Σοκ στην ΕΕ: Για μόλις 6 μήνες επαρκούν τα αποθέματα φυσικού αερίου μετά το ρωσικό εμπάργκο

Σε κατάσταση «νευρικής κρίσης» βρίσκεται η ΕΕ μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την ροή φυσικού αερίου προς την Ουρκανία από την στιγμή που η χώρα αυτή αρνείται να αποπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες οφειλές της που ανέρχονται σε 4,5 δισ. δολ.

Από χθες η Μόσχα έθεσε σε ισχύ την μέθοδο της προπληρωμής για το φυσικό αέριο που καταναλώνει η Ουκρανία και βέβαια οι στρόφιγγες έκλεισαν, ενώ η Ρωσία ταυτχρόνως προειδοποίησε την ΕΕ ότι «Πιθανώς θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην ροή φυσικού αερίου αν η Ουκρανία αποφασίσει να κατακρατήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονται για τις χώρες της ΕΕ».

Βέβαια, αυτό αφορά της χώρες της Κεντρικής Δυτικής και Νότιας Ευρώπης, αφού η Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και σκανδιναβικές χώρες εφοδιάζονται από άλλους εναλλακτικούς αγωγούς, όπως ο Nord Stream.

Η ΕΕ διαθέτει περιορισμένα αποθέματα 51,912 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, τη στιγμή κατά την οποία η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας.

Ο όγκος αυτός αντιστοιχεί μόλις στο 64,37% των ετήσιων αποθεμάτων των 80,643 δισ. κυβικών μέτρων και υπολογίεται ότι με το ζόρι αρκούν μέχει τον Φεβρουάριο του 2015.

Η εικόνα όμως αυτή δεν είναι ίδια για όλες τις χώρες. Ορισμένες χώρες είναι πιο εκτεθειμένες από άλλες στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στον εφοδιασμό, όπως η Ουγγαρία που διαθέτει 1,605 δισ. κυβικά μέτρα (το 26,02% των αποθεμάτων της), η Γαλλία με 5,654 δισ. κυβικά μέτρα (44,58%) και η Κροατία με 282 εκατ. κυβικά μέτρα (51,03%).

Η Βουλγαρία και η Αυστρία είναι επίσης δύο από τις χώρες τα αποθέματα των οποίων βρίσκονται ελαφρώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχοντας συγκεντρώσει αντίστοιχα το 63,87% και το 62,33% των αποθεμάτων που προβλέπεται να διαθέτουν στο έδαφός τους.

Η Ελλάδα «σώζεται» από το γεγονός ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου ως ενεργειακή πηγή είναι σχετικά χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά βέβαια θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα όπως είχε γίνει το 2009 όταν διασώθηκε από την … Τουρκία, η οποία μέσα του Blue Steam εφοδιάζόταν απρόσκοπτα από την Ρωσία με φυσικό αέριο, το οποίο εν συνεχεία μεταπωλούσε στην Ελλάδα!

Κανονική κατάσταση στρατηγικής ομηρείας από την οποία θα εξερχόταν η χώρα μόνο αν συμμετείχε στον South Stream, αλλά προτίμησε τον ΤΑΡ που ΘΑ κατασκευαστεί, ΘΑ μεταφέρει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και σίγουρα δεν θα πληρώνει τέλη διέλευσης.

Και φυσικά όχι απλώς δεν θα παύσει, αλλά θα επιδεινωθεί η κατάσταση στρατηγικής ομηρείας έναντι της Τουρκίας αφού ο TAP θα περνάει από την Τουρκία!

Μια χώρα σε πλήρη κατάσταση ενεργειακής ομηρείας απέναντι σε μία Τουρκία που δεν κρύβει καν τις προθέσεις της!

Τα αποθέματα φυσικού αερίου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο το διάστημα από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή όταν η κατανάλωση είναι σε χαμηλό επίπεδο.

Στόχος της συσσώρευσης αποθεμάτων είναι να αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα ανεφοδιασμού, όπως συμβαίνει με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, αλλά και να εξομαλύνονται οι εποχιακές διαφορές στην κατανάλωση.

Η GIE στην έκθεσή της δεν ανακοίνωσε κάποια εκτίμηση για το χρονικό διάστημα που θα μπορέσει η ΕΕ να καλύψει με αυτά τα αποθέματα εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, αλλά υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά στην καλύτερη περίπτωση τους 6 μήνες!

Ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ προειδοποίησε πάντως ότι η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί τον χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο εάν το Κίεβο αντλήσει φυσικό αέριο από τα αποθέματα που προορίζονται για την ΕΕ και είναι αποθηκευμένα σε ουκρανικό έδαφος και τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 13,491 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και αντιστοιχούν στο 18% της συνολικής ετήσιας ευρωπαϊκής κατανάλωσης!

Η ΕΕ απέναντι στην κρίση αυτή είναι σαφές ότι σκοπεύει να βάλει «βαθια το χέρι στην τσέπη» για να μην υπάρξει πρόβλημα σην τροφοδοσία και χαρακτηριστικό είναι ότι ο ο Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, χαρακτήρισε «ψιλοπράγματα» την βοήθεια που έδωσε η ΕΕ προς την Ελλάδα σε σύγκριση με τις ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ουκρανία!

«Αν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, μια χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων, η Ελλάδα δεν ήταν παρά ψιλοπράγματα σε σύγκριση μ’ αυτό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σ’ ένα καλοκαίρι. Θα χρειαστεί μια βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, με τη συμμετοχή των φορολογουμένων και των ψηφοφόρων μας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των ΗΠΑ, του Καναδά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», ανέφερε ο Επίτροπος από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

«Όμως εάν δεν είμαστε έτοιμοι να της παράσχουμε βοήθεια, το κόστος ενός εμφυλίου πολέμου και η διάσπαση μιας τόσο μεγάλης χώρας θα είναι ασυγκρίτως υψηλότερο», υποστήριξε ο Έτινγκερ ο οποίος απλώς ξέχασε ποιος προκάλεσε τον εμφύλιο πόλεμο και την de facto διάσπαση της Ουκρανίας.

Και αυτό δεν είναι τιποτα: Ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι κάτι παραπάνω από βαρύς για τους κατοίκους της Ουκρανίας: Η τιμή του φυσικού αερίου κατόπιν απαίτησης του ΔΝΤ σχεδόν θα διπλασιαστεί…

defencenet

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

7 thoughts on “Σοκ στην ΕΕ: Για μόλις 6 μήνες επαρκούν τα αποθέματα φυσικού αερίου μετά το ρωσικό εμπάργκο

 1. πραξε! says:

  ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΦΑΣΗ ΘΑ ΩΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΟΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  Σε αυτη την ταινία, δείχει οτι οι ανθρωποι αναλαμβανουν την ζωη τους στα χερια τους οργανωνωνται και αυτοχρηματοδοτουναι, στην υλοποιηση σε πρακτικο επιπεδο των γενητριων ελευθερης ενεργειας.Πηγαν στην Ταιβαν και στο Μαροκο,για να το βγαλουν μαζικη παραγωγη,και να περιορισουν το κοστος αποκτησης της.Στην Κινα λεει έχει προχωρησει πολυ σοβαρα με αυτο και έχει τεραστια αποθεματα,απο αυτες.

  https://www.youtube.com/watch?v=PVFMv4A_Rbs&list=FLRmt52BvsWJNgvG1j2uWl1A&index=7

 2. Ανώνυμος says:

  Άσχετο με το άρθρο…

  Αλλά επειδή μου αρέσει το τραγούδι… θα ανεβάσω τρεις φωτό… μαζί με το τραγούδι.

  http://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2013/11/samaras1.jpg
  http://www.alfavita.gr/sites/default/files/venizelos3.jpg
  http://www.trelokouneli.gr/wp-content/uploads/2014/05/23423.jpg

  Πάρτε και το άσμα.
  https://www.youtube.com/watch?v=n2YX6N8RPdw

  這些

 3. Ανώνυμος says:

  ρε παιδια,αληθεια κοιμαστε με τα τσαρουχια!!!!!!!!!!
  τις στροφιγγες τις εκλεισε για την ουκρανια!!!
  γιατι δεν τις εκλεισε για την γερμανια??????
  η ουκρανια φταιει? η η γερμανια???
  για ξυπνατε σιγα σιγα! σας δουλευει ο πουτιν!! εχει τωρα κοντα στους τεσσερις μηνες,που τους ρωσσοφωνους τους εχουνε γαμισει,οι ναζιστες του κιεβου και της γερμανιας!!! και ο πουτιν πως τους τιμωρει???
  κτυπωντας την ουκρανια!! για να κλεισει τις στροφιγγες για την γερμανια,και θα δεις τι εχει να γινει!!!για να "μετρηθουμε" ολοι με τα ιδια ,και να δουμε την "μεγαλη" δυναμη!!! την γερμανια την μερκελ και τους γερμανους!!!..
  παλι "συλογικα" την πληρωνουν οσοι δεν φταινε (ο λαος της ουκρανιας) και συλογικα απαλασοντε οσοι προκαλεσαν το χαος απο την απληστια τους…
  αναρρωτιεμαι τι μαλακες υπαρχουν που δεν αντιλαμβανοντε τον ρολο του πουτιν!!!..
  μαγκας θα ηταν να κλεισει τον αγωγο Nord Stream…εκει σε θελω μαγκα μου!!! το κανει??? δεν το κανει!!!! παραμυθια σας πουλαει..

  • Ανώνυμος says:

   Βρε "χαζούλι" ….. 🙂

   Στην Ουκρανία βρίσκεται η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Αυτή η δεξαμενή γεμίζει μέσω των σωλήνων των Ρώσων που έχουν ανοιχτή τη στρόφιγγα…..

   Τώρα κλείνουν τη στρόφιγγα και το απόθεμα που αναφέρει είναι προφανώς ότι έχει απομείνει μέσα στη δεξαμενή η οποία ΔΕΝ προβλέπεται να ξαναγεμίσει σύντομα…….

   Καταλάβατε τώρα γιατί έγινε το νταβαντούρι; Καταλάβατε τώρα γιατί η Γερμανία ωρυόταν στις διαπραγματεύσεις και ήταν πρώτη μούρη στο Καβούρι σε κάθε διάλογο με τους Ρώσους;

   Γιατί οι Ρώσοι την ΚΡΑΤΑΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ. Χωρίς ενέργεια που αγόραζε ΠΑΜΦΘΗΝΑ και πούλαγε πανάκριβα στα υπόλοιπα κράτη, χωρίς ενέργεια ΠΑΜΦΘΗΝΗ που λειτουργούν τα "σπουδαία" εργοστάσια της

   ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΒΡΑΚΙ ΣΤΟ ΚΩΛΟ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΙ "ΔΟΥΛΕΥΤΑΡΑΔΕΣ" ΓΕΡΜΑΝΟΙ.

   Οι δε τιμές στη Γερμανία θα φτάσουν στο θεό και ακόμα πιο πάνω.
   Τότε θα καταλάβουν ότι είναι τελικά οι πλέον άχρηστοι και φτωχοί σε όλη την Ευρώπη. Γιατί δεν παράγουν τίποτα που να μη χρειάζεται απίστευτη ενέργεια σε καύσιμο, γιατί έχουν ένα κωλόκρυο που τραβάει θέρμανση 10 μήνες το χρόνο, κ.λ.π.

   Έχει να φορεθεί σαγιονάρα με κάλτσα που θα πάει σύννεφο το χειμώνα τους!!

   Ε! ρε γλέντια

  • Ανώνυμος says:

   Το λαό της Ουκρανίας μην το φοβάσε σε αυτό το θέμα γιατί όπως θα διάβασες, έχει δικαίωμα και θα το ασκήσει, να τραβήξει όσο απόθεμα χρειάζεται από τη δεξαμενή. Αυτός είναι άλλωστε ο φόβος τους και το γράφει στο άρθρο.

   Εκτός αυτού δε νομίζω πως έχει σκοπό να αφήσει την Ουκρανία χωρίς αέριο. Καψόνια στη Γερμανία κάνει και αν τα συνεχίσει θα τη γονατίσει να ησυχάσουμε επιτέλους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *