Δύο δώρα που προσφέρει η φύση για τη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης

Βαλσαμόχορτο και ω-3 λιπαρά οξέα: Δύο φυσικές λύσεις κατά της κακής διάθεσης αλλά και της μέτριας μορφής κατάθλιψης. Η ψυχολόγος Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon μας εξηγεί πώς και γιατί ωφελούν την ψυχή.

«Αν κάποιος έχει κακή διάθεση ή ακόμα και αν έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη ήπιου έως μέτριου βαθμού, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να ωφεληθεί από συγκεκριμένα φυτικά συμπληρώματα διατροφής, όπως το βαλσαμόχορτο και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Βέβαια, πριν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάποια από αυτές τις δύο ουσίες, καλό είναι να συμβουλευτεί τον γιατρό του για τυχόν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή αντενδείξεις.

Πώς το βαλσαμόχορτο και τα ωμέγα 3 επηρεάζουν τη διάθεση
Υπερικό το διάτρητο ή βαλσαμόχορτο
Αυτό το θαμνώδες, πολυετές φυτό με τα κίτρινα φύλλα και τα πρασινοκίτρινα πέταλα είναι γνωστό εδώ και 2500 χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Όταν δούμε τα φύλλα του στο φως, φαίνονται οι ημιδιάφανες κηλίδες, που λόγω τις ομοιότητας τους με τρύπες του έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό «διάτρητο». Το όνομα υπερικό πιθανώς προήλθε από τη συνήθεια των Ελλήνων να κρεμούν το φυτό πάνω από θρησκευτικές εικόνες τη μέρα του Αγίου Ιωάννη για να διώχνουν το κακό. Η σύστασή του αποτελείται από ουσίες όπως η υπερικίνη, η υπερφορίνη, τα φλαβονοειδή, οι ξανθόνες, οι ρητίνες και οι τανίνες. Στην αρχαιότητα ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος το χρησιμοποιούσαν ως αναλγητικό, διουρητικό, αντιδιαρροϊκό, επουλωτικό, αντιπυρετικό. Στις μέρες μας το υπερικό είναι ίσως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βότανα και χρησιμοποιείται ευρέως ως εναλλακτική θεραπεία της κατάθλιψης ήπιου ή μέτριου βαθμού. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, όπως η Γερμανία, συνταγογραφείται για τη θεραπεία κατάθλιψης ηπίου/μετρίου βαθμού σε παιδιά και εφήβους.
Η αποτελεσματικότητα του υπερικού έχει ελεγχθεί σε πολλές έρευνες η πλειοψηφία των οποίων έχει παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης. Συγκεκριμένα, 29 κλινικές δοκιμές με πάνω από 5000 συμμετέχοντες που διεξήχθησαν από το ίδρυμα Cochrane (Cochrane Collaboration) βρήκαν ότι το υπερικό είχε παρόμοια αποτελεσματικότητα με τα φαρμακευτικά αντικαταθλιπτικά και πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Το υπερικό είναι διαθέσιμο σε μορφή τσαγιού ή κάψουλες και πωλείται σε καταστήματα βοτάνων ή φαρμακεία. Λόγω της αλληλεπίδρασής του όμως με κάποια φάρμακα, μεταξύ των οποίων τα αντισυλληπτικά, τα αντιπηκτικά καθώς και άλλα αντικαταθλιπτικά, είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να συμβουλευτεί τον γιατρό του, πριν αρχίσει τη χρήση του.
Ωμέγα -3
Τα Ωμέγα-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ενώ είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία, δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα και κατά συνέπεια πρέπει να λαμβάνονται μέσω της τροφής. Υπάρχουν τρία είδη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων: το άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA). Πέρα από τα γνωστά οφέλη των ωμέγα 3 στη σωματική υγεία υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους στην κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, μια δίαιτα πλούσια σε ωμέγα 3 και ειδικά σε EPA βελτιώνει όλο το εύρος των καταθλιπτικών συμπτωμάτων όπως η λύπη, η κούραση, το άγχος και η μειωμένη σεξουαλική διάθεση. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychiatry, τα ωμέγα 3 συμπληρώματα διατροφής μείωσαν τα καταθλιπτικά συμπτώματα και την επιθετική συμπεριφορά σε νεαρές γυναίκες που ήταν εξαιρετικά κακοδιάθετες και έβρισκαν τις σχέσεις δύσκολες και επίπονες. Με ποιον τρόπο όμως τα λιπαρά αυτά οξέα έχουν αυτήν την επίδραση στη διάθεση; Η απάντηση είναι απλή.

Τα δύο τρίτα του εγκεφάλου μας αποτελούνται από λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι το βασικό συστατικό των μεμβρανών των νευρικών κυττάρων μέσω των οποίων πραγματοποιείται η επικοινωνία με τα υπόλοιπα νευρικά κύτταρα τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο υπόλοιπο σώμα. Η τροφή που καταναλώνουμε ενσωματώνεται σε αυτές τις μεμβράνες και εξασφαλίζει την ακεραιότητά τους. Τα κορεσμένα λιπαρά όπως το ζωικό λίπος ή το βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι στερεά. Αν λοιπόν καταναλώνουμε τέτοιου είδους στερεά λίπη, η ακαμψία που τα χαρακτηρίζει θα αντικατοπτρίζεται και στα νευρικά μας κύτταρα. Αντιθέτως, η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υγρά – ειδικά τα ωμέγα 3 – βοηθά τα νευρικά κύτταρα να γίνονται πιο ευλύγιστα, ενώ η επικοινωνία μεταξύ τους σταθεροποιείται.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Dr. Basant Puri, το E-EPA (αιθυλ-εικοσαπεντανοϊκό οξύ), το οποίο είναι είδος καθαρμένου λιπαρού οξέος, βοηθά ακόμα και στην παραγωγή καινούριων νευρικών κυττάρων».

Μαρία Μεραμβελιωτάκη – Simon Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner

πηγηΘεραπεία της σεξουαλικής ανικανότητας

Το φυτικο σκεύασμα που θεραπεύει τα προβλήματα σεξουαλικής ανικανότητας χωρις καμία παρενέργεια

Το μοναδικό 100% φυτικό σκεύασμα που θεραπεύει το πρόβλημα και δεν το συντηρεί οπως αλλα χημικά γνωστά προιόντα με παρενέργειες

ΤΙΜΗ 29,00

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 Powered by WebCash


Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *