in ,

Οι πνευματικοί άνθρωποι, ο νόμος της μη βίας και η χορτοφαγία.

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Ο άνθρωπος που είναι κρεατοφάγος είναι νεκρός, σαν το νεκρό κρέας που τρώει. Ο Ιπποκράτης είπε κι ελάλησε “Είμαστε ό,τι τρώμε”. Ο Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης μεγάλος Προσωκρατικός φιλόσοφος, λέγοντας ότι η ψυχή είναι αθάνατη, δεν πρωτοτυπεί, αφού την ίδια άποψη εκφράζουν και ο Θαλής, ο Ξενοφάνης, ο Ηράλκειτος, ο Εμπεδοκλής. Εκείνο που καταπλήττει είναι η αιτιολογία που δίδει ο φιλόσοφος για τον θάνατο.

“Τους ανθρώπους διά τούτο απόλλυσθαι, ότι ου δύνανται την αρχήν τω τέλει προσάψαι.”, δηλ. “Γι αυτό πεθαίνουν, οι άνθρωποι, διότι δεν μπορούν να προσάψουν την αρχή στο τέλος.”.

Ο Αλκμαίων έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα περνώντας από τα μονοπάτια του Ηράκλειτου, του Παρμενίδη, του Θαλή. Δεν μπορούν οι άνθρωποι να ενώσουν την αρχή με το τέλος γι αυτό πεθαίνουν. Δεν εννοούν οι φιλόσοφοι, την βρεφική με την ηλικία του γήρατος, όπως αφελώς ισχυρίζονται κάποιοι. Αυτό ανήκει στον γραμμικό χρόνο.
Ο λόγος που οι άνθρωποι πεθαίνουν είναι γιατί δεν μπορούν να μαζέψουν ενώσουν, όλα τα παράλληλα κομμάτια της ψυχής τους. Για να μπορέσουν να φύγουν έξω από την φούσκα της δημιουργίας, της ύλης, στην Αθανασία. Αυτό περιγράφεται πολύ όμορφα στο Ονειρικό Διήγημα του Χ. Φ. Λαβκραφτ, “Το Ασημένιο Κλειδί”, “Μέσα από τις Πύλες του Ασημένιου Κλειδιού”

Όσοι λοιπόν τρώτε νεκρό μαγειρεμένο κρέας αλλά και τα παράγωγα του είστε νεκροί. Νοητικά, Σωματικά Ψυχικά. Αυτό δεν σας το λέει ο διατροφολόγος σας (άλλο φρούτο νέο-ηλίθιο ετούτο), ούτε η τηλεόραση το λέει, ούτε ο πνευματικός σας θα σας το πει όχι γιατί δεν ξέρει, αλλά γιατί δεν είναι πνευματικός. Όμως οι Πνευματικοί άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης αυτό λένε.

Το μαγειρεμένο κρέας είναι νεκρό, ωμό ο άνθρωπος δεν μπορεί να το φάει, αλλά τρώει τυρί, γάλα, αυγά… επεξεργασμένα και νεκρά. Όταν λέω νεκρά, εννοώ νεκρά από κάθε ουσία χρήσιμη για την ζωή, την υγεία, την ευεξία του ανθρώπου που τα καταναλώνει. Δεν χρειάζεται να έχεις την ευφυΐα του Νιλς Μπορ για να το καταλάβεις αυτό, το αν επιλέγεις να το αγνοείς είναι γιατί ήδη φλερτάρεις με το νοσοκομείο και τους τύπους με τις άσπρες μπλούζες. Η μαγειρεμένη τροφή είναι νεκρή τροφή γιατί η θερμοκρασία σκοτώνει τις βιταμίνες που χρειάζεσαι για να είσαι ζωντανός και υγιής, ακόμη και στα μαγειρεμένα λαχανικά, σκέψου τώρα στο κρέας.

Το κρέας περιέχει αίμα και όποιος τρώει τροφές αίματος είναι υπανθρωποειδές και όχι άνθρωπος. Εξελίσσεται από άνθρωπος σε κάτι κατώτερο, σε κάτι άλλο και παύει να είναι άνθρωπος. Αυτό αν το θυμάσαι όταν κάθεσαι μπροστά σε μια καλοψημένη μπριζόλα σαν βαμπίρ.

Διάβασε, ερεύνησε, μελέτησε λοιπόν τι είπαν οι Πνευματικοί άνθρωποι και δράσε ανάλογα.
Οι αρχές της πνευματικότητας έχουν παραμείνει οι ίδιες μέσα στους αιώνες. Η σύγχρονη επιστήμη μόλις τώρα φτάνει στα συμπεράσματα που οι Άγιοι και οι μυστικιστές είχαν συνειδητοποιήσει από τα πολύ παλιά χρόνια. Επίσης και στον τομέα της διατροφής οι σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν την ανωτερότητα της διατροφής, που ακολουθείται από εκείνους που διάγουν μια πνευματική ζωή -τη χορτοφαγική διατροφή. Σε όλους τους τομείς -τον πνευματικό, τον ηθικό και το βιολογικό, η χορτοφαγική διατροφή ταιριάζει περισσότερο στον άνθρωπο. Για εκείνους που επιθυμούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι που οδηγεί στηνΠολεμική και στην Ελευθερία, η αυστηρή χορτοφαγική διατροφή είναι ένας πολύ ουσιαστικός παράγοντας.

Αν εξετάσουμε τις διάφορες θρησκευτικές και μυστικιστικές παραδόσεις, βλέπουμε ότι συνιστούν ή απαιτούν τη χορτοφαγική διατροφή. Μια τέτοια διατροφή συνδέεται και με τις νεώτερες θρησκευτικές ή φιλοσοφικές παραδόσεις. Ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του ήταν αυστηροί χορτοφάγοι. Ο Έλληνας σοφός δίδασκε:
«Φίλοι μου, μη μολύνετε τα σώματα σας με το να τρώτε ακάθαρτες τροφές. Έχουμε αρκετά σπαρτά και δέντρα φορτωμένα με καρπούς. Έχουμε εύγευστα λαχανικά και ρίζες που είναι έτοιμα για να τα μαγειρέψουμε και δεν υπάρχει έλλειψη από γάλα και μέλι. Στη γη μας υπάρχει αφθονία από τέτοιες αγνές και αβλαβείς τροφές και δεν είναι ανάγκη να τρώμε τροφές για τις οποίες πρέπει να χυθεί αίμα και να θυσιαστεί αθώα ζωή».

Πολλοί από τους φημισμένους αρχαίους φιλόσοφους όπως ο Πλάτωνας, ο Πλωτίνος, ο Εμπεδοκλής, ο Απολλώνιος, ο Πλούταρχος και ο Πορφυρός ακολουθούσαν τη χορτοφαγία. Επίσης πολλές από τις πρώτες μυστικιστικές θρησκείες, όπως οι Ορφικοί και οι Εσσαίοι, είχαν τη χορτοφαγία ως προαπαιτούμενο για τη μύηση. Αν μελετήσουμε προσεχτικά τα Ευαγγέλια (ανάμεσα στα τραγικά κι εφιαλτικά παράλογα που αναφέρουν) βλέπουμε ότι ο θεός προόριζε τον άνθρωπο να είναι χορτοφάγος. Στη Γένεση ο θεός τους λέει, «Ιδού σας έδωκα πάντα χόρτον κάμνοντα σπόρον, όστις είναι επί προσώπου πάσης της γης, και παν δένδρον, το οποίον έχει εν εαυτώ καρπόν δένδρου κάμνοντος σπόρον. Ταύτα θέλουσι είσθαι εις εσάς προς τροφήν…» (Γένεσις 1:29).

Ακόμα και όταν ο θεός υποθετικά, έδωσε στο Μωυσή τις δέκα εντολές υποδήλωνε υποχρεωτικά τη χορτοφαγία. Αν ακολουθήσουμε την εντολή «Ου φονεύσεις» (Έξοδος 20:13), φυσικά προϋποθέτει ότι δεν πρέπει να τρώμε κρέας, ψάρι, πουλιά και αβγά. Πώς μπορείτε να λέτε ότι αγαπάτε τον θεό και ότι είσαστε λάτρεις της δημιουργίας του, και ταυτόχρονα σκοτώνετε τα πιο ταπεινά μέλη της οικογένειας σας;

Ο Ιησούς λέτε πως ήταν ο απόστολος της Ειρήνης, μίλησε για την αγάπη και ήταν η προσωποποίηση της μη-βίας. Μας λέτε πως δίδαξε: «Όστις σε ραπίσει εις την δεξιάν σου σιαγόνα, στρέψον εις αυτόν και την άλλην…» (Ματθαίος 5: 39). Αν εφάρμοζε τη μη-βία μέχρι τέτοιου σημείου, πώς θα μπορούσε να είναι βίαιος προς τις κατώτερες βαθμίδες της δημιουργίας του θεού που λιβανίζετε; Ο Ιησούς μας λέτε πως δίδαξε την παγκόσμια αγάπη και την πλήρη μη-βία. Σας ζήτησε να μη σκοτώνετε και σας έδωσε την εντολή να έχετε αγάπη για όλους, ασχετα αν αυτός άρπαξε και τον βούρδουλα, εσείς πρέπει να είστε υπάκουα πρόβατα !!!

Οι μεγάλοι Σούφι άγιοι του παρελθόντος ήταν χορτοφάγοι. Ο Mirdad έλεγε: «Αυτοί που ακολουθούν το πνευματικό μονοπάτι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι, αν τρώνε σάρκα, θα πρέπει να πληρώσουν για αυτό με τη σάρκα τους». Ο φιλεύσπλαχνος Σιντάρτα δίδαξε τη μη-βία προς όλα τα πλάσματα και οι οπαδοί του ήταν χορτοφάγοι. Ο Μαχαβίρα, ο ιδρυτής της θρησκείας των Τζέιν (Ζain), κήρυττε την αυστηρή χορτοφαγική διατροφή.

Βεβαίως, η χορτοφαγία αποτελεί ένα ακέραιο μέρος της ινδικής θρησκευτικής παράδοσης. Στους ναούς των Σικχ (Gurdwaras)) δεν σερβίρεται κρέας στη δωρεάν κουζίνα και, όταν οι Σικχ κάνουν κάποια θρησκευτική τελετή στα σπίτια τους, μετά την ανάγνωση των Γραφών, προσφέρουν χορτοφαγικά γεύματα. Ένας Μογγόλος ιστορικός επισημαίνει μέσα στο βιβλίο του Dabistan-e-Mazahib (Σχολείο των Θρησκειών) ότι ο Γκουρού Αρτζάν Ντεβ έκανε μια ειδική διακήρυξη: «Η κατανάλωση κρέατος απαγορεύεται μεταξύ εκείνων που ακολουθούν τον Γκουρού Νανάκ».

Οι καθοδηγήσεις που έχουν δοθεί από τον έκτο Γκουρού των Σικχ, τον Χαρ Γκομπίντ, είναι αρκετά διευκρινιστικές: «Μην πλησιάζετε ψάρι και κρέας». (Αυτές οι καθοδηγήσεις, που στάλθηκαν με μια εγκύκλιο, που ονομάζεται «Χουκα-μνάμα», φυλάγεται στη Gurdwara (Ναό) Panta Saheb).

Αν κάνετε μια συγκριτική μελέτη στις θρησκευτικές παραδόσεις, θα δείτε ότι, όταν ένας άγιος ή ένας Διδάσκαλος τελειώσει την αποστολή του, η εσωτερική πλευρά των διδαγμάτων του πολύ γρήγορα ξεχνιέται και αντικαθίσταται με τύπους και τελετουργικά. Για να γίνουν τα διδάγματα πιο αποδεκτά στο ευρύ κοινό γίνονται αλλαγές στη διατροφή και στην πειθαρχία από αυτούς που ακολουθούν μετά από αυτόν. Αλλά η μυστικιστική παράδοση είναι σαφής στην υποστήριξη της χορτοφαγίας.

Πολλοί μεγάλοι φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς και μερικοί από τους πιο φωτισμένους ηγέτες ήταν, επίσης, χορτοφάγοι. Ο Ασόκα ο Μέγας, ο αυτοκράτορας Άκμπαρ, ο Ισαάκ Νεΰτον, ο [Άγγλος ποιητής] Σέλλεϋ, ο Λέων Τολστόι, ο Μαχάτμα Γκάντι και ο Άλμπερτ Σβάιτσερ είναι απλώς μερικά παραδείγματα. Ήταν η ευαισθησία και η φιλευσπλαχνία τους που τους οδήγησαν να υιοθετήσουν το μονοπάτι της μη-βίας προς το όλον..

Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον ανέκδοτο από τη ζωή του Μπέρναρντ Σω που αφορά τη χορτοφαγική διατροφή. Μια φορά που ήταν πολύ άρρωστος οι γιατροί τού είπαν ότι, αν δεν άρχιζε να τρώει αβγά και σούπα από κρέας, θα πέθαινε. Καθώς ο Σω ήταν αυστηρός χορτοφάγος αρνήθηκε να ακολουθήσει τις διαταγές των γιατρών του. Οι γιατροί, επιμένοντας στην άποψη τους, του είπαν ότι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν ότι θα επιβίωνε από την αρρώστια του. Τότε ο Σω φώναξε τον ιδιαίτερο γραμματέα του και παρουσία των γιατρών υπαγόρευσε τη διαθήκη του.Αυτή έλεγε:

«Με αυτή μου τη διαθήκη δηλώνω ότι τελευταία μου επιθυμία είναι, όταν εγώ πια δεν θα είμαι αιχμάλωτος αυτού του φυσικού σώματος και θα μεταφέρεται το φέρετρο μου στο νεκροταφείο, να συνοδεύεται από βαρυπενθούντες από τις ακόλουθες κατηγορίες: πρώτον πτηνά, δεύτερον αρνιά, πρόβατα, αγελάδες και άλλα ζώα αυτού του είδους, τρίτον ζωντανά ψάρια μέσα σε ενυδρείο. Καθένας από τους βαρυπενθούντες πρέπει να κρατά μια πινακίδα που να έχει την εξής επιγραφή: «Ώ Κύριε, δώσε τη Χάρη Σου προς τον ευεργέτη μας Μπέρναρντ Σω που έδωσε τη ζωή του για να σώσει τις δικές μας!».

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ένας άλλος χορτοφάγος, ήταν πολύ φιλεύσπλαχνος. Όταν έβλεπε ένα πουλί μέσα σε κλουβί, πλήρωνε τον κάτοχο για το πουλί και το κλουβί, μετά άνοιγε την πόρτα του κλουβιού και παρακολουθούσε το χαρούμενο πουλί να φτερουγίζει προς την ελευθερία. Η φύση προμήθευσε τον άνθρωπο με μεγάλη αφθονία από φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, δημητριακά και χορταρικά για τροφή. Μπορούμε, επίσης, να τρώμε γαλακτοκομικά προϊόντα, που η κατανάλωση τους δεν απαιτεί το φόνο των ζώων, ούτε την κατανάλωση αίματος.

Το πνευματικό μονοπάτι είναι ένα μονοπάτι αγάπης, φιλευσπλαχνίας και μη-βίας. Είναι αλήθεια ότι για να ζήσουμε μέσα σε αυτό τον κόσμο πρέπει να καταστρέψουμε κάποια μορφή ζωής. Ακόμη και τα φυτά που τρώμε και τα βακτηρίδια που αναπνέουμε έχουν ζωή. Ο νόμος της ανταπόδοσης -κάθε δράση έχει αντίδραση- λειτουργεί επίσης και στον τομέα της διατροφής. Έτσι οι σοφοί λένε, ότι εφόσον δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τροφή, πρέπει να διαλέγουμε αυτή τη διατροφή που προξενεί το λιγότερο πόνο και τη μικρότερη αμαρτία. Ένα γεγονός που θυμάμαι θα το εξηγήσει αυτό πολύ όμορφα.

Το 1948 ο Σαντ Κιρπάλ Σινγκ ήταν σε πνευματική απομόνωση για μερικούς μήνες στο Rishikesh (στα Ιμαλάια). Ο τρόπος της ζωής εκεί ήταν εξαιρετικά απλός και χρησιμοποιούσε μεγάλα φύλλα σαν πιάτα για το φαγητό. Μια μέρα που είχαν κόψει τα φύλλα για το βραδινό φαγητό, ο αγαπημένος διδάσκαλος ζήτησε να τα μετρήσουν. Ήταν κάπως περισσότερα σε αριθμό από τους ανθρώπους που θα έτρωγαν. Είπε ότι στο μέλλον θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεχτικοί και να μετράμε τον αριθμό των ανθρώπων από πριν. Είπε: «Έκοψες δύο φύλλα περισσότερα από όσα χρειαζόταν. Κι αυτά, επίσης, έχουν ζωή».

Ενώ η επιστήμη διδάσκει ότι όλη η ύλη αποτελείται από διάφορους συνδυασμούς χημικών στοιχείων του περιοδικού πίνακα, οι παλιές γραφές της Ανατολής εισάγουν μια επιπλέον διάσταση γνώσης. Μιλάνε για μια δύναμη ζωής μέσα στις διάφορες μορφές ζωής -τον άνθρωπο, τα ζώα, τα πουλιά, τα ερπετά και τα φυτά. Η λιγότερη δύναμη ζωής βρίσκεται στα φυτά. Για να το εξηγήσουν αυτό, οι γραφές μιλούν για πέντε δημιουργικές συνθετικές ιδιότητες που είναι το νερό, η γη, η φωτιά, ο αέρας και ο αιθέρας. Το ανθρώπινο σώμα λέγεται ότι περιέχει και τις πέντε ιδιότητες και για αυτό τον λόγο θεωρείται ότι είναι το ανώτερο και έχει τη μεγαλύτερη αξία μέσα στη δημιουργία. Ο φόνος ενός συνανθρώπου θεωρείται σαν το πιο αποτρόπαιο έγκλημα και στην ιστορία άξιζε τη μεγαλύτερη ποινή.

Τα επόμενα σε αξία είναι τα τετράποδα και τα κτήνη που έχουν τέσσερις ιδιότητες, με τον αιθέρα απόντα ή σε αμελητέα ποσότητα. Σύμφωνα με τους περισσότερους νόμους, ο φόνος ενός ζώου συνήθως συνεπάγεται πρόστιμο ίσο με την αξία του ζώου. Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει τα πουλιά που έχουν τρεις ιδιότητες μέσα τους -νερό, φωτιά και αέρα. Αν κάποιος σκοτώσει ένα περιπλανώμενο πουλί, συνήθως μένει ατιμώρητος και, αν σκοτώσει ένα προστατευόμενο είδος πουλιού, ο κυνηγός μπορεί να υποχρεωθεί να πληρώσει ένα μικρό πρόστιμο για αυτό.

Ακόμη μικρότερη είναι η αξία των ερπετών, των σκουληκιών και των εντόμων που έχουν μόνο δύο ιδιότητες σε δράση -γη και φωτιά- καθώς οι άλλοι τρεις υπάρχουν άλλα σε κοιμισμένη κατάσταση. Ο φόνος αυτών των πλασμάτων δεν επιφέρει καμιά ποινή ή πρόστιμο σύμφωνα με τους περισσότερους νόμους σε αυτό τον κόσμο. Η μικρότερη αξία δίνεται στις ρίζες, στα λαχανικά και στα φρούτα, τα οποία έχουν μόνο την ιδιότητα του νερού σε κατάσταση δράσης. Έτσι, από ηθική άποψη, η χορτοφαγική διατροφή και η διατροφή με φρούτα προξενούν το λιγότερο πόνο και υιοθετώντας την, ο άνθρωπος δημιουργεί το μικρότερο δυνατό καρμικό χρέος.

Ο Sarmad, ένας Σούφι εβραϊκής καταγωγής που έζησε το 17ο αιώνα, εξέφρασε την ίδια αλήθεια με τα πιο απλά λόγια: «Το Φως του Κόσμου, της Ζωής, κοιμάται μέσα στον κόσμο των μετάλλων, είναι σε κατάσταση ονείρου μέσα στον κόσμο των φυτών, ξυπνά μέσα στα ζώα και έρχεται σε πλήρη συνειδητότητα μέσα στον άνθρωπο».
Παρόμοια προοπτική μπορούμε να βρούμε στα γραπτά των σύγχρονων πνευματικών ανθρώπων και φιλοσόφων. Ο Teilhard de Chardin, για παράδειγμα, στο βιβλίο του «Phenomenon of Man», γράφει ότι υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις στη συνειδητότητα των ζωντανών οργανισμών, που εξαρτάται από την πολυπλοκότητα τους. Λέει ότι η συνειδητότητα είναι πιο τελειοποιημένη και πιο ευδιάκριτη στις πιο πλούσιες, πιο πολύπλοκες και πιο αρχικές μορφές ζωής -από τις οποίες ανώτατος είναι ο άνθρωπος.

Αυτή η άποψη δίνει ουσιαστικά τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές στη διατροφή, όπως στα διδάγματα των αρχαίων γραφών. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να συντηρούμε το σώμα μας, ενώ έχουμε υπόψη μας την αποφυγή της βίας, θα πρέπει να ακολουθούμε τη χορτοφαγική διατροφή, διότι έχει σαν αποτέλεσμα τη λιγότερη καταστροφή.

Πολύς κόσμος έχει λανθασμένη εντύπωση για τη θρεπτική αξία της χορτοφαγικής διατροφής και νομίζει ότι αυτή δεν μας δίνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Το κύριο παράπονο εναντίον της χορτοφαγικής διατροφής είναι ότι δεν μας δίνει τις αναγκαίες πρωτεΐνες. Οι τελευταίες όμως έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η χορτοφαγική διατροφή δίνει υπεραρκετές πρωτεΐνες, καθώς και τις απαιτούμενες βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και θερμίδες.

Ήρθα σε επαφή με εξέχοντες διαιτολόγους, που οι ισχυρισμοί τους δείχνουν ότι μια ισορροπημένη χορτοφαγική
διατροφή μπορεί οπωσδήποτε να μας δώσει όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά. Πραγματικά, το περιοδικό «FDA Consumer», της Food and Drug Administration των Ηνωμένων Πολιτειών, επαινεί την αποτελεσματικότητα και την πρακτικότητα της χορτοφαγικής διατροφής. Τονίζει ότι σαν αποτέλεσμα μιας αναφοράς του Food Nutrition Board της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών, το 1974,
«Η ιδέα ότι οι χορτοφάγοι δεν μπορούν να πάρουν αυτά που έχει ανάγκη το σώμα τους, αν δε φάνε κρέας, μπήκε στην κατηγορία των μύθων».

Επιπλέον, οι χορτοφάγοι με το να απέχουν από τα οινοπνευματώδη και τα ναρκωτικά, τα οποία αποδυναμώνουν το σώμα από πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, μπορούν να διατηρούν την υγεία τους και να παίρνουν περισσότερες θερμίδες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα συγκρινόμενοι με εκείνους που πίνουν οινοπνευματώδη, κάνουν χρήση ναρκωτικών και τρώνε ζωική τροφή.

Καθώς γίνονται όλο και περισσότερες έρευνες, οι επιστήμονες, οι βιολόγοι και οι διαιτολόγοι βρίσκουν ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι πιο ολοκληρωμένη και πιο υγιεινή για τον άνθρωπο.
Τα πιο δυνατά ζώα με τη μεγαλύτερη αντοχή είναι φυτοφάγα.
Ο ελέφαντας, το βόδι και το άλογο είναι γνωστά για τη δύναμη τους και την ικανότητα τους για εργασία. Ακόμα και τη δύναμη των μηχανών τη μετράμε με «ίππους». Για επιβεβαίωση ότι η σωστή χορτοφαγική διατροφή δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανώτατη ανάπτυξη και της διάνοιας, έχουμε ήδη αναφέρει ότι πολλοί από τους μεγαλύτερους και δημιουργικότερους διανοούμενους υπήρξαν χορτοφάγοι.

Ακόμα και από βιολογική άποψη στον άνθρωπο ταιριάζει περισσότερο η χορτοφαγική διατροφή -η φυσική του δομή δεν τον κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με αυτή των σαρκοβόρων ζώων. Για παράδειγμα, τα σαρκοβόρα ζώα έχουν μεγάλους κυνόδοντες και νύχια για να τραβούν και να σχίζουν τις σάρκες, ενώ ο άνθρωπος δεν έχει. Τα δόντια του ανθρώπου μοιάζουν περισσότερο με τα δόντια των χορτοφάγων ζώων που έχουν επίπεδους τραπεζίτες για να αλέθουν (τις φυτικές τροφές). Επιπλέον, τα έντερα των σαρκοφάγων ζώων είναι μικρά, (έχουν περίπου μήκος τριπλάσιο του κορμού τους) ώστε οι σάρκες να αφομοιώνονται ή να αποβάλλονται γρήγορα πριν υποστούν σήψη και δημιουργηθούν δηλητηριώδεις ουσίες. Ο άνθρωπος όμως έχει πολύ μακριά έντερα (περίπου 10 – 12 φορές το μήκος του κορμού του).

Αν το καλοσκεφτούμε, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η τροφή που τρώμε έχει επίδραση στη φυσική, συναισθηματική και νοητική μας κατάσταση. Αν προσπαθούμε να ζήσουμε μια ζωή χωρίς βία, με φιλευσπλαχνία, αν προσπαθούμε να γίνουμε πιο γαλήνιοι και ειρηνικοί, αν προσπαθούμε να ελέγχουμε το νου και τις αισθήσεις μας, τότε φυσικά θα θέλουμε να ακολουθήσουμε μια διατροφή που να μας βοηθάει στην επίτευξη του στόχου μας.

Υπάρχει μια όμορφη ιστορία που αναφέρει ο Attar και την οποία θα ήθελα να σας διηγηθώ. Είναι μια ιστορία της μεγάλης Σούφι αγίας, της Rabia Basri. Κάποτε που είχε πάει στο βουνό, μια αγέλη από άγρια πλάσματα -όπως ελάφια, γαζέλες, αγριοκάτσικα και όναγροι- μαζεύτηκε γύρω της. Πλησίασαν, την κοίταξαν και πήγαν κοντά της. Ξαφνικά παρουσιάστηκε ο Hasan-al-Basri και, όταν είδε την Radia, την πλησίασε. Τα άγρια πλάσματα, όταν είδαν τον Hasan, το έβαλαν στα πόδια τρομαγμένα. Ο Hasan εξοργίστηκε όταν το είδε αυτό. Κοίταξε την Rabia και ρώτησε: «Γιατί τα ζώα έφυγαν με τέτοιο φόβο μόλις με είδαν, ενώ ήταν τόσο φιλικά μαζί σου;» Η Radia τον ρώτησε: «Τι έφαγες σήμερα;»΄ Αυτός απάντησε: «Κρεμμύδια τηγανισμένα με λίπος». Τότε αυτή είπε: «Εσύ τρως το λίπος τους, γιατί να μη φύγουν από κοντά σου;». Αν και εμείς γίνουμε ευαίσθητοι στο τί τρώμε, θα επηρεαστεί ακόμα και η ίδια η ζωή μας.

Όταν ο Ρωμαίος ποιητής Σενέκα, μελετώντας τη διδασκαλία του Πυθαγόρα έγινε χορτοφάγος, βρήκε πως η αλλαγή ήταν πολύ ευνοϊκή και ανακάλυψε προς κατάπληξή του ότι, «ο νους του έγινε πιο ξύπνιος και πιο φωτισμένος».
Η τροφή μπορεί να χωριστεί σε κατηγορίες σύμφωνα με την επίδραση της στον άνθρωπο. Στην Ινδία δίνονται τρεις μεγάλες κατηγορίες τροφών: αγνές (satvik) τροφές, τροφές που ενεργοποιούν (rajsik) και τροφές που αποβλακώνουν (tamsik). Οι αγνές τροφές περιλαμβάνουν τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα χορταρικά, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, καθώς επίσης το γάλα, το βούτυρο και το τυρί, με μέτρο. Αυτή η διατροφή δίνει γαλήνη και ισορροπία και λέγεται να κρατάμε το νου και την καρδιά καθαρά από όλων των ειδών τις ακαθαρσίες.

Οι τροφές που ενεργοποιούν περιλαμβάνουν το πιπέρι καθώς και τα άλλα μπαχαρικά και καρυκεύματα, επίσης τα ξινά και τα πικρά πράγματα. Οι τροφές αυτού του τύπου δρουν σαν διεγερτικά και ερεθίζουν τις αισθήσεις. Οι τροφές που αποβλακώνουν περιλαμβάνουν τις μπαγιάτικες τροφές, το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αβγά και τα οινοπνευματώδη ποτά -μια τέτοια διατροφή προκαλεί αδράνεια.

Πολλές φορές με ρωτούν με ποια λογική δεν πρέπει να τρώει κανείς αβγά, ακόμη και τα μη γονιμοποιημένα, που πολύς κόσμος ονομάζει αβγά χορτοφαγίας. Εκτός από το γεγονός ότι ένα τέτοιο αβγό είναι μία μορφή ζωής που δεν μπόρεσε να εκπληρώσει το σκοπό της, έχει την ίδια ανεπιθύμητη επίδραση σε μας όπως και ένα γονιμοποιημένο αβγό. Αποβλακώνει το νου και διεγείρει τα πάθη. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, οι άγιοι και οι σοφοί, από αμνημόνευτα χρόνια, ακολούθησαν την αγνή διατροφή, διότι είναι η πιο βοηθητική για την πνευματική πρόοδο.

Από κοινωνικο-οικονομική άποψη επίσης, η χορτοφαγία είναι η πιο συμφέρουσα διατροφή. Χρειάζονται 10 στρέμματα βοσκοτόπων για να παραχθεί μια ορισμένη ποσότητα ζωικών πρωτεϊνών, αλλά η ίδια ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να παραχθεί σε ένα μόνο στρέμμα γης. Έτσι 9 στρέμματα σπαταλιούνται, όταν παράγεται κρέας. Παρόμοια, ένα ζώο τρώει 8 κιλά σιτηρά για να παράγει μόνο 1/2 κιλό κρέας κι έτσι 7,5 κιλά σιτηρά πάνε χαμένα. Εχουμε ευκολίες και δώρα της φύσης με τα οποία μπορούν να τραφούν όλοι μας. Η χορτοφαγία είναι πολύ πιο παραγωγική και πολύ πιο οικονομική.

Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν η χορτοφαγική διατροφή είναι η πιο λογική.
Όταν ένα σαρκοβόρο θηρίο τρώει ένα άλλο πλάσμα, τουλάχιστον το κάνει αυτό για να επιβιώσει, καθώς δεν έχει άλλο τρόπο για να διατηρηθεί στη ζωή. Αλλά, όταν ο άνθρωπος στρέφεται στη μη χορτοφαγία, δεν μπορεί να προβάλει αυτή τη δικαιολογία. Πραγματικά, η επιθυμία του να εγκαταλείψει τον τρόπο ζωής που ταιριάζει στη φύση του, προκαλεί μεγάλη σπατάλη και είναι ηθικά αδικαιολόγητη. Αν εκείνοι που τρώνε κρέας έβλεπαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η «βιομηχανία κρέατος» στα σφαγεία, πολλοί από αυτούς θα το σταματούσαν από αηδία.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ – ΜΕΤΑΦΟΡΑ Δανάη Πλειάδεια (Danae Pleiades)

ΠΗΓΗ

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Leave a Reply
 1. Καλά όσα λες, όμως ξεχνάς κάτι βασικό. Ο Ιησούς έθρεψε 2 φορές με θαύμα, πλήθος ανθρώπων, με ψάρι και ψωμί. Μην το παραβλέπεις αυτό.
  Επομένως, μπορεί αν θες να ανέλθεις πνευματικά να απέχεις όλο και περισσότερο από το κρέας, όμως δεν είναι σωστό να στερείς τα πάντα μονομιάς.
  Επιπλέον, οσοι ορθόδοξοι μοναχοί που απέχουν από το κρέας, τρώνε και ψάρι και τυρί όταν χρειάζεται και δεν παραλείπουν το μέλι.
  Αδερφέ, είπαμε καλή η έρευνα αλλά οι υπερβολές βλάπτουν και επειδή διαβάζουν πολλοί εδώ μέσα, πρέπει να έχει υπ όψιν σου ότι καθένας έχει τις σωματικές δυνάμεις και ανάγκες του. Δεν γίνεται μονομιάς να γίνει χορτοφάγος.
  Όσοι το καταφέρνουν, το καταφέρνουν μετά από χρόνια άσκησης. Δε γίνεται να απελευθερωθείς από τις ζωικές τροφές μονομιάς, γιατί το σώμα μας έχει μάθει όλα τα χρόνια να διατρέφεται με συγκεκριμένο τρόπο.
  Η εκκλησία έχει πολύ σωστά θεσπισμένες τις νηστείες για να αποδεσμεύεται σταδιακά καθένας, ώστε να φτάσει μετά από χρόνια στην μέγιστη για εκείνον "ελευθερία"

 2. Εγραψες….

  >"Νοητικά, Σωματικά Ψυχικά. Αυτό δεν σας το λέει ο διατροφολόγος σας (άλλο φρούτο νέο-ηλίθιο ετούτο), ούτε η τηλεόραση το λέει, ούτε ο πνευματικός σας θα σας το πει όχι γιατί δεν ξέρει, αλλά γιατί δεν είναι πνευματικός.."<

  Και αρκετα παρακατω…

  ">1 Ήρθα σε επαφή με εξέχοντες διαιτολόγους, που οι ισχυρισμοί τους δείχνουν ότι μια ισορροπημένη χορτοφαγική
  διατροφή….
  2 Καθώς γίνονται όλο και περισσότερες έρευνες, οι επιστήμονες, οι βιολόγοι και οι διαιτολόγοι βρίσκουν ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι πιο ολοκληρωμένη και πιο υγιεινή για τον άνθρωπο."<

  Οταν μου/μας γραφεις πως ο Διατροφολογος ειναι (άλλο φρούτο νέο-ηλίθιο ετούτο) και τα συναφη και αργοτερα μας γραφεις πως ηρθες σε επαφη με εξεχοντες διαιτολογους επιστημονες….καρφωνεσε ασσυστολα,πως εισαι φανατικος/φανατικη χορτοφαγος και εμενα δεν μου αλαζεις γνωμη !

  Για να σου κανω μια διορθωση,ο ανθρωπος ειναι ΠΑΝΦΑΓΟΣ !!!
  Εξου και οι ΚΥΝΟΔΟΝΤΕΣ !
  Εφερες σαν θεμα τους αρχαιους,και συγκεκριμενα τον Ιπποκρατη,και πιστευεις πως οι Αρχαιοι δεν τρωγανε Κρεας ?

  Οι πολεμιστες
  στην διατροφη τους δεν ειχανε κρεας? Δεν ειχανε αυγα ? Δεν ειχανε ψαρια ? Δηλαδη αν ολοι ητανε χορτοφαγοι,οι ψαραδες τι επρεπε να κανουνε? Να παρουνε τις βαρκες τους και να τους βαλουνε φωτια?

  Δουλευεις σε οικοδομη ? ΟΧΙ μην φας λιγο κοκκινο κρεας η αυγα,σε συνδυασμο με καποια φρουτα η λαχανικα…ΦΑΕ ΜΟΝΟΝ ΛΑΧΑΝΙΚΑ η ΜΟΝΟΝ ΦΡΟΥΤΑ και αμα βγαλεις την δουλεια,εγω θα γινω Αστροναυτης !!!!

  ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ,Αυτο πρεπει να εχουμε στην κορυφη της διατροφης και της ζωης μας και οχι αυτα τα Φανατικα και κομπλεξικα περι ΜΟΝΙΜΗΣ χορτοφαγιας !

  Ακους εκει οσοι τρωμε κρεας ειμαστε πεθαμενοι…

  ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΜΦΑΓΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΖΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ !!
  Και αν θελεις….εδω ειμαστε να κανουμε και κουβεντα πανω σε αυτο !!!

 3. Συμφώνω σε όλα εκτός από τα μη γονιμοποιημένα αυγά και τα γαλακτοκομικά.
  Το κασικίσιο γάλα και τα παράγωγα είναι εξαιρετικά θρεπτικό και να αντιπαραθέσω για τον ανεκπλήρωτο σκοπό της ζωής των αυγών με μια ερώτηση..
  Με το γυναικείο φύλλο κοιμάσαι μόνο για αναπαραγωγή ή όχι;
  Εαν όχι τότε όπως δεν σε νοιάζει που δεν εκπληρώνουν το σκοπό της ζωής τους τα δικά σου αυγά δεν θα πρέπει να σε νοιάζει και για τα άλλα…

 4. Αγαπητέ MAVGR,

  χωρίς να είμαι χορτοφάγος, το συμπέρασμα σου ότι είμαστε παμφάγοι είναι εντελώς μα εντελώς λάθος. Γίναμε παμφάγοι, πιο σωστή διατύπωση.

  Οι κοπτήρες ( κυνόδοντες ) βρίσκονται εκεί για να μας βοηθούν να κόβουμε την τροφή μας. Δεν σημαίνει ότι βρίσκονται εκεί για να κόβουν κρέας. Συγκρίνεις τους κοπτήρες του λιονταριού με αυτούς του ανθρώπου; Φυσικά όχι. Εκτός του ότι το βοηθούν να σκοτώσει το θήραμα του, τον βοηθούν και να κόψει την ωμή σάρκα. Είμαι σίγουρος άμα δοκιμάσουμε να φάμε ωμό κρέας το πιθανότερο είναι να σπάσουμε/βγάλουμε τα δόντια μας και φυσικά να μην αντέξουμε την ανυπόφορη δυσωδία.

  Θα μου πεις, δεν είμαστε σαν τα λιοντάρια ή κάποιο άλλο ζώο, μαγειρεύουμε/ψήνουμε το κρέας. Σου απαντάω λοιπόν, ότι το ψημένο κρέας έχει απομείνει κάτι λιγότερο από το 30% των θρεπτικών συστατικών του και φυσικά με τα τόσα καρυκεύματα το αντέχουμε…Επίσης ρίξε και μια ματιά στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου. Είναι κυρίως φτιαγμένο να μεταβολίζει ευκολοχώνευτες τροφές (φρούτα,λαχανικά, καρπούς κτλ ). Μπορεί να μεταβολίσει το κρέας αλλά με τι κόστος κυρίως σωματικό.

  Στη χορτοφαγία μπορείς να βρεις και αν αναπληρώσεις όλες τις ουσιές του κρέατος. Το επιχείρημα για τον οικοδόμο, απλά δεν στέκει.

  Συμφωνώ, ΑΠΟΛΥΤΑ, μαζί σου στο ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ.

  Αφήνω κατά μέρος το ηθικό κομμάτι. Η κρεατοφαγία είναι ασυμβίβαστη με κάθε στοιχειώδη έννοια ηθικής και δικαίου.

 5. Εχω κόψει το κρέας (όλο) από το Μάη του 12, κλείνω σε λίγο ένα χρόνο, είμαι 28 χ. γυμναστής δεν έχω αρρωστήσει από τότε, δεν έχω πρόβλημα πουθενά, εξακολουθώ να τρώω ψάρι 2 φορές τη βδομάδα και αυγά με λίγο τυρί άλλες 2, δηλαδή δεν είμαι veggy. Γενικά το χω δει σαν challenge γουστάρω να υπερβαίνω όρια, όταν θα μαι έτοιμος θα φύγει και το ψάρι.
  Επίσης όντως θέλει μικροπρόθεσμους στόχους εφικτούς, όχι τα κόβω μαχαίρι, το σώμα μας το χουμε προγραμματίσει χρόνια τώρα με κρέας δε γίνεται κατευθείαν

 6. ΑΛΛΟ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ, ΑΛΛΟ ΟΙ ΣΟΥΦΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ. ΕΙΣΑΙ ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΣ. ΑΦΟΥ Η ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΟΥΤΕ ΨΑΡΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΠΗΓΑΙΟ ΝΕΡΟ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ, ΕΠΙΣΗΣ, ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΒΕΒΑΙΩΣ, ΕΝ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΜΗ-ΖΩΑ, ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΔΙΣΤΕΣ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΡΩΓΕ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΡΕΑΣ. ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΕΒΕΙΑ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΡΕΑΣ; ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΦΤΙΑΣΕΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η Γ' ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΕΦΑΝΘΗ ΟΤΙ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΦΟΝΟΣ ΖΩΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟΙ ΒΡΩΣΕΩΣ 'Η ΚΙΝΔΥΝΟΥ. ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΕ ΑΝΠΤΥΣΣΟΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΚΛΗΡΗ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΑ, ΜΥ'Ι'ΚΑ, ΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΥΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΣΟΒΑΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΞΙΣΩΝΟΥΜΕ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ;
  Νικολας

 7. ΦΙΛΕ 3:18 ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣ ΣΟΥΦΙΣΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΕΩΤΕΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΙΚΑ ΦΛΗΝΑΦΗΜΑΤΑ ΑΛΛΟΥ ΠΑΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ…..ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΡΩΣΗ ΕΝΤΟΜΩΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ Ν.ΕΠΟΧΗΣ…..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΗ ΝΟΗΜΑ ΒΡΕ ΑΘΕΟΙ ΘΑ ΕΙΧΕ Η ΝΗΣΤΕΙΑ;;;;….ΑΔΑΜΑΣΤΟΣ
  Υ.Γ:ΤΟ ΑΘΕΟΙ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟΝ 3:18
  ΤΟ ΟΤΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ(ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ) ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΙΘΕΡΙΑ ΔΑΝΑΗ…..ΧΩΡΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝ ΚΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑΙΖΟΥΝ ΑΝΤΙΒΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΤΟΠΑΜΙΝΕΣ….

 8. Προς φιλο 1.23 !

  Δεν ξερω εαν εισαι ο/η αρθρογραφος,απλα σε αυτα που λες,ενα κομματι με βρισκει σωστο και ενα αλλο κομματι με βρισκει λαθος !

  Μου θυμιζεις το πως μιλανε οι κρεατοφαγοι,το οποιο ειναι ενα συνωνημο με τους χορτοφαγους,εαν καταλαβαινεις με ποια ενοια το εννοω,γιατι και οι 2 πλευρες εχουνε ενα μισος για τους αλλους,που εμενα με βρισκει κατα !

  Ενα παραδειγμα που εχω δει τα τελευταια 7 χρονια,ειναι πως απ, τους " πνευματικους" και "ευαισθητους" χορτοφαγους (Και κρεατοφαγους) μονο ο νομος τους αποτρεπει να κατασπαραξουν τος παμφαγους συνανθρωπους τους. Ποθουν και αναμενουν πολυ την τιμωρια αυτων!

  Το Παν μετρον Αριστον μας δηχνει την αρχη !
  Το να εισαι στα "ακρα" οπως μονον ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ Η ΜΟΝΟΝ ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΙΑ,εμενα με βρισκει αντιθετο !

  Συμφωνω με ολους τους κυριους/κυριες που σχολιασανε παραπανω,και να προσθεσω πως ο κυνοδοντας,ειναι ενα "βοηθητικο" εξαρτημα της μηχανης που λεγεται Ανθρωπινο σωμα ! Εαν καταλαβουμε τον λογο,που υπαρχει εκει,τοτε θα βρουμε και την ακρη !!

  Με σεβασμο και εκτιμηση προς ολους !

 9. ΠΕΡΙ ΩΜΗΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑΣ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΝΕ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΥΣΙΚΑ,ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΔΑΓΚΩΝΟΥΝ…ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΦΩΤΟ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ-ΠΡΟΒΑΤΟ..ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ!ΝΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ.Η ΙΔΙΑ Η ΖΩΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ!ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΔΟ,ΑΛΛΙΩΣ!ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΥΨΕΙ..

 10. Αγαπητέ MAVGR,

  δεν είμαι ο/η αρθρογράφος.Αυτά που σου έγραψα δεν ήταν για σου αποδείξω ότι είσαι λάθος ή όχι, αλλά για να σου δείξω που έχεις λάθος και που όχι. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να στοχεύεις στα καλά και τα κακά ενός κειμένου από το εσκεμμένα να προσπαθείς να βγάλεις λάθος κάποιον.

  Δεν έχω κανένα μίσος σε χορτοφάγους ή κρεατοφάγους, ούτε μπλέκω σε καμιά διαμάχη μεταξύ τους. Απλά τους χορτοφάγους τους έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση, γιατί όντως θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια να παραμείνεις πιστός ειδικότερα στην κοινωνία μας που το κρέας έχει υψηλή θέση στη διατροφή μας.

  ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ και ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ. Δύο ρητά με παρεμφερή σημασία και τόσο σπουδαία. Υιοθετήστε τα στη διατροφή σας,στη καθημερινότητα σας, κάθε στιγμή της ζωής σας.

  Για το φίλο που αναρωτιέται αν έχουμε χάσει τον ανθρωπισμό μας και εξισώνουμε εαυτούς με τα ζώα, θεωρώ ότι κάνει πλάκα. Δε γίνεται διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια ερώτηση.

 11. Φιλε 2.04 !
  Και να ειμαι καπου λαθος,μου αρεσει να μου λενε οτι εισαι λαθος !
  Προς Θεου,κανουμε κουβεντα και ελπιζω να μην πειρες κατι λαθος !

  Την διατροφη μου την κανω μεσα απο την νηστια,και μαλιστα 40 ημερων 🙂
  Εκει οντως νιωθεις διαφορετικα !
  Απλα στην καθημερινοτητα μας και αναλογα τις αναγκες μας,προσπαθοθμε να τραφουμε με τον Α η Β τροπο που ο οργανισμος μας.δουλευει και αποδιδει καλυτερα !

  Ειναι οντως "δυσκολο" να εχεις αποχη απο το κρεας,αλλα να μην το αποβαλουμε εντελως απο την διατροφη μας !

 12. "Όσοι λοιπόν τρώτε νεκρό μαγειρεμένο κρέας αλλά και τα παράγωγα του είστε νεκροί. Νοητικά, Σωματικά Ψυχικά. Αυτό δεν σας το λέει ο διατροφολόγος σας (άλλο φρούτο νέο-ηλίθιο ετούτο), ούτε η τηλεόραση το λέει, ούτε ο πνευματικός σας θα σας το πει όχι γιατί δεν ξέρει, αλλά γιατί δεν είναι πνευματικός. Όμως οι Πνευματικοί άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης αυτό λένε."…. Και ποιον πρέπει να έχουμε πνευματικό?… Τον ερπετο-φακίρη από την Ινδία, που έρχεται στα Χανιά και δίνει ευλογίες?…

  Τα "τυράκια" μέσα στο κείμενο είναι πάρα πολλά. Το γεγονός ότι αντιπαραβάλεις γνωμικά/σχόλια/λόγια αρχαίων σοφών, δε μου λέει τίποτα.

  Η πραγματικότητα είναι εκεί έξω και λέει ότι πλέον οι Έλληνες δεν έχουν να φάνε. Αλλά άμα είσαι άνθρωπος που δεν κάνεις τίποτα στη ζωή σου, δεν εργ'αζεσαι και σε ταίζουν άλλοι, τότε έχεις όλο το χρόνο να γίνεις "φωτεινή οντότητα"/"νεράιδα"/"αφυπνισμένος"/"Ανδρομέδιος"/"Πλειάδειος"…. και ότι άλλο σου περνάει από το μυαλό.

  Η αφύπνιση προχωράει, ακόμη και από ανθρώπους που είναι κρεατοφάγοι/πτωματοφάγοι/κανίββαλοί/απόβλητοί…. Από ανθρώπους που έχουν μία ισορροπημένη διατροφή, τρώγοντας ΚΑΙ κρέας…..

  Δεν είναι παράξενο που ανεβάζετε κείμενα με extreme απόψεις. Εδώ δίνατε συμβουλές για το πως κάποιος. μέσω διαλογισμού, μπορεί αν επικοινωνήσει με διαστημόπλοια της γαλαξιακής ομοσπονδίας του φωτός…. Τέτοια ανευθυνότητα, υπερβολή, αθλιότητα, γελοιότητα….

 13. ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΑ.ΠΟΥΘΕΝΑ Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΟΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΛΑΣΜΑ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟ ΣΕ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΦΑΤΕ ΕΣΕΙΣ,ΕΝΩ ΕΧΕΤΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΝΟ.ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΗ ΠΑΡΤΗ ΣΑΣ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΠΤΩΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ…

 14. 1:17 ….. από τον τρόπο που απάντησες δείχνεις ξεκάθαρα ότι εσύ νομίζεις ότι είσαι ανώτερος…. "Μη νομίζετε ότι είστε ανώτεροι"…σιγά ρε φίλε…

  Το να λέει ο καθένας την άποψη του, δεν σημαίνει ότι έγινε αυτόματα ανώτερος.

  Κουβέντα κάνουμε.

  Παραείσαι επιθετικός…

 15. Αφήνετε το κάθε άσχετο να γράφει ότι του κατέβει εδώ μέσα… ΘΑ τα κάνει πράξη κανείς και θα σας τρέχουν για αυτουργία. Τουλάχιστον διαβάστε το άρθρο πριν το δημοσιέυσετε.
  Το θέμα της ζωωτροφίας και την κρεατοφαγίας με απασχολεί ιδιαίτερα. Αυτό που με δυσαρεστεί περισσότερο, είναι όχι το γεγονός ότι σφάζονται ζώα για να τρέφομαι εγώ, αλλά ο τρόπος σφαγής, και ο τρόπος ζωής αυτών των ζωντανών. Πιστεύω οτι πρέπει να γίνει στροφή στις διατροφικές συνήθειες του Δυτικού κόσμου, ώστε να καταναλώνεται κρέας 1-2 φορές την εβδομάδα. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη την πρωτείνη του κρέατος (το γνωρίζω ώς υπάλληλος σε κλινική όπου οι χορτοφάγοι έπρεπε να παίρνουν συμπληρώματα Β12 για να μην πεθάνουν). Θα χρειαστεί να γίνει καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου για την φυτική-χορτοφαγική διατροφή σε συνδυασμό με την κατανάλωση κρέατος. Πρέπει να αλλάξουν τα διατροφικά πρότυπα.

 16. Είναι πολύπλοκο! Γι αυτό πέρα από το τι έχει διαβάσει ο καθένας μας, θα καταθέσω μια παρατήρηση του κόσμου γύρω μας! Οι λαοί όπως οι έλληνες που μέχρι πρότινος βασική πηγή ενέργειας είχαν αυτό που λέμε Μεσογειακή διατροφή, είναι μεν πιό θωρακισμένοι έναντι καρδιακών κλπ νοσημάτων, αλλά είναι και 20 cm κοντότεροι και…. (Απλή παρατήρηση…)

 17. Μπορεί να γράφω έναν χρόνο μετά, αλλά δεν πειράζει.

  "Ου φονεύσεις" μια εκ των δέκα εντολών που έδωσε ο θεός σας (ναι εσάς τους χριστιανούς λέω). Το "Ου φονεύσεις" πάει για όλα τα ζωντανά πλάσματα όπως το αρνί, αγελάδα, ψάρι κλπ.
  Επίσης, φίλοι χριστιανοί, στην Γένεσις κεφ. 1, (29-30) "Δέστε, σας έδωσα κάθε χορτάρι που κάνει σπόρο, που είναι επάνω στο πρόσωπο ολόκληρης της γης, και κάθε δέντρο, που έχει μέσα του καρπό, δέντρο που κάνει σπόρο· αυτά θα είναι σε σας για τροφή·
  30 και σε όλα τα ζώα τής γης, και σε όλα τα πουλιά τού ουρανού, και σε κάθε ερπετό που σέρνεται επάνω στη γη, και έχει μέσα του ψυχή που ζει, έδωσα κάθε χλωρό χορτάρι για τροφή."

  Πάει το κομμάτι θρησκεία για κάποιους. Μπορώ μεν να παραθέσω κι άλλα, αλλά βαριέμαι αυτή την στιγμή.

  Τώρα για τους κυνόδοντες: Έχουμε τέσσερα μυτερά δόντια για ευνόητους λόγους. Για να μπορέσουμε να δαγκώσουμε τα φρούτα (διότι είμαστε φρουτοφάγοι κατά κύριο λόγο) και για λόγους άμυνας. Τα κρεατοφάγα πλάσματα έχουνε ΜΟΝΟ μυτερά δόντια για να κόβουν το κρέας και να το καταπίνουν αμάσητο. Εμείς το φαγητό μας το αλέθουμε για να το καταπιούμε, όπως οι αγελάδες και άλλα χορτοφάγα πλάσματα. Επίσης η ανατομία μας και το έντερό μας είναι πανομοιότυπο με αυτό ενός χορτοφαγικού ζώου.

  Το κρέας το "ανακαλύψανε" σε εποχές πείνας και στέρησης χορτοφαγικών τροφών, λόγω ψύχους και αστάθειας καιρού (δυσκολία καλλιέργειας). Κακά τα ψέματα, το κρέας δίνει ενέργεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και υγιεινή και ότι προορίζεται για εμάς. Και έχει ωραία γεύση.
  Τώρα δεν υπάρχει όμως δικαιολογία "στέρησης" ή δυσκολία καλλιέργειας γιατί είμαστε στο 2014 πλέον και υπάρχουν άπειρες επιλογές.

  Επιπλέον η κρεατοφαγία οφείλεται σε πολλές αρρώστιες και καρκινοπαθήσεις.

  Δεν πρόκειται να αλλάξει η διατροφή σε μια χώρα όπου ο παχύσαρκος Ελληναράς σιχαίνεται ότι είναι πράσινο εκτός τον Παναθηναικό. Όχι σε μια χώρα όπου ο παχύσαρκος Έλληνας θα παραγγείλει ένα σωρό πιάτα κρεατικών (καλαμάκια, γύρο, παιδάκια) ενώ του φτάνει το 1/5 απ' αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Η Χρυσή Τομή Φ

“Σχέδιο Καλλικράτης”… η υπέρτατη προδοσία