», επεσήμανε ο Έρνεστ.

Νωρίτερα η Μόσχα είχε εκφράσει την έκπληξή της για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από το ΝΑΤΟ σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται παρά για μέτρα που συνδέονται με την προστασία των συνόρων, τα οποία έχουν αποφασισθεί εδώ και πολλές εβδομάδες.

Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει συγκεντρώσει άρματα μάχης και πυροβολικό σε περιοχές της μεθορίου με την Ουκρανία τα οποία ενδέχεται να δοθούν στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν δικές τους πληροφορίες για την ανάπτυξη εκ νέου ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Διαθέτουμε πληροφορίες που αναφέρουν ότι επιπλέον άρματα μάχης ετοιμάζονται για αναχώρηση», σημείωσε η Ψάκι. «Έχουμε επίσης πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πυροβολικό σε μια περιοχή στη νοτιοδυτική Ρωσία, περιλαμβανομένου ενός είδους πυροβολικού που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις, αλλά όχι πια οι ενεργές δυνάμεις της Ρωσίας».

Η Μόσχα απαιτεί απο το Κίεβο να ζητήσει συγγνώμη για ένοπλη επίθεση σε ρωσικό συνοριακό σταθμό

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ένας όλμος που προήλθε από το έδαφος της Ουκρανίας έπεσε σε ρωσικό συνοριακό φυλάκιο προκαλώντας τον τραυματισμό τελωνειακών υπαλλήλων και απαίτησε από το Κίεβο επίσημη συγγνώμη για αυτή την “πρόκληση”. Η ρωσική τελωνειακή υπηρεσία ανέφερε ότι ένα βλήμα όλμου έπεσε στο συνοριακό σταθμό και ότι όλοι οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι ένας από τους εργαζόμενους που τραυματίστηκε υποβλήθηκε σε ελαφρά χειρουργική επέμβαση αλλά η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.Το περιστατικό αυτό συνέβη ενώ οι μάχες ήταν σε εξέλιξη κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Νωρίτερα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα για τα πυρά που έπεσαν από την ουκρανική πλευρά των συνόρων προς το ρωσικό έδαφος κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και του στρατού στην περιοχή της Ντολιάνσκ. «Η ρωσική πλευρά αναμένει μια εξήγηση και μια συγγνώμη» από το Κίεβο, ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την ενέργεια «προκλητική» και κατηγόρησε ανοιχτά τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις. «Η Ρωσία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της γι’ αυτή την επιθετική πράξη», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Στο Κίεβο, όμως, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αρνήθηκε ότι ο στρατός έχει χρησιμοποιήσει πυρά πυροβολικού ή όλμους στην περιοχή. «Λόγω της εγγύτητας των συνόρων μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ο ουκρανικός στρατός δεν χρησιμοποιεί πυρά πυροβολικού ή όλμους» αναφέρει ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου το περιστατικό σημειώθηκε ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ Παρασκευή στις 22:00 τοπική ώρα.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ANA-MPA, DPA, White House, State Department – Photo via Kremlin

mignatiou.com

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

3 thoughts on “Συναγερμός στη Ρωσία με εντολή Πούτιν

  1. Ανώνυμος says:

    ΝΑΤΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ= Ο ΝΤΑΒΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ?
    ΑΓΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΟ? ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ? ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ?
    ΒΛΕΠΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΡΕ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ! ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΤΕ ΡΕ ΤΟΜΑΡΙΑ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ!

  2. Ανώνυμος says:

    Η Ουάσινγκτον δεν θα δεχθεί την παρουσία ή την επέμβαση ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία …ΚΑΛΑ ΙΔΡΩΣΕ ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ…ΟΠΟΙΣ ΠΕΣΕΙ ΑΠΑΝΩ ΤΟΥ ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΠΕΣΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ… ΝΤΑΣΦΙΝΤΑΝΙΑ._

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *