Το σύμπαν ίσως υπάρχει αιώνια, και επομένως δεν έγινε ποτέ μια Μεγάλη Έκρηξη που το δημιούργησε, συμπεραίνει ένα νέο μοντέλο που ανέπτυξαν δύο φυσικοί από το πανεπιστήμιο της Μπένχα στη Αίγυπτο και του Λέθμπριτζ στον Καναδά.


Το θεωρητικό μοντέλο προσπαθεί να εναρμονίσει την κβαντική θεωρία με τη γενική θεωρία της σχετικότητας και, όπως περιγράφουν οι δύο επιστήμονες σε άρθρο τους στο περιοδικό Physics Letters B, μπορεί να εξηγήσει επίσης τη σκοτεινή ενέργεια, λύνοντας έτσι κι άλλα προβλήματα.

Η γενική πεποίθηση για την ηλικία του σύμπαντος είναι πως ανέρχεται στα 13,8 δισ. χρόνια, όπως υπολογίζεται από τη γενική θεωρία της σχετικότητας. Τότε, ένα σημείο με άπειρη πυκνότητα, γνωστό ως μοναδικότητα (singularity), άρχισε να διαστέλλεται με τη Μεγάλη Έκρηξη, δημιουργώντας έτσι εξελισσόμενο τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Παρόλο που ένα τέτοιο φαινόμενο προκύπτει απευθείας από τους νόμους της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, μερικοί επιστήμονες το θεωρούν προβληματικό, επειδή τα μαθηματικά μπορούν να εξηγήσουν τι συνέβη αμέσως μετά στη μοναδικότητα – και όχι τη χρονική στιγμή «μηδέν» ή νωρίτερα από τη Μεγάλη Έκρηξη.

«Πρόκειται για το πιο σοβαρό πρόβλημα της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, αφού κάνει τους νόμους της φυσικής να παρουσιάζουν ασυνέχεια», λέει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα Phys.org ο Αχμέτ Φαράζ Αλί, φυσικός από το Πανεπιστήμιο Μπένχα και ένας από τους συγγραφείς του άρθρου.

Αντίθετα, το μοντέλο των δύο επιστημόνων επιλύει αυτό το πρόβλημα, αφού σύμφωνα με αυτό το σύμπαν δεν έχει χρονική αρχή και τέλος. Επομένως, καταργεί ουσιαστικά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Οι δύο φυσικοί τονίζουν με έμφαση πως το μοντέλο τους δεν δημιουργήθηκε ad hoc, σε μία προσπάθεια να παρακαμφθεί η ιδέα της Μεγάλης Έκρηξης της μοναδικότητας.

Για την κατασκευή του, βασίσθηκαν στην ιδέα των κβαντικών τροχιών, που διατύπωσε τη δεκαετία του ’50 ο θεωρητικός φυσικός και φιλόσοφος Ντέιβιντ Μπομ, καταλήγοντας έτσι σε κβαντικές διορθώσεις των εξισώσεων Φρίντμαν, οι οποίες περιγράφουν τη διαστολή του σύμπαντος στα πλαίσια της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.

Παρόλο που το μοντέλο τους δεν είναι μια πλήρης θεωρία κβαντικής βαρύτητας, περιέχει στοιχεία από την κβαντική μηχανή και τη γενική θεωρία της σχετικότητας, ενώ οι δύο ερευνητές εκτιμούν πως, ακόμη κι όταν διατυπωθεί μία πλήρης θεωρία που να ενοποιεί πλήρως τις δύο περιγραφές της φύσης, τα συμπεράσματά τους θα εξακολουθούν να ισχύουν.

Πάντως, πέρα από το ότι δεν περιλαμβάνει τη Μεγάλη Έκρηξη μιας μοναδικότητας ως αρχής του σύμπαντος, το νέο μοντέλο αποκλείει επίσης ότι το σύμπαν θα αρχίσει να συρρικνώνεται, καταλήγοντας σε ένα σημείο άπειρης πυκνότητας.

Με κοσμολογικούς όρους, οι κβαντικές διορθώσεις «μεταφράζονται» σε μία κοσμολογική σταθερά, η οποία που δεν χρειάζεται την ύπαρξη της σκοτεινής ενέργειας για να δικαιολογηθεί. Επίσης, οι προβλέψεις του μοντέλου συμφωνούν με την κοσμολογική σταθερά και την πυκνότητα του σύμπαντος, όπως προκύπτουν από τις παρατηρήσεις.

Με φυσικούς όρους, το μοντέλο περιγράφει το σύμπαν σαν να κατακλύζεται από ένα κβαντικό ρευστό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ρευστό αυτό πιθανόν αποτελείται από βαρυτόνια – υποθετικά σωματίδια χωρίς μάζα που αναλαμβάνουν να «μεταφέρουν» τις δυνάμεις ανάμεσα σε δύο σώματα που αλληλεπιδρούν. Αν υπάρχουν, τα βαρυτόνια θεωρείται πως θα παίξουν κεντρικό ρόλο σε μια θεωρία κβαντικής βαρύτητας.

Οι δύο φυσικοί σκοπεύουν να αναλύσουν ακόμη περισσότερο το μοντέλο τους, μεταξύ άλλων για να το προσαρμόσουν σε μικρές διαταραχές που καθιστούν το σύμπαν τοπικά ανομοιογενές. Πάντως, δεν αναμένουν ότι τα συμπεράσματά τους θα αλλάξουν σημαντικά.

naftemporiki.gr

Loading...
6 Σχόλια
 1. Ανώνυμος 3 έτη ago
  0
  0
  Τα λεγανε αυτα οι προγονοι μας χιλιαδες χρονια πριν .
 2. Ανώνυμος 3 έτη ago
  0
  0

  ΚΥΡΙΑΚΉ, 28 ΙΟΥΝΊΟΥ 2009
  ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΕΓΜΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΝΙΑ 2 ….!!!!
  Η Αρχική θεωρεία διαμορφώθηκε μέσα από διάλογο σε φόρουμ κοινωνικής δικτύωσης . Καταθέτω με μορφή σχολίου όλη την συνδιαλλαγή για όποιον ενδιαφέρεται .Εδώ δεν τους παραθέτω όλους , αλλά κάποιους .

  http://dvsas.blogspot.gr/2009/06/2.html
 3. Πυρος 3 έτη ago
  0
  0
  Αν είχαν διαβάσει ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ θα γνώριζαν οτι αυτό το είχε πει ο σκοτεινός ήδη εδώ και 2600 χρόνια …..Αυτό και αλλα πολλά ……αληθινές γνώσεις κρυμμένες απο τους πολλούς ….εσεις ασχοληθείτε με βλάκες τύπου οεα .
  • π² 3 έτη ago
   0
   0
   ΚΑΙ ΟΙ "ΒΛΑΚΕΣ" ΤΥΠΟΥ ΟΕΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΘΕΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ. ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΕΑ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΤΟ 1975

   ΑΣ ΟΨΕΤΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΕ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟΤΕΡΟ ΜΥΑΛΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ "ΣΚΟΤΕΙΝΟ"
  • Ανώνυμος 3 έτη ago
   0
   0
   Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΙΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΟΥΝΝΑΚΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΥΡΑΚΤΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΓΗ.

   ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ: ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΖΩΗΣ.
 4. Ανώνυμος 3 έτη ago
  0
  0
  Φυσικά έχει και θρησκευτικό αντίκτυπο….
  Άρα δεν ισχύει η θεωρεία της "μεγάλης σύνθλιψης" και
  εκτός αυτού, αποδεικνύεται πως το Σύμπαν (το κάτι παραπάνω από το "παν") δεν είναι πεπερασμένο, είναι αντιθέτως ατέρμων, και άρα δεν συγκλίνουν πουθενά ο Αρσενικός και θηλυκός πόλος σε μία έστω νοητή "ουδέτερη" "τριγωνική" αρχή διότι υπάρχει πάντα το "κάτι παραπάνω του σπερματικού λόγου σε κάθε έκφανση (πνευματική υλική) που υπερέχει των θηλυκών δυνάμεων κυοφορίας ή των "καλύκων" και δεν εμπεριέχεται εντός αυτών των "μητρών". (Δίας και Ήρα προφανώς οι ανώτερες εκφάνσεις των δύο πόλων ΑΤΈΡΜΟΝΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗ). Πάπαλα λοιπόν και μέσω της επιστήμης το "ουδέτερο φύλο" και το μεσαίο σύμβολο της ο.ε.α.. Ο εξωκοσμικός Θεός λοιπόν που εποίησεν τον κόσμο υφίσταται και είναι το "κάτι παραπάνω" συμβολίζοντας το πνεύμα ενώ η κυοφορία την ύλη στις υπο διάμόρφωση διαστάσεις του Σύμπαντως… ή των ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΙΚΩΝ συμπάντων.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

CONTACT US

Στείλτε μας ένα email και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

Sending

©2017 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων