Σαν σήμερα: 28 Μαΐου 1453 – Η δραματική τελευταία νύχτα της Πόλης πριν την Άλωση

Η μέρα ξεκίνησε με μια παράξενη ησυχία. Οι Τούρκοι ξεκουράζονταν και προετοιμάζονταν για την τελική επίθεση. Μέσα στα τείχη η κούραση και η υπερένταση των τελευταίων ημερών θα εκδηλωθεί με αψιμαχίες και αμοιβαίες κατηγορίες μεταξύ Ελλήνων, Βενετών και Γενοβέζων.

Θα υπάρξει σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στον Ιουστινιάνη και στον Λουκά Νοταρά, σχετικά με την ανάγκη της μεταφοράς κανονιών από τη ζώνη ευθύνης του Νοταρά στο Μεσοτείχιον, όπου αναμενόταν σφοδρή επίθεση.

Ο Κωνσταντίνος, κουρασμένος όσο ποτέ, θα επέμβει κατευναστικά για μια ακόμη φορά. Ωστόσο, κάτω από αυτήν την εικόνα της διχόνοιας και της απελπισίας, οι πολιορκημένοι όλοι μαζί θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για την άμυνα της τελευταίας ημέρας.

Από το πρωί ο Κωνσταντίνος, ο Ιοuστινιάνης, ο κάθε αξιωματικός στον τομέα της ευθύνης του, κάνουν τις τελευταίες προπαρασκευές. Στο φράγμα του Κεράτιου η αλυσίδα ελέγχεται και τα πλοία παρατάσσονται σε θέση μάχης.

Προς το απόγευμα μια μεγάλη πομπή που αποτελείται από το λαό και τον κλήρο της Πόλης, άνδρες και γυναίκες, γέροι και παιδιά, κρατώντας τις άγιες εικόνες και τα ιερά λάβαρα, κάνει λιτανεία γύρω από τα τείχη, από κοινού οι Ορθόδοξοι με τους Καθολικούς, ψάλλουν το «Κύριε ελέησον».

Η πομπή καταλήγει στην Αγιά-Σοφιά που γεμίζει ασφυκτικά από το λαό. Φωνές και ψαλμωδίες ακούγονται στην κατάφωτή εκκλησιά μαζί με παρακλήσεις αλλά και θρήνους και οιμωγές.

Ο Κωνσταντίνος κάθεται στην αυτοκρατορική του θέση, δεξιά της ωραίας πύλης. Σε κάποια στιγμή γονατίζει στο έδαφος, «παρακαλώντας το Θεό για τη χάρη και την αγάπη του και για άφεση αμαρτιών».

Αμέσως μετά θα απευθύνει το τελευταίο του λόγο προς τους άρχοντες και τους αξιωματικούς Έλληνες και Λατίνους.

«Ευγενέστατοι άρχοντες και εκλαμπρότατοι δήμαρχοι και στρατηγοί, και γενναιότατοι συστρατιώτες, και όλος ο πιστός και τίμιος λαός, ξέρετε καλά πως έφτασε η ώρα που ο εχθρός της πίστης μας θέλει με κάθε τέχνασμα και τρόπο να μας στενοχωρήσει περισσότερο και να μας κάνει πόλεμο σφοδρό, με μεγάλες συγκρούσεις και συρράξεις από στεριά και θάλασσα, για να κατορθώσει και να χύσει το δηλητήριό του, σαν φίδι, και να μας καταπιεί σαν ανήμερο λιοντάρι.

Σας λέω λοιπόν να σταθείτε αντρειωμένοι και γενναιόψυχοι, όπως κάνατε πάντοτε ως τώρα εναντίον των εχθρών της πίστης. Σας παραδίνω την εκλαμπρότατη και φημισμένη αυτή πόλη, πατρίδα σας και βασίλισσα των πόλεων.

Ξέρετε καλά, αδέρφια, ότι για τέσσερις λόγους οφείλουμε όλοι να προτιμήσουμε το θάνατο παρά τη ζωή: πρώτον, για την πίστη και την ευσέβειά μας• δεύτερον, για την πατρίδα• τρίτον, για το βασιλέα και το Χριστό• και τέταρτον, για τους συγγενείς και φίλους.

Και γενικά, αφού στράφηκε προς όλους, είπε: «Δεν έχω καιρό να πω περισσότερα• μοναχά το ταπεινωμένο σκήπτρο μου το αναθέτω στα χέρια σας, για να το διαφυλάξετε με προθυμία.

Σας παρακαλώ ακόμα, και ζητώ την αγάπη σας, να είστε πειθαρχικοί στους στρατηγούς σας, τους δημάρχους και τους εκατόνταρχους, ο καθένας κατά την τάξη του, τη θέση του και την υπηρεσία του.

Να ξέρετε τούτο: αν από μέσα από την καρδιά σας φυλάξετε τις εντολές μου, ελπίζω στο Θεό ότι θα λυτρωθούμε από την παρούσα δίκαιη απειλή του. Δεύτερον, σας περιμένει στον ουρανό το αδαμάντινο στεφάνι, και η μνήμη σας θα είναι αιώνια και άξια στον κόσμο».

Με αυτά τελείωσε τη δημηγορία του, ευχαριστώντας με δάκρυα και στεναγμούς το Θεό, ενώ όλοι, με ένα στόμα, του αποκρίνονταν με δάκρυα λέγοντας: «θα πεθάνουμε για την πίστη του Χριστού και την πατρίδα μας».

Τα άκουσε ο αυτοκράτωρ και, αφού τους ευχαρίστησε θερμά, υποσχόμενος πολλές δωρεές, τους είπε τέλος: «Λοιπόν, αδερφοί και συμμαχητές, να είσαστε έτοιμοι το πρωί. Με τη χάρη και την αρετή που μας δώρισε ο Θεός και με τη βοήθεια της Αγίας Τριάδος, στην οποία αναθέτουμε “την πάσαν ελπίδα μας”.

Θα κάνουμε τον εχθρό να φύγει κακήν κακώς και ντροπιασμένος από εδώ».

Ο Παλαιολόγος, γύρω στα μεσάνυχτα, ιππεύοντας την αραβική του φοράδα, έκανε επιθεώρηση όλης της γραμμής του τείχους και κατόπιν, αφού αφίππευσε, ανέβηκε σε έναν πύργο, κοντά στη πύλη της Καλιγαρίας, από όπου μπορούσε να εποπτεύσει και αριστερά προς το Μεσοτείχιο και δεξιά προς τον Κεράτιο.

Από κάτω, μπορούσε να ακούει τις φωνές των Τούρκων που ετοιμάζονταν και το μούγκρισμα των κανονιών, ενώ στο Κεράτιο φαίνονταν τα φώτα από τα τουρκικά πλοία. Ο Κωνσταντίνος σήκωσε το κεφάλι του προς τον ουρανό της Πόλης. Σε λίγο θα ξημέρωνε η 29η του Μάη.

Όλοι είχαν πάρει τις καθορισμένες τους θέσεις, περνώντας από το εσωτερικό τείχος προς το εξωτερικό και το φράχτη. Δόθηκαν οδηγίες να κλειστούν πίσω τους οι πύλες, ώστε να μην υπάρξει υποχώρηση.

Η κύρια μάχη θα δινόταν στο ανάχωμα που είχαν υψώσει οι χριστιανοί και που μέχρι τώρα απέκρουε κάθε επίθεση εναντίον της Πόλης και αποθάρρυνε τον εχθρό. Πίσω από το ανάχωμα αυτό, οι υπερασπιστές των τειχών παίρνουν τις θέσεις τους και αναμένουν την επίθεση. Εδώ θα φαινόταν, αν η μάχη θα κερδιζόταν ή θα χανόταν.

Στο ανάχωμα είχαν πάρει θέση και ο αυτοκράτορας και ο Ιουσιτινιάνης. Οι πύλες που οδηγούσαν στην Πόλη και που ήταν πίσω τους, κλειδώθηκαν από τους επικεφαλής αξιωματικούς. Αργά το βράδυ ο ουρανός συννέφιασε και έπεσε μια ραγδαία βροχή…

ΠΗΓΗ

Loading...

28 thoughts on “Σαν σήμερα: 28 Μαΐου 1453 – Η δραματική τελευταία νύχτα της Πόλης πριν την Άλωση

 1. Ανώνυμος says:

  '' ΣΩΠΑΣΕ ΚΥΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΟΛΥΔΑΚΡΥΖΕΙΣ ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ 'ΝΑΙ '΄…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
  ΥΓ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΣΣΙΛΕΥΟΥΣΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΕ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ…ΟΤΑΝ Ο ΜΩΑΜΕΘ Ο ΠΟΡΘΗΤΗΣ ΜΠΗΚΕ ΜΕΣΑ …ΕΣΦΑΞΕ…ΣΚΟΤΩΣΕ…ΒΙΑΣΕ…ΞΕΚΟΙΛΙΑΣΕ ΕΓΓΥΟΥΣ …ΜΟΝΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΒΡΑΙΟ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΞΕ… ΟΙ ΕΒΡΑΙΙΟΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΚΑΙ Ο ΜΩΑΜΕΘ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΞΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ …ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ…

 2. Ανώνυμος says:

  η πόλη ήταν ένα μογγολικό μόρφωμα, διεφθαρμένο απο σταυροφόρους γιεχωβάδες και ασιατικές φυλές. Ας δούμε και την οικονομία που είχαν, τα κέρματα, τα σύμβολα… Το μόνο που ΔΕΝ με απασχολεί εμένα ως Έλληνα, είναι η πόλη.

  Πέρα από αυτό το πράγμα/μορφομα, την πόλη… Έχουν εκφράσει εδω και πάρα πολύ καιρό, οι ψευδό ελιτ της δύσης, ότι θέλουν να εγκαθιδρύσουν την Κωνσταντινούπολη ως το κέντρο της παγκόσμιας κυβέρνησης… Ορίστε άρθρα επίσημα να τα διαβάσετε…

  http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/10/20121030112340282864.html

  http://kerberos-hellas.blogspot.gr/2012/11/666.html

  Τώρα υπάρχει και πιθανότητα οι ισραηλιτες να το θέλουν για την χώρα τους. Όπως και να εχει, φαίνετε για πιο λογο θέλουν να " μας πασάρουν την πόλη" με ψευδοπροφήτες, εαν ποτε γίνει αυτό, διότι θα ειναι το κέντρο του λεγόμενου "αντιχριστου σας", με πρόφαση να καταστραφεί και η Ελλάδα μετά. Διότι εάν το δώσουν και καλα "σε εμάς" και το κυβερνούν αυτή, ως η χώρα του αντιχριστου, εννοείτε θα πάρει όλη την Ελλάδα η μπάλα…
  Άρα εν μέρη, αυτο το βίντεο που ειχε βγάλει ο stranger πριν λίγες ημέρες, από την ΟΕΑ, έχει μεγάλη βάση. Συσχετίζετε.

  https://www.youtube.com/watch?v=KI_aQJSWE2E

  • Ανώνυμος says:

   10 29 Aνωνυμε για το σημερινο ελληνικο μορφωμα λεs να ενδιαφερθει κανειs. Οι προφητειεs θα πραγματοποιηθουν γιατι ειναι το θελημα Θεου κανειs ανθρωποs δεν δινει την πολη στην Eλλαδα και δεν μπορει να δρομολογει εξελιξειs. Mονο ο Θεοs. Oσο για την εοα εβραικεs ριζεs δειχνει.

   • Μπαμπης Σιμωνιδης says:

    Αδερφέ έχεις δίκιο,κάτι συμβαίνει με την ο.ε.α!Έχει απίστευτα πράγματα να διαβάσεις,όμως κάνει κάτι πολύ πονηρό κατε με,σου δίνει πολλές αλήθειες και μετά μέσα σου απογυμνώνει και απομυθοποιεί αρκετούς μεγάλους Έλληνες,είδα ένα σποτάκι που μιλάει για τον Νοννό ότι είναι αρχιραβίνος και ότι έζησε το 1500 π.χ. ενώ έζησε τον 4-5 μ.χ.(έγινε χριστιανός αφού όλοι ήταν χριστιανοί,έτσι σώθηκε και το έργο του Διονυσιακά),αλλά και τον μεγάλο Πλούταρχο σαν αρχιραββίνο.Ακόμα μου έκανε εντύπωση που έβγαλε τους Δωριείς Κρόνιους=άρα και τους μισούς αρχαίους Έλληνες Κρόνιους…το μαντείο των Δελφών Κρόνιους και άλλ,λέγοντας ότι πολλοί πήγανε μαζί με τους κρόνιους..ότι ο Κρόνος νίκησε τον Δία και όχι ο Διάς τον Κρόνο…οπότε μόλις έρθει ο Δίας θα τον περάσουμε για τον Κρόνο!Κοιτά εδώ … https://www.youtube.com/watch?v=4AwanEuZrnM&index=5&list=UUKoMukEGD_xvmXodWMdjrQQ

  • Ανώνυμος says:

   Κάθε φορά που τα διαβάζεις υπενθυμίζεις στον εαυτό σου μέσω της οργής σου πόσο αγράμματος είσαι.
   Μα καλά, τα σχόλια των από πάνω δεν τα είδες;
   Α ρε Κασιδίαρη που θέλεις.

 3. Ανώνυμος says:

  Αύριο απέναντι έχουνε πανηγύρια-φιέστες, χαρά μεγάλη. Έστειλα δυο πουλιά στην Κόκκινη Μηλιά, δε γύρισε κανένα…

 4. Ανώνυμος says:

  Το 50% από αυτά που βγάζει η… Ο.Ε.Α. απλά είναι "μούφα"!!! Απλά δεν υπάρχουν! Τα άλλα μισά δεν είναι… και ίσως κάποια στιγμή πραγματοποιηθούν!

  Υπάρχουν εμμονές και με τον "αντίχριστο"… τώρα γιατί κάποιοι έχουν μπερδέψει το ς.ς.ς. με τον "αντίχριστο" είναι άγνωστο!

  Πριν από 35 χρόνια, η σημερινή νύχτα ήταν η τελευταία "ελεύθερη" νύχτα…. πριν από την μεγάλη σκλαβιά τις 29ης Μαϊου 1979! Τότε μπήκαμε στην Ε.Ο.Κ.

  Αυτά.

 5. Ανώνυμος says:

  Η Κωνσταντινούπολη δεν έπεσε παραδόθηκε απο τους μαυροφορεμένους αφέντες που για 400 χρόνια απολάμβαναν τα λύτρα της προδοσίας τους¨

  • Ανώνυμος says:

   τι μου θύμησες, την επιστολή του Αγίου Όρους προς τον Χίτλερ, που τον αποκαλούσε με τίτλους μοναδικούς και τον ευχαριστούσε για όλα τα δινα της Ελλάδας.

   Η επιστολή υπάρχει ακόμη στα αρχεία του υπουργείου εξωτερικών και μάλιστα αναρτημένη στο διαδίκτυο, ψάξτε.

   οσο για Ανώνυμος • 29 Μαΐου 2014 – 9:55 π.μ Για ποιον θεο μιλας? Ονομασε τον.

   • Ανώνυμος says:

    Η επιστολή αυτή, γράφθηκε, υπό τον κίνδυνο της Βουλγαρικής αφελληνιστικής προσπάθειας! Τον καιρό εκείνο, ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα κινδύνευε να αφελληνισθεί βίαια, και να ενταχθεί σε μια προσπάθεια "Βουλγαροποίησής" της! Και ο Χίτλερ, (ο οποίος ακόμα δεν είχε εκδηλωθεί σε όλο το φάσμα της κακίας του), ήταν το μικρότερο κακό, που θα έδινε τη λύση στη Βουλγαρική κατοχή της Βόρειας Ελλάδος!
    οι μοναχοί του Αγίου Όρους παραδόθηκαν στους Γερμανούς για να γλυτώσουνε από τους Βουλγάρους. Η βουλγαρική κατοχή θα τους εξαφάνιζε ακριβώς όπως οι Βούλγαροι εξαφάνιζαν κάθε ίχνος παρουσίας Ελλήνων και ελληνορθόδοξου πολιτισμού, τόσο κατά τους Βαλκανικούς και τον Α’ Π.Π. όσο και κατά τον Β’ Π.Π.
    Οι Γερμανοί μόλις είχαν καταλάβει την Ελλάδα, δεν είχαν αρχίσει τα έκτροπα στη χώρα μας!ενώ αντίθετα οι Βούλγαροι μάς ήταν γνωστοί από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα, των Βαλκανικών και του Α’ Π.Π. για το συστηματικό πρόγραμμα αφελληνισμού της Μακεδονίας!
    ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΘΕΟ ΜΙΛΑΕΙ,ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΠΟΤΕ,ΑΣΕ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΠΟΥ ΘΕΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑ..

 6. Ανώνυμος says:

  Εμενα με νοιαζει να διαλυθει η αγρια σοφια,και να αναστηλωθει ο ναος του ΑΠΟΛΛΩΝΑ που ειναι απο κατω,που με τον γνωστο τους τροπο τα χριστιανα καυεστρεψαν….

 7. Ανώνυμος says:

  ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ……ΟΙ…..
  ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ……ΟΙ……
  ΠΟΙΟΙ????????????
  ΑΥΤΟΙ…..ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ!!!!
  [ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ]
  ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ-
  ΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΕΜΕΙΣ…ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΜΕ ΠΑΛΙ!
  ΔΙΑΛΛΑΞΕΤΕ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΤΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!
  Υ.Γ.
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΔΩ..ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΠΟΛΕΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΜΟΝΙΑΣΜΕΝΟΙ,ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΕΡΗ ΜΠΟΥΝΙΑ, ΧΤΥΠΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΑΜΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ!!!!!
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ!!!!
  ΠΑΝΤΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ!!!

    • Ανώνυμος says:

     dld ?
     τι νοεις αγαπητε δουλε του γιαχβε ?
     δεν ειναι αυτος ο θεος σου ?
     ο γιαχβε , ξερεις , ο θεος των εβραιων , της παλιας διαθηκης ??
     προσεξε τι θα πεις !
     μην αρνηθεις τον θεο σου !

     • Ανώνυμος says:

      χαχα πλακα εχεις.
      να σου θυμισω οτι οι εβραιοι σταυρωσαν το Χριστο

     • Ανώνυμος says:

      καλα
      ποιος ειναι ο θεος σε ρωταω ,
      τι καναν οι εβραιοι απαντας ????
      πρεπει να ειναι ή πολυ τζαζ ή πολυ βαλτός !!

     • Ανώνυμος says:

      στο ειπα γιατι βλεπω μπλεκεις εβραιους και Θεο,Χριστο στο μπερδεμενο σου μυαλο!
      αλλα κλασικα ο τζαζ λεει τον αλλον τζαζ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *