Η ψευδαίσθηση της ανθρώπινης βούλησης.

Η ψευδαίσθηση της ανθρώπινης βούλησης.

Υπάρχει η όχι συνειδητή επιλογή των πράξεων μας;

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι έχει εντοπίσει ισχυρές ενδείξεις που δίνουν ένα τέλος στο δίλημμα αν οι πράξεις μας είναι αποτέλεσμα δικών μας προθέσεων ή όχι, αναφέροντας ότι οι «σκέψεις γεννούν τη δράση» και όχι το αντίθετο.

Κάποιοι, όμως, δεν βιάζονται να κλείσουν το θέμα που απασχολεί φιλοσόφους, ψυχολόγους και νευροεπιστήμονες εδώ και αιώνες: υπάρχει ή όχι συνειδητή βούληση;

Ο Daniel Wegner ήταν πολυβραβευμένος Αμερικανός κοινωνικός ψυχολόγος και καθηγητής ψυχολογίας στο Harvard. Έφυγε από τη ζωή, πέρυσι, νικημένος από την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), σε ηλικία 65 ετών. Ωστόσο, άφησε πίσω του σπουδαίο έργο, το οποίο, συχνά, φανερώνει την ανατρεπτική του σκέψη.

Στο βιβλίο του “The Illusion of Conscious Will”, ο Wegner υποστήριξε ότι η ελεύθερη βούληση είναι, στην ουσία, μία αυταπάτη, μία ψευδαίσθηση του ανθρώπου. Για να το αποδείξει, διεξήγαγε μία σειρά πειραμάτων, στα οποία φάνηκε ότι οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να πειστούν ότι έχουν τον έλεγχο μίας κατάστασης, ακόμα και όταν κάτι τέτοιο δεν ισχύει.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βρισκόμαστε στην αρχή ή στο τέλος της αλυσίδας των ντόμινο;

Περί ελεύθερης βούλησης. Η ύπαρξη ή όχι της ελεύθερης βούλησης είναι ένα μακραίωνο ερώτημα, με το οποίο ασχολήθηκαν φιλόσοφοι, ψυχολόγοι και, πιο πρόσφατα, νευροεπιστήμονες. Υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις.

Επιγραμματικά, η μία υποστηρίζει ότι οι προθέσεις μας ελέγχουν τις πράξεις μας, ενώ η δεύτερη θεωρεί ότι αυτό που λέμε “προθέσεις” δεν είναι οι αιτίες των πράξεών μας, αλλά τα προϊόντα τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα υποστήριζαν ότι η κοινή λογική λέει ότι η πρώτη σχολή σκέψης είναι η σωστή και ότι η δεύτερη είναι, απλώς, μία προσπάθεια να υπονομευθεί η έννοια της ελεύθερης βούλησης.

Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί ο τρόπος, το προφανές να αποδειχθεί και να γίνει σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας. Έτσι, καταλήγουμε στο δίλημμα που περιγράφει ο ψυχολόγος Roy Baumeister του Πανεπιστημίου Florida State:

“Είναι το άτομο μια αυτόνομη οντότητα που γνήσια επιλέγει το πώς θα δράσει μέσα από πολλαπλές πιθανές επιλογές; Ή είναι ένας απλός κρίκος σε μια αλυσίδα, έτσι ώστε οι δράσεις του να είναι το αναπόφευκτο προϊόν αιτιών που προέρχονται από προηγούμενα συμβάντα και κανένας δεν μπορεί ποτέ να δράσει διαφορετικά από τον τρόπο με τον οποίο τελικά έδρασε;”.

Επιστημονικά πειράματα επιστρατεύθηκαν για να απαντήσουν. Με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience, ειδικοί περιέγραψαν, το 2008, πώς ο εγκέφαλός μας παίρνει την απόφαση για δράση, λίγα δευτερόλεπτα πριν καν αντιληφθούμε ότι… αποφασίσαμε για κάτι. Μήπως, λοιπόν, το να νομίζουμε ότι η συμπεριφορά μας οφείλεται στη θέλησή μας είναι λάθος;

Σύμφωνα με τον John-Dylan Haynes, εκ των συγγραφέων της μελέτης, το παραπάνω δείχνει ότι, στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός μας είναι αυτός που προετοιμάζει, υποσυνείδητα, τις όποιες αποφάσεις μας. Επομένως, η συμμετοχή της συνείδησης στη διαδικασία λήψης απόφασης, είναι απλά μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται από τις εγκεφαλικές διεργασίες!

Τώρα, οι Γερμανοί επιστήμονες VR. Zschorklich και R. Köhling, του Πανεπιστημίου του Ρόστοκ, έρχονται με νέα μελέτη, για να διαψεύσουν τόσο τον Wegner όσο και τον Haynes, υποστηρίζοντας ότι έχουν αποδείξει με πειράματα πως οι συνειδητές προθέσεις προϋπάρχουν των κινήσεών μας και συνοδεύονται από αλλαγές στον εγκέφαλο.

«Πώς οι σκέψεις γεννούν τη δράση». Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον εντυπωσιακό τίτλο “Πώς οι σκέψεις γεννούν τη δράση”, περιγράφουν πώς διαφοροποίησαν τοπικά, μέσω διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (TMS), την εγκεφαλική δραστηριότητα, στον κινητικό φλοιό 14 υγιών ατόμων, φτάνοντας στο παραπάνω συμπέρασμα.

Ο κινητικός φλοιός του εγκεφάλου ελέγχει τους μύες. Ως εκ τούτου, η διέγερσή του προκαλεί μυϊκές συσπάσεις. Οι Zschorklich και Köhling, στόχευσαν το μέρος του φλοιού των εθελοντών που ελέγχει τις κινήσεις στο αριστερό χέρι. Εντυπωσιακά, διαπίστωσαν ότι ο ίδιος παλμός TMS προκαλούσε κάμψη ή επέκταση του μυ, ανάλογα με το ποια ήταν η συνειδητή πρόθεση των συμμετεχόντων.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι το “δίκτυο προθέσεων” του εγκεφάλου προετοιμάζει τις επιθυμητές πράξεις, αυξάνοντας την ερεθιστικότητα των κυττάρων του κινητικού φλοιού.

Έτσι, ένας παλμός TMS παρέχει όση επιπλέον ενέργεια απαιτείται για να σπρώξει τα ήδη ερεθισμένα κύτταρα στην ενεργοποίηση της κίνησης, αν και είναι πολύ αδύναμος για να προκαλέσει άλλες κινήσεις.

Κριτική και συνέχιση του διχασμού

Ορίστε, λοιπόν. Οι Γερμανοί επιστήμονες απέδειξαν ότι υπάρχει βούληση, η οποία προηγείται των πράξεών μας και δεν είναι προϊόν τους. Ή μήπως όχι; Αν και τα αποτελέσματα των πειραμάτων των δύο ερευνητών είναι εντυπωσιακά, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν βιάζονται να τα δεχτούν ως απόδειξη. Το επιχείρημά τους; Ότι τα πειράματα ήταν πολύ απλά.

Στο blog του Neuroskeptic, του περιοδικού Discover, γίνεται μία μίνι κριτική στη μελέτη των Zschorklich και Köhling, η οποία επικεντρώνεται στο γεγονός ότι κάθε παλμός TMS ήταν αληθινός. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Neuroskeptic, είναι ότι, με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορεί να ελεγχθεί με βεβαιότητα αν οι κινήσεις ήταν, όντως, συνέπεια της διέγερσης TMS.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες πυροδοτούσαν οι ίδιοι τον παλμό TMS. Όπως σημειώνεται στο Discover, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να πατήσουν το κουμπί που πυροδοτούσε τον παλμό και μετά να κινήσουν το χέρι τους με δική τους πρωτοβουλία.

Αν οι παλμοί πυροδοτούνταν από τους ερευνητές και αν κάποιοι από αυτούς ήταν ψεύτικοι, τότε τα αποτελέσματα ίσως να ήταν πιο πειστικά, καταλήγει η κριτική.

Τελικά, το ερώτημα αν υπάρχει ελεύθερη βούληση ή αν οι προθέσεις μας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ψευδαίσθηση, φαίνεται ότι συνεχίζει και θα συνεχίζει να διχάζει.

Εσείς τι πιστεύετε; Εμείς ορίζουμε τις πράξεις μας ή τα πάντα είναι αναπόφευκτα και προαποφασισμένα;

Loading...

10 thoughts on “Η ψευδαίσθηση της ανθρώπινης βούλησης.

 1. Ανώνυμος says:

  ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ [ ΝΕΥΡΟΣΧΟΛΩΝ ]…ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΕ ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΓΝΩΣΗ ΔΟΣΜΕΝΗ ΘΕΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ…ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ [ ΚΑΙ ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΗΣ ] ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ…ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ …Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΓΕΝΙΕΤΑΙ…ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ…ΑΛΛΙΩΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ… Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ … ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΕΝΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ …ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ …ΔΕΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΕΝΑΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΕΟ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ …ΑΛΛΑ ΔΗΘΕΝ ΥΠΕΡΛΟΓΑ ΟΝΤΑ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ [ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ]…ΟΜΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΔΥΟ ΖΗΤΗΜΑΤΑ…Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΝΟΥΣ ΚΑΙ MONON AYTOΣ … ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ….ΔΥΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΝΟΥ …ΑΛΛΟ ΦΥΣΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ…Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΙΧΝΕΙ…ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΑΥΤΟ…ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ …ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΒΛΕΠΕΙΣ …ΤΟΝ ΘΕΟ…ΕΝΑΝ ΘΕΟ ΜΕΓΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ…ΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

 2. Ανώνυμος says:

  ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΟΡΘΟ ΤΡΟΠΟ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ "ΒΟΥΛΗΣΕΙΣ". ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ; ΣΩΜΑ Ή ΠΝΕΥΜΑ ΣΕ ΣΩΜΑ; Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ; ΤΟ ΣΩΜΑ Ή Ο ΝΟΥΣ; ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ "ΚΑΤΙ" ΜΕ ΩΘΗΣΕ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΩ;

  1) ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΥ-ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΙΣ Ή ΕΝΟΡΜΗΣΕΙΣ.

  2) ΤΟ ΣΩΜΑ ΩΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΓΕΝΝΑ "ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ" ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ Ή ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΥΝ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΜΑΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΕΣ ΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΡΟΠΕΣ.

  3) ΑΝ Ο ΝΟΥΣ "ΠΙΣΤΕΨΕΙ" ΟΤΙ "ΕΙΝΑΙ" ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙ, ΤΟΤΕ ΤΗΝ ΕΧΕΙ "ΠΑΤΗΣΕΙ". ΘΑ ΘΕΩΡΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ "ΥΛΙΣΤΙΚΕΣ" ΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΩΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΙΑ ΥΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ.

  4) ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Π.Χ. ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, ΕΙΚΟΝΑ, ΤΡΟΦΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΆΛΛΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗ "ΟΝΤΑ" ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΡΟΠΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΝΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ. ΑΝ "ΤΑΥΤΙΣΤΕΙ" ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΠΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΡΜΑΙΟ ΤΟΥΣ.

  5) Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΩΣ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΆΛΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ. Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΥΓΧΥΣΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΝΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΥΛΗΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΑΡΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ (ΑΠΟΥΣΙΑ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΩΝ) ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΑΙ.

 3. Ανώνυμος says:

  Προσπαθουμε να ελενξυμε τις πραξεις μας
  Οι δε πραξεις μας ειναι αποτελεσμα
  υποσυνηειδητου
  συνειδητου
  ενστικτου
  και παροντος χρονου
  ειναι συνδιασμος (ελευθερη βουληση)
  αλλωστε οταν πρατουμε δεν ειναι απαραιτητο να το εχουμε σκεφτει τωρα
  Γι'αυτο αλλωστε για να καλυτερεψουμε σαν κοινωνια απαιτειται πρωτα απο ολα
  παιδεια
  η παιδεια προυποθετει παιδευση ΟΧΙ δογματα και ΑΠΟΛΥΤΑ
  (ΓΝΩΘΙΣ ΕΑΥΤΟΝ)
  και στη συνεχεια
  εμπειρια
  δλδ αναγνωρισει του λαθους και αποφυγη επαναληψης του
  (ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ)
  και επερχεται σοφια -πργματικη ελειψη εγωισμου
  εν οιδα οτι ουδεν οιδα
  (ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ)

  Ζ

 4. Ανώνυμος says:

  ΕΙΜΑΙ Ο 1.41 μ.μ.

  ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΥ. ΝΟΜΙΖΩ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΟΤΑΝ Ο ΝΟΥΣ-ΠΝΕΥΜΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ/ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΥΛΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 1ΟΝ) ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΤΩΣΗ Η ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ 2ΟΝ) ΟΣΟ ΜΕ ΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΧΑΜΗΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΝΩΘΕΊ ΞΑΝΆ ΜΕ ΤΟ ΘΕΙΟ. ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΗ… ΔΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ. ΟΣΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΑ ΕΠΙΓΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΟΥΡΑΝΙΑ… ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *