Προσοχή τα “νηστήσιμα” τυριά που κυκλοφορούν όχι μόνο νηστήσιμα δεν είναι αλλά ενδεχομένως και επιβλαβή για την υγεία

Στις μέρες μας, η παραπλάνηση των καταναλωτών είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο…

Μία επίκαιρη παραπλάνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί και το ‘νηστίσιμο’ ή ‘φυτικό’ τυρί, εφόσον διανύουμε μια περίοδο νηστείας.

Το τυρί αυτό, όχι μόνο δεν είναι ‘φυτικό’ και ‘νηστίσιμο’ αλλά είναι ζωικής προελεύσεως εφόσον εμπεριέχει ‘καζεϊνικό νάτριο’, το οποίο αποτελείται από την ουσία ‘καζεΐνη’ που πολλάκις έχει χαρακτηριστεί και αλλεργιογόνος πρωτεΐνη του γάλακτος.

Παράδειγμα αποτελεί το δήθεν ‘νηστίσιμο’ ή ‘φυτικό’ τυρί της γνωστής ελληνικής εταιρίας ‘Κολιός’, που έχει περάσει σχεδόν από όλα τα παραδοσιακά ελληνικά σπίτια που ακολουθούν τις θρησκευτικές παραδόσεις, το οποίο αναγράφει χαρακτηριστικά στη συσκευασία του την φράση ‘fast wellness’ που παραπέμπει σε νηστεία.

Η παραπλάνηση, όπως προανέφερα, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο αλλά επαναλαμβανόμενο, με αποτέλεσμα συχνά να γίνεται ‘έξις’ (δηλαδή ‘συνήθεια’), όπως λέει και ο Αριστοτέλης, και να περνάει απαρατήρητη.

Όταν η πρακτική αυτή όμως, εφαρμόζεται σε περιόδους νηστείας και σε χώρες θρησκευτικά εξαρτώμενες, όπως η Ελλάδα, όχι μόνο δεν περνάει απαρατήρητη αλλά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αισθητή και να θίξει και να προσβάλλει σε μεγάλο βαθμό τους θρησκευόμενους-καταναλωτές.

Βέβαια, για να αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητες καταστάσεις και δυσαρέσκειες είναι καλό και χρήσιμο να γνωρίζουμε από μόνοι μας σαν καταναλωτές, τις ουσίες από τις οποίες δεν πρέπει να αποτελείται ένα πραγματικά νηστίσιμο προϊόν.

Οι ακόλουθοι όροι λοιπόν, (καθώς και όλα τα παράγωγα τους), υποδεικνύουν από τι δεν πρέπει να αποτελούνται τα πραγματικά ‘νηστίσιμα’ προϊόντα:

Whey (ή ορός γάλακτος)
Casein (ή κασεΐνη)
Lactose (ή λακτόζη)
Λεκιθίνη (αν προέρχεται από αβγό)
Ζελατίνη (αν προέρχεται από ζωική προέλευση)
Milk Solids (ή στερεά γάλακτος) και
Κρέμα γάλακτος

Συνοψίζοντας λοιπόν, είναι απαραίτητο σαν καταναλωτές να προσέχουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε και να μην εμπιστευόμαστε τους προμηθευτές που μας τα πλασάρουν, διότι η βασική τους επιδίωξη είναι η πώληση και όχι η ικανοποίηση του καταναλωτή.
Κωνσταντίνα Α. Αφράτη

Πηγές:
http://ideografhmata.gr/forum/viewtopic.php?f=31&t=8261> (accessed 12/03/2012)
‘Νηστίσιμο’ τυρί= Παραπλάνηση καταναλωτή, 2007, (online) available from: < http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=44&t=150176> (accessed 12/03/2012)

Ενημέρωση απο logia-starata

http://klassikoperiptosi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_1385.html

5 thoughts on “Προσοχή τα “νηστήσιμα” τυριά που κυκλοφορούν όχι μόνο νηστήσιμα δεν είναι αλλά ενδεχομένως και επιβλαβή για την υγεία

  1. Ανώνυμος says:

    sigoura exete dikio se ayto giati gumnazomai polla xronia…pernw sumplhrwmata kai gnwrizw oti h kazeinh einai zwikhs proeleusews dioti einai prwteinh[dhl.oros galaktos!] arghs afwmiwshs kai thn pernoume oi athlhtes to vradu prin koimithoume!!!opote mn peftei se tetoies pagides o kosmos!!!! krima….

  2. Ανώνυμος says:

    Η νηστεύουμε η όχι.οταν ψάχνουμε να βρουμε υποκατάστατα του τυριου του κρέατος τότε αυτο δεν είναι νηστεία.νηστεια σημαίνει απέχω απο όλα.στη νηστεία πρέπει να πεινάμε!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *