Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ – Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ

   ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ο δικός μας πολιτισμένος κόσμος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μεγάλη παρέλαση μασκαρεμένων. Μέσα σ`αυτόν βρίσκει κανείς ιππότες, καλόγερους, στρατιωτικούς, γιατρούς, δικηγόρους, παπάδες, φιλόσοφους, πολιτικούς – και τι δεν βρίσκει ;
Όλοι τους όμως αυτοί δεν είναι πραγματικά αυτό που παριστάνουν : είναι απλά και μόνο μάσκες πού πίσω απ` αυτές κρύβονται το πιο πολύ χρηματοθήρες.

Έτσι ο ένας π.χ. φοράει τη μάσκα της δικαιοσύνης και του νόμου, πέρνοντας τη βοήθεια κανενός δικηγόρου για να βλάψει πιο σίγουρα τον πλησίον του, άλλος δε έχει διαλέξει για τον ίδιο σκοπό τη μάσκα του γενικού καλού και του πατριωτισμού, άλλος δε πάλι τη μάσκα της θρησκείας και της άμωμης πίστης.
Επίσης για διάφορους άλλους κρυφούς σκοπούς κάποιοι κρύβονται πίσω από τη μάσκα της φιλανθρωπίας κ.λ.
Στις γυναίκες η εκλογή μάσκας είναι κάπως περιορισμένη γιατί συνήθως φορούν τη μάσκα της αρετής, της ντροπαλότητας, της αφέλειας και της μετριοφροσύνης.
Προσθέτω πως υπάρχουνε και μάσκες γενικές, χωρίς ειδικό χαρακτήρα, έτσι όπως είναι τα ντόμινα στους χορούς μεταμφιεσμένων και αυτές τις μάσκες τις συναντούμε ολόγυρα μας.
Μας παριστάνουνε την αυστηρή τιμιότητα, την ευγένεια, την άδολη συμπάθεια, την περιποιητική φιλία. Όλες οι τέτοιες λογής μάσκες σκεπάζουνε το πιο πολύ βιομήχανους, επιχειρηματίες, κερδοσκόπους.
Απ` αυτή την άποψη η μόνη εντιμότερη κοινωνική τάξη είναι οι έμποροι, γιατί αυτοί τουλάχιστον παρουσιάζονται τέτοιοι που είναι, χωρίς μάσκα στο πρόσωπο. Γι` αυτό και τους έχουμε κατατάξει χαμηλά στη κοινωνική κλίμακα.
Παντού και σε κάθε εποχή πρόβαλαν πολλές δυσαρέσκειες ενάντια στις κυβερνήσεις, στους νόμους και στους πολιτικούς θεσμούς. Αυτό προέρχεται από το ότι ο άνθρωπος βρίσκει πάντα στο να φορτώνει σ` αυτούς την ευθύνη για την αχώριστη απ` το ανθρώπινο είναι αθλιότητα, – εκείνη την αθλιότητα που κατά το θρησκευτικό μύθο προέρχεται από τη κατάρα που βάρυνε τον Αδάμ και τη γενιά του όλη.
Όμως ποτέ άλλοτε δεν γέννησε πιο αναίσχυντη και δολερή εκμετάλλευση της άδικης αυτής ροπής του ανθρώπου παρ` ότι γίνεται ολοένα από τους δημαγωγούς του καιρού μας.
Αυτοί πράγματι πολύ αντιχριστιανικά παρουσιάζουνε τον εαυτό τους αισιόδοξο : στα μάτια τους ο κόσμος δεν έχει κανένα άλλο σκοπό εκτός από τον εαυτό του και σύμφωνα με τη φύση του ο κόσμος αυτός τους φαίνεται οργανωμένος στην εντέλεια, προορισμένος αληθινά για διαμονή της μακαριότητας.
Και τα δεινά που δέρνουν τον κόσμο διαψεύδοντας φωναχτά αυτή τη θεωρία, τα αποδίδουν αυτοί μόνο στις κυβερνήσεις, λογιάζουν πώς αν οι κυβερνήσεις κάνανε το χρέος τους, ο ουρανός θα κατέβαινε στη γη και τότε όλοι θα μπορούσαν χωρίς μόχθο και δίχως έγνοιες να καλοτρώνε, να μεθούν, να πληθαίνονται και να ψοφούν: γιατί, μα την αλήθεια τούτο δεν εννοούνε σα μιλούνε για κάποια ατελεύτητη πρόοδο της ανθρωπότητας, που την θεωρούν αυτή τη πρόοδο σε σκοπό της ζωής και του κόσμου και δεν παύουν να την ευαγγελίζονται με στόμφο και με λόγια χτυπητά !

Σημείωση από Papafigos
Tα λόγια αυτά προέρχονται από το έργο του Σοπενάουερ << Ο άνθρωπος – Η κοινωνία >>.  Έχει προτάσεις και απόψεις που σε κάνουν να αναρωτηθείς και να διαφωνήσεις για πολλά πράγματα και σκληρή κριτική στη κοινωνία. Καταθέτει στο έργο του σχέδια πολιτικής ουτοπίας αλλά οραματίζεται τη δική του πολιτεία όπως ξεχωριστά ο Πλάτων στη δική του πολιτεία περί δικαίου.
Εμείς άραγε όλοι, την δικιά μας πολιτεία την έχουμε φαντασθεί ποτέ πως πρέπει να είναι και σε ποιους εμπιστευόμαστε να μας κυβερνήσουν για να υπάρχει πάντα το αίσθημα περί δικαίου ;

Σύνταξη και ανάρτηση άρθρου από Papafigos  02/04/2012 και ώρα 18.35

http://alithina.gr/

Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *