ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΛΕΞΗ ΦΥΓΕ

Εδώ και λίγο καιρό, στο χώρο του Μεταφυσικού κυριαρχεί και προκαλεί διχογνωμίες, ένα θέμα που έχει να κάνει με την ύπαρξη ιδεογραμμάτων στους τοίχους της ΕΛΛΑΔΑΣ, όπου άγνωστοι έχουν ζωγραφίσει με σπρέι και μπογιές παράξενα σύμβολα. Εκ πρώτης όψεως όλα αυτά μοιάζουν να εντάσσονται στην τέχνη του γκράφιτι, με μια προσεκτικότερη ματιά και μελέτη, όμως, φαίνεται πως το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο και πρέπει να ερευνηθεί.

Η μελέτη των συμβόλων απέδειξε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα σύμβολα αυτά αποτελούν ιδεογράμματα από αρχαίες γλώσσες, καθώς και άλλα σύμβολα, μυστικιστικά και μαγικά. Ανάμεσά τους, η αποτρεπτική λέξη “φύγε”, η οποία έχει φωτογραφηθεί δεκάδες φορές. Το ερώτημα είναι ποιοί και για ποιό λόγο δημιουργούν αυτά τα ιδεογράμματα.

Συνήθως τα αποδίδουμε σε νεαρούς, σε αλλοδαπούς ή σε περιθωριακά στοιχεία, όμως η γνώση αυτών των συμβόλων προϋποθέτει άτομα με πολύ εξειδικευμένες και ειδικές γνώσεις επάνω σε ζητήματα αρχαίων αλφαβήτων και αποκρυφιστικών και μαγικών συμβόλων.

Είναι δύσκολο μέσα σε λίγες γραμμές να σας παρουσιάσω την έρευνα που γίνεται , ωστόσο μπορείτε να συνδεθείτε και να μελετήσετε κι εσείς τις φωτογραφίες και τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας.

Προσωπική μου άποψη είναι πως το ζήτημα αυτό είναι υπαρκτό και δεν ερμηνεύεται με βάση την τέχνη του Γκράφιτι. Πιθανώς να έχει σχέση με τα περίεργα καπάκια στους δρόμους, ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί πολύ σε έντυπα μέσα και στον ηλεκτρονικό τύπο. Διάφορες άλλες απόψεις, άλλωστε, μιλούν για το ζήτημα της Αστυμαγείας, που δεν επαρκεί ο χώρος εδώ για να ερμηνευθεί και να παρουσιαστεί…

Όπως είπα πιστεύω ακράδαντα ότι πολλά σύμβολα στους δρόμους, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και φυσικά συμβολίζουν ”μηνύματα” τα οποία απευθύνονται σε ορισμένα άτομα. Αλλά απ’ ότι παρατήρησα, έχουν γίνει και κάποιες λάθος προσεγγίσεις του θέματος λόγω σύγχυσης με κάποια graff τα οποία φέρουν κάποια σύμβολα για εντυπωσιασμό ή το σχήμα έχει περίεργη μορφή. Aυτό συμβαίνει γιατί ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει ως graffiti τα κλασσικά σχέδια-γράμματα τα όποια είναι γεμισμένα με κάποιο χρώμα. Υπάρχουν όμως και σχέδια γραμμικά τα οποία διαφέρουν από τα υπόλοιπα graff ως προς την τεχνική και το στυλ (αντί για σπρει έχουν πλαστικό χρώμα με ρολό)

Εγώ πάντως έχω μείνει με την απορία τόσα χρόνια… Το τεράστιο και επιβλητικό ΦΥΓΕ που ήταν γραμμένο σε τοίχο πολυκατοικίας επί της Λεωφ. Αλεξάνδρας (νομίζω δεν υπάρχει πια), πώς μπόρεσαν και το έγραψαν τόσο ψηλά και με τόση συμμετρία; Πώς ανέβηκαν εκεί και με τι; Και πώς το σχεδίασαν με τόση ακρίβεια τη νύκτα που ο φωτισμός είναι ανεπαρκής; Νομίζω ότι το “μυστήριο” και η αίσθηση που προκαλεί το ΦΥΓΕ δεν έχει να κάνει τόσο με το μήνυμα που θέλει να στείλει, όσο με την ακρίβεια του σχεδιασμού στην περίπτωση που προανέφερα και η οποία είναι γνωστή σε όσους μένουν πέριξ ή περνούσαν από την περιοχή τη δεκαετία του 90 Έχουμε αναλωθεί σε μια σειρά συζητήσεων για το αν κάποια μηνύματα είναι graffiti ή όχι και έχουμε απολέσει ένα σημαντικό γεγονός. Το είχα ξαναρωτήσει σε ένα πολύ παλιότερο post μου αλλά κάνεις δεν μου είχε δώσει απάντηση. Ας δεχτούμε ότι τα τεράστια ΦΥΓΕ είναι graffiti. Μπορεί κάποιος από όσους ξέρουν γύρω από αυτό το χώρο να μας πει έγκυρα πως γίνεται σε τέτοιο ύψος (κάποια από αυτά είναι σε ύψος πάνω από 13 μέτρα) να φτιαχτούν τόσο συμμετρικά σχέδια και με τόση ακρίβεια? Προσωπικά πιστεύω ότι ακόμα και σκάλα να έχεις δεν είναι καθόλου εύκολο.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων χρειάζεσαι ανυψωτικό γερανό σαν αυτούς που χρησιμοποιούν οι καθαριστές τζαμιών. Ακόμα κι αν υπήρχαν τα μέσα για μια τέτοια εργασία, δεν θα έπρεπε να γίνει βράδυ ώστε να κάνουν κάτι που θεωρείται παράνομο? Με τι φωτισμό? Και με ποιο τρόπο μπόρεσαν να ξεφύγουν από τα μάτια των περαστικών ή των κατοίκων της εκάστοτε περιοχής που γίνονταν αυτά τα graffiti? Δεν ενόχλησαν ποτέ κανένα? Επίσης ένα από αυτά τα ΦΥΓΕ είναι σε υπαίθριο πάρκιν αυτοκινήτων… πως τα κατάφεραν εκεί ???? Ας μας δώσει μια απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Οπότε είναι λογικό να απορεί κανείς που είναι το ανεξήγητο και παγκόσμια μυστηριακό του πράγματος. Εφόσον φτιάχνονται από τον/την/τους κλπ κλπ (πράγμα το οποίο δεν παίζει κανένα ρόλο) ποιό είναι το μυστήριο???? Και γιατί ντρέπονται όσοι έχουν αντίθετη άποψη να την εκφράσουν? Να μας πουν δλδ τι υποψιάζονται ότι συμβαίνει? Αν δεν τα κάνουν απλοί άνθρωποι σε ύψος ακόμη και 6-9 μέτρων, τότε ποιος το κάνει?

Για το “Φύγε”:

-Ποιό νόημα μπορεί να έχει ότι το ‘Ε’ είναι γραμμένο άλλοτε προς τα δεξιά
και άλλοτε προς τα αριστερά, ενώ είναι συνήθως με κόκκινο χρώμα (στα μεγάλα σχέδια);

-Συνήθως δεξιά από το φύγε είναι γραμμένο αυτό το “LIE” (αν μπορούμε να το πούμε έτσι).

Για το “LIE”:

-Οι άκρες από τα ‘L’ ‘Ι’ και ‘Ε’ καταλήγουν σε κάποια νέα σύμβολα/σχήματα.

-Η επάνω άκρη του ‘Ε’ θυμίζει την “κορώνα”

Υπάρχουν πολλές θεωρίες όπου συσχετίζουνε τα ιδεογραφήματα με διάφορες μυστικές και μυστικιστικές οργανώσεις. Όλα αυτά μπορεί να κινούνται στον κόσμο της φαντασίας και του περίεργου αλλά δεν ξέρουμε ποιος ο λόγος αυτών των περίεργων “graffiti”. Ένα είναι σίγουρο, η έρευνα για αυτά δε σταματάει εδώ, θα συνεχιστεί, και θα είμαστε πάντα εμείς που θα τα βγάζουμε. Συνήθως,η λέξη φύγε lie τα άκρα τους δείχνουν ένα δρόμο. Άλλες φορές οδηγεί σε αδιέξοδο, άλλες φορές κάπου αλλού, ίσως έχει να κάνει με το πράσινο Ε ίσως με το κόκκινο, που το κόκκινο σημαίνει σταμάτα και το πράσινο προχώρα. Ίσως το κόκκινο να σημαίνει κίνδυνος και ίσως το πράσινο κάτι άλλο. Άλλες φορές αυτά τα ‘’graffiti’’ δείχνουν κάποια σημεία ή που πρέπει να πάμε ή που πρέπει να κατευθυνθούμε:

‘’βελάκια’’, προεκτάσεις των γραμμάτων, γραμμές. Το σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα έχουν φτιαχτεί με ‘’γεωμετρική’’ ακρίβεια. Πάντως, γι’ αυτούς που έχουν γραφτεί, σίγουρα τους είναι κατανοητό προς τα πού πρέπει να κατευθυνθούν.

Υ.Γ. : Πολλοί ίσως ισχυριστούν ότι όλα αυτά ανήκουνε σε πλάσματα φανταστικά, εμείς δεν υπαινισσόμαστε ότι είναι έτσι, ή ότι ανοίγουν κάποιες πύλες.

Παναγιώτης (κρικαλα)

Ηλιανα Σακηρτζιογλου

Καλλιόπη Μυστακιδου

ΠΗΓΗπηγη

ΠΗΓΗ

22 thoughts on “ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΛΕΞΗ ΦΥΓΕ

 1. Ανώνυμος says:

  Πρωτη φορα το βλεπω το φυγε. Η και να το χω δει δεν εχω βαλει βαση. Κ προφανώς ειναι πολλα τα γκραφιτι με αυτο. Εμενα μιυ γεννούν κ αλλες αποριες ολα αυτα. Γιατι τοσα χρονια συνεχομενα? Ειπατε απο το 90 ως κ τωρα. Σε ποιους η ποιον απευθυνεται? Να ρωτησω. Το φαινομενο τα τελευταια χρονια εχει γινει πιο εντονο η σταθερα με την ιδια συχνοτητα απο το 90? Το αναποδο εψιλον κολλητα με το κανονικο ειναι ο συμβολισμος της ομαδας εψιλον που φημολογειται οτι υπαρχει.
  Εξαιρετικο αρθρο μπραβο σας.

  οσο για τα καπακια εχω δει ενα στην αθηνα αλλα δεν θυμαμαι που χρονια πριν. Το προσεξα επειδη ειχα διαβασει σχετικα αρθρα
  0  0
 2. Ανώνυμος says:

  ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΕ "ΚΟΥΛΟ"!
  ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΥΤΑ.
  ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΓΙΑΤΙ -ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ- ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ, ΚΑΙ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ.
  ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΑ…
  0  0
 3. Ανώνυμος says:

  Poly parakseno ontos.Den ta eiha ksanadei,mallon den ta eiha proseksei.Isos mia apantisi
  na parei kapoios ean ehei kapoion filo I arketa gnosto gia na tou pei an kserei kati apo ton
  kyklo ayton pou asholountai me ta grafiti.Stin palia moy douleia eiha enan synadelfo
  grafista pou asholiotan akoma kai epaggelmatika me to thema kai diagonistika kai apo oti
  katalava einai mia mikri koinonia kai shetizontai kai isos etsi mporei na gnorizoun kati
  shetiko.To thema einai ti tha theloun na poun,ean theloun,ean kseroun.Se periptosi pou einai kati parapano apo mia apli leksi pantos ego tha sevomoun tin ehemytheia pou isos
  tha ithelan na epidiksoun,giati zoun anamesa mas,den ksero gia eso-eksogiinus,erpetoeidis
  ,illouminatus,nefelim,andromedious k.l.p k.l.p k.l.p ,mporei ohi,mporei kai nai omos,alla vevaio einai oti apo skoupidia ehei gemisei o topos kai ehoume afthono protogenes pleonasma.Pantos paidia kali I kinisi sas na mazepsete yliko kai na to gnostopoiisete.
  Mporei pragmati na einai kati parapano apo mia apli leksi dosmeni kallitehnika,isos I eksigisi mporei na einai pezi,ego monon pezes eksigiseis mporo na doso,alla den tha to
  kano edo,para mono tha epanalavo ta logia tou don houan ston carlos castaneda:
  ''Eimaste magika onta,pou zoume se ena magiko sympan'' kai,afou den tha eprepe na
  yparhoume logika,opos kai tipote diladi,alla eimaste par'ola ayta edo,I,akoma ki an Nomizoume oti eimaste edo,opos kai na ehei se oles tis periptoseis,akoma kai tis pio
  pezis eksigisis,I protasi ayti ishiei kai me to parapano,eite etsi,eite alloios.
  0  0
 4. Ανώνυμος says:

  Νομίζω ότι οι αρθρογράφοι σας θα έπρεπε να αναφέρουν την βασική πηγή των πληροφοριών τους που δεν είναι άλλη από το σάιτ του μεταφυσικού http://www.metafysiko.gr και την πολυετή έρευνα του μέλους avatar.gr ο οποίος έχει κάνει διατριβή για το θέμα. Όχι τίποτε άλλο αλλά να αποκαθιστούμε την τάξη… ευχαριστώ…
  0  0
 5. Ανώνυμος says:

  ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΨΗΦΙΖΕΤΕ…. Ποια κρυφα μηνυματα βρε αστειοι… Το γκραφιτι του καθε αφραγκου πιτσιρικα που θελει να γινει γνωστος για κατι δεν περναει ουτε μηνυματα ουτε κρυβει κατι… Και γινεται με ρολο γιατι το πλαστικο ειναι φθηνο κ καλυπτει τεραστιες επιφανιες ενω ενα σπρευ εχει 4 € φαντασου ποσα θελεις για κατι μεγαλο… Ειναι μοδα κ αυτο σε καποια στιγμη της ζωης του καθε εφηβου, σε ενα χρονο θα βρουν κατι αλλο να κανουν, πχ skate, bmx, parkour κτλ… Οσο για το ποσο ψηλα φτανουν αυτα τα γκραφιτι roll ups λεγονται, εχουν κονταρια εξαμετρα. Να ειστε λιγο σοβαροι, αν θελετε να σας διαβαζουν σοβαροι, αλλιως παρεα με τα ufo μια ζωη… Ελπιζω μην εχετε κ παιδια κ γινουν σαν εσας. Αντε στη σπηλια σας τωρα…
  0  0
 6. Ανώνυμος says:

  12.51
  Είσαι τόοοσο μα τόσο μακριά νυχτωμένος, ώστε δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος μαζί σου!!!

  Κι εγώ εδώ και πολλά χρόνια αναρωτιέμαι τι μυνήματα περνάνε αθελά τους οι πιτσιρικάδες!!! Άκουσα πως υπάρχουν περιοδικά που τους δίνουν έτοιμα σχέδια, άλλά και πως οι δήμαρχοι διάφορων προαστείων τους δίνουν τα σπρέϋ!!!!!
  Τυχαίο;;; Δεν νομίζω!!!!!
  Σίγουρα μα σίγουρα περνάνε υποσυνείδητα μυνήματα, είτε σε εμάς τους υπόλοιπους είτε σε κάποιους που ίσως έρθουν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα;;;;; Δεν ξέρω, τα μυνήματα όμως είναι σίγουρα!!!!
  Εκτός όλων των άλλων είναι μία βρωμιά, μία αθλιότητα!!! Βάφουν σπίτια, τρένα ακόμα κι εμείς αν σταθούμε ακίνητοι, θα μας βάψουν τα βλαμμένα πιτσιρίκια!!!!
  0  0
 7. Ανώνυμος says:

  Πρόκειται για οργάνωση μυστικιστών,παγανιστών με παγκόσμια δράση καθοδηγούμενοι από την μαύρη αδελφότητα…το φαινόμενο δεν είναι καθόλου τυχαίο και δεν έχει καμία σχέση με την αμφιβόλου αισθητικής "τέχνη"-γκράφιτι.
  Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε εν δράση την άρια μυστικιστική σέκτα με την κωδική ονομασία "1up" :
  https://www.youtube.com/watch?v=xFwigH4hxvY
  να εκτελεί ένα σύμβολο επίκλησης σκοτεινών δυνάμεων σε κεντρικό σημείο του βερολίνου!!! όσοι μπορείτε,κάντε την αντιστοίχιση της κωδικής ονομασίας 1UP και θα καταλάβετε…
  Το "ΦΥΓΕ" που βλέπετε γραμμένο στους τοίχους της Αθήνας δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα "ΕΛΑ" στην αντανάκλαση της υπεροντότητας…και πιστεύω όλοι σας μπορείτε τώρα να ερμηνεύσετε εύκολα τη λέξη LIE και τα σύμβολα "στέμμα","τρίαινα"…
  STRANGER πρέπει να ερευνήσεις σοβαρά το θέμα αυτό

  ο καμίας
  0  0
 8. Ανώνυμος says:

  Η Ελλαδα εχει πολυ ικανους καλλιτεχνες graffiti, οι οποιο ειναι και πολυ διαβασμενοι σε πολλα και διαφορα ζητηματα και πολυ ταλαντουχοι . Ειναι νοοτροπια και τροπος ζωης και σκεψης . Μην το ξεφτυλιζετε το θεμα . . .
  0  0
 9. Ανώνυμος says:

  Κλαιω! Χαχαχαχαχαχα!!! Διαβαζω με φιλους τα σχολια κ πεθαινουμε στα γελια! Κανουμε γκραφιτι πριν το 2000… Τι να λεμε τωρα. Φιλε 10:37 οι 1up ειναι graffiti crew vandals βαφουν παρανομα τοιχους κ τρενα! Κ γενικα δεν υπαρχει κανενα κρυφο μηνυμα, ενα ψευδονυμο εχει ο καθενας κ με τον τροπο που βαφει απλως διαφημιζει/κανει γνωστο το ονομα του/αφηνει τη σφραγιδα του παντου… Ειτε ειναι μουτζουρα ειτε οχι, ειναι απλως μια ζωγραφια, ενα style με γραμματα η ενας χαρακτηρας(φατσα). Χαλαρωστε με τα ufo, τους ολυμπιους, τους ανδρομεδιους κτλ δεν ξερω ´γω πως τα λενε… 4:22 εισαι θεος! Οι δημαρχοι οταν δινουν σπρευ για καποιο κλαϊν φεστιβαλ δωρεαν, τα εχουν υπερκοστολογησει, βαζουν 2-3 χιλιαρικα στην τσεπη και δινουν 3-4 εξαδες σπρευ στα πιτσιρικια να βαψουν για να καλυψουν την κλεψια τους. By the way και γαμω τα blogs εχετε! Με φοβερους αναγνωστες! Χαχαχαχαχα! Ω γιαχβε σιν σιων ολυμπιε ανδρομεδιε υπεροντοτητα του συμπακτικου κυκλου της γαιας πες μου τι μηνυματα περνας στα γκραφιτι σου! Α ρε Ελλαδιτσα, που καταντησες…
  0  0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.