Πανωλεθρία των αμερικανικών τεθωρακισμένων στο Ιράκ

Μετά τις τελευταίες μεγάλες επιτυχίες των τζιχαντιστών στο Ιράκ, η σύσσωμη κοινή γνώμη ήθελε τα κυβερνητικά στρατεύματα που υπακούν στις εντολές της Βαγδάτης να μην αγωνίζονται κατά του ολιγάριθμου εχθρού και να αυτομολούν, ή να τρέπονται σε φυγή σε μεγάλους αριθμούς.

Τώρα που η σκόνη έχει κατακάτσει, εξυπακούεται μια καλύτερη επίγνωση της κατάστασης. Οι ένοπλες κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ έχουν αγωνιστεί κατά των τζιχαντιστών, αλλά έχουν υποστεί αλλεπάλληλα και συντριπτικά πλήγματα στο τακτικό πεδίο μάχης! Η αχίλλειος φτέρνα των δυνάμεων της Βαγδάτης: Η ανεπαρκής προστασία των – κυρίως αμερικανικής προέλευσης – τεθωρακισμένων σχηματισμών της.

Το τελευταίο απόκτημα των Ιρακινών Δυνάμεων Ασφαλείας (ΙΔΑ), 140 ανακαινισμένα βαρέα άρματα μάχης M1A1 Abrams που αποκτήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ μεταξύ 2010 και 2012, έχει καταστραφεί σε μεγάλους αριθμούς στις μάχες με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης για ένα Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στην Συρία (ISIS)

Η θωράκιση από 5 άρματα μάχης M1A1 Abrams διαπεράστηκε από αντιαρματικές ρουκέτες των ισλαμιστών, ενώ τουλάχιστον 28 M1A1 Abrams αναφέρονται να έχουν καταστραφεί σε μάχες με τους ισλαμιστές μόνο κατά το διάστημα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και τέλος του Μαΐου. Αυτό ανέφερε ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος
στην εφημερίδα The New York Times.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης αναφέρονται να έχουν εκσυχρονιστεί και αναβαθμιστεί με νέο εξοπλισμό για τη βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης, αλλά χωρίς θωράκιση από απεμπλουτισμένο ουράνιο που αυξάνει την προστασία στο μετωπικό τόξο του άρματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται η βρετανική αμυντική επισκόπηση IHS Jane’s Defence Weekly, τα κυβερνητικά στρατεύματα αναφέρονται να έχουν προβλήματα με την συντήρηση των Abrams, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ΙΔΑ θα δυσκολευτούν να θέσουν τα ημικατεστραμμένα οχήματα σε λειτουργία. Περαιτέρω υπάρχουν αναφορές για 6 ελικόπτερα που φέρεται να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς (τουλάχιστον δύο Mi-24/35) από τους τζιχαντιστές, ενώ άλλα 60 ελικόπτερα έχουν υποστεί ζημιές.

Είναι η πρώτη φορά που Δυτικές πηγές αναφέρονται σε αυτού του είδους τα προβλήματα. Υπενθυμίζεται ότι μέσα Απριλίου οι τζιχαντιστές έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες και βίντεο, που δείχνουν αντιαρματικά τύπου 9K11 Kornet και RPG-7 να αχρηστεύουν τα άρματα μάχης των ΙΔΑ. Σε ένα από τα τελευταία βίντεο παρουσιάζεται ένας εκτοξευτής ρουκετών τύπου M70 Osa, γιουγκοσλαβικής κατασκευής, που έχει νωρίτερα χρησιμοποιηθεί ευρέως στη γειτονική Συρία.

Άλλοι τύποι θωρακισμένων οχημάτων στην υπηρεσία των ΙΔΑ φαίνεται να έχουν υποστεί πολύ υψηλότερες απώλειες από τα Abrams. Οι τζιχαντιστές έχουν κυκλοφορήσει πολλές φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν πλήρως αχρηστευμένα οχήματα Humvee, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113 και οχήματα κατηγορίας MRAP, γεγονός που εξηγεί ότι οι ΙΔΑ σε πολλές περιπτώσεις αφήνουν πίσω τα τεθωρκισμένα τους, επειδή αυτά δεν τους παρέχουν προστασία από τα πυρά του εχθρού.

Η τεθωρακισμένη δύναμη σοβιετικής εποχής των κυβενρητικών δυνάμεων του Ιράκ που έχει χρησιμοποιήσει στις μάχες στην επαρχία Αλ-Ανμπάρ αναφέρεται ότι επίσης υποστεί ζημίες, συμπεριλαμβανομένων των τεθωρακισμένων οχημάτων MT-LB, ΒΜΡ-1, και των αρμάτων μάχης Τ-55.
fox2magazine.net

Loading...

2 thoughts on “Πανωλεθρία των αμερικανικών τεθωρακισμένων στο Ιράκ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *