Πραγματικότητα – Μεταφυσικό -Υπερφυσικό

Πραγματικότητα – Μεταφυσικό -Υπερφυσικό

Τι είναι η πραγματικότητα; Στη ζωή μου, έχω παρατηρήσει την αντίφαση ότι κανένας από τους υπερασπιστές εκείνης της μορφής της πάγιας και στερεής πραγματικότητας, δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι η πραγματικότητα. Το βασικό δηλαδή, η βάση, στην οποία στηρίζονται, δηλαδή ποια είναι η φύση της πραγματικότητας και της αντίληψής της… Καταναλώνονται σε λογιστικού τύπου ορισμούς, στα πλαίσια ενός κακώς εννοούμενου Ορθολογισμού. Κατ’ επέκταση, η έννοια τους του «εξωπραγματικού» συνήθως είναι κυρίως αυθαίρετη, ανόητη και εντελώς υποκειμενική. Εννοούν δηλαδή το «παράλογο», σύμφωνα με τη στενή λογική που τους έχει διδαχθεί. Εγώ προσωπικά, ιδεαλιστικά, είμαι αρνητής της ίδιας της έννοιας της «αντικειμενικότητας», που για μένα υποδεικνύει κάποια παρανόηση, ή μια σιωπηλή σύμβαση, ή απλά κάποιο εξουσιαστικό τρικ.

Ο όρος «Μεταφυσική» έχει προκύψει από το έργο «Μετά τα Φυσικά» του Αριστοτέλη. Βιβλιογραφικά, απλώς ακολουθεί τα «Φυσικά».

Επειδή ο Αριστοτέλης υπήρξε ο πρώτος πανεπιστήμων και κατ’ επέκταση ο πρώτος επιστήμονας, (και επειδή ο σύγχρονος όρος «Φυσική» έχει προκύψει από τα συγγράμματα «Περί Φύσιος» των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων), δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι η έννοια «Μεταφυσική» αναφέρεται στην επιστημονική «Φυσική» (όπως αυτή διδάσκεται σήμερα στους φυσικούς στα πανεπιστήμια, αλλά και στα σχολεία). Δηλαδή ότι μιλάει για μια Φυσική πέρα από τη Φυσική, μια μη γνωστή Φυσική, ή μια ανατροπή της επιστήμης της Φυσικής, ή απλά μια επίδοξη αναβάθμισή της.

Πρόκειται όμως για παρεξήγηση. Το «Μεταφυσική», αναφέρεται στο Μετά από τη Φύση, στο Πέρα από τη Φύση, όπως π.χ. όταν λέμε «η ζωή μετά τον θάνατο», ή το «μεταμοντέρνο», κλπ. Αναφέρεται δηλαδή στο πνευματικό, στο Πέρα από την ύλη, ή στο Πέρα από την «Πραγματικότητα» (δηλ. από την «κατάσταση των πραγμάτων»). Γι’ αυτό, άλλωστε, μιλώντας γι’ αυτά τα πράγματα, αναφερόμαστε και στη «Μεταφυσική Φιλοσοφία».

Η Μεταφυσική είναι η μελέτη και η ενασχόληση με το πνευματικό (όχι με το υλικό), με το «εξωπραγματικό», με το «υπερβατικό», και όχι η άρνηση –ή απλά το ξεπέρασμα– των νόμων της φυσικής. Είναι κοινό γνωσιολογικό τυπολογικό σφάλμα, (ένα μπέρδεμα ορισμών), πολλοί άνθρωποι να μπερδεύουν το «Μεταφυσικό», το «Παραφυσικό» και το «Υπερφυσικό», μεταξύ τους.Θεραπεία της σεξουαλικής ανικανότητας

Το φυτικο σκεύασμα που θεραπεύει τα προβλήματα σεξουαλικής ανικανότητας χωρις καμία παρενέργεια

Το μοναδικό 100% φυτικό σκεύασμα που θεραπεύει το πρόβλημα και δεν το συντηρεί οπως αλλα χημικά γνωστά προιόντα με παρενέργειες

ΤΙΜΗ 29,00

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 Powered by WebCash


«Παραφυσικό» είναι το «παρά φύσιν», το Paranormal, η φυσική εκτροπή, το παρακανονικό, δηλαδή η Μετάλλαξη της φύσης, δηλαδή π.χ. η Θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου (ο αυθεντικός τίτλος του διάσημου συγγράμματος του Δαρβίνου ήταν Η Θεωρία των Μεταλλάξεων, The Theory of Mutations, τον οποίο οι εκδότες του τον άλλαξαν με τον τίτλο Η Θεωρία της Εξέλιξης, The Theory of Evolution, για να μην έχει τρομακτική χροιά… Στην ουσία, πρόκειται για ένα μεγάλο σύγγραμμα του Παραφυσικού). Βλέπε αντίστοιχα και τον όρο «Παραψυχολογία», που, εδώ που τα λέμε, τελικά εννοεί μια ψυχο-λογία που πιστεύει στην ύπαρξη της ψυχής, κάτι που –παραδόξως!– θεωρείται εκτροπή από την Ψυχολογία, δηλαδή μια «αιρετική» ψυχολογία.

«Υπερφυσικό» είναι αυτό που αντίκειται τελείως στους νόμους της φυσικής, που από αυτήν θεωρούνται ως νόμοι της Φύσης, και στην ουσία είναι ταυτόσημο με τα θαύματα.

Ο Νίτσε υποστήριζε (βλέπε στο έργο του, Τάδε Έφη Ζαρατούστρα), ότι ο άνθρωπος είναι μια γέφυρα ανάμεσα στον υπάνθρωπο και στον υπεράνθρωπο, και ότι ο προορισμός του ανθρώπου είναι να περάσει τη γέφυρα που ο ίδιος αποτελεί και να γίνει Υπεράνθρωπος.

Ο Γουίλιαμ Μπάρροουζ έγραφε ότι ο άνθρωπος είναι κολλημένος σε ένα στάδιο νεοτονίας, ότι βρίσκεται σε προνυμφιακό στάδιο, και ότι καλείται να μεταλλαχθεί, να υπερβεί την κατάστασή του, (υπονοώντας τελικά το διαστημικό μέλλον του ανθρώπου προς τα άστρα : επειδή το διάστημα είναι φυσικώς απαγορευμένο για εμάς, προϋποθέτει κάποια αληθινή μετάλλαξη για να το ταξιδέψουμε).

Ο C. S. Lewis έλεγε ότι δεν είσαι ένα σώμα που έχει ψυχή. Είσαι μια ψυχή που έχει ένα σώμα.

Η έξοδος από το σπήλαιο, σύμφωνα με την Παραβολή του Σπηλαίου του Πλάτωνα. Η βασική πεποίθηση όλων των μυστών όλων των εποχών, ότι ο άνθρωπος πρέπει να εκπαιδευτεί για την αφύπνισή του, για την έξοδο από το σκότος, για την υπέρβαση του εαυτού του, για τον φωτισμό του, για την ένωση με το θείο ή με την ανώτερη πραγματικότητα ή με την ανώτερη συνείδηση.

Υπάρχει ένας δεύτερος κόσμος πέρα από τον κόσμο. Μια άλλη διάσταση των πραγμάτων, με την οποία το πνεύμα μας μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή.

Αυτή, με δυο λόγια εκ του προχείρου, είναι η «Μεταφυσική».

Παντελής Γιαννουλάκης στο terra papers

4 thoughts on “Πραγματικότητα – Μεταφυσικό -Υπερφυσικό

 1. Ανώνυμος says:

  Πολυ ωραιο το αρθρο
  απλα να επισημανω οτι τεινουμε να διαχωριζουμε τα φυσικα με τα μεταφυσικα ενω ουσιαστικα ειναι το ιδιο
  εχουμε φυσικους νομους που ισχυουν αλλα θα πρεπει να καταλαβουμε οτι ολα αυτα ειναι κατα προσεγγιση , δεν γνωριζουμε ακριβως τι συμβαινει
  απλα εχουμε δημιουργησει επιστημες που με αξιωματα και παραδοχες εξηγουν κατα τον καλυτερο δυνατο τροπο την υλικη πραγματικοτητα
  κατι που δεν βαριεμαι ποτε να λεω ειναι το θεμα της βαρυτητας που ειναι ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ αρα μεταφυσικη δυναμη
  παραδεχτηκαμε ενα αυθαιρετο νομο που μας "βολευει" για να εξηγουμε την ελξη της γης (χθωνας) αλλα δεν ειναι ΑΛΗΘΙΝΟΣ και ετσι οπως εχει ισχυσει σημερα απλα ΦΥΛΑΚΙΖΕΙ τις σκεψεις μας και μενει στατικο το πνευμα μας ως προς την διερευνηση αυτης της δυναμης.
  Ενα αλλο χαρακτηριστικο παραδειγμα ειναι η γεωμετρια που ενω το λεει η λεξη , γεω -μετρια , εμεις εκπλισωμεθα που αυτες οι μετρησεις ΔΕΝ ισχυουν στο διαστημα !!, και μας φαινεται "περιεργη" η καμπυλωτητα του χωρου !
  συμπερασματικα ισως και ολα τα παρα- κατι (παραφυσικα) να ειναι αποτελεσμα της μη κατανοησης μας περι του θεματος .
  Αυτα τα ολιγα

 2. Ανώνυμος says:

  ''Ο C. S. Lewis έλεγε ότι δεν είσαι ένα σώμα που έχει ψυχή. Είσαι μια ψυχή που έχει ένα σώμα.''

  η ψυχή είναι αθάνατη και αιώνια.το σώμα την φιλοξενεί και είναι προσωρινό,φθαρτό.
  (την εχουν ζυγίσει κιόλας την ψυχούλα μας.οταν πεθαίνει κάποιος αυτομάτως γίνετε
  21 γραμμάρια ελαφρύτερος.υπάρχει και ομώνυμη ταινία..21 grams)
  το σώμα την φιλοξενεί και της δίνει την ευκαιρία να εχει ζωή εν σώματι για κάποιο διάστημα.
  γιατί γίνετε αυτό ;; κανείς δεν ξέρει σίγουρα.
  το μόνο σίγουρο είναι οτι για κάποιο λόγο συμβαίνει..(όλα για κάποιον λόγο συμβαίνουν).
  πιθανότατα η ψυχή μπαίνει σε σώμα μία ή και περισσότερες φορές για να περάσει κάποια εκπαίδευση,ένα σχολείο,να αποκτήσει κάποιας μορφής γνώση….

  αν πάρουμε τα παραπάνω σαν δεδομένα,έυκολα πλέον αντιλαμβανόμαστε οτι πρωτίστως
  οφείλουμε να φροντίζουμε το μέσα μας-την ψυχή μας,το αιώνιο, το άφθαρτο για να επιτύχει να φέρει εις πέρας την αποστολή της.(να σώσεις την ψυχή σου που λένε)

  ''Η έξοδος από το σπήλαιο, σύμφωνα με την Παραβολή του Σπηλαίου του Πλάτωνα. Η βασική πεποίθηση όλων των μυστών όλων των εποχών, ότι ο άνθρωπος πρέπει να εκπαιδευτεί για την αφύπνισή του, για την έξοδο από το σκότος, για την υπέρβαση του εαυτού του, για τον φωτισμό του, για την ένωση με το θείο ή με την ανώτερη πραγματικότητα ή με την ανώτερη συνείδηση.''

  αυτά που αναφέρονται παραπάνω,αποτελούν το σχολείο που λέγαμε…
  δηλάδη μας λέει οτι ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση και το σχολείο η ψυχή παίρνει το
  πτυχίο. μπράβο συγχαρητηρια !
  μην γελάσετε,δεν είναι μικρό πράγμα να περάσεις τέτοιο σχολείο.για φαντάσου…
  ξεκινάει η ψυχή,ενσωματώνεται (αυτό και μόνο είναι άθλος,σκεφτείτε το σόκ που παθαίνουμε οταν βγαίνουμε απο την κοιλιά της μάνας μας) και ενω δεν ξέρει που πατά και που βρίσκετε,πρέπει σιγά σιγά με υπομονή και αγώνα να συνειδητοποιήσει τον εαυτό της και να φτάσει να συζητάει αυτά που λέμε τώρα…..να καταλάβει δηλαδή την προέλευση της,την σχέση της με το Θείο που είναι κομμάτι του και να επιδιώξει υπό αυτές τις συνθήκες,εν σώματι,που πονά,θλίβετε,ιδρώνει κ.τ.λ να ξεπεράσει αυτά και να επιβληθεί και του σώματος καθώς και του πνέυματος (μέσω αρετών,αξιών,αγάπης δηλαδή) για να κάνει την υπέρβαση και ενώ είναι ακόμα εν σώματι να φωτιστεί και να αγγίξει νοητά (και οχι μόνο,ποτέ δεν ξέρεις) το θείο, την προέλευση της !!

  GAME OVER
  συνεχίζεται…

 3. Ανώνυμος says:

  συνέχεια…
  πρέπει ν αναφέρουμε και το γεγονός οτι στην προσπάθεια της η ψυχή να κάνει τα παραπάνω,δεν εχει μόνο να αντιμετωπίσει τις αδυνάμιες,δυσκολίες,επιθυμίες του σώματος
  αλλά και τον πόλεμο που τις κάνει με χίλιους δυο τρόπους ο εξω απο δώ….
  βέβαια οπως καταλαβαίνετε και αυτός κάποια αποστολή εξυπηρετεί γ'αυτο και ο Θεός
  το επιτρέπει !
  [ τώρα θα μου πεί ο ''δικός μου'' : άσε μας ρε φίλε με τον γιαχβέ σου και για να τον προλάβω,του λέω..ΔΕΝ με νοιάζει πως τον λένε και αν τον λένε κάπως,δεν με ενδιαφέρει τη θρησκεία πιστέυει ο καθένας και αν πιστέυει ή νομίζει οτι πιστέυει.δεν μ ενδιαφέρει
  τίποτα απ'αυτά γιατί μ'ενδιαφέρει πρωτίστως να σώσω την ψυχή μου,να βγάλω εις πέρας
  το σχολείο,την ασκηση και να συνεχίσω ωστε να δώ την συνέχεια.υποπτέυομαι οτι για να είναι τόσο ζόρικο το σχολείο η συνέχεια θα ναι θάυμα…

  αν σκεφτούμε όλο αυτό,σαν ένα παιχνίδι,θα διαπιστώσετε οτι κατά την διάρκεια του παιχνιδιού θα συμβούν πράγματα που θα μας απογοητέυσουν,πράγματα που θα μας κάνουν να νοιώσουμε πολύ ασχημα,και δεν μιλάω για την στημένη οικονομική κρίση.
  μιλάω για ζόρικες καταστάσεις οπως…αχ Θεέ μου…απώλεια συγγενικού προσώπου
  με ασχημο τρόπο η πολύ νωρίς,παιδάκια που πεθαίνουν απο την πείνα και πολλά άλλα
  πραγματικά δύσκολα να τα χωνέψει κανείς……αν λέω σκεφτούμε οτι είμαστε-συμμετέχουμε σε ενα παιχνίδι με ΚΑΝΟΝΕΣ τότε για να έχουμε ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού-αγώνα, ΚΑΝΕΙΣ μα κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει..ούτε ο Θεός.
  1+1 κάνει 2,αυτό ούτε ο θεός μπορεί να το αλλάξει!
  πότε παρεμβαίνει ο Θεός ή πότε τελειώνει ο αγώνας……είδομεν….

  μέχρι τότε καλή άσκηση,καλό μάθημα και καλή πρόοδο που έλεγε και η γιαγιά μου.

  υ.γ ''Υπάρχει ένας δεύτερος κόσμος πέρα από τον κόσμο. Μια άλλη διάσταση των πραγμάτων, με την οποία το πνεύμα μας μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή.''

  αυτό,κατ' εμέ εχει να κάνει με την επίφυση…….!

  η αγάπη είναι η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα και η λύση σε όλα τα προβλήματα.
  η αγάπη εμπεριέχει ολες τις αξίες,όλες τις αρετές.

  http://www.youtube.com/watch?v=LomKn6tHQS8

  sketo original

 4. Ανώνυμος says:

  Δεν το εχεις πασει καλα φιλε
  αν το παμε σε θεο δημιουργο , αυτος ειναι ΚΑΙ οι δυο δυναμεις
  ΚΑΙ η προσθετικη
  ΚΑΙ η αφαιρετικη
  ΔΕΝ ειναι κακη η αφαιρετικη δυναμη
  ΟΛΕΣ οι αρχαιες θρησκειες ειχαν χθωνιους θεους
  και ο ΔΙΑΣ – ΖΕΥΣ το δηωνει στην οναμασια του (διασπαση – ζευξη)
  ΚΑΙ στην κυριακη προσευχη (πατερ ημων) που εχει καββαλιστικες – εσαικες ριζες και την εδωσε ο ιησους στους ανθρωπους
  προσευχεσε στο θεο αλλα λες "καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν,"
  δλδ ΜΗΝ ΜΑΣ βαζεις σε πειρασμο
  εμμεσως δλδ προσευχεσε στον "κακο"
  Αυτα τα ολιγα
  ΥΓ. 1+1 κάνει 2,αυτό ούτε ο θεός μπορεί να το αλλάξει!
  δλδ επεξηγεις εμμεσως γιατι η Νεμεση ηταν "ανωτερη" του δια
  νεμεση απο το ρημα νεμω -κατανεμω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *