ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ

Στην σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ενημερώνεται ο κόσμος για τα τεκταινόμενα που λαμβάνουν χώρα γύρω του. Τηλεόραση, έντυπος τύπος, ραδιόφωνο, διαδίκτυο κλπ. Πληθώρα τηλεοπτικών εκπομπών, δελτία ειδήσεων, ραδιοφωνικών εκπομπών, εφημερίδων και περιοδικών, blogs και ιστοσελίδων καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα για την ενημέρωση του κόσμου. Φυσικά και αυτή η ποικιλία πηγών ενημέρωσης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ώς θετική.

Αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που οι περισσότερες εξ’ αυτών των πηγών, έχουν ώς σκοπό την διαμόρφωση της κοινής γνώμης; Βομβαρδισμός επιλεκτικών ειδήσεων, απόκρυψη σημαντικών ζητημάτων, διαστρέβλωση πραγματικών γεγονότων , καθοδηγούμενοι δημοσιογράφοι κλπ, συνθέτουν τον “μαγικό κόσμο” των ΜΜΕ. Τον κόσμο της μεγάλης εξαπάτησης της κοινής γνώμης. ‘Ενας κόσμος που αν μη τι άλλο, μόνο αθώος δεν είναι και θα αναλύσω την άποψή μου παρακάτω.

Η δουλειά του εκάστοτε δημοσιογράφου, είναι να καταγράφει τα γεγονότα και τις ειδήσεις και να τις μεταφέρει στον κόσμο. Γεγονότα ατόφια και ανέγγιχτα. Ύψιστο λειτούργημα, για να μπορεί ο απλός άνθρωπος να έχει γνώμη και άποψη για τα πεπραγμένα γύρω του. Συνεπώς, ως δημόσιος λειτουργός καταγραφής γεγονότων ο δημοσιογράφος, δεν πρέπει επ’ ουδενί να παρεμβαίνει στα γεγονότα, παρουσιάζοντάς τα διαφορετικά ή και ατελή. Η μισή αλήθεια τις περισσότερες φορές, είναι χειρότερη από το μεγαλύτερο ψέμα. Γιατί πολύ απλά η κοινή γνώμη στηρίζεται στην πέννα και στον λόγο του να ενημερωθεί. Έτσι δημιουργείται το τεράστιο ζήτημα στον κόσμο των ΜΜΕ. Έιναι τα πράγματα όπως μας τα παρουσιάζουν;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Γιατί πολύ απλά η χειραγώγηση της μάζας, αποφέρει κέρδος στους γνωστούς Νεοταξίτες, απανταχού της γής. Διαβρώνουν έναν λειτούργημα, όπως είναι αυτό της δημοσιογραφίας, πρός όφελός τους. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά άλλωστε, γιατί μια εικόνα στην τηλεόραση περνάει ότι μήνυμα θέλει. Μια απλή εικόνα! Φανταστείτε τυποποιημένες ειδήσεις, που ωφελούν “κάποιους”. Πληρωμένα ΜΜΕ, παρουσιάζουν επιλεκτικά αυτά που θέλουν οι “ιστρούχτορές” τους μέσω των δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη αντί να ενημερώνεται για πραγματικά γεγονότα, ενημερώνεται “εναλλακτικά”. Η αλήθεια κρύβεται και αντικαθίσταται, από ανούσια ενημέρωση και ψέμματα. Δεν τους έχει γίνει μάθημα ακόμα, πως η αλήθεια όσο και να καλυφθεί, όσο και να διαστρεβλωθεί, όσο και να λερωθεί, παραμένει μία και ατόφια σαν διαμάντι. Σαφώς και η πλειονότητα του κόσμου “τσιμπάει”, αλλά τσιμπάει γιατί δεν διδάχτηκε πως να σκέφτεται και να κρίνει. Εκεί έχει γίνει το τεράστιο λάθος! Ο κόσμος περιμένει να ακούσει απόψεις και γνώμες από τα ΜΜΕ, όχι γεγονότα! Ενώ το αντίθετο είναι το συνετό! Ο κόσμος πρέπει να ακούσει γεγονότα, για να διαμορφώνει άποψη.

Συνεπώς, το αντίδοτο για αυτήν την αρρωστημένη παραπληροφόρηση και προπαγάνδα, είναι η προσωπική ενημέρωση του καθενός να γίνεται κατά κρίση και τεράστιο φιλτράρισμα από πηγές που ο καθένας μας, θεωρεί σωστές και αληθινές. Μπορεί στους περισσότερους, το ψέμα να ακούγεται ωραίο και να δημιουργεί ελπίδα. Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε, τι σκοπό εξυπηρετεί. Τι μήνυμα θέλει να περάσει. Η αλήθεια είναι μία, αλλά αρκετές φορές δεν είναι ευχάριστη. Αλλά όμως ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ. Ένα δημιούργημα δηλαδή, αλυσίδας γεγονότων και πράξεων. Ο μοναδικός ατόφιος καταγραφέας. Τέλος! Δεν την δημιούργησε κανείς, ώστε να κατέχει τα πνευματικά της δικαιώματα. Μπορεί ο καθένας μας να την επικαλεστεί (και έτσι πρέπει) για να διαλύσει κάθε ψέμα και κάθε ψευδαίσθηση. Άλλωστε μην ξεχνάμε, ότι οι ψευδαισθήσεις είναι αυτές που δημιουργούνται, για να πλήξουν την αλήθεια. Μάταια όμως.. Φράσεις του τύπου ” Η δική μας αλήθεια” δεν υφίστανται. Γιατί πολύ απλά ο κόσμος έχει πέσει στην παγίδα που προανέφερα. Έχει μπερδέψει το γεγονός, με την άποψη. Για ένα γεγονός, υπάρχουν πολλές απόψεις αλλά μία και μοναδική αλήθεια, το ίδιο το γεγονός αυτούσιο.

Κατά την γνώμη μου, η καλύτερη πηγή ενημέρωσης είναι το διαδίκτυο (Internet). Σαφώς και υπάρχουν αρκετοί πράκτορες της παραπληροφόρησης και εκεί, αλλά η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη, που ο καθένας μας μπορεί να κρίνει ποια πηγή θα εμπιστευθεί. Τηλεόραση, ράδιο και έντυπος τύπος είναι κατά 99% διαβρωμένα και ανήκουν σε μεγαλοκαρχαρίες επιχειρηματίες που δεν έχουν σκοπό να ενημερώσουν, αλλά να μεγαλώσουν τα μηδενικά στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Κλείστε τις τηλεοράσεις, τιμωρήστε τους με αποχή. Ο σκοπός τους είναι η διαμόρφωση της γνώμης. Από ύψιστοι λειτουργοί, κατάντησαν φερέφωνα συμφερόντων. Η αλήθεια είναι ένα όπλο που όλοι θέλουν να έχουν, αλλά κανένας δεν θέλει να χρησιμοποιήσει.

Συγγραφέας/Αρθρογράφος: Υδρογόνο
ΠΗΓΗ

5 thoughts on “ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ

  1. Ανώνυμος says:

    Συγγραφέα – αρθρογράφε υδρογόνε δεν είσαι διαφορετικός από αυτούς που κατηγορείς. Η βαρύτητα μίας άποψης αποκτά άλλο μέγεθος αν υπογράφεις με το όνομά σου. Αν δεν το κάνεις δείχνεις φόβο, οπότε μην το παίζεις υπερασπιστής της αλήθειας και κριτής εκ του ασφαλούς….

  2. Ανώνυμος says:

    Ολα αυτα, τωρα τα καταλαβατε ? Εδω γελανε και τα νηπια με τους δημοσιογραφους! Τα παιδια τους ποσο περηφανα ειναι με το …..λειτουργημα του μπαμπα τους ! Πολλα τα αργυρια. Αληθεια γιατι δεν κανετε μια δημοσκοπιση επ αυτου.?..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *