Η θρησκεία βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η θρησκεία βλάπτει σοβαρά την υγεία

«Στους σκοτεινούς χρόνους, οι άνθρωποι καθοδηγούνταν καλύτερα από τη θρησκεία, όπως στην κατασκότεινη νύχτα ο τυφλός είναι ο καλύτερος οδηγός· γνωρίζει τους δρόμους και τα μονοπάτια καλύτερα από κάποιον που μπορεί να δει. Όμως, στο φως της ημέρας, είναι παράλογο να χρησιμοποιείς έναν τυφλό για οδηγό» -Χάινριχ Χάινε

To φθινόπωρο του 2001 βρισκόμουν στην Καλκούτα με τον λαμπρό φωτογράφο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, τον μεγαλοφυή Βραζιλιάνο που με τη φωτογραφική του μηχανή παρουσιάζει παραστατικά τη ζωή μεταναστών, θυμάτων πολέμου και εργατών που μοχθούν να αποσπάσουν πρωτογενή προϊόντα από ορυχεία και λατομεία και δάση. Ταξίδευε ως απεσταλμένος της UNICEF και προωθούσε τη σταυροφορία του -με την καλή έννοια του όρου- ενάντια στη μάστιγα της πολιομυελίτιδας.

Χάρη στο έργο εμπνευσμένων και φωτισμένων επιστημόνων όπως του Τζόνας Σαλκ, τα παιδιά σήμερα μπορούν να προστατευτούν από αυτήν την φρικτή αρρώστια με αμελητέο κόστος: Τα ελάχιστα λεπτά που κοστίζουν οι δύο σταγόνες του υγρού με το οποίο εμβολιάζονται τα βρέφη από το στόμα. Οι πρόοδοι στην ιατρική είχαν καταφέρει να μας κάνουν να αφήσουμε πίσω μας τον φόβο της ευλογιάς, και προσδοκούσαμε με βεβαιότητα ότι ένας ακόμη χρόνος θα έκανε το ίδιο και με την πολιομυελίτιδα.

Όπως φαινόταν, ολόκληρη η ανθρωπότητα είχε ενωθεί για αυτόν τον σκοπό. Σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ελ Σαλβαδόρ, εμπόλεμοι είχαν εξαγγείλει κατάπαυση του πυρός για να μπορούν οι ομάδες εμβολιασμού να κινούνται ελεύθερα. Εξαιρετικά φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες είχαν συγκεντρώσει τους απαιτούμενους πόρους για να φτάσουν τα καλά νέα σε κάθε χωριό: Στο εξής, τα παιδιά δεν θα πέθαιναν ούτε θα γίνονταν ανίκανα και δυστυχισμένα από αυτήν την φρικιαστική αρρώστια.

Στην Ουάσιγκτον, όπου εκείνη τη χρονιά πολλοί άνθρωποι παρέμεναν από φόβο κλεισμένοι στο σπίτι τους μετά την τραυματική εμπειρία της 11ης Σεπτεμβρίου, η μικρή κόρη μου χτυπούσε απτόητη πόρτες την παραμονή των Αγίων Πάντων, τιτιβίζοντας συνθήματα της UNICEF και θεραπεύοντας ή σώζοντας, με κάθε χούφτα κερμάτων που της έδιναν, παιδιά που δεν θα συναντούσε ποτέ της. Είχες την σπάνια αίσθηση ότι συμμετείχες σε μια πέρα ως πέρα θετική πρωτοβουλία.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο κόσμος στη Βεγγάλη, ειδικά οι γυναίκες, συμμετείχαν στον αγώνα με ενθουσιασμό. Θυμάμαι κάποια συνάντηση, όπου αστές κυρίες της Καλκούτας σχεδίαζαν να συνεργαστούν, χωρίς αμηχανία, με τις πόρνες της πόλης για να διαδώσουν το μήνυμα σε κάθε γωνιά της κοινωνίας: Φέρτε τα παιδιά σας, χωρίς διατυπώσεις και ερωτηματολόγια, και δώστε τους να πιουν δυο σταγόνες από το υγρό. Μια γυναίκα είχε ακούσει ότι λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη κάποιος νοίκιαζε έναν ελέφαντα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μια διαφημιστική παρέλαση. Τα πάντα πήγαιναν καλά· σε μία από τις πιο φτωχές πόλεις και χώρες του κόσμου θα γινόταν νέα αρχή. Και τότε έφτασε στα αυτιά μας μια φήμη.

Σε απομακρυσμένες περιοχές, μουσουλμάνοι αρτηριοσκληρωτικοί διέδιδαν ότι οι σταγονίτσες του εμβολίου αποτελούσαν μέρος μιας πλεκτάνης. Όποιος πάρει αυτό το επικίνδυνο δυτικό φάρμακο, θα πάθει ανικανότητα και διάρροια (φριχτός συνδυασμός).

Αυτό ήταν πρόβλημα, επειδή οι σταγόνες του φαρμάκου πρέπει να ληφθούν σε δύο δόσεις -η δεύτερη δόση συμπληρωματικά για να εξασφαλιστεί η ανοσία- και επειδή ακόμη και ελάχιστοι ανεμβολίαστοι άνθρωποι αρκούν για να επιβιώσει και να ακμάσει ξανά και να εξαπλωθεί μέσω της επαφής και του νερού το μικρόβιο. Όπως και με την ευλογιά, η εξάλειψη της νόσου πρέπει να είναι παντελής. Καθώς έφευγα από την Καλκούτα, αναρωτιόμουν αν η Δυτική Βεγγάλη θα προλάβαινε να απαλλαγεί από την επιδημία της πολιομυελίτιδας μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Έτσι, θα έμεναν μόνο λίγοι θύλακες στο Αφγανιστάν και σε μια-δυο απρόσιτες περιοχές, ρημαγμένες ήδη από τον θρησκευτικό ζήλο, προτού ήμασταν σε θέση να πούμε ότι άλλη μία αρχαία τυραννία επιδημίας είχε ανατραπεί οριστικά.

Το 2005 πληροφορήθηκα ότι στη βόρεια Νιγηρία -χώρα που είχε καταχωριστεί ως υπό όρους απαλλαγμένη από την πολιομυελίτιδα- μια ομάδα ισλαμιστών εξέδωσαν διάταγμα, ή «φάτουα», σύμφωνα με το οποίο το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας ήταν συνωμοσία των Ηνωμένων Πολιτειών (και, άκουσον-άκουσον, των Ηνωμένων Εθνών) ενάντια στον Μουσουλμανισμό. Οι σταγόνες, έλεγαν οι μουλάδες, θα προκαλούσαν στείρωση στους αφοσιωμένους πιστούς. Σκοπός τους ήταν η γενοκτονία. Να μην τις καταπιεί κανείς, ούτε να επιτρέψει στα παιδιά του να τις πιουν.

Μέσα σε λίγους μήνες, η πολιομυελίτιδα είχε επιστρέψει και όχι μόνο στη βόρεια Νιγηρία. Νιγηριανοί ταξιδιώτες και προσκυνητές την είχαν ήδη μεταφέρει στη Μέκκα και είχαν συμβάλει στην εκ νέου εξάπλωσή της σε πολλές άλλες απαλλαγμένες από την πολιομυελίτιδα χώρες, συμπεριλαμβανομένων τριών αφρικανικών και της μακρινής Υεμένης. Ο βράχος έπρεπε να σπρωχτεί ξανά μέχρι την κορυφή του βουνού.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για θλιβερή μεν, αλλά «μεμονωμένη» περίπτωση. Όμως, θα έκανε λάθος. Μήπως θέλει κανείς να δει τη βιντεοταινία που έχω και παρουσιάζει τον καρδινάλιο Αλφόνσο Λόπες ντε Τρουχίλο, πρόεδρο του «Ποντιφικού Συμβουλίου για την Οικογένεια», να απευθύνει συμβουλή και να προειδοποιεί προσεκτικά το ακροατήριό του ότι τα προφυλακτικά είναι κατασκευασμένα κρυφά με πολλές μικροσκοπικές τρύπες από όπου μπορεί να περάσει ο ιός του AIDS;

Κλείστε τα μάτια και προσπαθήστε να φανταστείτε τι θα λέγατε αν μπορούσατε να προκαλέσετε τη μεγαλύτερη δυνατή δυστυχία με τον μικρότερο δυνατό αριθμό λέξεων. Σκεφτείτε πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει αυτό το δόγμα: Πιθανώς, αυτές οι τρύπες επιτρέπουν να περάσουν και άλλα πράγματα, κάτι που μάλλον ακυρώνει τον βασικό σκοπό των προφυλακτικών. Όμως αν το μήνυμα μεταφραστεί στη γλώσσα των φτωχών χωρών που μαστίζονται από τον ιό, τότε θα δείτε τι μπορεί να συμβεί.

Στην περίοδο του καρναβαλιού στη Βραζιλία, ο βοηθός επίσκοπος του Ρίο ντε Τζανέιρο, Ραφαέλ Γιάνο Σιφουέντες, είπε στο εκκλησίασμά του ότι «η Εκκλησία αντιτίθεται στη χρήση προφυλακτικού. Η σεξουαλική συνεύρεση του άνδρα με τη γυναίκα πρέπει να είναι φυσική. Τα σκυλιά δεν φορούν προφυλακτικό όταν συνευρίσκονται σεξουαλικά». Ανώτεροι στην ιεραρχία κληρικοί σε πολλές άλλες χώρες -ο καρδινάλιος Ομπάντο ι Μπράβο στην Νικαράγουα, ο αρχιεπίσκοπος του Ναϊρόμπι στην Κένυα, ο καρδινάλιος Εμανουέλ Βαμάλα στην Ουγκάντα- έχουν πει στα ποίμνιά τους ότι τα προφυλακτικά μεταδίδουν AIDS. Ο καρδινάλιος Βαμάλα είχε αποφανθεί ότι οι γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό και πεθαίνουν από AIDS πρέπει να θεωρούνται μάρτυρες (παρ’ όλο που καθώς φαίνεται, αυτό το μαρτύριο πρέπει να λαμβάνει χώρα εντός γάμου).

Οι ισλαμικές αρχές δεν είναι καλύτερες, μερικές φορές μάλιστα είναι χειρότερες. Το 1995, το «Συμβούλιο των Ουλεμάδων» στην Ινδονησία, υποστήριξε ότι τα προφυλακτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από παντρεμένα ζευγάρια και με ιατρική συνταγή. Στο Ιράν, αν κάποιος εργαζόμενος βρεθεί οροθετικός κινδυνεύει με απόλυση, ενώ οι γιατροί και τα νοσοκομεία έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν θεραπεία σε ασθενείς με AIDS. Το 2005, κάποιος υπάλληλος στο «Πρόγραμμα Ελέγχου του AIDS» του Πακιστάν είπε στο περιοδικό «Foreign Policy», ότι το πρόβλημα στη χώρα του ήταν μικρότερο επειδή εκεί υπήρχαν «καλύτερες κοινωνικές και ισλαμικές αξίες». Και αυτό, σε μια χώρα όπου ο νόμος επιτρέπει να τιμωρηθεί μια γυναίκα με ομαδικό βιασμό για να εξιλεωθεί από τη «ντροπή» για ένα έγκλημα που διέπραξε ο αδελφός της.

Πρόκειται για τον πανάρχαιο θρησκευτικό συνδυασμό καταπίεσης και άρνησης: Κανείς δεν πρέπει να μιλάει για μια λοιμώδη νόσο όπως το AIDS επειδή η διδασκαλία του Κορανίου αρκεί για να εμποδίσει τις προγαμιαίες σχέσεις, τη χρήση ναρκωτικών, τη μοιχεία και την πορνεία. Ακόμη και μια πολύ σύντομη επίσκεψη στο Ιράν, για παράδειγμα, θα αποδείκνυε το αντίθετο. Από αυτήν την υποκρισία κερδίζουν οι μουλάδες που εκδίδουν άδειες για «προσωρινούς γάμους» με πιστοποιητικά που παρέχονται για λίγες ώρες, μερικές φορές σε σπίτια με ειδική σήμανση, και το διαζευκτήριο είναι ετοιμοπαράδοτο με την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πορνεία.

Η τελευταία φορά που μου πρότειναν τέτοιου είδους συναλλαγή, ήταν έξω ακριβώς από το ακαλαίσθητο τέμενος του Αγιατολάχ Χομεϊνί στη νότια Τεχεράνη. Ωστόσο οι καλυμμένες με μαντήλα και μπούργκα γυναίκες, που μολύνονται από τους άντρες τους με τον ιό, είναι αναμενόμενο να πεθαίνουν στη σιωπή. Είναι βέβαιο ότι εκατομμύρια άλλοι αθώοι και ευπρεπείς άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα πεθάνουν, πολύ δυστυχισμένοι και εντελώς αβοήθητοι, εξαιτίας αυτού του σκοταδισμού.

Η στάση της θρησκείας έναντι της ιατρικής, όπως και η στάση της έναντι της επιστήμης, είναι πάντα κατ’ ανάγκη προβληματική και πολύ συχνά κατ’ ανάγκη εχθρική. Σήμερα, ο σύγχρονος ευσεβής μπορεί να λέει, και να το πιστεύει, ότι η θρησκεία εναρμονίζεται πλήρως με την επιστήμη και την ιατρική, ωστόσο θα παραμένει πάντα δυσάρεστο το γεγονός ότι η θρησκεία καταπολεμά και την ιατρική και την επιστήμη επειδή έχουν την τάση να σπάνε το μονοπώλιό της. Τί συμβαίνει στον μάγο-γιατρό και τον σαμάνο όταν κάθε φτωχός πολίτης μπορεί να δει τα πλήρη αποτελέσματα των φαρμάκων και των εγχειρήσεων, που επιτυγχάνονται χωρίς τελετές και μυστήρια;

Ό,τι περίπου συμβαίνει στον βροχοποιό όταν εμφανίζεται ο μετεωρολόγος, ή στον μάντη όταν ο δάσκαλος πιάνει στο χέρι του υποτυπώδη τηλεσκόπια. Οι αρχαίοι λαοί πίστευαν ότι οι λιμοί που ενέσκηπταν ήταν τιμωρίες από τους θεούς, πράγμα που ενίσχυε την επιρροή των ιερατείων και ενεθάρρυνε το κάψιμο απίστων και αιρετικών, επειδή τάχα -σύμφωνα με κάποια άλλη εξήγηση- προκαλούσαν αρρώστιες με μαγείες ή δηλητηριάζοντας τα πηγάδια.

Εμείς μπορεί να γνωρίζουμε τα όργια ανοησίας και σκληρότητας στα οποία είχε παραδοθεί η ανθρωπότητα πριν αποκτήσει σαφή εικόνα για τη μικροβιακή θεωρία των ασθενειών. Τα περισσότερα από τα «θαύματα» της Καινής Διαθήκης αφορούν θεραπείες, κάτι πολύ σημαντικό για μια εποχή που και η πιο ελαφριά αρρώστια ισοδυναμούσε συχνά με θάνατο. (Ακόμη και ο Ιερός Αυγουστίνος είπε ότι χωρίς τα θαύματα δεν θα πίστευε στον Χριστιανισμό.) Επιστημονικοί επικριτές της θρησκείας όπως ο Ντάνιελ Ντένετ υπήρξαν αρκετά μεγαλόψυχοι ώστε να επισημάνουν ότι κάποιες προφανώς ανώφελες θεραπευτικές τελετές μπορεί να έχουν βοηθήσει ανθρώπους να θεραπευτούν, καθώς είναι γνωστό ότι το ανεβασμένο ηθικό μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει κάποια πληγή ή μόλυνση.

Όμως αυτή η δικαιολογία επινοήθηκε εκ των υστέρων. Όταν ο Δρ Τζένερ ανακάλυψε ότι ο ιός της δαμαλίασης μπορούσε να προφυλάξει από την ευλογιά, η δικαιολογία έπαψε να ισχύει. Ωστόσο, ο Τίμοθι Ντουάιτ, πρύτανης του πανεπιστημίου του Γιέιλ και μέχρι σήμερα ένας από τους πιο ευυπόληπτους «θεολόγους» της Αμερικής, εναντιώθηκε στον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, επειδή τον θεωρούσε παρέμβαση στο θεϊκό σχέδιο. Και η συγκεκριμένη νοοτροπία επικρατεί ακόμη και σήμερα, ενώ η πρόφαση και η δικαιολογία ότι οφείλεται σε ανθρώπινη άγνοια έχει εκλείψει προ πολλού.

Το γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος του Ρίο χρησιμοποιεί το παράδειγμα με τα σκυλιά είναι ενδιαφέρον, και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό. Τα σκυλιά δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό· ποιοι είμαστε εμείς που θα τα κατηγορήσουμε για την αφοσίωσή τους στη «φύση»; Στην διχόνοια που ξέσπασε στην Αγγλικανική Εκκλησία, σχετικά με το αν ομοφυλόφιλοι πρέπει να χειροτονούνται, πολλοί επίσκοποι εξέφρασαν την ανόητη άποψη ότι η ομοφυλοφιλία είναι «αντίθετη προς τη φύση» επειδή δεν παρατηρείται σε άλλα βιολογικά είδη. Ας παραβλέψουμε τον θεμελιώδη παραλογισμό αυτής της παρατήρησης: Είναι οι άνθρωποι μέρος της «φύσης» ή όχι; Ή, οι ομοφυλόφιλοι έχουν δημιουργηθεί κατ’ εικόνα του Θεού ή όχι; Ας παραβλέψουμε το αποδεδειγμένο γεγονός, ότι πολλά είδη πουλιών και θηλαστικών και πρωτευόντων θηλαστικών παίζουν στην πραγματικότητα ομοφυλοφιλικά παιχνίδια.

Ποιοί είναι οι κληρικοί για να ερμηνεύσουν τη φύση; Έχουν αποδειχθεί ανίκανοι γι’ αυτό. Το προφυλακτικό είναι απλώς και μόνο αναγκαία, αλλά όχι ικανή, συνθήκη για την αποφυγή της μετάδοσης του AIDS. Όλοι οι αρμόδιοι, ακόμη και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το καλύτερο είναι η αποχή από το σεξ, συμφωνούν ως προς αυτό. Η ομοφυλοφιλία απαντά σε όλες τις κοινωνίες και θα έλεγε κανείς ότι η συχνότητα εμφάνισής της είναι μέρος κάποιου ανθρώπινου «σχεδίου». Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η εξάπλωση της βουβωνικής πανώλης δεν οφείλεται στις αμαρτίες ή τον ηθικό ξεπεσμό του ανθρώπου, αλλά στους αρουραίους και τους ψύλλους. Ο αρχιεπίσκοπος Λάνσελοτ Άντριους, το 1665, όταν ενέσκηψε ο περίφημος «Μαύρος Θάνατος» στο Λονδίνο, παρατήρησε με ανησυχία ότι η φρικτή επιδημία έπληξε τόσο εκείνους που προσεύχονταν και τηρούσαν τους κανόνες της πίστης όσο και εκείνους που δεν τους τηρούσαν. Πόσο επικίνδυνα κοντά έφτασε στην αλήθεια! Όταν έγραφα το παρόν κείμενο, στην πόλη μου την Ουάσιγκτον ξέσπασε μια συζήτηση. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι από παλιά γνωστός ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σήμερα έχει βρεθεί εμβόλιο -στις μέρες μας τα εμβόλια ανακαλύπτονται όλο και πιο γρήγορα- όχι για τη θεραπεία, αλλά για την πρόληψη της ασθένειας. Ωστόσο κάποιες κυβερνητικές δυνάμεις εναντιώνονται στην εφαρμογή του εμβολιασμού, βάσει του σκεπτικού ότι δεν αποτρέπει από το προγαμιαίο σεξ. Το να επιτρέπεται στο όνομα του Θεού η εξάπλωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν διαφέρει, ούτε ηθικά ούτε διανοητικά, από το να θυσιάζονται οι γυναίκες σε έναν πέτρινο βωμό προς τιμήν κάποιου θεού, που αφού πρώτα έδωσε τη σεξουαλική ορμή στον άνθρωπο στη συνέχεια την καταδίκασε.

Δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι στην Αφρική έχουν πεθάνει ή πρόκειται να πεθάνουν από τον ιό του AIDS, τον ιό που απομονώθηκε και έγινε θεραπεύσιμος, με τον σπουδαίο άθλο της ανθρώπινης επιστημονικής έρευνας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη θανάσιμη εμφάνισή του. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι η σεξουαλική συνεύρεση με παρθένο -μία από τις πιο δημοφιλείς τοπικές «θεραπείες»- στην πραγματικότητα ούτε εμποδίζει ούτε σταματά τη μετάδοση της νόσου…

Τουλάχιστον δύο μεγάλες και αναγνωρισμένες ως επίσημες θρησκείες, με εκατομμύρια πιστούς στην Αφρική, πιστεύουν ότι η θεραπεία είναι πολύ χειρότερη από τη νόσο. Επίσης υποστηρίζουν ότι το AIDS αποτελεί κατά κάποια έννοια την ετυμηγορία του ουρανού για την αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά -συγκεκριμένα για την ομοφυλοφιλία. Το κοφτερό ξυράφι του Όκαμ («κανείς δεν πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες απ όσες είναι απαραίτητες»), εξουδετερώνει με μία και μόνο κίνηση αυτόν τον αβασάνιστο πρωτογονισμό.

Οι λεσβίες, όχι μόνο δεν προσβάλλονται από AIDS (εκτός αν έχουν την ατυχία να τον κολλήσουν από μετάγγιση αίματος ή μολυσμένη βελόνα), αλλά έχουν λιγότερες πιθανότητες ακόμη και από τους ετεροφυλόφιλους να κολλήσουν κάποιο αφροδίσιο νόσημα. Ωστόσο οι εκκλησιαστικές αρχές αρνούνται επίμονα να παραδεχτούν ακόμη και την ύπαρξη των λεσβιών. Με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύουν επίσης ότι η θρησκεία παραμένει μόνιμη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Θέτω ένα υποθετικό ερώτημα: Είμαι άνδρας, περίπου στα πενήντα εφτά, και με πιάνουν επ’ αυτοφώρω να ρουφάω το πέος ενός νεογέννητου αγοριού. Σας ζητώ να φανταστείτε την οργή και αποστροφή σας. Α, μια στιγμή όμως! Έχω εξήγηση. Είμαι Εβραίος μοχέλ: Ο αρμόδιος για την περιτομή, την αφαίρεση της ακροποσθίας από το πέος. Η αυθεντία μου προέρχεται από κάποιο πανάρχαιο κείμενο, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να πιάσω το πέος του νεογέννητου αγοριού, να κόψω γύρω γύρω την ακροποσθία και να ολοκληρώσω την πράξη παίρνοντάς το στο στόμα μου, ρουφώντας την πόσθη και φτύνοντας το κομμένο πετσάκι μαζί με αίμα και σάλιο.

Παρόλο που οι περισσότεροι Εβραίοι έχουν εγκαταλείψει την πρακτική, είτε λόγω της ανθυγιεινής φύσης της, είτε λόγω των ενοχλητικών συνειρμών που γεννάει, οι φονταμενταλιστές χασιδικοί Εβραίοι, που ελπίζουν στην ανοικοδόμηση του Νέου Ναού της Ιερουσαλήμ, εξακολουθούν να την εφαρμόζουν. Γι’ αυτούς, η πρωτόγονη «peri ah metsitsah» αποτελεί μέρος της αρχικής και άρρηκτης συμφωνίας του λαού τους με τον Θεό. Το 2005 αποκαλύφθηκε στη Νέα Υόρκη ότι η τελετή, όπως την τελούσε ένας πενηνταεπτάχρονος μοχέλ, είχε προκαλέσει έρπητα των γεννητικών οργάνων σε πολλά μικρά αγόρια και τον θάνατο τουλάχιστον σε δύο από αυτά.

Σε κανονικές συνθήκες, η αποκάλυψη θα είχε ωθήσει τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας να απαγορεύσει την πρακτική και τον δήμαρχο να την καταγγείλει. Όμως στην πρωτεύουσα του σύγχρονου κόσμου, στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, δεν συνέβη αυτό. Αντίθετα, ο δήμαρχος Μπλούμπεργκ αντιπαρήλθε τις αναφορές από διακεκριμμένους Εβραίους γιατρούς που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους του εθίμου και είπε στους αρμόδιους για θέματα υγιεινής να αναβάλλουν την έκδοση οποιασδήποτε απόφασης. Το κρίσιμο ήταν, όπως είπε, να εξασφαλιστεί ότι δεν παραβιάζεται η ελεύθερη άσκηση της θρησκείας. Το ίδιο μου είπε σε δημόσια συζήτησή μας και ο Πίτερ Στάινφελς, ο φιλελεύθερος καθολικός «συντάκτης θρησκευτικών θεμάτων» των «New York Times».

Έτυχε το 2005 να είναι χρονιά δημαρχιακών εκλογών στη Νέα Υόρκη, κάτι που συχνά εξηγεί πολλά. Όμως αυτό το μοτίβο απαντά και σε άλλα θρησκεύματα και σε άλλες πολιτείες και πόλεις, όπως επίσης και σε άλλες χώρες. Σε ένα μεγάλο μέρος της ανιμιστικής και μουσουλμανικής Αφρικής, νεαρά κορίτσια υποβάλλονται στο μαρτύριο της κλειτοριδεκτομής και της πρόσδεσης του αιδοίου: Τους κόβουν τα εξωτερικά χείλη του αιδοίου και την κλειτορίδα, συχνά με μια αιχμηρή πέτρα, και στη συνέχεια ράβουν την είσοδο του κόλπου με ανθεκτικό σπάγκο, που αφαιρείται βίαια από τον σύζυγο την πρώτη νύχτα του γάμου. Όχι η «συμπόνια» αλλα΄η βιολογία επιτρέπουν να μείνει ένα μικρό άνοιγμα, στο μεταξύ, για να βρίσκει διέξοδο το εμμηνορροϊκό αίμα.

Η δυσοσμία, ο πόνος, η ταπείνωση και η δυστυχία που προκαλεί το έθιμο ξεπερνούν κάθε φαντασία και καταλήγουν αναπόφευκτα στη δημιουργία λοιμώξεων, σε στειρότητα, ντροπή, και τον θάνατο πολλών γυναικών και νεογέννητων κοριτσιών. Καμία κοινωνία δεν θα ανεχόταν τέτοια προσβολή προς τον γυναικείο πληθυσμό της και συνακόλουθα προς την επιβίωσή της αν αυτή η σιχαμερή πρακτική δεν ήταν ιερή. Όμως πάλι, κανένας πολίτης της Νέας Υόρκης δεν θα επέτρεπε τέτοιες θηριωδίες ενάντια στα παιδιά αν δεν γίνονταν με ίδιο σκεπτικό.

Γονείς που ομολογούν πίστη στους παράλογους ισχυρισμούς της «Χριστιανικής Επιστήμης» κατηγορούνται, χωρίς να καταδικάζονται πάντα, ότι αρνήθηκαν επείγουσα ιατρική περίθαλψη στα παιδιά τους. Γονείς που φαντάζονται ότι είναι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» αρνούνται να συγκατατεθούν στο να γίνει μετάγγιση αίματος στα παιδιά τους. Γονείς που φαντάζονται ότι κάποιος Τζόζεφ Σμιθ οδηγήθηκε από κάποιον άγγελο στο μέρος όπου ήταν κρυμμένες δύο χρυσές πλάκες παντρεύουν τις ανήλικες Μορμόνες κόρες τους με ευνοημένους θείους και άλλους συγγενείς, που μερικές φορές μάλιστα έχουν ήδη μεγαλύτερες σε ηλικία συζύγους.

Οι σιίτες φονταμενταλιστές στο Ιράν έριξαν το όριο της ενηλικιότητας στα εννέα χρόνια, επειδή ίσως ζήλεψαν την ηλικία της νεότατης «συζύγου» του «προφήτη» Μωάμεθ. Ινδουίστριες ανήλικες νύφες στην Ινδία μαστιγώνονται, μερικές φορές καίγονται ζωντανές, αν κριθεί ότι η φτωχή προίκα τους είναι υπερβολικά μικρή.

Το Βατικανό, και το αχανές δίκτυό του από επισκόπους, αναγκάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν να παραδεχτεί τη συνενοχή του σε μια τεράστια πλεκτάνη παιδικών βιασμών και παιδικής κακοποίησης, κυρίως, αλλά σε καμία περίπτωση αποκλειστικά, ομοφυλοφιλικής, όπου γνωστοί παιδεραστές και σαδιστές προστατεύτηκαν από τον νόμο και μετατέθηκαν σε ενορίες όπου η λεία από αθώους και ανυπεράσπιστους ήταν συχνά πλουσιότερη.

Στην Ιρλανδία μόνο -που κάποτε ήταν αφοσιωμένη οπαδός της Αγίας Μητέρας Εκκλησίας- υπολογίζεται σήμερα ότι τα παιδιά που δεν κακοποιούνταν στα θρησκευτικά σχολεία αποτελούσαν πιθανότατα τη μειονότητα.

Σήμερα η θρησκεία επαγγέλλεται έναν ειδικό ρόλο στην προστασία και την εκπαίδευση των παιδιών. «Αλίμονο σ’ αυτόν», λέει ο Μέγας Ιεροεξεταστής στους «Αδελφούς Καραμαζώφ» του Ντοστογιέφσκι, «που βλάπτει τα παιδιά». Στην Καινή Διαθήκη, ο Ιησούς μας πληροφορεί ότι όποιος είναι τόσο ένοχος καλύτερα να ρίχνεται στον βυθό της θάλασσας και μάλιστα με μια μυλόπετρα δεμένη στον λαιμό του. Αλλά τόσο στην θεωρία όσο και στην πράξη, η θρησκεία χρησιμοποιεί τους ανυπεράσπιστους και αθώους για πειραματικούς σκοπούς.

Ένας ενήλικος Εβραίος που τηρεί πιστά τους κανόνες της θρησκείας του, αν θέλει να βάλει το περιτετμημένο πέος του με τη φρέσκια πληγή στο στόμα ενός ραβίνου, ας το κάνει αφού το θέλει (θα ήταν νόμιμο, στη Νέα Υόρκη τουλάχιστον). Μια ώριμη γυναίκα που δεν εμπιστεύεται την κλειτορίδα ή τα εξωτερικά χείλη του αιδοίου της, αν θέλει να βάλει μια άλλη άθλια ενήλικη να της τα κόψει, ας το κάνει. Ο Αβραάμ αν θέλει να θυσιάσει τον γιο του για να αποδείξει την αφοσίωσή του στον Κύριο ή την πίστη του στις φωνές που άκουγε μες στο κεφάλι του, ας το κάνει.

Ο ευσεβείς γονιός ας αρνείται στον εαυτό του τη βοήθεια της ιατρικής όταν πονάει πολύ και ταλαιπωρείται, αφού το θέλει. Οπωσδήποτε -και σκασίλα μου μεγάλη- ο ιερέας που έχει ορκιστεί αγαμία ας γίνει, αφού το θέλει, ένας επιπόλαιος ομοφυλόφιλος. Το ποίμνιο που πιστεύει ότι με το μαστίγωμα μπορείς να διώξεις από το σώμα τον Διάβολο, ας διαλέγει κάθε εβδομάδα έναν νέο αμαρτωλό ή αμαρτωλή κι ας τους μαστιγώνει μέχρι θανάτου.

Οπωσδήποτε, όποιος πιστεύει στο δόγμα της εκ του μηδενός δημιουργίας του κόσμου, ας κάνει αν θέλει κήρυγμα στους συναδέλφους του στα διαλείμματα για φαγητό. Όμως η στράτευση απροστάτευτων παιδιών γι’ αυτούς τους σκοπούς συνιστά αμαρτία ακόμη και για τον πιο φανατικό άθρησκο.

Δεν παρουσιάζω τον εαυτό μου ως ηθικό πρότυπο, γιατί θα διαψευδόμουν γρήγορα αν το έκανα, αλλά αν ήμουν ύποπτος για βιασμό ή για βασανισμό παιδιού ή ότι μετέδωσα αφροδίσιο νόσημα σε κάποιο παιδί ή ότι πούλησα παιδί για σεξουαλική ή άλλη εκμετάλλευση, μπορεί να σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω ανεξάρτητα αν ήμουν ένοχος ή όχι. Αν είχα διαπράξει το αδίκημα, θα δεχόμουν ευχαρίστως τον θάνατο σε οποιαδήποτε μορφή του. Αυτή η αποστροφή είναι έμφυτη στον υγιή άνθρωπο και δεν την διδάσκεται από κάπου.

Αφού η θρησκεία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά παραβατική πάνω στο ένα και μοναδικό θέμα όπου η ηθική εξουσία μπορεί να θεωρηθεί καθολική και απόλυτη, νομίζω ότι έχουμε το δικαίωμα να εξαγάγουμε τρία τουλάχιστον προσωρινά συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι η θρησκεία και οι Εκκλησίες είναι δημιουργήματα του ανθρώπου και ότι αυτό το γεγονός είναι τόσο προφανές που κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει. Το δεύτερο είναι ότι η ηθική και η ηθικότητα είναι εντελώς ανεξάρτητες από την πίστη και δεν απορρέουν από αυτήν.

Το τρίτο είναι ότι η θρησκεία -επειδή διεκδικεί ειδική εξαίρεση για τις πρακτικές και τις πεποιθήσεις της- είναι όχι μόνο αήθης αλλά και ανήθικη. Ο ακαταλόγιστος ψυχοπαθής ή κτηνάνθρωπος που κακοποιεί τα παιδιά του πρέπει να τιμωρείται, ωστόσο η συμπεριφορά του είναι κατανοητή. Ενώ εκείνος που ισχυρίζεται ότι έχει λάβει θεϊκή εντολή για τη σκληρότητά του είναι διεφθαρμένος και αποτελεί κάτι περισσότερο από απλό κίνδυνο.

Το νοσοκομείο ψυχικών νοσημάτων στην Ιερουσαλήμ έχει ειδικό τμήμα για τους ασθενείς που είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τους άλλους. Αυτοί οι παρανοϊκοί πάσχουν από το «Σύνδρομο της Ιερουσαλήμ». Η αστυνομία και η ασφάλεια έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για να τους αναγνωρίζουν, παρ’ όλο που η ψύχωσή τους φορά συχνά ένα προσωπείο απατηλής μακαριότητας. Πηγαίνουν στην ιερή πόλη για να αναγγείλουν ότι είναι μεσσίες ή λυτρωτές ή να προαναγγείλουν το τέλος του κόσμου.

Από την άποψη της ανεξιθρησκείας και της πολυπολιτισμικότητας, η σχέση ανάμεσα στη θρησκευτική πίστη και την ψυχική διαταραχή δεν είναι μόνο πολύ φανερή, αλλά και ακατονόμαστη. Όταν κάποιος σκοτώσει τα παιδιά του και μετά ισχυριστεί ότι τον διέταξε ο Θεός να το κάνει, παρ’ όλο που εμείς μπορεί να του αναγνωρίζουμε το ακαταλόγιστο, θα εγκλειστεί στη φυλακή. Όταν κάποιος ζει σε μια σπηλιά και ισχυρίζεται ότι βλέπει οράματα και προφητικά όνειρα, εμείς μπορεί να τον αφήσουμε στην ησυχία του μέχρι να αποδειχθεί ότι σχεδιάζει, καθόλου χιμαιρικά, τη χαρά των επιθέσεων αυτοκτονίας.

Όταν κάποιος διακηρύττει ότι είναι χρισμένος από τον Θεό και συγκεντρώνει αποθέματα από Kool-Aid και όπλα και οικειοποιείται τις γυναίκες και τις κόρες των ακολούθων του, τον αντιμετωπίζουμε με κάτι περισσότερο από δυσπιστία. Όμως, όταν όλα αυτά κηρύσσονται με την προστασία μιας επίσημης θρησκείας εμείς πρέπει να τα παίρνουμε τοις μετρητοίς. Και οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, για να πάρουμε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, υμνούν τον Αβραάμ που άκουγε φωνές και μετά πήγε τον γιο του τον Ισαάκ μια μακρινή και μάλλον τρελή και θλιβερή βόλτα. Και συνάμα το καπρίτσιο που συγκράτησε τελικά το φονικό του χέρι έχει καταγραφεί ως θεϊκή ευσπλαχνία.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η σχέση μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας συνδέεται στενά με τη σεξουαλική λειτουργία ή δυσλειτουργία. Είναι τυχαίο, λοιπόν, που όλες οι θρησκείες διεκδικούν το δικαίωμα να νομοθετούν πάνω στα σεξουαλικά θέματα; Ο κυριότερος τρόπος με τον οποίο οι πιστοί βασανίζουν τον εαυτό τους, ο ένας τον άλλο, και τους άθρησκους, ήταν ανέκαθεν η αξίωσή τους να έχουν το μονοπώλιο σε αυτόν τον τομέα. Οι περισσότερες θρησκείες δεν χρειάζεται να ασχοληθούν καν με την επιβολή του ταμπού της αιμομιξίας (με εξαίρεση τις ελάχιστες εκείνες που ουσιαστικά την επιτρέπουν ή την ενθαρρύνουν).

Συνήθως οι άνθρωποι θεωρούν ασυζητητί την αιμομιξία αποτροπιαστική, όπως τον φόνο και την κλεψιά. Όμως αν κανείς εξετάσει την ιστορία του φόβου και της απαγόρευσης του σεξ, όπως έχει κωδικοποιηθεί από τη θρησκεία, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια πολύ ανησυχητική σχέση ανάμεσα στην υπερβολική ηδυπάθεια και την υπερβολική καταπίεση. Σχεδόν κάθε σεξουαλική παρόρμηση δίνει αφορμή για να επιβληθεί κάποια απαγόρευση, ενοχή και ντροπή.

Το «χειροκίνητο» σεξ, το στοματικό σεξ, το πρωκτικό σεξ, το σεξ σε μη ιεραποστολική στάση· για ό,τι και αν κατονομάσεις, υπάρχει μια φοβερή απαγόρευση. Ακόμη και στη σύγχρονη ηδονιστική Αμερική, σε πολλές πολιτείες η «σοδομία» ορίζεται νομικά ως πράξη που δεν στοχεύει στην πρόσωπο με πρόσωπο ετεροφυλοφιλική αναπαραγωγή του είδους.

Αυτό γεννάει γιγάντιες ενστάσεις σχετικά με το επιχείρημα περί «ευφυούς σχεδίου», είτε κανείς συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό «ευφυές» είτε όχι. Είναι σαφές ότι ο άνθρωπος έχει σχεδιαστεί να πειραματίζεται στο σεξ. Είναι εξίσου σαφές ότι αυτό το γνωρίζουν καλά τα ιερατεία. Όταν ο Δρ Σάμιουελ Τζόνσον είχε ολοκληρώσει το πρώτο πραγματικό λεξικό της αγγλικής γλώσσας, τον επισκέφτηκαν κάποιες αξιοσέβαστες γηραιές κυρίες για να τον συγχαρούν που δεν συμπεριέλαβε άσεμνες λέξεις στο λεξικό.

Η απάντησή του -ότι έβρισκε ενδιαφέρον το ότι τις έψαξαν στο λεξικό- περιέχει σχεδόν όλα όσα χρειάζεται να πει κανείς εν προκειμένω. Οι ορθόδοξοι Εβραίοι δεν συνουσιάζονται μέσω κάποιας τρύπας στο σεντόνι, αλλά υποβάλλουν τις γυναίκες τους σε τελετουργικά λουτρά για να καθαριστούν από τη βρωμιά της εμμηνόρροιας. Οι μουσουλμάνοι τιμωρούν τους μοιχούς με δημόσιο μαστίγωμα. Οι χριστιανοί έγλειφαν τα χείλη τους όταν εξέταζαν γυναίκες για να βρουν σημάδια μαγείας. Δεν θα συνεχίσω στο ίδιο πνεύμα· ο αναγνώστης θα γνωρίζει κάποιο ανάλογο παράδειγμα ή απλώς θα καταλάβει τι εννοώ.

Μια μόνιμη απόδειξη ότι η θρησκεία είναι δημιούργημα του ανθρώπου και ανθρωπομορφική αποτελεί το γεγονός ότι όταν λέμε ότι είναι δημιουργημένη από τον «άνθρωπο» συνήθως εννοούμε τον «άνδρα». Το ιερό βιβλίο με την πιο μακρόχρονη συνεχή χρήση -το Ταλμούδ- ορίζει ότι ο πιστός πρέπει να ευχαριστεί καθημερινά τον δημιουργό που δεν γεννήθηκε γυναίκα. (Αυτό θέτει και πάλι το μόνιμο ερώτημα: Ποιός, παρά μόνο ο δούλος, ευχαριστεί τον αφέντη του για κάτι που αποφάσισε να κάνει ο αφέντης του χωρίς καν να μπει στον κόπο να τον ρωτήσει;).

Η Παλαιά Διαθήκη, όπως την αποκαλούν συγκαταβατικά οι χριστιανοί, λέει ότι η γυναίκα κλωνοποιήθηκε από τον άνδρα για τη δική του χρήση και καλοπέραση. Στην Καινή Διαθήκη, ο απόστολος Παύλος εκφράζει τον φόβο του και ταυτοχρόνως την περιφρόνησή του για τη γυναίκα. Σε όλα τα θρησκευτικά κείμενα, απαντά ο αρχέγονος φόβος ότι η μισή ανθρώπινη φυλή είναι διεφθαρμένη και ακάθαρτη και ταυτοχρόνως ένας ακαταμάχητος πειρασμός για την άλλη μισή. Μήπως έτσι δικαιολογείται η υστερική λατρεία της παρθενίας και της Παρθένου και ο φόβος για τη γυναικεία μορφή και τις γυναικείες αναπαραγωγικές λειτουργίες;

Αν κάποιος μπορεί να δικαιολογήσει τις σεξουαλικές και άλλες ωμότητες των ευσεβών, για να μην πω για την εμμονή τους με την αγαμία, αυτός σίγουρα δεν είμαι εγώ. Εγώ απλώς γελάω όταν διαβάζω το Κοράνι, με τις άπειρες απαγορεύσεις του σχετικά με το σεξ και την αχρεία υπόσχεσή του για μια μέλλουσα αιώνια ζωή ακολασίας· είναι σαν να βλέπω το παιχνίδι «Έλα να κάνουμε πως» που παίζουν τα παιδιά, χωρίς όμως την επιείκεια με την οποία βλέπω τα αθώα πλάσματα να παίζουν.

Οι παρανοϊκοί ανθρωποκτόνοι της 11ης Σεπτεμβρίου -που έκαναν πρόβες για τον ρόλο τους ως παρανοϊκών γενοκτόνων- μπορεί να παρασύρθηκαν από υποσχέσεις για παρθένους, αλλά το γεγονός ότι, όπως πολλοί από τους ομοϊδεάτες τους ιερούς μαχητές, ήταν οι ίδιοι παρθένοι, είναι αηδιαστικό αν το σκεφτεί κανείς. Σαν τους μοναχούς του παλιού καιρού, αυτοί οι φανατικοί απομακρύνονται σε μικρή ηλικία από τις οικογένειές τους, μαθαίνουν να περιφρονούν τις μητέρες και τις αδελφές τους και ενηλικιώνονται χωρίς ποτέ να έχουν κάνει μια κανονική συζήτηση, πόσο μάλλον μια κανονική σχέση με γυναίκα.

Αυτή η κατάσταση είναι εξ ορισμού παθολογική. Ο Χριστιανισμός είναι υπερβολικά καταπιεσμένος για να προσφέρει σεξ στον Παράδεισο -στην πραγματικότητα στάθηκε ανίκανος να παρουσιάσει έστω έναν δελεαστικό Παράδεισο- ωστόσο μοιράζει πλουσιοπάροχα την υπόσχεση ότι οι σεξουαλικά διεστραμμένοι θα τιμωρούνται σαδιστικά και αιώνια στην Κόλαση, κάτι σχεδόν εξίσου αποκαλυπτικό επειδή ουσιαστικά λέει το ίδιο πράγμα με διαφορετικό τρόπο.

Ειδική υποκατηγορία της σύγχρονης λογοτεχνίας είναι τα απομνημονεύματα ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, που έτυχαν θρησκευτικής παιδείας. Ο κόσμος σήμερα έχει έναν αρκετά κοσμικό χαρακτήρα· έτσι ορισμένοι από αυτούς τους συγγραφείς προσπαθούν να διακωμωδήσουν όσα υπέστησαν και όσα υποτίθεται ότι έπρεπε να πιστεύουν. Ωστόσο, οι συγγραφείς αυτών των βιβλίων είναι κατ’ ανάγκη άνθρωποι που είχαν τη δύναμη να επιζήσουν από αυτήν την εμπειρία.

Είναι ανυπολόγιστη η ζημιά που έχει προξενήσει σε δεκάδες εκατομμύρια παιδιά η προειδοποίηση ότι ο αυνανισμός προκαλεί τύφλωση ή ότι οι ανήθικες σκέψεις τιμωρούνται με αιώνια μαρτύρια ή ότι οι αλλόπιστοι, συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειάς τους, καίγονται στην Κόλαση ή ότι τα αφροδίσια νοσήματα μεταδίδονται με τα φιλιά. Και δεν υπάρχει καμία ελπίδα να υπολογιστεί η ζημιά που προξένησαν οι ευσεβείς δάσκαλοι που επέβαλαν βίαια αυτά τα ψέμματα και τα συνόδευσαν με μαστιγώματα και βιασμούς και δημόσιες ταπεινώσεις.

Ορισμένοι από εκείνους που «αναπαύονται σε τάφους που δεν τους επισκέπτεται κανείς» μπορεί πράγματι να έχουν συντελέσει στο καλό του κόσμου, όμως εκείνοι που κήρυξαν το μίσος και τον φόβο και την ενοχή και ρήμαξαν αμέτρητες παιδικές ζωές πρέπει να είναι ευγνώμονες που η Κόλαση που κήρυτταν ήταν απλώς ένα από τα πολλά πρόστυχα ψέμματά τους και δεν έχουν σταλεί εκεί για να σαπίσουν.

Η οργανωμένη θρησκεία είναι βίαιη, παράλογη, μισαλλόδοξη, συγγενική με τον ρατσισμό και τον σεχταρισμό, ανίδεη και εχθρική προς την ελεύθερη έρευνα· περιφρονεί τις γυναίκες και καταπιέζει τα παιδιά· είναι πολλά εκείνα που θα έπρεπε να βαρύνουν τη συνείδησή της. Στο κατηγορητήριο πρέπει να προστεθεί και κάτι ακόμη: Με ένα συγκεκριμένο μέρος του συλλογικού μυαλού της, η θρησκεία προσβλέπει στην καταστροφή του κόσμου. Όταν λέω «προσβλέπει», δεν το εννοώ με την καθαρά εσχατολογική έννοια της προσδοκίας του τέλους.

Εννοώ, μάλλον, ότι φανερά ή κρυφά επιθυμεί το τέλος. Επειδή ίσως γνωρίζει εν μέρει ότι τα αστήριχτα επιχειρήματά της δεν είναι πειστικά και επειδή ίσως ανησυχεί γιατί έχει συσσωρεύσει άπληστα κοσμική εξουσία και πλούτο, η θρησκεία δεν έχει πάψει ποτέ να κηρύττει την Αποκάλυψη και τη Δευτέρα Παρουσία. Αυτό ήταν το μόνιμο τροπάρι της, από τότε που οι πρώτοι μάγοι-γιατροί και σα-μάνοι έμαθαν να προβλέπουν εκλείψεις και να χρησιμοποιούν τις φτωχές γνώσεις τους σχετικά με τα ουράνια φαινόμενα για να τρομοκρατούν τους αγράμματους.

Ξεκινάει από τις επιστολές του αποστόλου Παύλου, που πίστευε και ήλπιζε σαφώς ότι ο χρόνος της ανθρωπότητας εκπνέει, και φτάνει μέχρι τις τρελές φαντασιώσεις της Αποκάλυψης, που την έγραψε, σε κάθε περίπτωση αλησμόνητα, ο επονομαζόμενος Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στην Πάτμο, και τη δημοφιλή λαϊκή σειρά βιβλίων «Left Behind», η οποία, «με την υπογραφή» δήθεν του Τιμ Λαχέι και του Τζέρι Μπ. Τζένκινς, συγγράφηκε προφανώς με την παλιά γνωστή μέθοδο: Δυο ουρακοτάγκοι αφέθηκαν ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν με έναν επεξεργαστή κειμένου:

Η στάθμη του αίματος συνέχισε να ανεβαίνει. Εκατομμύρια πουλιά συνέρρευσαν στην περιοχή και έτρωγαν τα απομεινάρια (…) και στο σταφυλοπιεστήριο πατούσαν έξω από την πόλη, και αίμα χυνόταν από το σταφυλοπιεστήριο, που έφτανε μέχρι τα γκέμια των αλόγων, σε απόσταση τριακοσίων είκοσι δύο χιλιομέτρων.

Πρόκειται για καθαρά παρανοϊκή αφήγηση, γαρνιρισμένη με περικοπές άλλων συγγραφέων. Πιο στοχαστικά, αλλά όχι λιγότερο θλιβερά, απαντά στον «Πολεμικό Ύμνο της Δημοκρατίας» της Τζούλια Γουόρντ Χάου, που μιλάει για το ίδιο σταφυλοπιεστήριο, και σε αυτό που ψιθύρισε ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ όταν παρακολουθούσε την πρώτη πυρηνική έκρηξη στην έρημο Αλαμογκόρντο στο Νέο Μεξικό και άκουσε τον εαυτό του να απαγγέλει από το ινδουιστικό έπος Μπαγκαβάντ Γκιτά: «Είμαι ο Θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων». Ένα από τα κοινά που έχει η θρησκευτική πίστη με την επικίνδυνη, εγωιστική νηπιακή ηλικία του ανθρώπινου είδους, είναι η απωθημένη επιθυμία της να δει τα πάντα να διαλύονται, να ερειπώνονται και να εκμηδενίζονται.

Αυτή η ανάγκη για καταστροφή συνδυάζεται με δύο άλλα είδη «ένοχης χαράς» ή, όπως λένε οι Γερμανοί, (shcadenfreude). Πρώτον, με την εξολόθρευση των άλλων, ακυρώνεται -ή μάλλον ξεπληρώνεται ή αντισταθμίζεται- ο δικός σου θάνατος. Δεύτερον, μπορεί κανείς πάντα να ελπίζει εγωιστικά ότι ο ίδιος θα γλυτώσει, ότι ο εξολοθρευτής θα τον περιμαζέψει και θα τον κρύψει στον κόρφο του για να τον προφυλάξει και από εκεί θα παρακολουθεί ευχαριστημένος τις συμφορές των λιγότερο τυχερών.

Ο Τερτυλλιανός, ένας από τους πατέρες της Εκκλησίας που απέτυχαν να δώσουν πειστική περιγραφή του Παραδείσου, είχε ίσως την εξυπνάδα να αναζητήσει τον μικρότερο δυνατό κοινό παρονομαστή και να υποσχεθεί, ότι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις τής μετά θάνατον ζωής, θα είναι η αιώνια θέαση των μαρτυρίων των κολασμένων. Δεν ήξερε πόσο δίκιο είχε όταν επικαλέστηκε την ανθρωπογενή φύση της πίστης.

Όπως πάντα, τα ευρήματα της επιστήμης εμπνέουν πολύ περισσότερο δέος από τις μεγαλοστομίες των ευσεβών. Η ιστορία του κόσμου ξεκινά περίπου δώδεκα δισεκατομμύρια χρόνια πριν, αν η λέξη «χρόνος» σημαίνει κάτι. (Αν δεν χρησιμοποιήσουμε σωστά τη λέξη «χρόνος», θα καταλήξουμε στην παιδαριώδη εκτίμηση του περίφημου αρχιεπισκόπου Τζέιμς Άσερ του Άρμα της Ιρλανδίας, που υπολόγισε ότι η γη -η «γη», προσέξτε, όχι το σύμπαν- γεννήθηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 4004 π.κ.ε. στις 6.00 μ.μ.

Ο Γουίλιαμ Τζένινγκς Μπράιαν, πρώην υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. και δυο φορές υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη ημερομηνία σε ένορκη κατάθεσή του στο δικαστήριο την τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Η πραγματική ηλικία του ήλιου και των πλανητών που περιστρέφονται γύρω του -από τους οποίους μόνο ένας μπορεί να φιλοξενήσει ζωή- είναι ίσως 4.500.000.000 έτη, υπολογισμός που υπόκειται σε αναθεώρηση. Πιθανότατα, αυτό το συγκεκριμένο μικροσκοπικό ηλιακό σύστημα έχει μπροστά του τουλάχιστον άλλα τόσα χρόνια για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την πύρινη πορεία του· το προσδόκιμο ζωής του ήλιου μας ανέρχεται κάπου στα 5.000.000.000 έτη.

Ωστόσο, σημειώστε την ημέρα. Καθώς θα πλησιάζει εκείνη η στιγμή, ο ήλιος θα εκραγεί και θα μεταλλαχθεί, όπως εκατομμύρια άλλοι ήλιοι, σε έναν πρησμένο «κόκκινο γίγαντα», οι ωκεανοί της γης θα αρχίσουν να βράζουν και κάθε δυνατότητα ζωής σε οποιανδήποτε μορφή θα εξαφανιστεί. Οι περιγραφές των προφητών δεν αποδίδουν ούτε στο ελάχιστο την τρομακτική ένταση και το αναπόδραστο αυτής της στιγμής. Ο άνθρωπος έχει έναν τουλάχιστον αξιοθρήνητο εγωιστικό λόγο να μην φοβάται ότι θα ζήσει εκείνη τη στιγμή: Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς είναι πολύ πιθανόν η βιόσφαιρα να έχει καταστραφεί στο μεταξύ από διαφορετικά και πιο χαμηλής έντασης είδη υπερθέρμανσης. Σύμφωνα με πολλούς αισιόδοξους ειδικούς, δεν απομένουν πολλοί αιώνες ζωής στον άνθρωπο ως βιολογικό είδος στη γη.

Επομένως, με πόση περιφρόνηση και δυσπιστία πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει εκείνους που δεν θέλουν να περιμένουν και κοροϊδεύουν τον εαυτό τους και τρομοκρατούν τους άλλους -ειδικά τα παιδιά, όπως συμβαίνει συνήθως- με φρικτές εικόνες της αποκάλυψης, που θα την ακολουθήσει η αμείλικτη κρίση εκείνου που υποτίθεται ότι μας έβαλε σε αυτό το αναπόδραστο δίλημμα; Μπορεί τώρα να γελάμε με τους μαινόμενους ιεροκήρυκες που μιλούσαν για την αιώνια καταδίκη στην Κόλαση και απολάμβαναν να κάνουν νεανικές ψυχές να ζαρώνουν από φόβο μπροστά στις πορνογραφικές εικόνες του αιώνιου μαρτυρίου που τους περιέγραφαν, όμως αυτό το φαινόμενο έχει επανεμφανιστεί με πιο προβληματική μορφή στην ιερή συμμαχία που έχουν συνάψει οι ευσεβείς με αυτό που μπορούν να δανειστούν ή να κλέψουν από τον κόσμο της επιστήμης.

Να τι λέει ο Περβέζ Χουντμπχόι, καθηγητής πυρηνικής φυσικής και φυσικής υψηλής ενέργειας στο πανεπιστήμιο του Ισλαμαμπάντ στο Πακιστάν, όταν γράφει για τη φοβερή νοοτροπία που επικρατεί στη χώρα του -από τις πρώτες παγκοσμίως που όρισαν την εθνικότητα με θρησκευτικούς όρους:

Σε δημόσια συζήτηση που διεξήχθη την παραμονή των πακιστανικών πυρηνικών δοκιμών, ο πρώην αρχηγός του πακιστανικού στρατού στρατηγός Μίρζα Άσλαμ Μπεγκ είπε: «Μπορούμε να χτυπήσουμε μία και δεύτερη, ακόμη και τρίτη φορά». Η προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου τον άφηνε ασυγκίνητο. «Μπορεί κανείς να πεθάνει διασχίζοντας τον δρόμο», είπε, «ή να πεθάνει σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Ούτως ή άλλως, θα πεθάνει κάποτε» Η Ινδία και το Πακιστάν είναι δύο παραδοσιακές κοινωνίες, όπου η βασική δομή της θρησκευτικής πίστης επιβάλλει την αποδυνάμωσή τους και την υποταγή τους σε μεγαλύτερες δυνάμεις. Η μοιρολατρική ινδουιστική πεποίθηση ότι τα αστέρια στον ουρανό, καθορίζουν το πεπρωμένο μας ή η αντίστοιχη μουσουλμανική πίστη στο κισμέτ σίγουρα εξηγούν ένα μέρος του προβλήματος.

Δεν θα διαφωνήσω με τον πολύ τολμηρό καθηγητή Χουντμπχόι, που μας προειδοποίησε για το γεγονός ότι ορισμένοι από τους γραφειοκράτες του πακιστανικού πυρηνικού προγράμματος ήταν κρυφοί υποστηρικτές του Μπιν Λάντεν και ο οποίος επίσης αποκάλυψε τους παράλογους φανατικούς μέσα σε αυτό το σύστημα που ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη των μυθικών τζίνι, ή δαιμόνων της ερήμου, για στρατιωτικούς σκοπούς. Στον δικό του κόσμο, οι εχθροί είναι κυρίως οι μουσουλμάνοι και οι ινδουιστές. Όμως και στον «ιουδαιοχριστιανικό» κόσμο επίσης, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να φαντασιώνουν μια τελική σύγκρουση και κοσμούν το όραμά τους με σύννεφα σε σχήμα μανιταριού. Η τραγική και δυνητικά θανάσιμη ειρωνεία είναι ότι εκείνοι που περισσότερο απ’ όλους περιφρονούν την επιστήμη και τη μέθοδο της ελεύθερης έρευνας κλέβουν τα τεχνολογικά προϊόντα τους και τα προσαρτούν στα αρρωστημένα όνειρά τους.

Η επιθυμία του θανάτου, ή κάτι παρόμοιο, μπορεί να λανθάνει σε όλους μας. Στη στροφή του 1999 προς το 2000, πολλοί μορφωμένοι άνθρωποι ξεστόμιζαν και δημοσίευαν άπειρες ανοησίες σχετικά με μια σειρά πιθανών καταστροφών και δραμάτων. Αυτό δεν ήταν καλύτερο από την πρωτόγονη αριθμολογία· στην πραγματικότητα ήταν λίγο χειρότερο, επειδή το 2000 ήταν απλώς ένας αριθμός στα χριστιανικά ημερολόγια και επειδή ακόμη και οι πιο σθεναροί υποστηρικτές της Βίβλου παραδέχονται σήμερα ότι αν ο Ιησούς ήταν ιστορικό πρόσωπο γεννήθηκε μετά το 4 μ.κ.ε.

Το 2000 ήταν απλώς ένα οδόμετρο για ηλίθιους, που επιζητούσαν την ανέξοδη συναρπαστική εμπειρία της επικείμενης Τελικής Κρίσης. Ωστόσο η θρησκεία νομιμοποιεί αυτού του είδους τις αντιδράσεις και διεκδικεί το δικαίωμα να πρωτοστατεί στο τέλος της ζωής, όπως ακριβώς ελπίζει να μονοπωλήσει τα παιδιά στο ξεκίνημα της ζωής. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η λατρεία του θανάτου και η επιμονή για οιωνούς που προμηνύουν το τέλος του κόσμου, απορρέουν από την κρυφή επιθυμία μας να δούμε το τέλος να έρχεται για να τερματιστεί η αγωνία και η αμφιβολία που πάντα αποτελούν κίνδυνο για την πίστη.

Όταν γίνεται σεισμός ή χτυπάει τσουνάμι ή τυλίγονται στις φλόγες οι Δίδυμοι Πύργοι, μπορεί κανείς να δει και να ακούσει την κρυφή ικανοποίηση των πιστών. Αρχίζουν να λένε χαιρέκακα: «Να τι συμβαίνει όταν δεν μας ακούτε!». Χαμογελούν υποκριτικά και προσφέρουν μια λύτρωση που δεν είναι δική τους για να την παραχωρήσουν και, αν τους ρωτήσεις, φοράνε μια απειλητική σκυθρωπή έκφραση που λέει: «Ώστε απορρίπτεις τον Παράδεισο που σου προσφέρουμε; Ε λοιπόν, σε αυτήν την περίπτωση σου έχουμε φυλάξει μια εντελώς διαφορετική μοίρα». Τόση αγάπη! Τόσο ενδιαφέρον!

Το στοιχείο της επιθυμίας για αφανισμό φαίνεται απροκάλυπτα στις χιλιαστικές σέχτες της εποχής μας, που αποκαλύπτουν τον εγωισμό τους αλλά και τον μηδενισμό τους, ανακοινώνοντας πόσοι είναι εκείνοι που θα «σωθούν» από την έσχατη καταστροφή. Ως προς αυτό, οι ακραίοι προτεστάντες κάνουν σχεδόν το ίδιο λάθος που κάνουν οι πιο υστερικοί μουσουλμάνοι. Το 1844, εμφανίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά κινήματα θρησκευτικής «αφύπνισης», με ηγέτη κάποιον Τζορτζ Μίλερ.

Ο Μίλερ κατάφερε να συνωστίσει στις βουνοκορφές της Αμερικής πλήθη εύπιστων ηλιθίων που (αφού ξεπούλησαν τα υπάρχοντά τους) πείστηκαν ότι στις 22 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς θα ερχόταν η συντέλεια του κόσμου. Εγκαταστάθηκαν στα βουνά -τι περίμεναν ότι θα άλλαζε με αυτό;- ή στις στέγες των χαμόσπιτών τους. Όταν το τέλος που περίμεναν δεν έφτασε, οι όροι που χρησιμοποίησε για να τους μιλήσει ο Μίλερ ήταν εξαιρετικά ενδεικτικοί. Πρόκειται, τους ανακοίνωσε, για τη «Μεγάλη Απογοήτευση». Στην εποχή μας, ο Χαλ Λίντσεϊ, συγγραφέας του δημοφιλούς «The Late Great Planet Earth», έχει επιδείξει την ίδια λαχτάρα για αφανισμό.

Έχοντας την εύνοια υψηλόβαθμων Αμερικανών συντηρητικών, ο Λίντσεϊ σε τηλεοπτική συνέντευξή του τοποθέτησε χρονικά την αρχή της περιόδου των «Μεγάλων Βασάνων» -μιας επταετούς περιόδου αλληλοσπαραγμού και τρόμου- στο 1988. Αυτό θα έφερνε τον Αρμαγεδώνα (όταν η περίοδος των «Μεγάλων Βασάνων» θα έφτανε στο τέλος της) το 1995. Ο Λίντσεϊ μπορεί να είναι ένας τσαρλατάνος, όμως είναι βέβαιο ότι ο ίδιος και οι οπαδοί του κατατρύχονται από ένα μόνιμο αίσθημα απογοήτευσης.

Παρ’ όλ’ αυτά, τα αντισώματα της μοιρολατρίας και της αυτοκτονίας και του μαζοχισμού υπάρχουν εγγενώς στο ανθρώπινο είδος. Κυκλοφορεί μια πολύ γνωστή ιστορία για την πουριτανική Μασαχουσέτη στα τέλη του 18ου αιώνα. Ενώ συνεδρίαζε το νομοθετικό σώμα, ο ουρανός έγινε ξαφνικά μολυβής και σκοτείνιασε παρ’ όλο που ήταν ακόμη μεσημέρι. Η απειλητική όψη του -το σκοτάδι που έπεσε μέρα μεσημέρι- έπεισε πολλούς νομοθέτες ότι ο κίνδυνος που είχαν μέσα στο θολωμένο τους μυαλό πλησίαζε.

Ζήτησαν να αναβληθούν οι εργασίες της συνέλευσης για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να πεθάνουν εκεί. Ο πρόεδρος του νομοθετικού σώματος, Έιμπραμ Ντάβενπορτ, διατήρησε την ψυχραιμία και την αξιοπρέπεια του. «Κύριοι», είπε, «είτε έφτασε η Ημέρα της Κρίσεως είτε όχι. Αν όχι, δεν υπάρχει λόγος για πανικό και θρήνους. Αν έφτασε όμως, θα ήθελα να με βρει πάνω στο καθήκον. Προτείνω, λοιπόν, να ανάψουμε κεριά». Αυτό ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει ο Ντάβενπορτ αυτήν την καθορισμένη και προληπτική για τον ίδιο ημέρα. Παρ’ όλ’ αυτά, επικροτώ την πρότασή του.

«Ο Θεός δεν είναι μεγάλος – Πως η θρησκεία δηλητηριάζει τα πάντα» – Κρίστοφερ Χίτσενς

Loading...

146 thoughts on “Η θρησκεία βλάπτει σοβαρά την υγεία

  • Ανώνυμος says:

   Μονο σαχλες???
   Η θρησκεια σε ελευθερωνει απο τα παντα
   Νιωθεις ηρεμος γεματος!
   Οταν θελεις να εισε σωστος στη ζωη σου παντα βαζεις ορισμενα πρεπει !δεν σε υποχρεωνει κανεις!!και πρωπαντον η θρησκεια μας!

 1. Ανώνυμος says:

  το δογμα σε ελευθερωνει ????????????????????????
  χαχαχαχαχχαχαχαχα
  οκ ρε παιδια
  συγνωμη κιολας
  παντως για τον αρθρογραφο το λεω
  το λακωνιζειν εστι φιλοσοφειν
  πολυ απεραντολογια για τα αυτονοητα !

   • Ανώνυμος says:

    απο που σε ελευθερωνει ρε καημενε
    δουλο σε ανεβαζει δουλο σε κατεβαζει
    σου φορτωσε κι ενα προπατωρικο αμαρτημα
    και ψαχνεις να σωθεις απο το τιποτα
    ντιπ μυαλο δεν εχετε ?

     • Ανώνυμος says:

      αυτο απο που το συμπερανες ???
      εχετε και το μονοπωλιο της μετα θανατου ζωης εκτος της αγαπης ?????
      πολυ εγωιστες δεν ειστε ??

     • Ανώνυμος says:

      ουτε στον γαχβε παντως ουτε στο επτακερατο αρνι το σφαγμενο προ των αιωνων !
      αληθεια ΠΟΙΟΣ το σφαξε προ των αιωνων αφου οι ανθρωποι ΔΕΝ υπηρχαν και ο εωσφορος ΔΕΝ ειχε εκπεσει ???
      τι σε λεω τωρα ε ?
      ψιλα γραμματα

     • Ανώνυμος says:

      σε ρωτησα ΠΟΥ θα την παραδωσεις,οχι ΠΟΥ ΔΕΝ θα την παραδωσεις.
      κ για το αρνι αν δεν μπορεις να καταλαβεις τους συμβολισμους μη γινεσαι γελοιος..

     • Ανώνυμος says:

      γελοιος εισαι και φαινεσαι
      και οταν λεμε μακακιες , μετα λεμε , δεν μπορεις να το καταλαβεις !
      Και νομιζεις οτι συμφωνω οτι παραδισιες ψυχη ?
      ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΙΣ ΕΒΡΑΙΚΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ !
      να το ζωγραφισω ?

     • Ανώνυμος says:

      αφου δεν καταλαβαινεις!
      το ξερω οτι δεν πιστευεις για αυτο σε ρωταω!τι θεωρεις οτι γινεται μετα θανατον?που θα παει η ψυχη σου?απλη ειναι η ερωτηση!θες να μου πεις οτι πιστευεις οτι τελειωνεις εδω?πεθαινεις κ τελος?

     • Ανώνυμος says:

      η ψυχη ειανι ο δημιουργος της ενσαρκωσης
      δεν πηγαινει πουθενα !
      ψυχη εναι η σημερινη σου ενσαρκωση -κατασταση

     • Ανώνυμος says:

      αν ικανοποιησαι με αυτη τη "λογικη" τι να πω..η ψυχη ειναι αθανατη κ μενει προσωρινα μεσα στο σωμα.μετα θα συναντησει το δημιουργο-Θεο της.

     • Ανώνυμος says:

      το ΠΝΕΥΜΑ ειναι αθανατο , το ΠΥΡ ,
      η ψυχη ειναι το ΥΔΩΡ , ψυχει και δημιουργει το σωμα , την υλη
      ΟΠΩΣ και ο υλικος κοσμος
      υλη , εκ υλης , εξ υλης , ξυλινο
      Ηλιος + Υδωρ
      με ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ = ποα , ξυλο κλπ
      ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΛΑ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ
      και φυσικα το χριστος (ο εχων χρισμα) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ
      γκεγκε ?

     • Ανώνυμος says:

      για σενα μπορει να μην ειναι Θεος.για μενα ειναι!και ετσι εχει νοημα η ζωη μου.
      απλα ρωτησα για να καταλαβω πως σκεφτεται για αυτο το θεμα ενας που δεν πιστευει.

     • Ανώνυμος says:

      den αμφιβαλω ανθρωπε μου οτι υπαρχει ανωτερη δυναμη
      τα ΕΒΡΑΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ

     • Ανώνυμος says:

      το τι καλυπτει τον καθε ανθρωπο ειναι δικο του θεμα.

  • Ανώνυμος says:

   Ρε 11:37…..τοσο παρωπιδες πια!!!!!

   Σε ελευθερωνει απο τα παθη ρε κοντοφθαλμε και με κριτηριο τον Χριστο γινεσαι σιγα-σιγα δικαιος και ορθος στις κρισεις σου

   Εσυ πως εννοεις την ελευθερια ???κανω οτι μου γουσταρει αδιαφορωντας για τον εαυτο μου και τους γυρω μου???ετσι εννοεις εσυ την ελευθερια???

   Ενας απ'τα ιδια

   • Ανώνυμος says:

    ΕΣΥ αδιαφορεις για τους γυρω και προσπαθεις απελπισμενα μη σκεφτει και κανας αλλος !
    Σαν τι κριτηριο δλδ εχεις απο τον χριστο ?
    πχ , παρατησε την μανουλα του και πλαλουσε ενω υπαρχει σαφη εντολη τιμα τον πατερα σου και τη μητερα σου
    ΑΥΤΟ ειναι κριτηριο ?

     • Ανώνυμος says:

      δε μπορει να γινει διαλογος με ατομα χαμηλης νοημοσυνης σαν εσενα.τετοιες βλακωδης ερωτησεις κ σκεπτικο μονο απο σενα εχω δει!

     • Ανώνυμος says:

      συνηθες μπεεεεεε αυτο
      μαζι με προσβολη
      μα τι αγαπησιαρηδες που ειστε !!!

     • Ανώνυμος says:

      σιγα την προσβολη.ε μα τι να σου πω με αυτα που γραφεις?μηπως κ εσυ δε μας λες συνεχεια προβατα κ μιλας υποτιμητικα?

     • Ανώνυμος says:

      εσυ χαρακτηριζεις 1ος
      "Σε ελευθερωνει απο τα παθη ρε κοντοφθαλμε "
      εγω ΔΕΝ σε χαρακτηριζω στην απαντηση μου !
      εσυ λες γενικολογιες περι ενος ανυπαρκτου προσωπου θεου !
      εγω ρωταω συγκεκριμενα και ΠΟΤΕ δεν απαντατε

     • Ανώνυμος says:

      αυτη τη φραση την ειπε ο ενας απ τα ιδια αλλα δεν εχει αδικο,οποιος δεν βλεπει κοντοφλαμος ειναι.κ στις ερωτησεις σου γενικοτερα εχεις παρει απαντησεις αλλα λες συνεχως οτι ειναι αερολογιες ενω δεν ειναι.

     • Ανώνυμος says:

      παρατησε την μανουλα του και πλαλουσε ενω υπαρχει σαφη εντολη τιμα τον πατερα σου και τη μητερα σου

      ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΓΙΑΧΒΕ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΣΦΗΜΟΟΣ

      ειναι ετσι ή οχι ?
      ΑΠΑΝΤΑ

     • Ανώνυμος says:

      δε το πιστευω οτι το διαβαζω αυτο..μικρο παιδι εισαι?θα με τρελανεις τελειως??ακου την παρατησε!ο Χριστος ξερεις ειχε μια αποστολη.τι ηθελες να κανει να την επαιρνε παντου μαζι του???

     • Ανώνυμος says:

      δεν εκανα κανενα παραπονο!εσυ εχεις μυαλο νηπιου!

     • Ανώνυμος says:

      μαλλον ο γιαχβε σου εχει μυαλο νηπιου και θεοσκαλισε ο ιδιος ΤΟΣΟ σοβαρη εντολη !!!
      μπεεεε

     • Ανώνυμος says:

      εδω ΔΕΝ σε βολευπουν τα επισημα κειμενα !!
      χαχαχαχα

     • Ανώνυμος says:

      αυτο ειναι το προβλημα σου εσενα.το οτι θεοσκαλισε τις εντολες.ντιπ μυαλο!

     • Ανώνυμος says:

      το προβλημα ειναι οτι αυτα ΔΕΝ ειναι λογια παναγαθου κλπ !

 2. Ανώνυμος says:

  ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΛΛΑ …ΜΕ ΤΑ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ …ΧΑΙΝΡΙΧ ΚΑΙ ΝΤΑΝΙΕΛ ΟΙ ΘΕΟΚΤΟΝΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ [ ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΔΑΝ ] ΠΟΥ ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ …ΘΑ ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΟΥΝ..ΟΧΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΒΑΡΥ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΑΝΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΜΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΘΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

  • Ανώνυμος says:

   11.40 ασε τον γιαννη κοζανη στον κοσμο του. Σε αλλο αρθρο σχολιαζει οτι το dna των εβραιων εχει πυριτιο και κανει χημικη αντιδραση με την σιλικονη γι αυτο οι εβραιες δεν κανουν προσθετική στηθους;

 3. Ανώνυμος says:

  Πολυ μεγαλο κειμενο και θελει και υπομονη το διαβασμα οποιος θελει μπορει να κατσει και να το διαβασει εχει ομως τοσες ασυναρτησιες και λαθος επειχηρηματα που μοιαζει χαμενος χρονος.

  Ο αρθρογραφος υποτιθεται οτι εναντιονεται σε ολες τις θρησκειες αλλα υποστηριζει τη νεα ταξη πραγματων και την απαγορευση των θρησκειων που θα ερθουν μαζι με αυτην η πανθρησκεια ειναι κατι παρομοιο ασχετα αν καταλαβαινεται διαφορετικα..

  Λεει οτι ο χριστιανισμος καταργει το προφυλακτικο εδω συμφωνουμε αλλα δε νομιζω να υπαρχει καποιος αναμαρτητος πιστος οποτε υποθετω οτι ολοι οι χριστιανοι ελληνες το χρησιμοποιουμε.

  Λεει πολλα για το AIDS χρησιμοποιοντας και την απαγορευση του προφυλακτικου και τους πιστους κυριως σε αλλες χωρες που ακολουθαν τις εντολες κατα γραμμα δικαιωμα τους ασχετα αν δεν πιστευω οτι υπαρχου τετοιοι ανθρωποι η μαλλον να το πουμε αλλιως αναμαρτητοι.

  Αυτο που δεν λεει για το AIDS ειναι το τι ιος ειναι κι απου βγηκε και γιατι ξεφυτρωσε απο τη μια στιγμη την αλλη δεν ειναι αρχαια αρρωστια το AIDS ειναι καινουρια απο το προηγουμενο αιωνα παραξενος ιος και καταστροφικος χωρις ολοκληρωτικη θεραπεια και φυσικα με πολλα εκατομμυρια θυματα εβαλε κι ο ιος το λυθαρακι του για τη μειωση του πλυθησμου..

  Φυσικα ο αρθρογραφος δεν παραληπτει να αναφερει οτι η ομοφυλοφυλια ειναι καλη και δεν παει κατα τους νομους της φυσης οι οποιοι νομοι της φυσης αναφερουν κατι για αρσενικο και θυληκο για αναπαραγωγη κι οχι ατομα του ιδιου φυλλου αλλα ο αρθρογραφος εχει αλλη αποψη.

  Το καλυτερο απ ολα ηταν για το θανατο του ηλιου μετα απο 500 εκατομμυρια χρονια το τι θα γινει στη γη και γιατι δε αναφερεται αυτο στα εγγραφα των προφητων..

  Οποτε βαση αρθρογραφου θα πρεπει να σταματησετε να πιστευεται σε οποιαδηποτε θρησκεια να γινεται ομοφυλοφυλοι και λεσβιες για μια υγιη σεξουαλικη ζωη και να μαθεται τι θα συμβει σε 500 εκατομμυρια χρονια.

  Εγω παντος προτιμω να ειμαι ετεροφυλοφιλος και χριστιανος και ας μην ξερω το τι θα μου ξημερωσει αυριο..

  mysterios

  • Ανώνυμος says:

   ΦΙΛΕ '' MYSTERIOS'' ΤΟ ΕΗΤΖ [ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΙΤΗΣ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ] ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΙΟΣ…ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟΣ ΙΟΣ …ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΠΙΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ…ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ [ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ] ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ…ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΣΥΝΑΧΙ ΑΚΟΜΗ….ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΛΟΦΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΝΟ…ΕΣΕΝΑ ΦΙΛΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ … ΚΑΠΟΙΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ…ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΕ ΕΚΦΥΛΛΟΥΣ ΑΘΕΟΥΣ ΜΟΙΧΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΙ ΜΙΣΘΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ …ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΒΑΛΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ….ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ Υ.Γ. ΦΙΛΕ ΤΟ 2492 ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΟΓΔΟΟΥ ΑΙΩΝΑ [ Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΚΑΘΑΡΑ ΤΟΝ ΟΓΔΟΟ ΑΙΩΝΑ '''ΘΑ ΤΟΝ ΚΟΨΩ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ '''…ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΗ ΜΕΤΑ ΤΕΛΟΣ …ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΗ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑ ΣΤΟ ΑΝΑΛΥΣΩ

   • Ανώνυμος says:

    αυτά τα ….. περί ομοφυλοφιλίας οι παπάδες -που πας και τους φιλάς τα χέρια- είσαι σίγουρος ότι τα γνωρίζουν;
    Ρωτάω, γιατί αν δεν το γνωρίζουν, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν βάλει το χέρι πριν στον κώλο κανενός ….. "πιστού"

    Για ψάξτο…….

   • Ανώνυμος says:

    Γιαννακη προκαλεις και στο τελος θα αρχισω να βαζω αποσπασματα απο το εγκωλπιο και θα γελασει και το παρδαλο κατσικι

    • Ανώνυμος says:

     ΠΟΙΟΣ ΠΟΙΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΦΙΛΕ 3.38 ……ΤΟ 1492Μ.Χ. ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΙ ΣΤΝ ΟΓΔΟΟ ΑΙΩΝΑ.. 5508 ΑΠΟ ΑΔΑΜ ΕΩΣ ΕΩΣ 1492 ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ 7000 ΧΙΛΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ…ΤΟ 1992 ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΟΓΔΟΟΥ ΑΙΩΝΑ [ 7500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΔΑΜ ] …Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΚΑΘΑΡΑ…''ΤΟΝ ΟΓΔΟΟ ΘΑ ΤΟΝ ΚΟΨΩ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ''…ΕΔΩ ΚΑΙ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΟΥ ΟΓΔΟΟΥ ΑΙΩΝΑ …ΤΟ 2492 ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΔΟΟΥ ΑΙΩΝΑ…ΠΕΣ ΜΟΥ ΕΣΥ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΛΕΣ …ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ Υ.Γ. ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΤΟΝ ΟΓΔΟΟ ΑΙΩΝΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ …ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ

     • Ανώνυμος says:

      για τους κληρικούς: Όσοι έχουν υποπέσει στην αμαρτία της «αρσενοκοιτίας» (έτσι λένε την ομοφυλοφιλία) την έχουν πραγματικά άσχημα. Η ποινή που επέβαλε ο Νικόδημος είναι τριάντα χρόνια μετάνοιας και μετά βλέπουμε. Αν ο αμαρτωλός εξομολογηθεί και αποδειχθεί ότι μετανόησε, μπορεί να επιστρέψει στους κόλπους της. Ο Γρηγόριος Νύσης πρότεινε ποινή 18 ετών. Ο Βασίλειος κατέβηκε στα 15 χρόνια. Ο Ιωάννης ο Νηστευτής το συμπύκνωσε σε τρία χρόνια μετάνοια και νηστεία, ποινή που είναι ευρέως αποδεκτή.
      Οι αρσενοκοίτες δεν μπορούν να γίνουν ιερείς. Όλοι; ΟΧΙ. Ο Νηστευτής αφήνει ένα παράθυρο. Αν ένα παπαδοπαίδι φθαρεί, μπορεί να γίνει ιερέας «αν μόνο στους μηρούς έχει δεχθεί τη ροή»!!!!! Αν δηλαδή «τραβήχτηκε» την κρίσιμη στιγμή ο «Άγιος» που το είχε στην προστασία του και η ροή δεν έγινε εντός

     • Ανώνυμος says:

      Η ΑΡΣΕΝΟΚΟΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ…ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΝΟ…ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΦΕΣ…ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΣΘΟ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥ…ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΠΟΛΛΑ ΞΕΡΕΙΣ [ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΒΛΕΠΩ ΚΑΝΕΙΣ ]…Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΝΟ ΠΟΝΟ ΟΔΥΝΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ ΔΙΝΕΙ…ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΛΑΒΙΑ ΣΟΥ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

     • Ανώνυμος says:

      δικια μου σκλαβια ??
      ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΙ ΩΣ ΠΟΥ ??

      καλα θες να βαλω ΟΛΟ το πηδαλιο τωρα ? (απο λαθος ειπα εγκολπιο)
      θα γελασει και το παρδαλο κατσικι λεμε !

  • Ανώνυμος says:

   Το 5508 π.Χ. δημιουργηθηκε ο αδαμ;;
   βρε χριστιανε μου ο πρωτος ανθρωπος εμφανιστηκε πριν απο 200.000 χρονια! Δεν εχεις ακουσει για homo sapiens,erectus κλπ;

 4. Ανώνυμος says:

  Ο Χριστιανισμός, η Ορθοδοξία εννοείται, ΔΕΝ είναι θρησκεία αλλά η Οδός, η Αλήθεια.
  Όλες οι θρησκείες είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα, όχι όμως ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός.
  Ο δυτικός Χριστιανισμός είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα.
  Δεν υπάρχει Άθεος ή Άθρησκος. Κάποιοι πιστεύουν σε Θεό, άλλοι στην ύλη και οι διεστραμμένοι λατρεύουν τον εαυτό τους.
  Ο γράψας το ανωτέρω κείμενο χρείζει κατεπείγουσας θεραπείας καθ'ότι οι περισσότεροι με τις απόψεις του κατέληξαν ψυχοπαθείς ή αυτοκτόνησαν μη μπορώντας να εύρουν νόημα στην ύπαρξή τους. Λαμπρό παράδειγμα ο Νίτσε.

  ΝΚ

  • Ανώνυμος says:

   Ο γράψας το ανωτέρω κείμενο χρείζει κατεπείγουσας θεραπείας καθ'ότι οι περισσότεροι με τις απόψεις του κατέληξαν ψυχοπαθείς ή αυτοκτόνησαν μη μπορώντας να εύρουν νόημα στην ύπαρξή τους. Λαμπρό παράδειγμα ο Νίτσε.

   ΕΝΩ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ,
   ΠΙΝΟΥΝ ΦΡΑΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑΒΛΙ ΜΕ ΤΟ ΜΩΥΣΗ.

 5. Ανώνυμος says:

  ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΘΕ ΦΑΝΑΤΙΛΑΣ ΒΡΩΜΙΛΟΣ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΣΤΥΧΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ ΣΚΕΤΗ ΤΡΥΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ?????ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ????ΣΙ ΣΙΧΤΙΡ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ…..ΑΔΑΜΑΣΤΟΣ

 6. Ανώνυμος says:

  α ρε προβατσ που έχετε το θρασσος να σχολιάζετε!Αντε στα μαντρια σας τωρα…ταλιμπανοι ε ταλιμπανοι!

     • Ανώνυμος says:

      Τι να την κανω αυτην την αγαπη και το σεβασμο που δειχνεις ΕΣΥ στους ανθρωπους που πιστευουν?Αστους αλλους να πηδανε ανιδεε..

    • Ανώνυμος says:

     Είπα να σας αφήσω να ξεσαλώσετε με την κολοθρησκεία σας ΕΒΡΑΙΟΔΟΥΛΑ ΥΒΡΙΔΙΑ, ταπεινά δουλικά των Εβραίων.

     Αλλά άρχισε να σε τρώει ο κώλος σου "αγαπησιάρη" να ακούσεις τα μπινελίκια σου …..

     δε πας να κάνεις καμιά πιπούλα σε κανένα τραγόπαπα λέω εγώ αντί να κάθεσε να απαντάς όταν δεν προκαλείσε από κανέναν;

  • Ανώνυμος says:

   Φιλε καραγκιοζοπουλε που μίλας κι ολας.Οταν βλεπεις οτι ο κοσμος μιλαει για αγαπη και ολα τα καλα που μας δινει ο Θεος.Οτι και να σημαινει αυτο για σενα ταλιμπανοσκυλο θα το σεβεσαι!!!και θα αφηνεις τους ανθρωπους να ενονονται μεσω αυτου.Γιατι στην Ελλαδα μονο αυτο κανει σε ατομα που πιστευουν και ΞΕΡΟΥΝ..!!!Οποτε καταληγουμε οτι ΕΣΥ εισε ο τραγος της υποθεσεις.

   • Ανώνυμος says:

    Αυτή η χώρα ονομάζεται ΕΛΛΑΔΑ εβραιόσκυλο και αν θες να σέβονται τις μαλακίες που σε έμαθαν να πιστεύεις να πας στο Ισραήλ να τους πλένεις τα σώβρακα, ταπεινέ και δούλε του Γιαχβέ.

    Εδώ είναι η πατρίδα του Σωκράτη, του Αριστοτέλη, του Πυθαγόρα και του Πλάτωνα.
    Όχι του κάθε παλιόπουστα Εβραίου που σου διδάξανε, όπως και αν ονομάζεται.

    ΕΣΥ θα το βουλώνεις και θα σέβεσε σ'αυτή την πατρίδα που σε ανέχετε ακόμα και σε δέχεται επειδή εδώ και χρόνια Εβραιοκρατείται.

    • Ανώνυμος says:

     σιγα ρε μεγαλε Ελληναρααα κατουρα κ λιγο!!!!εσυ μαθε να σεβεσαι βλακακο την πιστη του αλλου αλλα δε φαινεται να την ξερεις αυτη τη λεξη με τα σκ@τ@ που χεις στο κεφαλι κ το στομα σου!!!!!βριζετε κατι που δεν πιστευετε γελοια ατομα!!!

  • Ανώνυμος says:

   Που το ειδες το καλο? Ξερεις τι λεει η θρησκεια μας η και εσυ τα ειδες στις ειδησεις και στο ιντερνετ και εβγαλες γνωμη?

   • Ανώνυμος says:

    Ρε γράψτους στα παπάρια σου καημένε! Να πάνε στα εκκλησιαστικά μπλογκ να χτυπιούνται εκεί μέσα.
    Θα επιβάλλουν σεβασμό οι γλίτσες και γλύφτες των Εβραίων.
    Στη πατρίδα του Αριστοτέλη θα επιβάλει σεβασμό ο προσκυνημένος ΔΟΥΛΟΣ του Γιαχβέ!

  • Ανώνυμος says:

   Ο Χριστιανισμος δεν ειναι θρισκεια ειναι ΠΙΣΤΗ

   Πίστη είναι η βεβαιότητα κάποιας ή κάποιου για την αλήθεια ενός ισχυρισμού, ανεξάρτητα αν η βεβαιότητα αυτή είναι δικαιολογημένη ή όχι.

  • Ανώνυμος says:

   Εγω ρε φιλε εχω ζηση την βεβαιοτητα του ισχιρισμου μου και γι αυτο εχω ατρανταχτη πιστη για το Χριστο και τους Αγιους του!αλλα οπως και να σου το περιγραψω απο την μαλακια που σε δερνει θα βρεις πατημα σε καθε λεξη που θα πω !σαν εμενα υπαρχουν χιλιαδες ρε μαλακα!!!!!!πατησε αη Γιωργης τουρκια να δεις ρε χαιβανι τους τουρκους που πανε να προσκυνησουν και που εχουν δει την βοηθεια του και τα θαυματα του και συ που υποτιθετε εισε Ελληνας !!!!!εισε χεροτερος απο αυτους που λεμε τοσα χρονια απιστους!!!η μπες σε αλλα σαιτ που υπαρχουν μαρτυριες πιστων που δεν εχουν κανενα οφελος η δεν τους βαζει κανενας να διηγηθουν την εμπειρια τους απλα!!! να ξεστραβωθεις γιατι λενε αληθειες της ζωη τους που τους σημαδεψαν φιλε μου και ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ !!!!!δεν τους χρειαζοντε ουτε λογια ουτε αλλες αποδιξεις το νιωσαν στο πετσι τους τι σημαινει ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΙΣΤΗ !!!!!ΑΠΙΣΤΕ ΘΩΜΑ αλλα προπαντων δουλε του σατανα και του εγω σου!!!!!!!!!!!!

   Ο δουλος του Θεου!!!!!!!!!!!!!

   • Ανώνυμος says:

    θωμα = ταομα (εβραικα) = διδυμος
    μπας και δεν μπορουσαν να τον ξεχωρισυν και θελαν το φιλακι απο τον ιουδα ????
    αυτος κυρητε κλπ , ΔΕΝ τον ξεραν ???
    α και ξεχασα , αγιοι ΔΕΝ υπαρχουν , ΔΕΝ εγινε η κριση ακομα
    συμφωνα με τα ιερα σας κειμενα παντα

    • Ανώνυμος says:

     Ποια κειμενα?Πες μου που το ειδες και σε ποια παραγραφο?ΞΕΡΕΙΣ?Εχεις διαβασειτα ιερα κειμενα που λες οτι ξερεις?

     • Ανώνυμος says:

      εγινε η κριση ρε χριστιανε μου ?????
      τους εκρινε ο θεος ????
      ποιος τους βαφτιζει αγιους ???
      μηπως το παπαδαριο !
      ικανοτητα σκεψης = μηδενικη

     • Ανώνυμος says:

      Δεν απαντας συγκεκριμένα φίλε αγραμματε.Εχείς διαβάσει η απλά λες βλακείες? Ικανοτητα σκεψης = INTERNET mpe mpeee..

     • Ανώνυμος says:

      καλα ??
      ακατοικητο τελειως ???
      ΠΟΙΟΣ ΚΡΙΝΕΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΓΙΟΣ ???
      ο παπας της γειτονιας σου ??
      ο αρχιπαπας ???
      ¨Η Ο ΘΕΟΣ ???
      μπεεεεεε ρε

  • Ανώνυμος says:

   Για την δικη σου γνωμη δεν υπαρχουν που ειναι βασισμενη στην απιστια και ολους μας κατακρινει και ολες οι αποψεις εκτος την δικη σου ειναι λαθος!εμεις οι ανθρωποι βιωνοντας τα θαυματα και τις εμφανησεις των διαφορων μαρτυρων του Χριστου τους ανακυρησουμε αγιους !αλλα ο Χριστος τους εχει δωσει τη δυναμη και εμεις τους τιμουμε με τον δικο μας τροπο κυριε α-πιστε !!!!κολλας !!κολας!!!!σε καθε λεξη δεν χρειαζομε τις αναλυσεις σου φιλαρακο γιατι εχω νιωσει την παρουσια του Θεου και των Αγιων του στην ζωη μου που δεν μπορει να καταλαβει το φτωχο μυαλουδακι σου γιατι το χεις κλειδαμπαρομενο με τις ιδεες σου!!!!!οσα και να διαβασεις οσες εξηγισεις και να δωσεις εσυ!! ολα ειναι για σενα !!!σαν και σενα!!!

   • Ανώνυμος says:

    μπεεε
    ναι , απαντησα παραπανω
    αυθαιρετα αγιοποιηει ο καθε ρασοοφορεμενος και εσεις τους βλεπετε και σαν κανουν και θαυματα !!
    ετσι ακριβως !
    αλλα μ'αρεσει το σκεπτικο σου
    ""!αλλα ο Χριστος τους εχει δωσει τη δυναμη""
    αυτο που το ξερεις ??
    εχεις ονλαιν επκονωνια ??
    ρε δεν πατε καλα
    και λετε τους αλλους γα κακα πνευματα και ειδωλολατρες !!

  • Ανώνυμος says:

   Πολυ το σκεφτεσε το θεμα μας και θα καψεις τον εγκεφαλο σου!!!!τι σε νοιαζει εσενα ????θες να μας σωσεις απο τι????
   Αστο φιλαρακο !!!!!!!!!η ονλαιν επικοινωνια με το Θεο μας μας εχει δωσει αυτα που δεν εχεις εσυ και ψαχνεσε ονλαιν για το αντιθετο καλο κουραγιο !!!!!!!!

   • Ανώνυμος says:

    ξερω ξερω
    ετσι γουσταρετε !!
    οπου σας βολευειε γουσταρετε
    οπου δεν σας βολευει , ετσι οπως τα κειμενα
    μπεεεεε ρε

    • Ανώνυμος says:

     ρε τι ζορι τραβας εσυ και μας εχεις πρηξει!!!σε ενοχλησε κανενας εσενα??ζησε οπως γουσταρεις κ παρατα μας!!!υποκριτες ολοι!!

     • Ανώνυμος says:

      γελα αλλα εσυ εχεις φαει τα λυσακα σου κ επιτιθεσαι συνεχως λες κ σε πληρωνουν για να το κανεις

     • Ανώνυμος says:

      αληθεια για σενα!κ μιλας κ απαξιωτικα!λες κ ολοι ειναι χαζοι κ εσυ ο εξυπνος!

     • Ανώνυμος says:

      φιλε μου ΟΛΟΙ χαζοι ειμαστε οτνα δεχομαστε δογματικες αηδιες !
      ΑΥΤΟ ειναι το θεμα

 7. Ανώνυμος says:

  ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΟ ΕΠΙ ΤΟΥΤΟΥ , ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΕΡ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ , Ο ΨΑΡΑΣ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΟΤΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΙΘΕΛΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΑΣ,ΕΣΕΙΣ ΤΖΙΜΠΗΣΑΤΕ ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΜΟΥ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΛΛΗΛΟΣΚΟΤΩΘΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ , ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΑΣ ΟΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΩΡΑ ΕΙΣΤΕ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ .ΠΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ,ΤΑ ΑΠΟΚΑΙΔΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΨΗΦΙΖΕΤΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ,ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΨΕΛΙΣΕΤΕ ΚΑΤΙ .ΟΡΓΑΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΥΛΩΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΩΝ ΣΑΣ,

  • Ανώνυμος says:

   Για τους χριστιανους ελληναράδες ολα σχετιζονται με την ορθοδοξια. Η εισαι χωμενος στο μαντρί τους η εισαι σατανιστης.

  • Ανώνυμος says:

   Εμενα προσωπικα 7.24 με εχουν αποκαλεσει και σατανιστη και αθεο εδω μεσα, χωρις να ειμαι τιποτα απ τα δυο. Οποιος εχει διαφορετικη αποψη απ την δικη σας, στην πυρα! Οταν η ευρωπη περασε μεσαιωνα, η Ελλάδα ηταν σκλαβωμενη. Η Ελλάδα εζησε τον σκοταδισμο αργοτερα κ τον ζει ακομα,αλλα οπου να ναι τελειωνει. Μπαινουμε στον δικο μας διαφωτισμο…

   • Ανώνυμος says:

    λογικο αφου κατακρινετε χωρις να υποστηριζετε τις δικιες σας θεσεις κ πιστευω,για να μπορεσουμε να σας απαντησουμε.

  • Ανώνυμος says:

   2.10 παραθετουμε τις δικες μας θεσεις και μαλιστα με παραπομπες σε ιστορικες πηγες! Δεν το βλεπετε γιατι εχετε υποστει πλυση εγκεφαλου! Το μυαλο σας εχει "κλειδωσει" στην βιβλο. ΞΥΠΝΑΤΕ!

 8. Ανώνυμος says:

  Δεν με ενδιαφερει αν εισαι πιστος.Δεν πρεπει να σε ενδιαφερει αν ειμαι αθεος.Θα ζησουμε ολοι λιγα χρονια σε αυτη τη γη.Ας ακολουθησουμε κανονες ηθικης που ολοι ξερουμε και δεν χρειαζομαστε κανενα να μας τους διδαξει.Ας χρησιμοποιησουμε την ΛΟΓΙΚΗ..Αν διαθετουμε.

   • Ανώνυμος says:

    Καταλαβαίνω το "ρητορικόν" της ερώτησης σου αλλά θα απαντήσω παρόλα αυτά για τους υπόλοιπους.

    "Λογική" ή "Όργανον" είναι η θεωρία και το βιβλίο που δόξασε τον Αριστοτέλη στους αιώνες των αιώνων, χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής των Ελλήνων (πολιτική, οικονομία, κ.λ.π.), διαβάστηκε και εφαρμόστηκε και από τους Αιγυπτίους και από τους Πέρσες και από άλλους λαούς της εποχής, διδάχθηκε σε όλες τις γενιές των Ελλήνων σε ειδικό μάθημα στο σχολείο (ο πατέρας μου το πρόλαβε και θυμάται πως όλα τα παιδιά το αγαπούσαν πολύ και ήταν το μόνο μάθημα που ήταν φρόνιμοι στην τάξη) και …..

    εξαφανίστηκε σαν μάθημα γιατί ήταν "άχρηστο" αλλά εξαφανίστηκε και σαν βιβλίο (δύσκολα βρίσκεις έκδοσή του)

    Μάντεψε γιατί;

    Θα καταλάβεις από τα σχόλια…….

 9. Ανώνυμος says:

  Ότι και να λέτε, μπούρδες τα περισσότερα, θα παραμείνουμε ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ, είτε σας αρέσει είτε Όχι!!!!

     • Ανώνυμος says:

      Ελληνες χριστιανοι μας ελευθερωσαν η μηπως δεν ειναι Ελληνες για σενα???ρε δεν ντρεπεστε καθολου!!!!

     • Ανώνυμος says:

      Είσαι Έλληνας; Τί προσκυνάς; Σηκώσου απάνω! Εμείς και στους θεούς ορθοί μιλούμε.
      Θεοδωρος
      ΘΕΟΥΣ λεει
      ΔΕΝ προσκυναμε λεει
      μπεεεεε

     • Ανώνυμος says:

      «Ὁ Θεὸς ἔδωσε τὴν ὑπογραφήν Του διὰ τὴν ἐλευθερίαν τῆς Ἑλλάδος. Δὲν τὴν παίρνει πίσω!»
      Ἐμεῖς θ’ ἀναστήσουμε μία πατρίδα πού κεφάλι θάχη τό Χριστό.
      Κι ὄχι ἀνθρώπους”
      κολοκοτρωνης
      συνεχισε να βελαζεις θρασυτατο προβατο!!!!

     • Ανώνυμος says:

      ναι , ετσι !!
      οσο υψωσε το λαβαρο ο παλαιων πατρων γερμανος !!!
      ΔΕΝ ειστε αξιοπιστοι

  • Ανώνυμος says:

   δε μας αρέσει και να εύχεσε να μη ζεις όταν θα αλλάξει η εποχή σου και οι Έλληνες γυρίσουν στις Αρχές, τη Φιλοσοφία και τις Αξίες τους γιατί δε θα τα καταφέρεις…….

   Και η εποχή αυτή έχει αρχίσει ήδη…..

   Ο ίδιος ο εβραίος που προσκυνάτε και που Υποτίθεται ότι έζησε, σταυρώθηκε, κ.λ.π. σας είπε την Κυριακή του Θωμά που Υποτίθεται ότι ξαναεμφανίστηκε για τελευταία φορά στους "μαθητές" του:

   Μαθητές: κύριε, μη μας αφήσεις μόνους, δε θα τα καταφέρουμε (ή κάπως έτσι)

   κύριος: θα είμαι μαζί σας στους αιώνες των αιώνων.
   Και "Όταν η εποχή μου τελειώσει, θα το καταλάβετε, ακολουθήστε τον άνθρωπο που κρατάει νερό (ή που ρίχνει νερό)"

   άνοιξε να το διαβάσεις, εγώ τα ξέρω καλύτερα από σένα που δεν πιστεύω σε παραμύθες…..

   Υ.Γ. όπου "άνθρωπος που ρίχνει νερό" = Υδροχόος

   Η εποχή του Υδροχόου……….

  • Ανώνυμος says:

   Χαρωτο μου πως ρεγομε που ειναι διαβασμενο !!!!!
   Μα λαθος συμπερασματα εβγαλε το καημενο!!!
   Αυτοι που προφητευανε ειχαν μεγαλη αξια !!!!
   Και ο Χριστος τους φωτιζε στην καθε προφητεια!!
   Ομως κανεις απο εμας δεν ειναι ισαξιος τους !!!
   Εχουμε μονο το ΕΓΩ που να σταθουμε μπρος τους!!!
   Εχεις νερο στην κεφαλη γιαυτο ταρακουνιεσε !!!
   Και θαλασσας κυματισμο γιαυτο καταχτηπιεσε!!!
   Ευχομε καποτε ναβρεις απανεμο ΛΙΜΑΝΙ!!!
   Που τρυκιμια και βοριας ποτε να μην σε πιανει!!!!
   Στην αγκαλια ΤΟΥ ηρεμα θα ζεις και θα ελπιζεις !!!!
   Το ελεος του παντοτε σ οτι κι αν κουλαντριζεις!!!!

   Απο ΚΡΗΤΗ ο ΠΙΣΤΟΣ δουλος του ΘΕΟΥ

   • Ανώνυμος says:

    απανεμα λιμανια θελουν τα προβατα
    οι Ελληνες ειναι ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ
    αι καλς αγκαλιτσες με τους εβραιους

   • Ανώνυμος says:

    «Τον πτωχόν και πένητα λαόν σήκωσες από… της κοπριάς των Ελληνικών μυσαγμάτων (βδελυγμάτων) και κάθισες αυτόν μετά των αρχόντων του Ισραήλ, τον όντος λαόν αυτού.» –

    Ευσέβιος, Επίσκοπος Καισαρείας Παλαιστίνης (265-340 ΜΑΧΧ)

  • Ανώνυμος says:

   Ειμαι γνησιος ελληνας δημιουργικοτατος φιλαρακι
   Αλλα η ξεκουραση μου ειναι η πιστη μου στο Θεο που μου δινει δυναμη και μπορω να κανουν τα χερια μου οτι βλεπουν τα ματια μου και ειδικα αγροτικες δουλιες εκει σε θελω μαγκα μου να δεις τη γλυκα !!!να σε χα δυο μερες να μην σου μυριζει να
   κουνισεις το δακτυλακι σου εξυπνακια του ονλαιν!!!!
   Ελληνας και Κρητικος παθιασμενος χριστιανος!!!!!

  • Ανώνυμος says:

   Φιλαρακι η μαγκια και το αντριλικι ειναι να πιστευεις στο Θεο και να μην ντρεπεσε να το λες αλλα ουτε και να γονατιζεις να τον προσκυνας !!!!!!γιατι τοτε ειναι που κοιταζεις ψηλα και δεν σε γονατιζει κανενας και τιποτα !!ορθωνεις το αναστημα σου στους παντες και παντα βγαινεις εσυ ο δυνατος και ο αρχαιος Ελληνας που η ψυχη τους ηταν γεματη ΧΡΙΣΤΟ αφου ολοι οι γενναιοι μας ηρωες ηταν οι πρωτοι στα κρυφα σχολια του γενους μας !φιλαρακο!!!!!

   Ελληνας και κρητικος παθιασμενος Χριστιανος!!!!!!!!!!!!!

 10. Ανώνυμος says:

  7.15 σου αρεσε?????
  Η ονλαιν επικοινονια μου με το Θεο με κανε ποιητη!!!
  Εσενα ομως γεμισε μ αμετρητα γιατι?????
  Το νομπελ το χει ο Θεος το δινει οπου αξιζει !!!
  Λιγοι που θα το παρουνε δεν μας το χαλαλιζει!!!!
  Η πιστη στην ψυχη γεννα ομορφα λουλουδακια !!!!
  Γιαυτο και μετατρεποντε σε ομορφα στιχακια !!!!!
  Αμετρητα μπορω να βρω για να τους εξυμνησω !!!!
  Και απο τα βαθυ της ψυχης να τους ευχαριστησω!!!!
  ΧΡΙΣΤΕ μου ΠΑΝΑΓΙΑ μου και σεις ΑΓΙΟΙ ολοι
  Σχωρεστε τον και βαλτε τον στης πιστης το περβολι!!!!
  Τσι μυρωδιες τσ αγαπης σας να νιωσει στην ψυχη του
  Και ηρεμια και χαρες να νιωσει στη ζωη του!!!

  Απο κρητη ο πιστος δουλος του ΘΕΟΥ!!!!!!

  • Ανώνυμος says:

   10.06 κ αυτο πολυ ωραιο. Να εκδωσεις ποιητικη συλλογή. Πιθανοι τιτλοι:"τα απαντα ενος γκοιμ" και"ανθη.απ τον κηπο του γιαχβε"…

  • Ανώνυμος says:

   ΥΓ για τον πιστο δουλο του θεου: ειμαι σιγουρος πως δεν γνωριζεις τι σημαινει γκοιμ ουτε γιαχβε. Αλλα και ουτε σου ειπαν πως αποκαλεσε ο σαουλ τους κρητες…

  • Ανώνυμος says:

   ΕΓΩ δεν εχω γιατι
   ΞΕΡΩ πολυ καλα τι λεω !
   εσεις ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ = εθελοντες δουλοι
   και ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΝ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ
   ΥΓ. δεν σου βαζω δικο μου ποιημα γιατι θα φριξεις !!
   χαχαχαχαχαχα

 11. Ανώνυμος says:

  12.36 κυριε ΝΕΦΕΛΙΜ κατρακυλας ολο και ποιο χαμηλα οπως οι προκατοχοι σου !!!!!
  Κοιταχτηκες στον καθρεπτη να δεις την φατσα σου πως ειναι?????????
  Σε λυπαμε καημενε μου !!!
  Εκπτωτος ησουνα και εκπτωτος θα μεινεις
  Και τους πιστους τους χριστιανους παντα θα κατακρινεις!!!!
  Κανενα δε φοβομαστε οσους μας πολεμουνε
  Το δεντρο που γεννα καρπους αυτο πετροβολουνε!
  Κατακαημενο νεφελιμ τα λεπια του κορμιου σου
  Σκοτεινιασαν και σαπισαν τη νιωτη του μυαλου σου !!!
  Ψαχνεις να βρεις παρηγορια και ολο μας διαβαζεις
  Μα λαθος συμπερασματα σε ολα παντα βγαζεις
  Ελα ποιο κατω σαν μπορεις να ποιασεις το σκαπετι
  Μπας και και σου φυγει μυαολια η καψα απ το μπετη!!!!
  εμαθα παντα ομορφα να γραφω τα στιχακια
  Και να στολιζω τον καθεη με τα πρεπει λογακια!!!!!

  Κρητικος!!!!!!!!!(

  • Ανώνυμος says:

   Κατακαημενε κιολας!!!!!!!!
   Οταν οι ελιες εχουν καρπο εμεις τις χτυπαμε (ραβδιζουμε)!!!!!
   Για να πεσει ο καρπος αλλα που να μαθεις εσυ !!!!!
   Και ολα λεγοντε μεταφορικα φιλαρακο!!!!!!!!!!αν σου μαθανε!!!

   Κρητικος!!!!!!!

   • Ανώνυμος says:

    εγω τις "χτενιζω"
    πιο καλα ετσι !
    αλλα που να ξερεις εσυ ?

    αλλα μπεεε μου
    απαντηση ΔΕΝ εδωσες !
    ΟΛΟΙ οι προδοτες μακρι σταυριο κανοιυν και τατσι μιητσι κοτσι ειναι με τους "ιερεις"
    τυχαιο ??????

  • Ανώνυμος says:

   Αγαπητε κρητικε ειμαι ο 12.36 ναι το καταλαβες ειμαι νεφελειμ, ερπετομορφος και θελω να σε βγαλω απ τον δρομο του τζεσουα. Σηκω απο το ντιβανι, η το ανακλιντρο η τον καναπε η το πατωμα (αν εχεις καταληξει εκει τελικα απ την πολλη ρακη) και διαβασε κ αλλο λιακοπουλο…
   Καμερα σε σενα..

 12. Ανώνυμος says:

  Αγαπητε 12.02 ρακι πινουμε οταν εχουμε χαρες!!
  Αλλα τη ρακι κανονιζουμε οσοι ειμαστε λογικοι να μην μας πινει αυτη!!!!
  Απο το δρομο του ΧΡΙΣΤΟΥδεν προκοιτε να με βγαλει κανεις !!!!!!!!!!!!
  Και προπαντος εσυ που ερπεις συνεχεια στο βουρκο της αγνωσιας του εγω σου !!!!!!!καπου καπως καποτε θα ερθει η σειρα σου
  απο πολυ το ψαξιμο θαρθεις στα συγκαλα σου
  και τοτε εγω απο χαρα θα πιω και θα μεθυσω
  τη νταρμιτξανα τη ρακι σταγονα δε θ αφησω !!!!
  Αντε σου μαθαινω και νεες λεξεις ΚΡΗΤΙΚΕΣ!!!!!!!ποιος τη χαρη σου
  Και ελπιζω καποια στιγμη να νιασεις το ΧΡΙΣΤΟ μπας και σωσεις το τομαρι σου!!!!!!!!!την ψυχη σου δλδ!!!!!!!!πρεπει να σου κανω και αναλυση για δεν καταλαβενεις κιολας!!!!!ολου του κοσμου τα πουλια που στα ψηλα πετουνε
  Στη γη γυρνουν να ποιουν νερο μα το ΘΕΟ κοιτουνε
  Και συ λοιπον καποια στιγμη στο χωμα θα πατησεις
  Και του αφεντη του Χριστου βοηθεια θα ζητησεις!!!!!

  Αντε να κουτσοτρουλισουμε τ αμπελι φιλαρακι
  Το καλοκαιρι σε χαρες να πιουμε ενα ρακακι!!!!!!

  Κρητικος!!!!!

  • Ανώνυμος says:

   (κατά Λουκάν 14:26) …Εάν έρθει κάποιος σε μένα και δεν μισεί τον πατέρα, την μητέρα και την γυναίκα του, τα παιδία του και τους αδελφούς και της αδερφές του και τον εαυτό του, αυτός δεν μπορεί να γίνει μαθητής μου.]

   [(κατά Ματθαίον 10:34) …Μη νομίζεται ότι ήρθα (εγώ ο Ιησούς) να φέρω ειρήνη, αλλά σπαθί. Ήρθα για να διχάσω τον άνθρωπο με τον πατέρα του και την κόρη εναντίων της μητέρας και την νύφη κατά της πεθεράς. Και εχθροί του ανθρώπου θα είναι οι δικοί του.]

   [(κατά Ματθαίον 12:30) …Οποίος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου, όποιος δεν πάει μαζί μου, σκορπίζεται.]

   [(κατά Λουκάν 21:22) …Γιατί αυτές είναι ημέρες εκδίκησης, για να εκπληρωθούν, όλα όσα είναι γραμμένα. ]

   [(κατά Λουκάν 22:36) …Όποιος όμως δεν έχει (λεφτά) ας πουλήσει το πανωφόρι του για να αγοράσει σπαθί ]

   [(προς Εβραίους 9:22) …Όλα σχεδόν, σύμφωνα με τον νόμο, με αίμα καθαρίζονται και χωρίς αιματοχυσίας δεν γίνεται συγχώρηση αμαρτιών]

   [(προς θεσσαλονικείς 1:6) …Πραγματικά είναι δίκαιο από τον Θεό να ανταποδίδουμε την θλίψη που μας έφεραν άλλοι]

   ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΟΥ

   • Ανώνυμος says:

    πολυ βολικο να απομονωνεις φρασεις κ να διαστρεβλωνεις!!!αυτα σε κανενα χαζο που δεν ξερει!αλλιως ξεφτυλιζεσαι!!!

     • Ανώνυμος says:

      να κατσεις να τα διαβασεις μονος σου απο εκει που παιρνεις τις φρασεις!!!κ να καταλαβεις τι εννοει με αυτα που λεει!

     • Ανώνυμος says:

      καποιος δεν διαβαζε και δεν προσεχε !!
      ή αρεσκετε στα ΕΤΟΙΜΑ παραμυθακια απο χολιγουντ και ιερατεια και εβραιοβιβλια που διαδασκουν τα παιδια μας

  • Ανώνυμος says:

   Αγαπητε κρητικε ειμαι ο 12.02, εχεις ταλεντο στον στιχο,χαραμιζεσαι,τυφλα να χει ο φοιβος. Εμεις απ τα μαυρα ιερατεία αναγνωριζουμε το.ταλεντο σου και αποφασισαμε να σου βγαλουμε cd. Σου κλεισαμε και νυχτερινο κεντρο. Το καλοκαιρι θα εμφανιζεσαι με την λουκα και το πασχα θα ψαλλεις με τον γαιτανο.

  • Ανώνυμος says:

   Μην βαλεις πανω κατω. Διαβασε Ησαΐα, ζαχαρια,σοφονια ολα τα κεφαλαια. Παντου βριζουν την Ελλάδα βρε αμνοεριφιο

   • Ανώνυμος says:

    Παντου βριζουν την Ελλάδα βρε αμνοεριφιο
    ΕΤΣΙ
    αλλα ειπα ΜΠΑΣ και κανει το λαθος να βαελει πανω κατω να γελασουμε !!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *