Ουκρανία: Ανατίναξαν αγωγό, η ΕΕ τρέμει, η Γερμανία αδιαφορεί

Η φλόγα που υψώθηκε σε ύψος 200 μέτρων στον αγωγό φυσικού αερίου που ανατινάχθηκε, στην ανατολική Ουκρανία, σε μια τρομοκρατική επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα, προκάλεσε διπλή ανησυχία στην Ευρώπη.

Αν και τέθηκε το ερώτημα ποιος ήταν πίσω από τη δολιοφθορά, το σημαντικότερο ζήτημα ήταν το πώς θα αντιδράσει η ΕΕ σε τυχόν ρωσικό ενεργειακό αποκλεισμό. Η κρίση της Ουκρανίας έχει καταστήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης επικίνδυνη υπόθεση.

Η Ρωσία, μια μέρα πριν την ανατίναξη του αγωγού, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να εφοδιάζει την Ουκρανία με φυσικό αέριο μόνο αν προπληρώνεται τοις μετρητοίς. Το ήμισυ όμως του ρωσικού φυσικού αερίου που φτάνει στην Ουκρανία, καταλήγει, τελικά, στην Ευρώπη.

Υπό αυτό το πρίσμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ενώπιόν τους μια σοβαρή πρόκληση, την οποία όμως και πάλι, από ότι φαίνεται, θα αντιμετωπίσουν διχασμένοι. Το βασικό ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της ΕΕ. Επί του τρόπου όμως που αυτό το ζητούμενο θα επιτευχτεί διαφέρει.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ ζήτησε την επίδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης επί του προκειμένου, με τελικό στόχο τη δημιουργία μια ευρωπαϊκής ενεργειακής ένωσης, μέσω της οποίας η ΕΕ θα επιχειρήσει να απεξαρτηθεί από τον ενεργειακό εναγκαλισμό της Gazprom, ή έστω κάποιων διαπραγματευτικών οργάνων, για τον ίδιο σκοπό. Οι Πολωνοί είναι παράλληλα έξαλλοι διότι πληρώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγουν σε πολύ υψηλότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τη Γερμανία, τιμές.

Η Γερμανία όμως εμφανίζεται αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο μέσω ιδιωτικών γερμανικών εταιρειών, οι οποίες, στην περίπτωση που ισχύσει η πολωνική πρόταση, θα υποστούν οικονομική ζημία. Οι εταιρείες αυτές, άλλωστε, έχουν εξασφαλίσει 20ετησυμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου από τη Gazprom, σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές.

Ακριβώς τα συμβόλαια αυτά των ιδιωτικών γερμανικών μεταπωλητών αποτρέπουν την προώθηση ενός κοινού ενεργειακού ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης. Ένας επίσης όρος των συμβολαίων αυτών προσδιορίζει ρητά ότι το φυσικό αέριο που πωλείται σε χαμηλή τιμή στη Γερμανία, δεν επιτρέπεται η Γερμανία, καθοιονδήποτε τρόπο, να το μεταπωλήσει στην Πολωνία ή σε άλλη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του επιτρόπου Αλμούνια, έχει ξεκινήσει έρευνα κατά της Gazprom, η οποία βασίζεται ακριβώς σε αυτούς τους «περίεργους» όρους των επιμέρους συμβολαίων που έχει υπογράψει.

Η προτεινόμενη λύση της ενεργειακής ένωσης έχει επίσης και υψηλό κόστος, που εκτιμάται στα 200 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επενδυθούν από το 2020 και μετά, ώστε να αναβαθμιστούν οι αγωγοί και οι εν γένει υποδομές. Όμως η ΕΕ, για τον σκοπό αυτό διαθέτει μόλις 8,5 δισ. ευρώ, ποσό επιεικώς αστείο. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καν καταφέρει να συμφωνήσουν για το τι μέλλει γενέσθαι τον ερχόμενο χειμώνα!

Οι Πολωνοί εξακολουθούν να γκρινιάζουν, αλλά οι Γερμανοί, ως συνήθως, παραμένουν ανένδοτοι. Το αποτέλεσμα θα το δούμε σε μερικούς μήνες και πολύ πιθανόν, όλη η Ευρώπη να το νιώσει, κυριολεκτικά, στο πετσί της.

defence-point.gr

Loading...

8 thoughts on “Ουκρανία: Ανατίναξαν αγωγό, η ΕΕ τρέμει, η Γερμανία αδιαφορεί

 1. Ανώνυμος says:

  ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΟΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΤΟ ΕΞΕΙΣ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΙΕΥΘΑΡΜΕΝΟΣ ΟΠΟΤΕ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΤΕ ΒΟΥΛΟΣΤΕΤΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΕΙΟ ΚΥΠΕΛΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝΕ ΛΑΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΕΤΕ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΗ ΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΛΕΣΤΙΝΟΙ ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΙ ΜΙΑ ΖΩΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΞΗΠΝΑΤΕ ΕΠΗΤΕΛΟΥΣ ΡΕ ΔΥΕΥΘΑΡΜΕΝΟΙ ΦΑΡΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΡΕ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΘΡΥΣΚΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ο ΜΥΣΘΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΕΚΑΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΧΑΜΕΝΑ ΚΟΡΜΙΑ

 2. Ανώνυμος says:

  Εχω παρατηρήσει ότι όλα τα απαξιωτικά σχόλια εναντίον των Ελλήνων ειδικά σε περιπτώσεις που παίρνουμε τα πάνω μας είναι ανορθόγραφα… αυτό αποδεικνύει δύο πράγματα είτε είναι τυχαίο που δεν το πιστεύω ή οι συγκεκριμένοι είναι βαλτοί πληρωμένοι με ψίχουλα πράκτορες των Ελληνόφωνων και σια που σκοπός τους είναι να ρίξουν το ηθικό και να σπείρουν αμφιβολία στους Ελληνες για τους Ελληνες…
  τυχαίο που όλοι όσοι κατηγορούν τους Ελληνες ή απαξιώνουν ότι μας ανεβάζει και μας ενώνει είναι ανορθόγραφοι; δεν νομίζω…

 3. Ανώνυμος says:

  Ας γράψουμε την γνώμη μας…

  Οι Πολωνοί και όχι μόνο οι Πολωνοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο κόσμος είναι πολυπολικός, ανάμεσα σε δύση και ανατολή… και ότι χρειάζονται μετριοπαθέστερες τάσεις και θέσεις, ανάμεσα σε αυτόν τον πολυπολικό κόσμο.

  Ήταν στρατηγικό λάθος εκ μέρους της Πολωνίας, να δεχθεί να τεθεί η πυραυλική ασπίδα των Η.Π.Α. στο έδαφος της, χωρίς να πάρει πολλαπλά ανταλλάγματα…. ανάμεσα σε αυτά υπάγεται και το ενεργειακό μέρος.

  Το μίσος, δεν είναι και ότι καλύτερο στην ρεαλιστική πολιτική.

  Ο πολιτικός κόσμος, οποιαδήποτε χώρας… όταν κάνει πεολειχία είτε προς την δύση… είτε προς την ανατολή… δεν είναι μια πράξει όπου εκτιμάται ιδιαίτερα απο το ενεργούμενο. Μιας και η ερωτική πράξει, δεν είναι ηρωϊκή πράξει.. και σίγουρα δεν αποτελεί κάτι το ιδεώδες, το αγαθό, η έστω το αθώο.

  Βεβαίως οι Πολωνοί, εάν και αφόσον αυτόν τον χειμώνα κάνει πολύ κρύο… τότε θα πρέπει πάντα πολιτικά "να δαγκώσουν το κ@υλί τους"… και αυτό γιατί πίστεψαν στα.. νάματα και οράματα της δύσεως των Η.Π.Α. και της δύσεως της Γερμανίας! Έχουν δώσει τα πάντα… και έχουν πάρει… τους μαραμένους και μαδημένους… όρχεις του Βόλφανγκ!…

  Τους ίδιους ωστόσο πείραμε και εμείς.. η Hellenic Republika… αλλά για άλλους λόγους.

  Ο κάθε λαός που ξεχνάει την ιστορία του, είναι αναγκασμένος να την ξανά ζήσει… με πανομοιότυπες συνθήκες. Οι Πολωνοί ενώ θυμόντουσαν τους Σοβιετικούς και το δάσος στο Κατίν, ήθελαν και ξέχασαν τους Γερμανούς και το Άουσβιτς!!!

  Ας πρόσεχαν…. ας προσέχαμε.

  這些

 4. Ανώνυμος says:

  ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΓΡΑΦΑΤΕ ΟΤΙ Η ΡΩΣΣΙΑ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΤΕ ΤΟ ΞΑΝΑ-ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΓΡΑΦΕΤΕ???????????????????

 5. Ανώνυμος says:

  ρε 9 21 ποσο μαλακας μπορει να εισαι…… τωρα που περνουμε τα πανω μας ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε ποσο μαλακας εισαι ρε ηλιθιο ανθρωπακι…..δηλ οποιος πληκτρολογει γρηγορα και κανει λαθη η δεν ξερει ορθωγραφια οπως εγω ας πουμε ρεεεεεεεε ποσο μαλακας εισαιιιιιιι αγορι μου

  • Ανώνυμος says:

   μαλάκας είσαι εσύ ανθρωπάκι. όποιος δεν ξέρει ορθογραφία, να μάθει, βλάκα. Τι, βιάζεσαι όταν γράφεις σε ένα μπλογκ; Τι είσαι, καθυστερημένος;

  • Ανώνυμος says:

   ναι φιλε παλι βιαστηκες εσυ..?ολο βιαζεσαι..αντε καλα σου λεει μαθε να γραφεις (αν και δεν θα μας σωσει μονο αυτο), τοσα λεξικα υπαρχουν…βαλε την λεξη στο google αν δεν εχεις στο κατω κατω βρε αδερφε…κατι καλυτερο θα βγει..ναι και τα πανω μας πηραμε γιατι με οποιον και να μιλησα χθες ελεγε ''μας εδωσε μια χαρα η νικη της εθνικη''!!αυτο δεν ειναι παιρνω τα πανω μου..?τελος παντων αφηστε τις συνομωσιες για ολα τα γεγονοτα αν και εμεις φταιμε που σας διαβαζουμε..καλο βραδυ..!

   Ηλιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *