17:52 - 17/12/2013

Πως να σώσετε ένα ζώο από φόλα

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Εκατοντάδες σκύλοι και γάτες χάνουν τη ζωή τους άδικα κάθε χρόνο στην Ελλάδα, επειδή κάποιοι «συνάνθρωποί μας» θεωρούν ότι τους ενοχλούν και αποφασίζουν να σκορπίσουν το θάνατο, μοιράζοντας φόλες. Ο όρος «φόλα» αναφέρεται σε ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη δηλητηρίαση κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων. Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσα σε κομμάτια φαγητού που θα θελήσουν να φάνε τα ζώα.

Πολλές φορές, βέβαια, οι δράστες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν απίστευτα ισχυρά δηλητήρια, τα οποία σκορπίζουν γύρω από δένδρα ή σε γωνίες σπιτιών και αρκεί μια μικρή επαφή με το ζώο για να το βλάψουν. Αν το κατοικίδιο σας ή κάποιος αδέσποτος φίλος σας φάει φόλα, τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει είναι:

Έντονος εμετός, υπερβολική σιελόρροια, σπασμοί, αστάθεια και δύσοσμη διάρροια. Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε άμεσα στον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον για το τι μπορεί να προκάλεσε τη δηλητηρίαση.

Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει τι είδους εμετικό πρέπει να δώσετε στο ζώο με πολύ προσοχή (απομορφίνη, αλάτι, μουστάρδα, μαγειρική σόδα), προκειμένου να αποβάλει το δηλητήριο. Σύμφωνα με την κτηνίατρο, Ράνια Μιχαήλ, όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, γιατί, αν περάσουν 4 ώρες από τη στιγμή που το ζώο φάει τη φόλα και δεν έχει προκληθεί εμετός, τότε το δηλητήριο θα απορροφηθεί από το αίμα.

Μόλις το ζώο κάνει εμετό, αμέσως πρέπει να γίνει μια ένεση ατροπίνης (0,2 mm στο κιλό ζώου), την οποία κάθε φιλόζωος ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να έχει προκαταβολικά στο σπίτι του για την άμεση αντιμετώπιση της φόλας. Όσο πιο γρήγορα μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρο για να του χορηγηθεί ορός, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του.

Αφού κάνετε ότι μπορείτε για να σώσετε το ζώο, κάντε άμεση καταγγελία μαζί με κάποιον άλλο μάρτυρα, στην αστυνομία και να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Ακόμα αναφέρετε το γεγονός και στον τοπικό δήμο και πιέστε τους να λάβουν μέτρα.

Σύμφωνα με το νόμο 3170/2003, η οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση ή εγκατάλειψη ζώου τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι και 1.500 ευρώ ή και ποινή εξάμηνης φυλάκισης.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

Loading...

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (10)

 1. Κανονικα θα επρεπε να τιμωρειται με ισοβια, μιας και τα ζωα εχουν ακριβως το ιδιο δικαιωμα με τον ανθρωπο στην ζωη.

 2. ΝΑ ΨΟΦΉΣΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΣΚΑΤΟΨΥΧΟΣ-ΧΗ ΒΆΖΕΙ ΦΟΛΕΣ ΣΤΑ ΥΠΈΡΟΧΑ ΑΥΤΆ ΠΛΆΣΜΑΤΑ…..ΝΑ ΥΠΟΦΈΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ

 3. Αυτοί που ρίχνουν φόλα στα ζωάκια είναι πιο πολλή ζώα από τα ζωάκια που δηλητηριάζουν..

 4. Συμφωνώ με όλα όσα λέει το παραπάνω άρθρο και οι προλαλήσαντες μια κι εγώ ο ίδιος έχω σκύλο και βεβαίως δεν το συζητώ , είμαι κάθετα κατά της φόλας γιατί πρόκειται για μια απάνθρωπη ανώμαλη και αρωστημένη πράξη . Οστόσο όμως πρέπει όλοι όσοι έχουν σκύλους να αναλαμβάνουν και τις όποιες ευθύνες τους αναλογούν . Δηλ. όταν κάποιος έχει ένα σκυλί που ανήκει σε κάποια ευερέθιστη ράτσα , π.χ. Ροντβάϊλερ , Πίτ Μπούλ , Ντόπερμαν κ.λ.π. δεν θα πρέπει να το αφήνει χωρίς επιτήρηση σε σημεία οπου διέρχεται κόσμος με παιδιά και ηλικιωμένοι . Με λίγα λόγια δε σκοπεύω να κάνω το γύρω του τετραγώνου για να πάω σε ένα κατάστημα ή στο φούρνο ή στο σχολείο ή σε κάποια άλλη δουλειά μου επειδή στο συγκεκρυμένο σημείο υπάρχει κάποιο αδέσποτο ή ιδιόκτητο σκυλί που το έχει κάποιος ωχ δε βαριέσαι να μου γρυλίζει και να απειλεί εμένα ή τίποτα μικρά παιδιά ή τους διερχόμενους παίζωντάς το αφεντικό ο σκύλος . Θα τον προσπεράσω και θα φύγω , αλλά αν όμως μου επιτεθεί και με δαγκώσει χωρίς λόγο , θα τον σκοτώσω αρπάζωντας τον απο την ουρά και και θα τον διαλύσω χτυπώντας τον στο έδαφος , ή αν βρώ κανένα ξύλο θα τον κανονίσω δεόντως και σας βεβαιώνω δεν πρόκειται να πληρώσω κανένα απολύτως πρόστιμο . Γιατί ; Όπως δένω τον δικό μου σκύλο ( που δεν είναι και επικίνδυνος ) το ίδιο απαιτώ και απο τους άλλους ιδιοκτήτες , όπως εγώ δεν πειράζω κανένα αδέσποτο και δεν ασχολούμαι με αυτό νομίζω οτι ο δρόμος είναι για τους ανθρώπους και όχι για τους σκύλους και δή για το οποιοδήποτε κοπρόσκυλο που επειδή έχει τίποτα συκομάρες ή ψυχολογικά σκυλοπροβλήματα θα βρώ τον μπελά μου εγώ . Και τελευταίον όποιος σκύλος ανήκει σε κάποιον και επιτεθεί απρόκλητα σε μικρό παιδί ή σε ενήλικο οφείλει ο ιδιοκτήτης να σηκώσει τις οποιες ευθύνες προκύψουν : Αποζημίωση , έξοδα περίθαλψης σε νοσοκομείο ή φυλάκιση και πληρωμή εξόδων της δίκης αν προκύψει θάνατος .
  Υ.Γ.
  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ , ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ .

 5. Να πάμε στον δήμο ?μα αυτοί ρίχνουν τις περισσότερες φόλες

 6. τα ζωακια ειναι αγγελικες ψυχουλες που μας προσφερουν αγαπη και συντροφια.οι ανθρωποι ειναι σαφως χειροτερα πλασματα,ειδηκα οι αρρωστοι,που θα τα πληρωσουν ολα εδω η αλλου,τα θανατωνουν,τυρρανουν με οποιοδηποτε τροπο.τα 1500 ευρω ειναι αθλια ποινη…10+χρονια φυλακη,οπως ανθρωποκτονια.ψυχες ειναι ολες!!

 7. Ναί ο άνθρωπος μπορεί να είναι κατώτερος ή ανώτερος απο τα ζώα , αλλά προσοχή το λέω υπεύθυνα και απο την εμπειρία που έχω . Δέν είναι όλα τα σκυλιά αγγελικές ψυχούλες . 1ον ) Έχουν χαρακτήρες όπως οι άνθρωποι . Δηλ. ένα σκυλί μπορεί να ζηλεύει , να είναι μοχθηρό ευερέθιστο και να μην χωνεύει τα μικρά παιδιά , γιαυτό δεν πρέπει να αφήνουμε μικρά βρέφη ή νήπια μόνα τους με το σκύλο για να μην τα σκοτώσει . Στην ανάγκη απαλλαγήτε απο το ζώο . 2ον ) Για να λέμε και "του στραβού το δίκαιο" υπάρχουν σκυλία που είναι αξιαγάπητα , έχουν πνεύμα αυτοθυσίας , αγαπούν ανυπόκριτα τον αφέντη τους , και μάλιστα έχουν σώσει πολλές φορές ανθρώπους και σε περίπτωση θανάτου του αφεντικού τους τιμούν , θρηνούν και περιφρουρούν το νεκρό σώμα του με τίμημα ακόμη και αυτήν τη ζωή τους . Πρέπει όμως να δίνουμε προτεραιότητα στον συνάνθρωπο και μετά στα ζώα γιατί αλλιώς χωρίς να το καταλάβουμε γινόμαστε ψυχικά και κοινωνικά άρωστοι και αμόρφωτοι . Δήλ. δέν μπορείς να είσαι πλούσιος ή εστω να μήν έχεις πρόβλημα επιβίωσης και να ταϊζεις μόνο τον σκύλο σου αφήνωντας τον συνάνθρωπο σου πεινασμένο , και παγωμένο ή να αποφεύγης την δημιουργία μιας φυσιολογικής οικογένειας και να προτιμάς να έχεις σκυλιά αντί για παιδιά αυτό είναι αρώστια παράνοια και κακοήθια . Η ζωή ενός ανθρώπου δεν μπορεί να συγκρηθεί σε αξία όχι με όλα τα σκυλιά του κόσμου αλλά ούτε και με όλα τα πλούτη του .

 8. "Η ζωή ενός ανθρώπου δεν μπορεί να συγκρηθεί σε αξία όχι με όλα τα σκυλιά του κόσμου αλλά ούτε και με όλα τα πλούτη του". ειπε ο παραπάνω ανώνυμος. Μόνο και μόνο απο τον τρόπο που έκλεισες το σχόλιό σου και ενώ τα ελεγες μια χαρα στο τέλος μου τα χάλασες.Ο καθενας μπορει να εχει ζωα αντι για παιδια στο σπιτι του και δεν είναι σε καμια περιπτωση αρρωστος.Ειναι δικαίωμα του καθενός να έχει ότι γουσταρει στο σπιτι του. Ο άνθρωπος είναι το χειρότερο ζωο (νταβατζης) που κατοικει σε αυτον τον πλανήτη και καθημερινα κανει οτι περναει απο το χερι του να τον καταστρέφει. Ολα τα ζώα εχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τον άνθρωπο φίλε μου.

 9. ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΣΑΣ! ΦΑΤΕ ΤΙΣ ΦΟΛΕΣ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*