Ισλανδία: Παραγράφονται χρέη νοικοκυριών

Ισλανδία: Παραγράφονται χρέη νοικοκυριών

Η Ισλανδία ανακοίνωσε πως άρχισε με επιτυχία την διαδικασία για την παραγραφή ενός μέρους των χρεών των προσώπων που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, η οποία πρόκειται να ανακουφίσει περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά από ποσά που φθάνουν σχεδόν τα 26.000 ευρώ.

Η εφορία άνοιξε έναν ιστότοπο στο Ίντερνετ, τον leidretting.is, στον οποίο οι Ισλανδοί μπορούν να υποβάλουν το φάκελό τους. Μέσα στις πρώτες δύο ώρες λειτουργίας του ιστότοπου, είχαν υποβληθεί 5.000 φάκελοι, δήλωσε προς την εφημερίδα Frettabladid ένας από τους τεχνικούς υπευθύνους του.

Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την Παρασκευή τον νόμο που επιτρέπει στους δανειστές να ζητούν αυτή την παραγραφή χρεών, η οποία χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Το σχέδιο αυτό αποτέλεσε την κύρια προεκλογική υπόσχεση του κεντρώου Κόμματος της Προόδου του πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον, νικητή των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου 2013 μαζί με το συντηρητικό σύμμαχό του, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας.

Το μέτρο συνίσταται στην μείωση του κύριου μέρους του χρέους των νοικοκυριών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό (κάτι που αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων), χωρίς εισοδηματικές προϋποθέσεις. Αυτή η ελάφρυνση χρεών, η οποία εξαρτάται από το ποσό του δανείου, έχει ανώτατο όριο τις 4 εκατ. κορώνες (πάνω από 25.900 ευρώ).

Η κυβέρνηση εκτιμά πως το σχέδιο αυτό αφορά περίπου 69.000 νοικοκυριά από τις 124.000 που αριθμεί η χώρα και πως κατά μέσο όρο μπορούν να διεκδικήσουν 1,1 εκατ. κορώνες (7.100 ευρώ).

ΠΗΓΗ

Loading...

3 thoughts on “Ισλανδία: Παραγράφονται χρέη νοικοκυριών

 1. Ανώνυμος says:

  ΕΚΕΙ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΑΡΧΙΔΙΑ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΝΙΑΖΩΝΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΩΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΡΕ ΟΥΞ ΡΕ ΑΚΑΜΑΤΙΔΕΣ ΝΙΑΖΕΣΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΡΧΙΔΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΛΕΤΕ ΕΧΕΤΕ ΣΧΕΔΙΟ

 2. Ανώνυμος says:

  Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΜΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΤΑ ΠΗΓΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
  ΜΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ, ΞΑΝΑΝΟΙΞΑΝ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ) ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

  ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!

  αναστασία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *