Σε δύσκολους καιρούς, η κυβέρνηση «κούρεψε» το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ε.Δ. κατά 1 δισ. ευρώ!

Σε εποχές τόσο κρίσιμες για τα εθνικά μας θέματα και με τόσο εύθραυστες πλέον ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, αυτό που πρωτίστως φαίνεται να απασχολεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι το πώς θα γίνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες περικοπές στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπου είναι εφικτό, ώστε να μειωθεί το μερίδιο του υπουργείου στον προϋπολογισμό του 2012.


Αυτό τουλάχιστον έχει ζητήσει ο ΥΠΕΘΑ Π. Μπεγλίτης και το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα εκτενώς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας (ΣΑΜ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει περίπου 1,5 δισ. ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά όπως φαίνεται από αυτό το ποσό θα διατεθούν μόνο τα 500 εκατ. ευρώ – και αυτά για την εξόφληση παλαιότερων υποχρεώσεων και την παραλαβή οπλικών συστημάτων που έχουν παραγγελθεί.


Πηγές του Πενταγώνου έλεγαν πάντως ότι το πρόβλημα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εντοπίζεται σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά στις δαπάνες που είχαν καθιερωθεί να γίνονται για ανούσιους λόγους. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά η περίπτωση του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ), το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως για το «βόλεμα» ημετέρων των διαφόρων υπουργών, είτε πολιτικών είτε ακόμη και καθηγητών πανεπιστημίου. Το ΙΑΑ προβλέπεται να καταργηθεί άμεσα και ήδη συντάσσεται η υπουργική απόφαση για αυτό. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ΙΑΑ υπολογίζεται, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σε περίπου 700.000 ευρώ.


Στο ίδιο πλαίσιο ετοιμάζονται δραματικές περικοπές στις θέσεις και στα γραφεία των Ακολούθων Αμυνας (ΑΚΑΜ) ανά τον κόσμο. Το 2010 είχαν καταγραφεί 44 γραφεία ΑΚΑΜ και ο στόχος είναι να μην έχουν μείνει περισσότερα από 28 μέχρι το 2013. Ωστόσο, ο ενδεικτικός αριθμός δεν είναι αυτός, αλλά ο αριθμός των υπαλλήλων των γραφείων. Την ίδια περίοδο λοιπόν ο στόχος είναι από 193 άτομα να μείνουν 56 άτομα στα γραφεία ΑΚΑΜ ως το 2013.


Ηδη εφέτος κλείνουν τα γραφεία ΑΚΑΜ σε Κίεβο, Οτάβα, Τιφλίδας, Πρετόριας κ.ά, ενώ περικόπτεται και προσωπικό από άλλα. Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ΑΚΑΜ προερχόμενος από το Πολεμικό Ναυτικό και την ίδια στιγμή να υπάρχει άλλος αξιωματικός του Πολεμικού ΝΑυτικού που να καταλαμβάνει θέση ναυτικού ακολούθου. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μεγάλα γραφεία ΑΚΑΜ ή σε γραφεία Μονίμων Αντιπροσωπειών σε διεθνείς οργανισμούς.


Το δεύτερο σημείο που μπορεί να βοηθήσει πολύ στη μείωση των αμυντικών δαπανών είναι η αναδιάρθρωση της Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπεγλίτης επανέλαβε κατά τη διάρκεια του ΣΑΜ προς τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων το αίτημα για την κατάθεση των προτάσεών τους περί της νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.

 defencenet.gr

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Loading...


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *