Η κρίση των…γαιδάρων!

Η κρίση των…γαιδάρων!

Μια μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα. Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε…όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά.
Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι προχώρησαν στην πώληση γύρισαν σπίτι με το τσαντάκι γεμάτο και το χαμόγελο στα χείλη.

Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε 150 ευρώ για κάθε απούλητο γάιδαρο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους. Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν ακόμα απούλητα με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα γαϊδούρια τους.

Μετά συνειδητοποίησε ότι στο χωριό δεν έμεινε πια ούτε ένας γάιδαρος και ανακοίνωσε σε όλους ότι θα επέστρεφε μετά από μια εβδομάδα για να αγοράσει οποιοδήποτε γάιδαρο έβρισκε έναντι … 500 ευρώ!! Και αποχώρησε.

Την επόμενη μέρα ανέθεσε στον συνέταιρό του το κοπάδι των γαϊδάρων που είχε αγοράσει και τον έστειλε στο ίδιο χωριό με εντολή να τα πουλήσει όλα στην τιμή των 400 ευρώ το ένα.
Οι κάτοικοι βλέποντας την δυνατότητα να κερδίσουν 100 ευρώ την επόμενη εβδομάδα, αγόρασαν ξανά τα ζώα τους 4 φορές πιο ακριβά από ότι τα είχανε πουλήσει, και για να το κάνουν αυτό, αναγκάστηκαν να ζητήσουν δάνειο από την τοπική τράπεζα.

Όπως φαντάζεστε, μετά την συναλλαγή οι δύο επιχειρηματίες έφυγαν διακοπές σε έναν φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, ενώ οι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν υπερχρεωμένοι, απογοητευμένοι, και με τα γαϊδούρια στην κατοχή τους που δεν άξιζαν πλέον τίποτα.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φυσικά οι αγρότες προσπάθησαν να πουλήσουν τα ζώα για να καλύψουν τα χρέη. Μάταια. Η αξία τους είχε πατώσει. Η τράπεζα λοιπόν κατάσχεσε τα γαϊδούρια και εν συνεχεία τα νοίκιασε στους πρώην ιδιοκτήτες τους.

Ο τραπεζίτης όμως πήγε στον δήμαρχο του χωριού και του εξήγησε ότι εάν δεν ανακτούσε τα κεφάλαια που είχε δανείσει θα κατέρρεε και αυτός, και κατά συνέπεια θα ζητούσε αμέσως το κλείσιμο της ανοικτής πίστωσης που είχε με τον δήμο.

Πανικόβλητος ο δήμαρχος και για να αποφύγει την καταστροφή, αντί να δώσει λεφτά στους κατοίκους του χωριού για να καλύψουν τα χρέη τους, έδωσε λεφτά στον τραπεζίτη, ο οποίος παρεμπιπτόντως … ήταν κουμπάρος του δημοτικού συμβούλου…

Δυστυχώς όμως ο τραπεζίτης αφού ανέκτησε το κεφάλαιό του, δεν έσβησε το χρέος των κατοίκων, και ούτε το χρέος του δήμου, ο οποίος φυσικά βρέθηκε ένα βήμα πριν την πτώχευση.

Βλέποντας τα χρέη να πολλαπλασιάζονται και στριμωγμένος από τα επιτόκια, ο δήμαρχος ζήτησε βοήθεια από τους γειτονικούς δήμους. Αυτοί όμως του έδωσαν αρνητική απάντηση, γιατί όπως του είπαν είχαν υποστεί την ίδια ζημιά με τους δικούς τους γαιδάρους!

Ο τραπεζίτης τότε έδωσε στον δήμαρχο την «ανιδιοτελή» συμβουλή / οδηγία να μειώσει τα έξοδα του δήμου: λιγότερα λεφτά για τα σχολεία, για το νοσοκομείο του χωριού, για την δημοτική αστυνομία, κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων, της έρευνας, μείωση της χρηματοδότησης για καινούρια έργα υποδομών… Αυξήθηκε η ηλικία συνταξιοδότησης, απολύθηκαν οι περισσότεροι υπάλληλοι του δημαρχείου, έπεσαν οι μισθοί και αυξήθηκαν οι φόροι.

Ήταν έλεγε αναπόφευκτο, αλλά υποσχόταν με αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές «να βάλει τάξη στη λειτουργία του δημοσίου, να βάλει τέλος στις σπατάλες» και να … ηθικοποιήσει το εμπόριο των γαϊδάρων.

Η ιστορία άρχισε να γίνεται ενδιαφέρουσα όταν μαθεύτηκε πως οι δυο επιχειρηματίες και ο τραπεζίτης είναι ξαδέρφια και μένουν μαζί σε ένα νησί κοντά στις Μπαχάμες, το οποίο και αγόρασαν με τον ιδρώτα τους. Ονομάζονται οικογένεια Χρηματοπιστωτικών Αγορών, και με μεγάλη γενναιότητα προσφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εκλογική εκστρατεία των δημάρχων των χωριών της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση η ιστορία δεν έχει τελειώσει γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι έκαναν μετά οι αγρότες. Εσύ τι θα έκανες στην θέση τους? Τι θα κάνεις εσύ?

(Μετάφραση από το ιταλικό κείμενο το οποίο ήταν μετάφραση του γαλλικού και πάει λέγοντας. Φυσικά τα κείμενα αυτά είναι μεταφρασμένα σε όλες τις γλώσσες γιατί ως γνωστό στην ιστορία αυτή εμπλέκονται επιχειρηματίες, τραπεζίτες, δημοτικές αρχές και φουκαράδες χωρικοί όλου του κόσμου καθώς όλος ο πλανήτης υπόκειται στους «κανόνες της αγοράς»… των γαιδάρων.)

Loading...

7 thoughts on “Η κρίση των…γαιδάρων!

 1. Ανώνυμος says:

  χαχαχαχαχαα και γαμω τα ανεκδοτα!!!! ακομα γελαω!!!!!χαχαχαχ πολυ πετυχημενο!!!!!!!!!!μπραβο!!!!θα το πω στους φιλους μου και θα γινω το επικεντρο της παρεας!!!!

 2. Ανώνυμος says:

  Ενδιαφέρων το παράδειγμα, με τους γαϊδάρους.

  Η κατάσταση είναι ένα φαύλος κύκλος… για να μην μετέχει κάποιος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο των πολλών, δυο είναι η περιπτώσεις.

  α) Εάν θέλεις να λέγεσαι Έλληνας, εξ αρχής δεν πουλάς τον γάϊδαρο σου, δεν δανείζεσαι να τον ξανά αγοράσεις… αφού είσαι Έλληνας γνωρίζεις εκ φύσεως, ότι πλεονεξία δεν οδηγεί πουθενά. Όταν είσαι Έλληνας, δεν δίνεις την όποια αδυναμία σου, προς διαχείρησει σε χέρια άλλων! Αλλά παίρνεις την ζωή στα χέρια σου, και ελέγχεις την οποία αδυναμία σου… υπάρχουν και τα γνωμικά των Δελφών… Μέτρον Άριστον… Μηδέν Άγαν….

  β) Αφού έμμεσα έχεις αποδεκτή ότι δεν είσαι Έλληνας, και έδωσες με αγάπη, το δικαίωμα σε άλλους να χρησιμοποιήσουν την όποια αδυναμία σου… με αποτέλεσμα να πουλάς με οποιαδήποτε δικαιολογία τον γάϊδαρο σου… και επειδή η πλεονεξία σου ως μέρος της αδυναμίας σου, δεν έχει όρια, και αποζητάς να δανειστής ώστε να συνεχίσεις να βγάζεις χρήματα με εύκολο τρόπο, δια του γαϊδάρου… και μπαίνεις σε αυτό τον γαϊδουρινό φαύλο κύκλο, τότε θα πρέπει με αγάπη (αν και δεν μπορείς) να σπάσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο, έστω και αν δεν έχεις το ηθικό δικαιώμα… μιας και αρχικά συμμετείχες με την θέληση σου, σε μια απάτη με σκοπό την πλεονεξία… μόνο που αυτή η απάτη είχε ως τελικό θύμα εσένα, δια της δική σου αδυναμίας!

  …"Δεν ήρθα στον κόσμο για να κάνω καλύτερους τους άνθρωπους, αλλά για να χρησιμοποιήσω τις αδυναμίες τους"…

  Α. Χίτλερ.

  Παρακαταθήκη στο 4ο Ράιχ.

  Αυτά.

  ΥΓ. Ο Χίτλερ έγραφε για τους ανθρώπους, όχι για τους Έλληνες.

 3. Ανώνυμος says:

  και γιατι οι αγροτες με το 100σταρικο που ειχαν στην κατοχη τους δεν αγορασαν γαιδουρια εναντι 50 ευρω απο τα γειτωνικα χωρια; η να καναν εισαγωγη απο βουλγαρια με 20 ευρω το γαιδουρι; αρα οι αγροτες ηταν αξιοι της μοιρας τους.

 4. Ανώνυμος says:

  ΝΑ 'ΜΟΥΝ ΤΟ ΜΑΗ ΓΑΙΔΑΡΟΣ…ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΡΙΑΡΙ …ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΕΤΕΙΝΟΣ…ΚΑΙ ΓΑΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

 5. Ανώνυμος says:

  εξυπνοπουλια ειναι "συμπυκνωμενη" η ιστορια
  ΔΕΝ δανειστηκαν οι περισοτεροι για ντολσε βιτα αλλα γαι δουλειες και για φορους !
  ΔΕΝ θυμαστε τι εγινε με
  κλεισιμο βιβλια
  συναφεια
  χρηματηστηρια
  κλπ κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *