09:37 - 26/06/2014

Μην απορήσετε αν το 2016 σας ανακοινώσουν οι ίδιοι ότι αποφάσισαν να βγουν από το ευρώ για να σας σώσουν!

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Μην απορήσετε αν το 2016 σας ανακοινώσουν οι ίδιοι ότι αποφάσισαν να βγουν από το ευρώ για να σας σώσουν!

του SON OFEON

Κατά καιρούς διαβάζουμε στα ΜΜΕ για τα επικείμενα stress test της ΕΚΤ και τις ενδεχόμενες ανεπάρκειες κεφαλαίων που θα προκύψουν απ’ αυτές.

Διαβάζουμε και τις επίσημες διαβεβαιώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ότι με τα δικά της stress test υπολογίστηκαν ικανοποιητικά οι κεφαλαιακές απαιτήσεις και λήφθηκαν εγκαίρως όλα τα μέτρα για να μην έχουμε εκπλήξεις.

Δεν θα σας αναφέρω την μεθοδολογία που χρησιμοποιούν τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΤτΕ για τους υπολογισμούς τους.

Δεν θέλω να σας μπερδέψω με αναφορές και παραδοχές για το αβέβαιο μέλλον, γιατί δεν φιλοδοξώ να παριστάνω τον προφήτη ή τον παντογνώστη.

Αυτό όμως που παρατηρώ από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της ΤτΕ για τα Νομισματικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της Ελλάδος ως σύνολο με προβληματίζει αφάνταστα (www.bankofgreece.gr)

Το σύνολο του Ενεργητικού και του Παθητικού τους εμφανίζεται τον Απρίλιο του 2014 να είναι 506,424 δισ ευρώ.

Το σύνολο των Κεφαλαίων και Αποθεματικών εμφανίζεται τον ίδιο μήνα 71,107 δισ ευρώ.

Αν κάνουμε την διαίρεση θα προκύψει ότι τα Κεφάλαια και Αποθεματικά είναι το 14,04% του Ενεργητικού (και του Παθητικού).

Τον Μάρτιο του 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13,76%.

Το αντίστοιχο ποσοστό από τον Αύγουστο του 2012 ήταν σταθερά ανώτερο από 8% με συνεχή αυξητική τάση.

Αυτό φαίνεται σαν μία καλή εξέλιξη εκ πρώτης όψεως , αν γνωρίζουμε ότι ο μέσος όρος του ποσοστού αυτού από τον Φεβρουάριο του 2001 έως και τον Απρίλιο του 2014 ήταν 8% με μία μέση τυπική απόκλιση 1,68% για το διάστημα σχεδόν 14 ετών.

Αλλά η εικόνα γίνεται πιο σύνθετη, αν δούμε και άλλες παραμέτρους.

Τον Απρίλιο του 2014 το σύνολο των Νομισματικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας εμφανίζεται να χρωστάει στην ΤτΕ 61,960 δισ ευρώ και στον εαυτό του άλλα 84,439 δισ ευρώ, ενώ αντίθετα του χρωστάει η ΤτΕ μόλις 4,068 δισ ευρώ και του χρωστάνε εσωτερικά (συμψηφιστικά) τα Νομισματικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα 97,146 δισ ευρώ.

Συμψηφίζοντας απαιτήσεις και υποχρεώσεις (= 97,146+4,068-61,96-84,439) βρίσκουμε συνολική υποχρέωση -45,185 δισ ευρώ, δηλαδή το σύστημα συνολικά χρωστάει κάπου45,185 εκατ ευρώ.

Αναλύοντας περαιτέρω μπορούμε να πούμε ότι χρωστάει 61,96 δισ ευρώ στην ΤτΕ και παράλληλα έχει απαιτήσεις από κάποια Νομισματικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα 16,775 δισ ευρώ (=61,96-45,185)

Συγκρίνοντας κεφάλαια και αποθεματικά με το αποτέλεσμα του συμψηφισμού διαπιστώνουμε ότι τα πραγματικά διαθέσιμα κεφάλαια και αποθεματικά είναι μόλις 25,92 δισ ευρώ (=71,107-45,185), δηλαδή μόλις το 5,1% του συνολικού ενεργητικού (=25,92/506,24).

Το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα χωρίς οποιαδήποτε στάθμιση των στοιχείων του ενεργητικού του υπολείπεται κατά 0,9% από το ορισθέν κατώφλι του 6% του επερχόμενου τέστ της ΕΚΤ.

Αυτό σημαίνει χονδρικά ότι λείπουν συνολικά κεφάλαια 4,55 δισ ευρώ, χωρίς να κάνουμε καμία υπόθεση για τυχόν μελλοντικές ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (!) με βάση αισιόδοξα ή απαισιόδοξα σενάρια.

‘Εναντι αυτών των κεφαλαιακών ελλείψεων υπάρχει υπόλοιπο κεφαλαίων προς διάθεση 11 δισ ευρώ περίπου στο ΤΧΣ.

Προσέξτε όμως και μία άλλη διάσταση του προβλήματος.

Με το πακέτο Αλογοσκούφη διατέθηκαν σε κεφάλαια και εγγυήσεις 28 δισ ευρώ περίπου.

Με το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποιήσης μέσω ΤΧΣ διατέθηκαν άλλα 39 δισ ευρώ (=50-11).

Δηλαδή και με τα δύο προγράμματα διατέθηκαν συνολικά 67 δισ ευρώ (=28+39) και χάθηκαν ήδη 21,815 δισ ευρώ (=67-45,185).

Με το ρυθμό αυτό χασούρας σε δύο χρόνια, δηλαδή το 2016, δεν θα υπάρχει απόθεμα κεφαλαίων στο ΤΧΣ για ν’ αντιμετωπίσει η Ελλάδα οποιοδήποτε πρόβλημα του τραπεζικού τομέα της.

Μετά την παραπάνω ανάλυση, επιμένετε να έχετε την αισιοδοξία της κυβέρνησης και να θέλετε να ολοκληρώσει την τετραετία της?

Αν ναι, τότε μην απορήσετε αν το 2016 σας ανακοινώσουν οι ίδιοι ότι αποφάσισαν να βγουν από το ευρώ για να σας σώσουν…

Επιπλέον θα ήθελα να σας προβληματίσω για το γεγονός ότι ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων προς την Εφορία είναι περίπου 67 δισ ευρώ.

Είναι τυχαίο ή μήπως είναι προυπόθεση για την επαναφορά εγχώριου νομίσματος το εσωτερικό χρέος (ληξιπρόθεσμες οφειλές) να είναι περίπου ίσο με την οφειλή των τραπεζών προς την Κεντρική Τράπεζα?

Για σκεφτείτε το…

Mε την λογική έκδοσης του ευρώ χρέος=νόμισμα

Μήπως όλα είναι ένα προδιαγεγραμμένο και συμφωνημένο σχέδιο για την έξοδο μας από το ευρώ το αργότερο το 2016?

ΠΗΓΗ

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (3)

 1. Για μια τυχόν έξοδο μας από το ευρώ, γράφαμε επώνυμα από το 2002… και αυτό γιατί εξόρυξη πετρελαίων με ευρώ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ! Εκτός και αν έχουν εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη οι Η.Π.Α. όποτε ΝΑΙ! Γίνεται…

  Σίγουρα η Γερμανία θέλει τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδος, ως ιδρυτής και διαχειριστής του Δ΄ Ράιχ… αλλά αυτό δεν το θέλουν οι Η.Π.Α. και η Ρωσία…

  Οπωσδήποτε οι κάτοικοι της νεότερης Ελλάδος θα θυσιαστούν ως άλλη Ιφιγένεια… μεταξύ των ενεργιακών (τουλάχιστον) συμφερόντων των Η.Π.Α. και της Γερμανίας…

  Οι δύο τουλάχιστον τάσεις που βρίσκονται στο εσωτερικό αυτών των δύο αυτοκρατορικών κρατών… μπορούν να δημιουργήσουν είτε εμφύλειο στην Ελλάδα, είτε να ενεργοποιήσουν ισλαμιστικούς πυρήνες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια… οι πριν μερικών μηνών δηλώσεις τόσο του Ι. Στουρνάρα, όσο και του Α. Γεωργιάδη… περί του ότι: "αν δεν είμασταν στο μνημόνιο θα είχαμε γίνει Συρία", δεν είναι τυχαίες… Ναι! Η Γερμανία έχει την δυνατότητα προς περαιτέρω τιμωρία μας, να ενεργοποιήσει ισλαμιστικούς πυρήνες στην Ελλάδα… εκτός τοις άλλοις υπάρχει η hi tech τεχνολογία που μπορεί τόσο από την μια, αλλά και από την άλλη πλευρά να μας δημιουργήσουν "φυσικές" καταστροφές, σε τέτοιο βαθμό που θα μας γυρίσουν πολλές δεκαετίες πίσω.

  Ναι! αυτή την στιγμή οι κάτοικοι της χώρας των Ελλήνων, βρίσκονται μεταξύ σκύλλας και χάρυβδης… και το γαμώτο είναι ότι δεν υπάρχει Οδυσσέας στο τιμόνη!

  Εκτός αν υπάρχει, και είναι να διασωθεί μόνο ο ίδιος… μυθολογικό deja vu.

  這些

 2. Οδυσσεας υπαρχει αλλα δεν φαινεται σε ολους. Οσο για τις Η.Π.Α, πισω εχει η αχλαδα την ουρα.

 3. συμφωνω με το πνευμα της/του απο πανω μου "Αυτα"

  δυστυχως και θα χρεωκοπησουμε
  και θα βγουμε οξω απο την ευρωζωνη
  και θα μας φανε τα σπιτια μας οι Ευρωπαιοι Γερμανοτραφεις συνταξιουχοι
  και θα παει στραφι ολες οι στερησεις που υπεστημεν τοσα χρονια

  και ολα αυτα διοτι καταφεραν ενας Σαμαρρικος…ενας Βενιτζελακος…να επιβληθουν στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ του ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ
  και να μας μετατρεψουν σε ερμαια των προσωπικων πολιτικων φιλοδοξιων τους

  καλα να παθουμε καλα να ειμαστε να τα διηγουμαστε καληνυχτα ελληνακο

  μπλακ-αης

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*