ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν είναι μόνο οι ακτές μας… Πιέζουν αφόρητα και για τους αρχαιολογικούς χώρους!

Εδώ και αρκετά χρόνια δεχόμαστε πιέσεις για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων μας. Τον τελευταίο καιρό οι πιέσεις έχουν ενταθεί. Ο αμερικάνος αρχαιολόγος Steven Miller, που πραγματοποιεί ανασκαφές εδώ και τέσσερις δεκαετίες στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, κατέθεσε πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις στον ευαίσθητο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα αποφευχθεί το κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων λόγω της κρίσης. Οι προτάσεις του Miller έγιναν αφορμή για τη δημοσίευση ενός άρθρου στο περιοδικό Time. Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις και του υπουργού πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου. Από τα λεγόμενα κύριου Παναγιωτόπουλου συμπεραίνουμε ότι ήδη συντελούνται κάποιες αλλαγές χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει.

Ο κύριος Παναγιωτόπουλος μας ενημερώνει ότι η Βουλή ψήφισε προσφάτως ρύθμιση που επιτρέπει σε ταξιδιωτικά πρακτορεία να νοικιάζουν αρχαιολογικούς χώρους για μια εκδήλωση ή για συγκεκριμένες ώρες, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν τώρα να γυρίζουν τις διαφημίσεις τους με φόντο τα ελληνικά μνημεία. Ενδέχεται οι αλλαγές αυτές να προαναγγέλλουν άλλες σπουδαιότερες.

Ως πολιτιστική διαχείριση ορίζουμε τον τρόπο διαχείρισης ενός χώρου που σχετίζεται με την πολιτιστική μας κληρονομιά: ενός αρχαιολογικού χώρου, ενός μουσείου, ενός ιστορικού οικισμού ή ακόμη και ενός παλαιού εργοστασίου. Κατά την πολιτιστική διαχείριση πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για:

1) Την συντήρηση και την αποκατάσταση των μνημείων και των μουσειακών εκθεμάτων.

2) Την προστασία των μνημείων και των μουσείων από τις φθορές που άθελά τους μπορεί να προκαλέσουν οι επισκέπτες.

3) Την προβολή των μνημείων και των μουσείων. Το τί θα αποκομίσει κάποιος από την επίσκεψη του σε ένα μνημείο ή μουσείο εξαρτάται από την παιδεία του, από τη διάθεση της στιγμής αλλά και από τον τρόπο που έχουν φροντίσει οι αρμόδιοι να προβάλουν το χώρο: επεξηγηματικές πινακίδες, web-site κ.α.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4) Τα έσοδα. Σύμφωνα με μία άποψη όταν τα έσοδα από την διαχείριση ενός μνημείου ή ενός μουσείου φτάνουν για να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας του, τότε οι υπεύθυνοι έχουν κάνει καλή δουλειά, δεδομένου ότι τα έξοδα λειτουργίας είναι τεράστια και δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις. Στα έξοδα λειτουργίας συμπεριλαμβάνουμε και τους τρεις προαναφερθέντες παράγοντες.

Τα τελευταία χρόνια έχει “διεισδύσει” στο χώρο της πολιτιστικής διαχείρισης ο όρος brand name. Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν για αυτό, δεδομένου ότι είναι διαφορετικό το να διαχειρίζεσαι την εικόνα της Ολυμπίας από το να διαχειρίζεσαι την εικόνα της Nike.

Ένα θέμα σημαντικό για την πολιτιστική διαχείριση είναι η τιμή του εισιτηρίου. Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ακριβό εισιτήριο στα μνημεία και στα μουσεία δεν αποτρέπει τους τουρίστες από το να επισκεφθούν μια χώρα. Η ψυχολογία τους λειτουργεί αντίστροφα από ό,τι θα περίμενε κανείς. Το ακριβό εισιτήριο συμβάλει στην αναβάθμιση του brand name ενός μνημείου ή μουσείου και κατ’ επέκταση στην αναβάθμιση του brand name της χώρας στην οποία βρίσκεται. Σε γενικές γραμμές τα εισιτήρια για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στην Ελλάδα είναι υπερβολικά φθηνά.

Το εισιτήριο για το Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως κοστίζει μόνο 5 ευρώ! Κάθε φορά που τίθεται το θέμα της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου, κάποιοι διαμαρτύρονται, επειδή θεωρούν ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι δημόσιο αγαθό και ότι πρέπει όλοι οι Έλληνες να έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Ακρόπολη ή τους Δελφούς ανεξαρτήτως βαλαντίου. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη και αυτός ο παράγοντας διατυπώθηκε η πρόταση -συμφωνώ και εγώ- να είναι ακριβότερο το εισιτήριο κατά τους τουριστικούς μήνες και φθηνότερο κατά τους μη τουριστικούς, δηλαδή από το Νοέμβριο έως το Φεβρουάριο.

Μία τέτοια κίνηση αφενός θα έδινε την δυνατότητα στους Έλληνες να επισκεφτούν τα μνημεία και τα μουσεία μας με φθηνό εισιτήριο και αφετέρου θα έδινε κίνητρο στους τουρίστες να επιλέγουν τους χειμερινούς μήνες, για να επισκεφθούν τη χώρα μας και έτσι θα συνέβαλε στην καταπολέμηση της εποχικότητας, ένα μεγάλο ζητούμενο για τον παγκόσμιο τουρισμό.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα για την πολιτιστική διαχείριση είναι ο σεβασμός της φέρουσας ικανότητας ενός αρχαιολογικού χώρου ή μουσείου. Με τον όρο φέρουσα ικανότητα εννοούμε τον αριθμό των επισκεπτών που “αντέχει” ένας αρχαιολογικός χώρος ή ένα μουσείο κάθε στιγμή. Ο συνωστισμός (κυριολεκτική χρήση του όρου) αδιαμφισβήτητα συμβάλει στην υποβάθμιση του brand name ενός αρχαιολογικού χώρου ή μουσείου.

Οφείλουμε να σεβόμαστε τη φέρουσα ικανότητα των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων μας όχι μόνο για την αναβάθμιση του brand name τους αλλά κυρίως για να προφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά από τυχόν φθορές. Η διεύρυνση του ωραρίου των δημοφιλών αρχαιολογικών χώρων κατά τους τουριστικούς μήνες είναι ένα θετικό μέτρο, αφού οι ίδιοι επισκέπτες κατανέμονται σε περισσότερες ώρες στη διάρκεια της ημέρας.


Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των μνημείων και των μουσείων της. Ενδέχεται να υποκύψουμε. Αυτό ελλοχεύει κινδύνους. Για την Ακρόπολη π.χ. ο επιχειρηματίας θα απαιτήσει την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου αλλά θα είναι επιφυλακτικός με την αποδοχή ρυθμίσεων που θα σχετίζονται με το σεβασμό της φέρουσας ικανότητας του αρχαιολογικού χώρου. Ποιός ξέρει, ίσως μια μέρα να δούμε και το logo της Coca Cola δίπλα στα εκδοτήρια αρχικά και μετά πάνω στον ιερό βράχο. Ίσως να δούμε και δεξιώσεις στην Ακρόπολη. Άμα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου όλα είναι πιθανά. Στην Ιταλία η Tod’s είναι σπόνσορας του Κολοσσαίου.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας. Ο τύμβος των Σαλαμινομάχων βρίσκεται εντός της περιοχής που παραχωρήθηκε στην εταιρεία COSCO προς εκμετάλλευση κατόπιν συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ. Η συμφωνία με τους Κινέζους είναι -σκοπίμως;- ασαφής όσον αφορά τη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου. Είναι αυτονόητο ότι την ευθύνη για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων έχει το Υπουργείο Πολιτισμού. Όμως πώς θα εξασφαλίζεται η πρόσβαση των επισκεπτών στο χώρο; Θα πληρώνουμε εισιτήριο στους Κινέζους;

Θα έχει η COSCO τη δυνατότητα να προβληθεί τοποθετώντας σε ευδιάκριτα σημεία το logo της; Ο τάφος του Θεμιστοκλέους βρίσκεται μέσα σε άλλο ιδιωτικό χώρο, σε ένα ναυπηγείο, στην ίδια περιοχή. Κανένας υπουργός πολιτισμού βέβαια δεν τολμάει να θέσει θέμα ανασκαφών στη Σαλαμίνα, επειδή αυτό θα προκαλούσε την αντίδραση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Επισημαίνουμε ότι το 2020 θα εορταστούν τα 2.500 χρόνια από την ιστορική ναυμαχία και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο θα έρθουν στην Ελλάδα, για να καλύψουν το γεγονός.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει απορροφήσει τεράστια κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάδειξη του πολιτισμού της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε τα κονδύλια αυτά σε εμάς, για να προχωρήσουμε σε διαθρωτικές αλλαγές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διέθεσε τα κονδύλια αυτά ούτε για προσωρινές εκθέσεις σε μουσεία, ούτε για την πρόσληψη προσωπικού, το οποίο θα απολυόταν μετά το τέλος των προγραμμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε τα κονδύλια αυτά για τη δημιουργία υποδομών και το σχεδιασμό ενός προγράμματος η εφαρμογή του οποίου θα συνεχιζόταν και μετά την απορρόφηση των κονδυλίων, για την χάραξη δηλαδή μίας βιώσιμης πολιτικής στο χώρο του πολιτισμού. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ποτέ από δημιουργίας του ελληνικού κράτους δεν διατέθηκαν τόσα χρήματα για τα μνημεία και τα μουσεία μας όσα τα τελευταία χρόνια και αυτό χάρις την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν έχουμε πρόθεση να εκμηδενίσουμε ό,τι θετικό έχει γίνει αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνει απολογισμός. Πώς μπορούν οι κυβερνώντες έχοντας διαχειριστεί τέτοια κονδύλια να σκέφτονται τώρα να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις στον ευαίσθητο χώρο της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς; Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μουσεία όπως το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Γουλανδρή Κυκλαδικής Τέχνης υπάγονται σε ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς βάσει του οποίου η λειτουργία τους εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εννοείται ότι και τα μουσεία αυτά έχουν απορροφήσει μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν απορροφήσει και ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

ΠΗΓΗ

Loading...

6 thoughts on “ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν είναι μόνο οι ακτές μας… Πιέζουν αφόρητα και για τους αρχαιολογικούς χώρους!

 1. Ανώνυμος says:

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ, ΣΟΥ ΕΙΧΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΙΝ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΣΚΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΑΝ ΜΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΘΥΜΑΣΑΙ ??

  ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΑΓΡΟΝ ΗΓΟΡΑΣΕΣ ΕΤΣΙ ?

  ΣΟΥ ΕΙΧΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟΤΕ, ΟΤΙ Η ΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΓΕΝΝΑΙΟΥΣ ΥΒΡΙΣΤΑΣ – ΧΥΔΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ << ΓΕΝΝΑΙΟΙ >> ΧΥΔΑΙΟΛΟΓΟΙ ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΥΒΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΤΑΧΙΡ- ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΛΛΑ …. ΕΣΥ ….ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΓΗ ….

  ΕΒΡΙΖΑΝ ΑΠΛΩΣ ΟΤΑΝ ΕΓΩ ΕΓΡΑΨΑ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΥΣ 2 ΓΑΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΛΗΤΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Α΄ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΟΣ ΜΕ Δ Υ Ο ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΥΛΟΓΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧςΣ ΓΑΜΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΘΑΝΑΤΙΣΤΙΚΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΞΥΛΟΓΕΡΑΦΙΑ !!!

  ΜΗΠΩΣ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΥΔΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΟ ΥΒΡΕΟΛΟΓΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΤΟΝ ΤΑΧΙΡ- ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ?

  ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!!! ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΤΩΡΑ ?

  ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΙ ΧΥΔΑΙΟΙ ΥΒΡΕΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΣΕΛΙΔΑ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΥΒΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΑΧΙΡ- ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΧΩΡΟΥΣ ???

  Π Ο Τ Ε !!!

  ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΘΙΞΕ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ 2 ΓΑΜΟΥΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ του Α΄ του ΜΑΚΕΔΟΝΟΣ, ΜΕ ΑΝΔΡΕΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΥΛΙΖΗΣ, Ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ !!……

  ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΕΝΑΣ ΓΑΜΟΣ, ΤΟΥ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥ ΑΥΤΟΡΑΤΟΡΑ, ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ !!.

  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΑΡΘΟΓΡΑΦΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ, ΤΙΜΗΤΙΚΩΤΑΤΑ Ε Κ Ω Φ ΕΥ Σ Ε Σ ……

  ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ??

  ΛΟΙΠΟΝ : ΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο Α΄ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ, Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΠΟΥ ΕΤΕΛΕΣΕ 2 ΓΑΜΟΥΣ ΜΕ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΥΛΟΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ !!!

  ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ – ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΤΩΡΑ ? ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΣΦΑΔΑΖΕΙ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΤΩΡΑ ?

  ΞΟΡΚΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΟΙ !!

  ΖΗΤΩ Η ΕΒΡΑΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΙΑΧΩΒΑ- ΓΙΑΧΒΕ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΠΟΥ ΕΣΦΑΞΕ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ !!

  ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΟΥ Δ Ε Ν ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΟΚΤΟΝΙΑΣ !!!!

  Ε Υ Γ Ε Μ Α Σ !!!

  ΕΜΠΡΟΣ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΥΒΡΙΣΤΕΣ !!! ΞΕΣΠΑΘΩΣΤΕ !!! ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΒΛΕΠΕΤΕ …….
  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

 2. Ανώνυμος says:

  Πολύ πριν ανακαλύψουν οι Η.Π.Α. τις Μ.Κ.Ο. ως τον δεξιό βραχίονα διεισδύσεως στα έθνοι… το "κρυπτόμενο" ακόμα 4ο Ράιχ… είχε ανακαλύψει για τα μέλη του… τα ευρωπαϊκά κονδύλια!!! Ως τον δεξιό βραχίονα διεισδύσεως στα έθνοι…

  Μιλάμε για τρελές μάσες… μετά ήρθαν και οι Μ.Κ.Ο. που είναι μια ποιο διεθνηστική παγκοσμιοποιημένη κατάσταση Made in U.S.A.

  Όταν ο άλλος σου δίνει χρήμα… τότε αποκτάει δικαιώματα.

  Αυτά.

 3. Ανώνυμος says:

  Πιστεύω μέχρι να γίνει αυτό να έχουν κατασχεθεί και τα βιβλία του παππού του αρχαιοκάπηλου Χ. Παππά ώστε να μπορέσουν να ιδιοτηκοποιηθουν και αυτά έτσι ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε εισητήριο να τα βλέπουμε.

 4. Ανώνυμος says:

  Δηλαδη ο τουριστας θα ερθει χειμωνα στην Ελλαδα για να γλιτωσει 2-3 20ευρα απο το εισητιριο των μουσειων . . . .. μμμμμμμμαλιστα

 5. Ανώνυμος says:

  ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΧΩΡΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ 4179/8-8-2013

  Στις 8 Αυγούστου 2013 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4179 , δια του οποίου παραχωρούνται Δάση- Ακτές και προστατευμένες περιοχές, όπως και ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ, στον οποιονδήποτε μασκαρά θέλει να επενδύσει.

  Και στην παράγραφο 4 όμως, του ίδιου άρθρου τα πράγματα γίνονται ξεκάθαρα:

  « ……….επιτρέπεται να περιλαμβάνονται και εκτάσεις που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα προστασίας, ….ιδίως χώροι Αρχαιολογικού ή Ιστορικού ενδιαφέροντος, Δάση και Δασικές εκτάσεις καθώς και περιοχές υπαγόμενες στο εθνικό σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών».

  Δηλαδή ακόμη και οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 είναι στον τιμοκατάλογο της αγοραπωλησίας. …..

  ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΠΩΣ ΟΥΤΕ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ……

  ΔΙΑΒΑΣΕ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΛΑΨΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ !

  ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕΙΣ ΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΝ ΤΑΧΙΡ- ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ !
  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *