Κορυφαίος ιατροδικαστής εξηγεί τι συνέβη στο Χριστό πάνω στον Σταυρό

Ο Φίλιππος Κουτσάφτης περιγράφει βήμα-βήμα τις επιπτώσεις των Παθών (με έξι ανακρίσεις και τέσσερις βασανισμούς) και εξηγεί πώς προήλθε ο θάνατος του Χριστού στον Σταυρό.

Ο Φίλιππος Κουτσάφτης είναι ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και ίσως ο πιο διάσημος ιατροδικαστής των τελευταίων δεκαετιών.

Έχει κληθεί να μελετήσει και να αποφανθεί για τα μεγαλύτερα σύγχρονα εγκλήματα και οι εκθέσεις του προσέφεραν πολύτιμα στοιχεία στις Αρχές. Αυτή τη φορά όμως εκλήθη να κάνει μια διαφορετική «νεκροψία» και «έκθεση», για το μαρτύριο και τον θάνατο Του Ιησού Χριστού.

Ο κ. Κουτσάφτης έχει κάνει μια βαθιά μελέτη (συστηματικά εδώ και καιρό) για το θέμα, εξετάζοντας όλες τις πηγές και αναλύοντας τα Πάθη και τον θάνατο Του Ιησού Χριστού με επιστημονικό τρόπο.

Στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ανέλυσε τα αίτια θανάτου Του Ιησού, την επίπτωση κάθε βασανιστηρίου αλλά και την ψυχοσωματική κατάσταση του Χριστού.

Τέλος, απαντά γιατί καταρρίπτονται όλες οι θεωρίες που αμφισβητούν ότι ο Χριστός πέθανε πάνω στον Σταυρό, με τελικό σκοπό να αμφισβητηθεί η Ανάστασή Του.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.



ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ερώτηση: Κύριε Κουτσάφτη, τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας από τις Γραφές, την παράδοση της Εκκλησίας και τις ιστορικές πηγές μάς δίνουν μια πλήρη εικόνα για τα μαρτύρια Του Χριστού;

-Βεβαιότατα. Ξέρουμε πάρα πολλά στοιχεία και θα έλεγε κανείς ότι μπορούμε να βγάλουμε ένα πόρισμα. Ελπίζω να μην ακούγεται ασεβές αυτό το τόλμημα σε ορισμένους, γιατί τόλμημα είναι.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το θείο πάθος είναι εκούσιο. Ο Κύριος με τη δική Του θέληση δέχτηκε τα πάντα, γι’ αυτό ακόμα και την ώρα που τα καρφιά έσκιζαν τις σάρκες του και τρυπούσαν τα οστά Του Αυτός προσευχόταν για τους σταυρωτές Του, πράγμα πρωτοφανές.

Eρ: Ποια ήταν λοιπόν η επίπτωση των Παθών;

-Αυτό που πρέπει όλοι να γνωρίζουν είναι ότι τα Πάθη είναι ψυχοσωματικά. Ο Χριστός, όταν φεύγει από τον Μυστικό Δείπνο και πορεύεται για να προσευχηθεί, αφήνοντας λίγο πιο μακριά τους τρεις μαθητές (Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη), εμφανίζεται με βάση τις Γραφές εκστατικός σαν κάτι δυσάρεστο να περιμένει.

Στο τέλος (ενώ οι μαθητές δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει) Ο Ιησούς προσεύχεται για τρίτη φορά και τρέχει από το μέτωπό του ιδρώτας και αίμα. Αυτό το σημείο της διήγησης περί «αιματηρού ιδρώτα» αμφισβητήθηκε πολύ έντονα για αιώνες.

Ο Ευαγγελιστής όμως γράφει κάτι που ήταν αδιανόητο και πρωτοφανές, χωρίς να τον νοιάζει αν θα τον αμφισβητήσουν ή αν θα πουν ότι γράφει φανταστικά πράγματα.

Πράγματι, λοιπόν, το Ευαγγέλιο 2000 χρόνια μετά δικαιώθηκε, καθώς η Ιατρική πρόσφατα αποφάνθηκε ότι υπάρχει ένα σπάνιο συνοδό σύμπτωμα του οργανισμού με αυτά τα χαρακτηριστικά όταν κάποιος βρεθεί σε μεγάλη ψυχοσωματική ένταση.

Ξέρουμε πλέον από τη σύγχρονη επιστήμη ότι οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι διάσπαρτοι στο σώμα, αλλά οι πολυπληθέστεροι βρίσκονται στις παλάμες, στα πέλματα, στον αυχένα, στις παρειές και στο μέτωπο.

Οταν ο άνθρωπος βρεθεί σε μεγάλη ένταση, είναι δυνατόν να γίνει αυτόματη ρήξη μεγάλου αριθμού τριχοειδών αγγείων στο σπείραμα των αδένων. Το αίμα που απελευθερώνεται αναμειγνύεται με τον ιδρώτα, τον βάφει κόκκινο και στη συνέχεια το παραχθέν μείγμα αναβλύζει στο δέρμα.

Δηλαδή ο Ευαγγελιστής Λουκάς έγραψε την αλήθεια. Καταλαβαίνει, όμως, κανείς σε πόσο μεγάλο βαθμό έντασης βρισκόταν Ο Ιησούς πριν ακόμα από τη σύλληψή Του.

Την άλλη μέρα ήξερε ότι θα αναλάβει την ανθρώπινη αμαρτία ως αντικαταστάτης του πεσόντος ανθρώπου και θα αντιμετωπίσει πάνω στον Σταυρό τη θεία δικαιοσύνη.

Δεν ήθελε να χάσει το βλέμμα του πατέρα Του που ήταν στραμμένο πάνω Του. Δεν ήταν η αγωνία Του ούτε για τη μαστίγωση ούτε για τα καρφιά.

Eρ: Τα μαρτύρια πριν από τη Σταύρωση ποια ήταν και ποια επίπτωση είχαν;

-Μετά τη σύλληψη Ο Ιησούς πέρασε από έξι εξαντλητικές και κακόπιστες ανακρίσεις. Από τον Άννα, τον Καϊάφα, το Συνέδριο, τον Πιλάτο, τον Ηρώδη και ξανά από τον Πιλάτο.

Στα μεσοδιαστήματα κακοποιήθηκε με τέσσερις πολύωρους και βάρβαρους βασανισμούς. Μεταξύ των ανακρίσεων και των βασανισμών σύρθηκε αλυσοδεμένος και δερνόμενος έξι φορές.

Η απόσταση που διήνυσε με τις αλυσίδες ήταν περίπου έξι χιλιόμετρα. Και όλα αυτά νηστικός, διψασμένος και άυπνος.

Eρ: Οι πιέσεις τι ρόλο έπαιξαν;

-Του ασκήθηκε έντονη ψυχοσωματική βία, Τον έγδυσαν τρεις φορές, Τον έντυσαν άλλες τόσες, Τον μαστίγωσαν, Του φόρεσαν το ακάνθινο στεφάνι και Του φόρτωσαν τον βαρύ Σταυρό. Στις ανακρίσεις Τον διέσυραν και Τον εξευτέλισαν. Ήθελαν με κάθε τρόπο να Τον κάνουν να λυγίσει.

Eρ: Μεταξύ άλλων, μαστιγώθηκε.

-Ναι. Η μαστίγωση γινόταν με φραγγέλιο, που είχε λουριά με απολήξεις σφαιρίδια και άκρες από κόκαλα. Κάθε φορά που έπεφτε στο σώμα το μαστίγιο αυτά τα αντικείμενα έμπαιναν μέσα στις σάρκες και όταν το τραβούσε ο βασανιστής για να ξαναχτυπήσει έσκιζαν το δέρμα.

Οι πληγές που προκάλεσαν ήταν φοβερές σε όλη την οπίσθια επιφάνεια και την πλάγια κοιλιακή και θωρακική χώρα, που πρέπει να ήταν καταματωμένη. Πρέπει να έχασε πολύ μεγάλη ποσότητα αίματος Ο Χριστός μόνο από αυτό.

E: Ως προς τον Σταυρό που κουβάλησε;

-Όταν ο Κύριος φορτώθηκε τον Σταυρό έπρεπε να κουβαλήσει ένα ξύλο που δεν ήταν πλανισμένο (όπως το βλέπουμε στις αγιογραφίες). Ήταν δυο κορμοί γεμάτοι σκληρό φλοιό και ρόζους και καταλαβαίνετε τι έγινε όταν πέταξαν πάνω στην πλάτη Του το οριζόντιο τμήμα.

Την ήδη καταματωμένη πλάτη από τη μαστίγωση. Αυτός ο βαρύς κορμός μπήκε μέσα στις πληγές προκαλώντας αφόρητο πόνο. Στη συνέχεια Ο Ιησούς κυριολεκτικά σέρνει τα βήματά Του και υποφέρει.

Πλέον δεν έχει ανάσες και αρκετό οξυγόνο. Το αίμα Του λιγοστεύει και κάποια στιγμή λυγίζουν τα γόνατά Του και είναι αδύνατον να προχωρήσει.

Eρ: Περιγράφετε μια κατάσταση που σχεδόν δεν αντέχεται με βάση τα ανθρώπινα μέτρα.

-Ναι. Πιστεύω αν δεν ήταν ο συγκεκριμένος εκεί θα είχε πεθάνει. Κανονικά, με βάση τη λογική, εκεί (στην πορεία προς τον Γολγοθά) θα έπρεπε να είναι το τέλος.

Eρ: Ωστόσο, Ο Χριστός φτάνει τελικά μέχρι τη Σταύρωση. Εκεί τι ακριβώς γίνεται;

-Εκεί οι σταυρωτές ξαπλώνουν Τον Ιησού πάνω στον Σταυρό και Του καρφώνουν τα χέρια και τα πόδια. Για το ακριβές σημείο του καρφώματος υπάρχουν δύο εκδοχές: το εσωτερικό της παλάμης, που φαίνεται και σε πολλές εικόνες, ή το κέντρο της έσω επιφανείας των καρπών.

Η πρώτη εκδοχή είναι για μένα η πιο προσιτή. Η παλάμη έχει μικρό πάχος, μεγάλη επιφάνεια και λόγω των τενόντων και των περιτόναιων δεν σκίζεται το δέρμα. Υπάρχουν και τα μετακάρπια οστά, που μπορούν να συγκρατήσουν το βάρος.

Αν, πάντως, το καρφί μπήκε ανάμεσα στα δύο κόκαλα, κερκίδα και ωλένη, έχουμε τραγικό πόνο γιατί τραυματίστηκε το μέσο νεύρο. Σκεφτείτε ότι αν ακουμπήσουμε ελάχιστα το νεύρο του αγκώνα νιώθουμε έντονο πόνο. Φανταστείτε να περάσει καρφί από αυτό το νεύρο.

Ως προς το κάρφωμα των ποδιών οι δύο εκδοχές είναι ότι σταύρωναν τα πόδια και το καρφί περνούσε από το ένα πόδι στο άλλο ή ότι καρφώθηκαν παράλληλα. Ευρήματα του 1968 σε τάφους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μάς δείχνουν ότι υπήρχαν και άλλοι που σταυρώθηκαν στα πόδια με τον πρώτο τρόπο.

Eρ: Ο θάνατος τελικά από τι επήλθε; Γνωρίζουμε;

-Μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένας θάνατος αργός και λίαν βασανιστικός. Με την ανύψωση του Σταυρού

Ο Χριστός αντιμετωπίζει μια σειρά από δυσμενείς παράγοντες:

– Υποχρεωτική ορθοστασία, που Του δημιουργεί ορθοστατική υπόταση.

– Υποχρεωτική ακινησία, που δεν δίνει τη δυνατότητα στο φλεβικό αίμα να επιστρέψει στην καρδιά.

– Ειδική στάση του θώρακα, με το βάρος του σώματος να είναι σε μόνιμη έκπτυξη και να δυσκολεύει φοβερά την αναπνοή. Δεν μπορεί να κάνει εκπνοή παρά μόνο εισπνοή. Αυτό συντόμευσε τον θάνατό Του.

Επιπλέον αντιμετωπίζει επιπλοκές τραυμάτων, αιμορραγία, αφυδάτωση, πείνα, δίψα και εξάντληση.

Eρ: Το τελικό «πόρισμα»;

-Επρόκειτο για πολυπαραγοντικό θάνατο. Πολλά πράγματα έδρασαν για την κατάληξη, με τελικό αίτιο την ασφυξία μαζί με την κυκλοφορική ανεπάρκεια. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι και η επιδρομή των σαρκοφάγων εντόμων.

Το αίμα φέρνει από πολύ μακριά έντομα που κόβουν κομμάτια από τις πληγές ενός ακίνητου ανθρώπου! Οι πιο φοβερές στιγμές για Τον Κύριο ήταν μετά το κάρφωμα στον Σταυρό.

Eρ: Πώς εξηγείτε την αντοχή που έδειξε;

-Ο Χριστός δεν πέθανε πριν από τη Σταύρωση γιατί υπήρχε λόγος. Υπερέβη τα ανθρώπινα μέτρα και για μένα το ότι άντεξε και ανέβηκε στον Σταυρό είναι ακόμα ένα δείγμα της θεότητάς Του.

Eρ: Μπορείτε να μας περιγράψετε τι αισθανόταν Ο Ιησούς φορώντας το ακάνθινο στεφάνι;

-Πρώτα πρώτα, να σας πω ότι είναι πρωτοφανής τρόπος αντιμετώπισης. Ποτέ πριν δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο και ποτέ ξανά δεν επαναλήφθηκε. Επρόκειτο για φρίκη! Το κατασκεύασαν από μια τζιτζιφιά, ευλύγιστο φυτό που ευδοκιμεί στην περιοχή, με πολύ μεγάλα και σκληρά αγκάθια.

Μέχρι τότε τα στεφάνια των καταδίκων ήταν σιδερένια και προσαρμόζονταν με βάση τη διάμετρο του κρανίου. Εδώ ήταν βασανιστήριο. Το τριχωτό της κεφαλής είναι αγγειοβριθέστατο.

Έχει πολύ καλή αιμάτωση και ειδική νεύρωση. Η αιμορραγία, λοιπόν, ήταν μεγάλη και αφόρητος ο πόνος από τα αγκάθια στα νεύρα.

Eρ: Κατά καιρούς έχουν ακουστεί θεωρίες ότι Ο Χριστός δεν είχε πεθάνει στον Σταυρό και ότι έτσι δικαιολογείται (λογικά) η Ανάστασή του. Κατά τη γνώμη σας, αυτό μπορεί να στέκει;

-Τυχαία έγινε, νομίζετε, ο λογχισμός της πλευράς; Καθόλου τυχαία. Αυτό το γεγονός είναι το πιστοποιητικό του θανάτου. Η λόγχη τρύπησε την πλευρά και βγήκε «αίμα και ύδωρ». Από όποια πλευρά και να έγινε ο λογχισμός, με αυτό το βαρύ όπλο των δυόμισι μέτρων, δεν υπάρχει περίπτωση ο οποιοσδήποτε να μείνει ζωντανός. Με τίποτα!

Ερ: Άρα καταρρίπτονται όλα;

-Φυσικά. Οι αρνητές βέβαια λένε ό,τι θέλουν, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ασχολούνται με Τον Χριστό αφού γι’ αυτούς δεν υπάρχει.

defencenet

Loading...

19 thoughts on “Κορυφαίος ιατροδικαστής εξηγεί τι συνέβη στο Χριστό πάνω στον Σταυρό

 1. Ανώνυμος says:

  ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ…ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ… ΟΤΑΝ ΒΙΑΖΟΥΝ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤ' ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ …. ΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ?

   • Ανώνυμος says:

    ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ 10.16 ΚΑΙ 10.58 ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ…ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ…ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΞΙΑ…ΣΥΜΦΙΛΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΛΕΟΝ [ ΠΑΥΕΙ ΤΟ ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ]…ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ…ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΝΤΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΖΥΓΙ…Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ …ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΛΟΓΟΥΣ…ΤΑ ΚΑΡΦΙΑ ΗΤΑΝ ΟΠΩΣ ΜΙΑ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΒΑΣΗ…ΕΣΚΙΣΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΦΟΡΙΕΤΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟΙ…ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ…ΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΑΔΥΝΑΜΗ ΚΑΡΔΙΑ …Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ…ΤΑ ΚΑΡΦΙΑ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΕ ΓΥΦΤΟΣ ΣΙΔΕΡΑΣ ΒΑΣΕΙ ΕΝΤΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΙΣΣΑΙΩΝ…ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΜΑΘΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΑΣΤΗΚΕ..ΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠ[Η ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ [ ΟΡΙΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ …ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΚΕΙ ..ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΕΡΙΩΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ]…ΕΠΙΣΗΣ ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ…ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΝΕΕ ΑΕΡΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΒΑΛΈΙ [ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΛΑΦΡΩΣ ΨΗΛΑ …ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΓΕΡΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣ… ] ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ …ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΣΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΧΕ…ΚΑΘΩΤΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΕΙΧΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΙ ΑΛΥΠΗΤΑ..ΑΝΤΕΞΕ ΤΟΣΕΣ ΩΡΕΣ …ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΣΕ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΠΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ…ΣΑΝ ΤΟ ΑΡΝΙΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ ΛΟΙΔΩΡΗΘΗΚΕ ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕ …ΧΩΡΙΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΝΑ ΠΕΙ…ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΟΧΛΟ ΤΟΝ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ …''ΑΦΕΣ ΑΥΤΟΙΣ ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΕΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΕΙ'''…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

 2. Ανώνυμος says:

  Φοβερο άρθρο ακομα και αν δεν μπορει ο κ.κουτσαφτης 100% και λογικο ειναι να πιασει το σφυγμο για το πως ενιωθε ο ιησους και μονο η αφήγηση πραγματον μας φερνει πραγματικα στο 1% να σκεφτουμε και να καταλαβουμε πως ηταν στιγμες του μαρτυριου του"Ευχομαι απο καρδιας καλη ανασταση σε ολους σας.
  PSR33

 3. Maria Vaia says:

  -Ο Χριστός δεν πέθανε πριν από τη Σταύρωση γιατί υπήρχε λόγος. Υπερέβη τα ανθρώπινα μέτρα και για μένα το ότι άντεξε και ανέβηκε στον Σταυρό είναι ακόμα ένα δείγμα της θεότητάς Του.
  Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΘΕΟΤΗΤΑ. ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΗ ΑΝΤΟΧΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ !!!!!! ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΕ !!!! ΠΙΣΤΕΨΕ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΣΕ !!!!!! ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΦΙΛΙΠΠΟ ΚΟΥΤΣΑΦΤΗ… ΜΑΡΙΑ Μ.

   • Ανώνυμος says:

    Ο Χριστός δεν πέθανε πριν από τη Σταύρωση γιατί υπήρχε λόγος
    … να μπορέσει να "αναστηθεί"…
    τώρα είμαι πιο σαφής…

  • Ανώνυμος says:

   Χαχαχα!!!!εισαι απαιχτος……παλι τα ιδια για να πεις ντε και καλα αυτο που θες…..

   Δε βαριεσαι…..καποτε ισως τα δεις καθαρα χωρις πονηρια

   Χριστος Ανεστη

   Ενας ξανα

 4. Ανώνυμος says:

  Ποιο είναι το όνομά Του αλήθεια;;; ποιος τον ονόμασε ΙΗΣΟΥ και ΧΡΙΣΤΟ (ονόματα παρμένα από τα Ελληνικά Μυστήρια);;;
  Αν οι πρώτοι χριστιανοί ήταν Εβραίοι, γιατί δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κανένα Εβραίο χριστιανό σε όλη τη μεταγενέστερη ιστορία;;;
  Οι πρώτοι χριστιανοί μέχρι τους μεγάλους ιεράρχες, τους πατέρες της εκκλησίας, και τους μεγάλους ρωμαιο-βυζαντινο-χριστιανους αυτοκράτορες επιδόθηκαν στην ολοσχερή καταστροφή του Ελληνισμού, ως γνωστόν.
  Εδώ έχω χάσει ένα ιστορικό επεισόδιο, τι έγινε και ξαφνικά είχαμε μόνο έλληνες χριστιανούς;;; κάτι δεν στέκει καλά, ή μήπως δεν φαίνεται.
  Το μόνο που δεν έκανε ο κ. Κουτσάφτης ήταν να κάνει και μια ανάλυση αίματος ή DNA , μιας και γνωρίζει τόσο καλά τα πάθη Του, σαν να ήταν παρών. Aν δεν πρόλαβε τότε θα μπορούσε να κάνει μια ανάλυση της σινδόνης του Τορίνου.
  Ω τι θεία «Κατάνυξη» μας κυριαρχεί που δεν μας αφήνει να δούμε την κατάντια μας και τον ξεπεσμό μας , και φιλάμε το χέρι του ίδιου μας του δήμιου!!!!!!
  Ανδρεαδάκης Νικόλαος ioniasamos@yahoo.com

 5. Ανώνυμος says:

  Όλοι οι άνθρωποι είναι υιοί του θεού,δεν ήταν μόνον ο χριστός υιός του θεού,το έργο του διαβόλου συνεχίζεται και στις μέρες μας τίποτε δεν έχει αλλάξει και μέσω των αντιπροσώπων του,δηλαδή των πολιτικών αρχηγών των ΑΕ εταιριών που λέγονται κόμματα συνεχίζουν το έργο του που δεν είναι τίποτε άλλο από την καταστροφή όλων των ανθρώπων και κυρίως των Ελλήνων.Διότι ο χριστός όταν είδε τους 'Έλληνες είπε ελλήλυθεν ώρα ίνα δοξαστεί ο υιός του ανθρώπου! Είπε και κάτι άλλο που κάποιοι απέκρυψαν για ευνόητους λόγους!Ελλάς γαρ μόνη ανθρωπογονεί φυτόν ουράνιον και βλάστημα θείον ικρυβομένον λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμην.ΧΡΙΣΤΌΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΔΕΛΦΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΦΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ.

 6. Ανώνυμος says:

  Θυμώνω με όλους εσας ,που ενώ δεν πιστεύετε ,θυμώνετε και αγανακτείτε με όσους πιστεύουν.Γιατί?Εσας, τι σας νοιάζει?Ο κ.Κουτσάφτης ,έκανε μια έρευνα και πιστεύει αυτά που γράφει, όσοι δεν τα πιστεύουν ας περάσουν παρακάτω, γιατί εμεις που τα πιστεύουμε, μας αρέσει, ευχαριστιόμαστε να επιβεβαιωνόμαστε για την πίστη μας.Εσεις ,οι υπόλοιποι ,τι ζόρι τραβάτε? Εμεις θέλουμε και πιστεύουμε, δεν μας το επιβάλλει κανείς….εσεις τι πρόβλημα έχετε ρε παιδιά?Δημοκρατία δεν έχουμε και ανεξιθρησκεία? Ποιο το πρόβλημα ρε παιδιά? Εγω πάντως δεν επέβαλα σε κανέναν να πιστεψει ,αυτό που πιστεύω εγω….ο καθένας είναι ελεύθερος …λέει ο Κύριος μου Ιησούς Χριστός….και εγω ελεύθερη να αποφασίσω και αποφάσισα και έχω χαρά μέσα μου, όπως και ο κάθε χριστιανός….εσεις οι υπόλοιποι…δουλειά σας!!!!!Χριστός Ανέστη!!!!!!!!!!!

 7. Ανώνυμος says:

  Καταρχην ο Κουτσάφτης ειναι ευαγγελικος και γνωστο οτι ειναι χωμενος στα σκατα μεχρι το κεφαλι. δεν μας αφορα η αποψη του

 8. Ανώνυμος says:

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΔΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ " ΠΥΡΦΟΡΟ " ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΠΕΡΑΣΕ ΩΡΕΣ 11 ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΩΡΕΣ. ΜΟΝΟ ΝΕΡΟ ΕΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ ΑΝΕΜΕΝΕ ΤΟ ΕΝΗΧΕΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ, ΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΤΩΝ ΩΡΩΝ ΟΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΕΣ ΩΣΕΙΣ ΕΠΑΨΑΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΤΟΝ ΤΡΑΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ. ΔΥΝΑΤΗ ΟΡΑΣΗ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΝΑ ΑΦΟΜΟΙΩΘΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΥΚΛΟ. ΕΚΕΙ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΕΓΙΝΕ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ Η ΙΚΕΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΩ. ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΚΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΦΕΡΙΑΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΙΠΕ " ΔΕΔΟΥΣ, ΔΙΔΟΣ ΑΠΕΡΧΟΜΑΙ, ΚΥΡΙΕ ΑΦΑΛΘΗΤΩ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΟΥ " ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΤΑΦΗΣ , ΠΕΡΙΟΝΙΟ ΣΧΗΜΑ ΟΞΥΜΟΡΙΩΝ ΑΙΘΕΡΟΗΛΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΑΥΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΥΛΗΣ, ΜΕ ΜΙΑ ΤΑΧΥΤΑΤΗ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΜΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΗΤΟ ΔΥΝΑΤΗ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΙΑΝΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΟΛΑΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ. Η ΑΠΑΥΛΩΣΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ 12 ΩΡΕΣ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ. ΕΚΕΙ ΕΓΩ ΕΔΕΣΑ ΤΟ ΜΟΡΙΑΚΟ ΜΟΥ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙ, ΝΑ ΣΤΗΣΩ ΦΟΡΕΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ, ΟΣΟΤΟΥ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΚΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΑΠΕΙΝΟΥΣ ΕΡΓΑΓΓΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΚΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ. ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΤΑΣΑΝ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΟΥΣΑΝ ΕΚΕΙΝΟΝ. ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ ΒΟΛΙΜΟΣ ΤΟΤΕ, ΣΤΟΙΧΙΣΑ 30 ΑΖΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΑΠΑΓΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΠΟΛΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΔΥΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΑ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΥΔΡΟΓΟΝΗ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΦΑΝΗ ΕΚΤΟΤΕ ΕΙΣ ΤΑ ΣΕΒΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΥΠΟΤΑΔΕΙΟΥ ΠΛΑΝΗΤΟΥ ΩΣ ΑΥΤΟΣ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΟΡΘΟΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΣΤΟ ΚΑΛΥΜΜΑ ΜΟΥ, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΩΜΙΚΗ ΜΕΤΑΣΤΟΙΧΕΙΩΣΗ. Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΠΥΡΗΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΕΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ, ΕΙΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ. Η ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΟΜΩΣ ΑΦΗΣΕ ΔΙΑΥΛΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΓΙΑ 44 ΜΕΡΕΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΕΛΞΕΙΣ ΑΝΤΙΛΙΠΤΗΚΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΜΕΛΛΕ ΝΑ ΜΑΡΤΥΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ. Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΥΤΗ ΕΙΧΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΙΕΛΕΥΣΕΩΣ 4 ΠΡΟΣ 1 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΟΦΑΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΚΑΙ ΕΚΑΜΕ ΟΞΥΓΟΝΑΖΩΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΔΕΣΜΟΥΣ ΕΛΑΦΡΟΥ ΠΥΡΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΕΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΙΩΔΙΟΥ. Ο ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΟΛΙΚΑ ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΕΓΚΕΦΑΛΗ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΤΥΧΑΝ ΤΗΣ ΦΩΤΟΚΙΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΙΧΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΣΑΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΤΑΞΙΝΟΜΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΗΛΘΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΩΝΑ, ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΩΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ. ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟ ΜΙΑ ΕΝΤΑΣΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΣ ΚΙΝΗΣΙΟΠΟΡΕΙΕΣ, ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΗΙΝΟΥ ΣΥΜΒΑΤΟΥ. ΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΕΙΠΩΘΗ ΓΥΝΗ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΕΜΕ ΔΙΑ ΤΗΣ ΟΡΑΣΕΩΣ, ΙΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΟΔΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΗΝ ΑΙΩΝΕΣ. ΠΩΣ ΤΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΞΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΑΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΟΛΟΥΜΕΝΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ. ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΕΝΟΣ ΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ, ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *