in ,

Στην «κόψη του ξυραφιού» μία στρατιωτική σύγκρουση στο Αιγαίο

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Στην «κόψη του ξυραφιού» μία στρατιωτική σύγκρουση στο Αιγαίο

Η ημισέληνος βρυχάται στο Αιγαίο

Τρεις παραβιάσεις κάθε ημέρα από Τούρκους σε αέρα και θάλασσα!

Στα άκρα τραβούν οι γείτονες το σκοινί με 843 «εισβολές» αεροσκαφών και 353 πλοίων, την ώρα που η Ελλάδα έχει στραμμένη την προσοχή στα Μνημόνια

Δεν είναι μόνο ότι η Άγκυρα αναζητά ανοιχτά της Χίου, έπειτα από 18 χρόνια, το «κουφάρι» του F-16 για το οποίο υποστηρίζει ότι καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια εμπλοκής. Η γενικευμένη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας δείχνει ότι επιδιώκει πάση θυσία να δημιουργήσει ένταση στο Αιγαίο…

Η τακτική αυτή προκαλεί προβληματισμό στο Ελληνικό Πεντάγωνο μετά τις αποκαλύψεις της «Βαριοπούλας» αλλά και της προβοκάτσιας που επιχειρούσε πρόσφατα να στήσει η Άγκυρα με τη Συρία, προκειμένου να νομιμοποιήσει μία επίθεσή της κατά της Δαμασκού.

Στο Αιγαίο οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας, μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ανήλθαν στις 843! Συνολικά εισήλθαν 366 τουρκικά αεροσκάφη που αμφισβήτησαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Το πλεόνασμα της τουρκικής προκλητικότητας έρχεται την ώρα που η Ελλάδα έχει στραμμένη την προσοχή της στους οικονομικούς δείκτες και στα Μνημόνια.

Κλήση στον πρέσβη

Μετά την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, υπήρξε άμεση ενεργοποίηση του «κόκκινου» τηλεφώνου μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας, καθώς και η κλήση του τούρκου πρέσβη στο Πεντάγωνο. Και δεν είναι μόνο οι από αέρος παραβιάσεις, αφού σε καθημερινή βάση πλέον έχουμε και μία διέλευση τουρκικού πλοίου μέσα από τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα.

Η κατάσταση αυτή, πέρα από το ότι εγκυμονεί κινδύνους για θερμό επεισόδιο, κοστίζει πολύ ακριβά στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς οι αναχαιτίσεις στοιχίζουν πανάκριβα, με δεδομένο και το υψηλό επίπεδο στο οποίο πρέπει να βρίσκονται οι πιλότοι μας για να μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ποσοτική υπεροπλία των τούρκων.

Τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του, δείχνουν ότι καθημερινά έχουμε δύο παραβιάσεις από αέρα και μία στη θάλασσα. Με βάση όλα αυτά, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, πριν από λίγες ημέρες σήκωσε το «κόκκινο» τηλέφωνο και ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ να παύσει αυτή την ιστορία των παραβιάσεων και της κατάχρησης του δικαιώματος της αβλαβούς διέλευσης από τουρκικά πλοία που φτάνουν έως την Κέα (Τζιά).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της και προειδοποίησε ότι η ολοένα αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα και είναι άγνωστο ποια πλευρά θα θρηνήσει νεκρούς. Απαιτήθηκε από την Αθήνα να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Διαπιστώνοντας ότι δεν μειώθηκε η τουρκική προκλητικότητα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε με τον Ισμέτ Γιλμάζ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε απηυδισμένος την περασμένη Τρίτη και τον τούρκο πρέσβη στο Πεντάγωνο, προκειμένου να διαμηνύσει και στον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται πλέον τέτοιες καταστάσεις.

Την ίδια ημέρα όμως καταγράφονταν 21 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας, Ο κ. Αβραμόπουλος «εισέπραξε» μία φιλική αντιμετώπιση στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον τούρκο ομόλογό του και την αμοιβαία υπόσχεση να υπάρξει στο άμεσο μέλλον και ανταλλαγή επισκέψεων των δύο υπουργών, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Έτσι καλλιεργήθηκε μία αισιοδοξία ότι το Αιγαίο, εν όψει και της θερινής σεζόν, θα ηρεμήσει. Αυτό στην πράξη δεν διαπιστώθηκε, με το μπαράζ των παραβιάσεων που, να επαναλάβουμε, σημειώθηκε εκείνη ακριβώς την ημέρα…

Τα ενδεχόμενα είναι τρία:

Πρώτον, να χρησιμοποιεί διγλωσσία ο Ισμέτ Γιλμάζ

Δεύτερον, να μην θέλει ειλικρινά την ένταση στο Αιγαίο ο τούρκος υπουργός Άμυνας, αλλά να μην μπορεί να ελέγξει τους στρατηγούς του
Τρίτον, οι αξιωματούχοι στην Άγκυρα να υπακούν σε άλλα κέντρα εξουσίας, που μπορεί να είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου ή κάποιο άλλο πρόσωπο ή κέντρο.

Οι στρατηγοί

Φέτος πάντως οι στρατηγοί της Άγκυρας προβαίνουν σε σύνθετες προκλήσεις. Πριν από μερικές εβδομάδες η φρεγάτα «Μπαρμπαρός», ενώ έπλεε προς την Κίναρο και ήδη είχε προβεί σε παραβίαση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων μας, σήκωσε και το στρατιωτικό ελικόπτερο που φέρει, με εντολή να πετάξει πάνω από τις ακτές του ελληνικού νησιού. Αμέσως βέβαια απογειώθηκαν ελληνικά μαχητικά και αναχαίτισαν το εν λόγω ελικόπτερο, ωστόσο η ενέργεια αυτή δεν παύει να είναι μία αναβάθμιση και διαφοροποίηση της προκλητικότητας των τούρκων.

Επίσης, πριν από ημέρες, τα τουρκικά μαχητικά προέβησαν και σε νυχτερινές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας, κάτι που είναι πολύ σπάνιο. Η νυχτερινή αναγνώριση, αν εξελιχθεί σε εμπλοκή, τότε ο κίνδυνος του ατυχήματος είναι πολύ μεγάλος. Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε.

Στην αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας πρέπει να περιληφθεί και η εμπλοκή με σκληρές αερομαχίες, που απαιτήθηκε να γίνει πρόσφατα, προκειμένου τα μαχητικά της γειτονικής χώρας να εγκαταλείψουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας.

Στην «κόψη» του ξυραφιού για «ατύχημα» που θα φέρει μία πολεμική εμπλοκή

Τα νούμερα των παραβιάσεων τόσο σε θάλασσα όσο και στον αέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, είναι τραγικά, αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε σε περίοδο ειρήνης με την Τουρκία. Αν κάποιος τρίτος παρατηρητής έβλεπε τη συγκεκριμένη στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, θα έλεγε αβίαστα ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στην «κόψη» του ξυραφιού και είναι θέμα χρόνου να εξελιχθεί μία πολεμική δραστηριότητα.

Το 2013 οι συνολικές θαλάσσιες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μας από τουρκικά πολεμικά πλοία έφτασαν τις 353. Το θαλάσσιο αυτό «σπορ» οι τούρκοι το ξεκίνησαν δειλά – δειλά. Το 2009 οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών μας Υδάτων ήταν 90, την επόμενη χρονιά έφτασαν τις 133, το 2011 σχεδόν τις διπλάσιες (206), το 2012 πάλι τις διπλασίασαν, φτάνοντας τις 389, ενώ μειώθηκαν κατά τι πέρυσι (353).

Δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις ποια θα είναι η συμπεριφορά της Άγκυρας τα επόμενα χρόνια, καθώς ξεκίνησε η εγχώρια ναυπήγηση μικρών αλλά και μεγάλων σύγχρονων πλοίων και θα αυξήσει τα πολεμικά σκάφη της. Τη δυνατότητα αυτή «χτίζει» προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν με διάφορους τρόπους και πολιτικές.

Εδώ και δύο δεκαετίες η τουρκική προκλητικότητα επικεντρώνεται κυρίως στις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας. Το 2009, τη χρονιά που έσκαγε στην Ελλάδα η οικονομική κρίση και υπήρχε πολιτική ρευστότητα, ο συνολικός αριθμός των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που προέβησαν σε παραβιάσεις στο Αιγαίο έφτασε τις 3.078. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει ισόποσα μαχητικά. Απλά το ίδιο τουρκικό αεροσκάφος μπορεί να εμφανιστεί πολλαπλές φορές. Εκείνο που θεωρείται επίσης σοβαρό είναι οι υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικό έδαφος, που σημειώθηκαν την ίδια χρονιά (51). Σε αρκετές από αυτές εμπεριεχόταν και ο εικονικός βομβαρδισμός κάποιων βραχονησίδων.

Μείωση το 2013

Αισθητή μείωση των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας παρατηρήθηκε το 2013. Βέβαια, οι 1.084 δεν μπορούν να θεωρηθούν λίγες, αλλά σε σύγκριση με εκείνες του 2009 είναι σχεδόν στο ένα τρίτο.

Ωστόσο, η Άγκυρα κάνει ένα λάθος εκτιμώντας ότι έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα. Απ’ ότι φάνηκε στο ταξίδι του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αίγυπτο, δεν πήγε στο Κάιρο εκπροσωπώντας μόνο την κυβέρνηση της Ελλάδας. Έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι οι Αιγύπτιοι γνώριζαν ότι οι συζητήσεις και οι δεσμεύσεις τις οποίες θα αναλάμβαναν θα μεταφέρονταν στα ανώτατα ευρωπαϊκά και συμμαχικά όργανα. Δοθέντος ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο προπύργιο ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας ενδιαφέρει την Ευρώπη καθώς επίσης και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Όπως σημειώνεται, δεν μπορεί μία περιοχή που μελλοντικά ενδέχεται να παρέχει ενέργεια στην Ευρώπη, να βρίσκεται σε καθεστώς εχθρικής πολιορκίας. Αυτό αποτελεί και το τελευταίο επιχείρημα που έχει προσθέσει η Ελλάδα προκειμένου να διασφαλίσει την ηρεμία στο Αιγαίο.

Πηγή «Κυριακάτικη Δημοκρατία»

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

http://kostasxan.blogspot.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Leave a Reply
  1. …τα ειπαμε και τα σχολιασαμε σε προηγουμενες αναρτησεις .Εχουν υπογραφει συμφωνιες και "δοκιμια" που αν τα μαθεις θα σου σηκωθει η τριχα καγκελο.Οι εκπαιδευσεις (Νατοικου περιεχομενου) καλα κρατουν καθως επισης και οι εκδρομουλες στην Πολη των ονειρων
    400 χρονια ραγιαδες ειμασταν και στα…401…κλεισαμε τους επαναστατες φυλακη.Τι μας κακοφαινεται λοιπον.Παρεπιπτοντως…το 500σαρικο της προδοσιας το πηρατε απο τους δοσιλογους..;

  2. Δεν θα γίνει τίποτε, το πολύ πολύ θα ευχαριστήσουμε (ξανά) τους αμερικ(λ)άνους, τους γερμανούς (που είναι και φίλοι μας), τους άγγλους (για την ύπαρξη του 007), τον σκηνοθέτη, την οικογενειά μας, θα πάρουμε το όσκαρ μακακίας (για ακόμη μία φορά) και θα πάμε σπίτι μας…

    Μόνο εάν υπάρξει σαφής κίνδυνος για το Ντακάπο θα γίνει της πουτ@ν@ς!!!! Ε όχι και να κινδυνεύσει η φραπεδιά μας, ε όχι και να μας πάρετε τον εσπρέσο μας…

    THIS IS PARTA (OLA)!!!

  3. …και καθως ένας Eλληνικος Improved hawk πετουσε εντος του Εθν.εναεριου χωρου προσεκρουσε σε αυτόν ένα οπλισμενο Τουρκικο πολεμικο αεροσκάφος μελος πολυαριθμου σχηματισμου παρανομα εισερχομενου -κατά συρροη-εντος του FIR Aθηνων και της Ελλ.επικρατειας.Κατοπιν εντονου πολιτικου διαβηματος και ακολουθώντας τα προβλεπόμενα η Αθηνα ζητα από την Αγκυρα την αποζημιωση του πυραυλου της…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Νέοι αεροψεκασμοί στη Ρόδο (δεύτερη συνεχόμενη μέρα)

Οι Αξίες της Νέας Πνευματικότητας