Επιχείρηση «Τανάλια» στις… Κυκλάδες: Τι μας ‘λένε’ οι Τούρκοι

Επιχείρηση «Τανάλια» στις… Κυκλάδες: Τι μας ‘λένε’ οι Τούρκοι

Τέτοια τουρκική ναυτική δραστηριότητα στις Κυκλάδες έχουμε να δούμε από την εποχή των… Ορλοφικών, τη δράση του Λάμπρου Κατσώνη και της επανάστασης του 1821.


Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη

Χωρίς τίτλους εντυπωσιασμού με πολύ λίγα λόγια ανέφερε το «defence-point.gr» τις κινήσεις του τουρκικού Στόλου στο κέντρο των Κυκλάδων και ενημέρωσε με ψυχραιμία για την… κίνηση «τανάλια» των μονάδων του στόλου της γείτονος η οποία μόνο τυχαία με την πολιτική συγκυρία στις δύο χώρες δεν είναι.

Η συγκεκριμένη ενέργεια των Τούρκων, όσο και να θέλουμε να ανατρέξουμε στο σύγχρονο παρελθόν και σε καιρό ειρήνης – δηλαδή από την εποχή που χώρα μας αποτελεί ανεξάρτητο κράτος – αδυνατούμε να βρούμε κάτι ανάλογο σε έκταση και προκλητικότητα. Αρκεί να λάβει κάποιος υπόψη του, ότι οι κινήσεις του Οθωμανικού Στόλου κατά τους Βαλκανικούς πολέμους – πέραν μίας μεμονωμένης περίπτωσης – περιορίστηκαν στην περιοχή των Στενών, ενώ και στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, το κατά τα άλλα τεράστιο Ναυτικό του Μουσολίνι περιορίστηκε στην Αδριατική και στα Δωδεκάνησα τα οποία τότε ήταν κτίση της Ιταλίας.


Προτασεις Προιοντων χρησιμων για το Αμεσο Μελλον σου :

Business Card Survival 100% ΔΩΡΕΑΝ!

Είναι το πιο ωραίο εργαλείο επιβίωσης που έχετε δει ποτέ ...Αυτό το έξυπνο εργαλείο είναι ένα ανεκτίμητο μικρό gadget που μπαινει στο πορτοφόλι σας που εξυπηρετεί 11 λειτουργίες. Είναι ένα:1. Ανοιχτήρι2. Άκρη μαχαιριού3. Κατσαβίδι με σχισμές / επίπεδη κεφαλή4. Χάρακας5. Ανοιχτήρι καπακιού6. 4 Θέσεις κλειδί7. Κλειδί Wingnut8. Λεπίδα πριονι9. Οδηγός βοηθητικού δείκτη10. 2 Θέσεις Wrench11. Τρύπα μπρελόκ / κορδόνιΠάρτε ένα σήμερα για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει σημασία πού βρίσκεστε για να είστε πάντα προετοιμασμένοι σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πρέπει να είστε άνω των 18 ετών για να αγοράσετε αυτό το στοιχείο. Ο φορέας αυτού του εργαλείου αποδέχεται κάθε ευθύνη για τη χρήση ή την κακή χρήση του.

ΤΙΜΗ ΔΩΡΕΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η κίνηση του τουρκικού στόλου στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές αρχές, και ειδικά από το υπουργείο Εξωτερικών με την «Ολύμπια ψυχραιμία» («στρατηγική ψυχραιμία» θα λέγαμε) με την οποία αντιμετωπίζει τέτοιου είδους δραστηριότητα τα τελευταία έτη.

Το να αναφερθούμε στο αναμενόμενο – υποθέτουμε – διάβημα δεν είναι άξιο λόγου, αφού η τακτική – εάν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι – του «κατευνασμού», έναντι κάθε κόστους είναι σίγουρο ότι θα φέρει σε λίγο καιρό τον τουρκικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας και στον… Πατραϊκό.

Αυτό λοιπόν που έχει ενδιαφέρον να δούμε είναι το «μήνυμα» που μπορεί να περνάει η τουρκική πλευρά προς τη χώρα μας: Σε καθαρά επιχειρησιακό πλαίσιο το κυρίαρχο – κατά την άποψή μας – μήνυμα που η Τουρκία θέλει να περάσει είναι το εξής: «Είμαστε σε θέση να χτυπήσουμε ΠΑΝΤΟΥ ακόμα και στην καρδία της χώρας σας ακόμα και σε περιοχές του ηπειρωτικού κορμού».

Προσοχή τώρα! Το «είμαστε σε θέση» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι η Άγκυρα μπορεί σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο να απειλήσει για παράδειγμα τη… Μύκονο, ΑΛΛΑ είναι προφανές ότι σε περίπτωση κρίσης, ένας αντιπερισπασμός ακόμα και σε ένα νησί στο δυτικό και νότιο Αιγαίο ή ακόμα και σε ηπειρωτικό έδαφος το οποίο θα μπορούσε να «απομονωθεί» για λίγες ώρες από τον εθνικό κορμό ίσως να μην είναι ένα σενάριο «επιστημονικής φαντασίας».

Υπερβολικό; Οι αεροναυτικές δυνατότητες της Τουρκίας, σε συνδυασμό με τις ελληνικές εγγενείς αδυναμίες της συγκεκριμένης περιόδου, δίνουν μία αίσθηση αλαζονείας και σιγουριάς τουλάχιστον σε μία μερίδα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας. Αυτό βέβαια είναι μια μεγάλη και αξιοποιήσιμη για μας παγίδα…

Το πρόβλημά μας λοιπόν δεν είναι εάν και κατά πόσο οι Τούρκοι μπορούν να δημιουργήσουν «προγεφύρωμα» στον… Βόλο αλλά το κατά πόσο το… «attitude»(υπό την έννοια της συνολικότερης στάσης και προδιάθεσης) που έχουν αναπτύξει λόγω της δικής μας πολιτικής ανεπάρκειας και της δικής τους πλύσης εγκεφάλου για το μεγαλείο που… κρύβουν μέσα τους – είτε είναι Κεμαλικοί είτε νεοθωμανοί – θα τους οδηγήσει ενδεχομένως σε μία τέτοια κίνηση κατά τη διάρκεια μίας θερμής κρίσης.

Επειδή λοιπόν ο Τούρκος ΠΟΤΕ – στην σύγχρονη ιστορία του – δεν έχει προβεί σε μία ενέργεια εναντίον της χώρας μας χωρίς να έχει κάποιο σχέδιο ή να θέλει να περάσει κάποιο μήνυμα, η πιθανότητα να αξιοποίησε την επομένη των εκλογών – στις οποίες γνώριζε ότι θα ξεκινήσει μία διαδικασία εσωτερικής «ομφαλοσκόπησης» – για να μας στείλει το μήνυμα, «ξεχάστε το Ανατολικό Αιγαίο, διότι θα χάσετε και το… δυτικό», είναι αρκετά πιθανή.

Loading...

7 thoughts on “Επιχείρηση «Τανάλια» στις… Κυκλάδες: Τι μας ‘λένε’ οι Τούρκοι

 1. Ανώνυμος says:

  Λιγη υπομονη και σε λιγο θα ξεχαστουν οι Τουρκοι… Θα ειναι ανυπαρκτοι !
  Τα κολυβα τα εχουν στο τσεπακι τους…
  Θεος σχωρές τους, θα λεμε με ανακουφηση !

 2. Ανώνυμος says:

  ΑΠΛΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ Ο.Ε.Α. ΤΑ ΛΕΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ Κ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΑ,
  ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ Κ ΔΙΑ-ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΒΡΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ.
  ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΙΕΡΟΔΟΥΛΗΣ ΤΟ ΚΑΝΓΚΕΛΟ.
  ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!
  ΖΗΤΩ Η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ!

 3. Ανώνυμος says:

  Πολύ ενδιαφέρον από το άρθρο είναι το αρχικό σχόλιο:…

  …"Τέτοια τουρκική ναυτική δραστηριότητα στις Κυκλάδες έχουμε να δούμε από την εποχή των… Ορλοφικών, τη δράση του Λάμπρου Κατσώνη και της επανάστασης του 1821"….

  Οι Τούρκοι απλά προσπαθούν να αφαρμόσουν, με πολιτικούς τρόπους την υπογραφείσα Συνθήκη της Μαδρίτης 1997… μέσα σε αυτούς τους πολιτικούς τρόπους είναι οι τακτικές "διάσωσης και ασφάλειας", τα "πλωτά νοσοκομεία", και οπωδήποτε η ισχύς του τούρκικου στρατού.

  Όπως είχαμε γράψει στα Κατοχικά Νεά, ήδη από το 2013… και μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν με το αμερικάνικο φιάσκο περί της υποτιθέμενης εισβολής στην Συρία… η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα αναβαθμιστή.

  http://www.katohika.gr/2013/11/pagkosmios-polemos-o-fasistas-ntavoutoglou-ston-keri-oi-surioi-stin-mosxa.html

  Αν κάποιος εχέφρων λάβει υπόψιν του, μόνο τις τελευταίες εβδομάδες και τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και μεγάλες στρατιωτικές μετακινήσεις στον χώρο του βόρειου, κεντρικού και από σήμερα και νότιου Αιγαίου… τότε βρισκόμαστε προς του τελικού στάδιου επιθέσεως… επιθέσεως που μπορεί να αναβληθεί, κάτω από το πρίσμα κάποιων παραχωρήσεων εκ μέρους των Ελλάδος. Κάτι το οποίο έχει συμβεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθών.

  Αυτά.

 4. Ανώνυμος says:

  οι τουρκοι θα προτιμουσαν πολεμο με την ρωσια παρα με την ελλαδα
  ειμαστε η μονη ηπερδυναμη που τους θελει νεκρους.

 5. Ανώνυμος says:

  Ti mas potizoyn ti mas rantizoyn epiteloys kai den armatonomaste opos oi iperifanoi progonimas . Imarton kai ta kanalia asxoloyntai me ths ekloges .( Alex trim)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *