Η Σούδα «γέφυρα» των ΗΠΑ για επιχειρήσεις στην Αφρική

Ενδιαφέρον και για την Ελλάδα και ειδικότερα την Σούδα έχει η αποκάλυψη των »The New York Times» ότι οι ΗΠΑ συγκροτούν εγχώριες επίλεκτες αντιτρομοκρατικές μονάδες σε 4 χώρες της Αφρικής – Λιβύη, Νίγηρα, Μαυριτανία και Μάλι – που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάσχεση της επιρροής της Αλ Κάιντα στην αφρικανική ήπειρο.

Πρόκειται για ένα άκρως απόρρητο πρόγραμμα εκπαίδευσης υπό την επιχειρησιακή αιγίδα μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και αφορά την εκπαίδευση ντόπιων στρατιωτών για σκληρές επιχειρήσεις σε διάφορα μέτωπα.

Το όλο πρόγραμμα εστίασης των ΗΠΑ και στην Αφρική – όπως έχει αναφέρει το ΟnAlert.gr στο παρελθόν- ξεκινά με την οργάνωση της Διοίκησης Αφρικής το 2007 και σχεδιασμούς, από το 2012 και μετά, για σημαντική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην αφρικανική ήπειρο, με μικρές αρχικά μονάδες να μεταβαίνουν, σταδιακά, σε 35 κράτη της Αφρικής από το 2013.Οι ομάδες των Αμερικανών κομάντος είναι – θεωρητικά – αποκλειστικά υπεύθυνες για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τοπικών δυνάμεων και δεν έχουν, λέγεται, τη δυνατότητα να επιχειρούν οι ίδιες χωρίς άδεια του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Σούδα στο σύστημα άμυνας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Η αποστολή,στελεχώνεται από προσωπικό της 1ης μεραρχίας του αμερικανικού στρατού,και πέραν των προαναφερθέντων, στοχεύει χώρες όπως η Λιβύη, το Σουδάν, η Αλγερία το Καμερούν και ο Νίγηρας, όπου ομάδες προσκείμενες στην Αλ Κάιντα έχουν δρουν καταλυτικά. Οι Αμερικανοί κομάντος έχουν στα σχέδιά τους – μόνο;- να εκπαιδεύσουν και τις ειδικές δυνάμεις κρατών όπως η Κένυα και η Ουγκάντα, που πολεμούν στις πρώτες γραμμές του εμφυλίου στη Σομαλία εναντίον των ισλαμιστών της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ.

Όλα αυτά , λένε αναλυτές, αναβαθμίζουν την έτσι και αλλιώς τεράστια επιχειρησιακή και υποστηρικτική σημασία της βάσης της Σούδας στο ΝΑΤΟικο και Αμερικανικό σύστημα άμυνας. Η σημασία αυτή καταγράφεται ειδικά για την Αφρική και είναι ανεξάρτητη αυτής για το κομμάτι του συστήματος άμυνας των ΗΠΑ σε Μεσόγειο, Νότια Ευρώπη και Μέση Ανατολή ως το κέντρο πολλών στρατηγικών οδών. Αποτελεί, λένε , την βάση – αιγίδα για εποπτεία της Αφρικής σε πολλές δυνητικές επιχειρησιακές αποστολές ιδίως στο βόρειο, το κεντρικό και το δυτικό μέρος, αλλά και βασικό κέντρο υποστήριξης αποστολών που κινούνται από άλλα σημεία.

Και UAV;

Η σημασία αυτή επιβεβαιώνει και μια σειρά συχνών επισκέψεων στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ που σχετίζονται με την Αφρική τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα οι επισκέψεις δείχνουν ότι και το επιχειρησιακό εύρος της βάσης επεκτείνεται και προς νότον, παράλληλα με τα αντίστοιχα ενδιαφέροντα των ΗΠΑ- κάτι που καταγράφτηκε καθαρά στην επιχείρηση κατά του καθεστώτος Καντάφι στην Λιβύη- αλλά και νωρίτερα, σε άλλες πιο »λεπτές» αποστολές των Αμερικανών, Βρετανών κ.α.
Επιπλέον έχει ήδη αρχίσει συζήτηση και για διεύρυνση της χρήσης της βάσης και για άλλα οπλικά συστήματα, όπως πχ τα κατασκοπευτικά UAV.

Το άρθρο των New York Times για την Αφρική

Aς δούμε εδώ ολόκληρο το άρθρο του Eric Schmitt στους The New York Times , με τίτλο »Επίλεκτα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εκπαιδεύουν Αφρικανούς»:

Loading...

One thought on “Η Σούδα «γέφυρα» των ΗΠΑ για επιχειρήσεις στην Αφρική

  1. Ανώνυμος says:

    Η Αλ κάιντα στην αφρική, είναι κακή για της ΗΠΑ.
    Στην Συρία όμως, είναι καλή και συνεργάσιμη.

    Παιδιά, τους μετανάστες της Αφρικής, ποιός θα τους επωμιστεί;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *