Που είναι ο πάτος;138η η Ελλάδα σε σύνολο 177 στη λίστα των «αποτυχημένων κρατών»

«Αν ρίξετε μια ματιά στη λίστα των πιο αποτυχημένων κρατών του 2012 θα υποθέσετε ότι όλα είναι καλά στην Ευρώπη. Όμως ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στην κορυφή του Δείκτη είναι διαλυμένα κράτη που βρίσκονται στην Αφρική, την Ασια και την Μέση Ανατολή η Δυσή δεν είναι καθόλου προστατευμένη απο τους κινδύνους κατάρευσης. Η Ελλάδα είναι στο κέντρο αυτης της κρίσης που κατατρώει την ζώνη του ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. 

Η βαθμολογία της χώρας στο FSI (Failed State Index) έχει επιδεινωθεί κατά 4,5 μονάδες ρίχνοντας την στην θέση 138 σε μια λίστα που αποτελείται απο 177 κράτη.

Οπότε είναι η Ελλάδα «αποτυχημένο κράτος» ή βρίσκεται στο δρόμο του να γίνει ένα; Σίγουρα έχει κάποια απο τα χαρακτηριστικα: ένα εθνικό χρέος μεγαλύτερο από την οικονομία της, έκρηξη της ανεργίας, μια βαριά εξάρτηση από διεθνείς παράγοντες, και πολιτική αστάθεια. Αλλά με τα επαναλαμβανόμενα προσωρινά μέτρα η χώρα έχει καταφέρει να αποφύγει την κατάρρευση.
Δεδομένου των γεγονότων του περασμένου έτους η χαμηλή της θέση στον Δεικτη δεν έρχεται ώς έκπληξη.
Η τραγωδία της Ελλάδας όπως και η αργή υποχώρηση άλλων χωρών στον Δεικτη του FSI θέτει εν αμφιβόλω τη συνολική βιωσιμότητα του μέγαλου ευρωπαικού πειράματος.

Οι επικριτές της Οικονομικής Ένωσης έχουν από καιρό προειδοποιήσει ότι το ευρώ είναι τόσο ισχυρή όσο και ο πιο αδύναμος της κρίκος. 
Μια νομισματική ένωση,  17 χωρών με πολύ διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές κουλτούρες μπορεί γρήγορα να αποσυνδεθεί. Αν η Ελλάδα πράγματι εγκαταλείψει το ευρώ – όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό το 2012 – θα μπορούσε να ακολουθήσουν κι άλλοι. Έτσι, μία οικονομική ένωση που έχει ως στόχο την σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία για όλα τα μέλη της, μπορεί να έχει το τέλος που έχουν πολλές τραγωδίες, με τον ήρωα να πέφτει πάνω στο σπαθί του.

Δεδομένου ότι τα γεγονότα των τελευταίων δύο ετών επιδείνωσαν την απόδοση της Ελλάδας στον Δείκτη η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμη στον πάτο.  Η χώρα έχει τώρα μια δυσλειτουργική κυβέρνηση που δεν είναι σε θέση να παράσχει κατάλληλες δημόσιες υπηρεσίες στους πολίτες της, μια αδύναμη οικονομία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό σε ξένα πακέτα βοήθειας, και χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ τα ποσοστά ανεργίας ανεβαίνουν. 


Ωστόσο, η Ελλάδα δεν διέθετει την ικανότητα να ανακάμψει, όπως κάποιες άλλες δυτικές χώρες. Η Ισλανδία, για παράδειγμα, που ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης το 2008, είδε τον Δείκτη FSI να φτάσει το 6,2 (στα 10) το 2011, υψηλότερο δηλαδή από το τρέχων 5,9 της Ελλάδας (Μια υψηλή βαθμολογία σημαίνει χειρότερες επιδόσεις.) Ωστόσο, οι ηγέτες της Ισλανδίας ανταποκρίθηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά στην κρίση. Η χώρα για άλλη μια φορά κατατάσσεται στον βραχίονα του FSI με τις καλυτερες επιδόσεις.

Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, έχει απογοητευθεί από την αδυναμία των θεσμικών της οργάνων – δηλαδή, μια διεφθαρμένη κυβέρνηση και αναποτελεσματικές δαπάνες. Η ελληνική κυβέρνηση πήρε πάρα πολύ καιρό να αποφασίσει τον καλύτερο τρόπο για να χειριστεί την κρίση, κάτι το οποίο φαίνεται στο υψηλό σκορ της χώρας – 5,4 –  στην κατηγορία ‘νομιμότητα του κράτους’ του FSI. 
Η είσοδος των εξτρεμιστικών κομμάτων στο Ελληνικό κοινοβούλιο θα κάνει σίγουρα πιο δύσκολη την συναίνεση. Παρ ‘όλα αυτά, η νέα κυβέρνηση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά είναι ακόμη νωρίς για να χαλαρώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
 Προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει την κατάρρευση, η κυβέρνησή της θα πρέπει να δημιουργήσει ένα λειτουργικό κράτος που να μπορεί να κερδίσει πίσω την εμπιστοσύνη του κοινού.»

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=15388

Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *