Διεθνές συνέδριο σήμερα και αύριο στη Λαμία για τον Αχιλλέα

Μία κάπως ασυνήθιστη αλλά σημαντική και με πολύ υψηλούς στόχους πρωτοβουλία εκδηλώνεται στην περιοχή της Φθίας με βασικό σκοπό να βρεθούν τα ανάκτορα του μακρινού προγόνου μας, του Αχιλλέα, του αξεπέραστου πρωταγωνιστή της Ιλιάδας του Ομήρου. Το παλάτι του Αχιλλέα που βρίσκεται κρυμμένο στα ιερά χώματα της Φθίας.

Ένα πρώτο βήμα προς το σκοπό αυτό, αποτελεί το επικείμενο διεθνές συνέδριο για την 20ή και 21η Ιουνίου 2014 στη Λαμία, που διοργανώνεται από το Συμβούλιο για τον Αχιλλέα, με θέμα: «Αχιλλέας: Η πατρίδα του, η κληρονομιά του και οι διαμάχες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έναυσμα για την δραστηριότητα αυτή, εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς τυμπανοκρουσίες και θορύβους δημοσιότητας, εκπορεύεται από τις ΗΠΑ. Ο τρίτης γενιάς Ελληνο-Αμερικανός καθηγητής James – Dimitri Brianas, Florida Tech [πρόεδρος του Achilles Foundation], που οι ρίζες καταγωγής του από την πλευρά του παππού και της γιαγιάς του βρίσκονται στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, έχει επιδοθεί εδώ και πολλά χρόνια στη μελέτη και την έρευνα κάθε πτυχής του θρυλικού ήρωα. Δεν μπορεί να δεχτεί και δεν συμβιβάζεται με την ιδέα ότι χάρις στον Γερμανό Heinrich Schliemann έγιναν ανακαλύψεις για τον άλλο ήρωα του Τρωικού Πολέμου, τον Αγαμέμνονα στις Μυκήνες, αλλά και αλλού και παραμένει στο σκοτάδι και την αφάνεια το παλάτι του Αχιλλέα και του πατέρα του Πηλέα στη Φθία. Τη Φθία που τόσο πολύ δοξάστηκε από τον Όμηρο αλλά και μεταγενέστερους για τα πλούτη και το μεγαλείο της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύγχρονη τεχνολογία, αλλάζει τα δεδομένα και τον τρόπο έρευνας. Με τη χρήση ραντάρ, επί παραδείγματι, «σκανάρεται» το έδαφος σε βάθος και φωτογραφίζεται ό,τι κρύβεται κάτω από τα σημεία που μας ενδιαφέρουν.

Αξιόλογοι ομιλητές θα προσεγγίσουν διάφορες πτυχές του πολυδιάστατου αυτού ζητήματος εστιαζόμενοι στην πραγματική [και όχι μυθολογική πλευρά, που αποτελεί αντικείμενο, ενδεχομένως, άλλης διάσκεψης].

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου 20.06.2014 σε αίθουσα Αγίου Λουκά Λαμίας [Garden Restaurant] στις 18:30΄ θα πραγματοποιήσει ομιλία ο επίσης Ελληνο-Αμερικανός καθηγητής της Αρχαιoλογίας [Dickinson College], που ήδη πραγματοποιεί ανασκαφές στις Μυκήνες, Χριστοφίλης Μαγγίδης με τίτλο «Μυθολογία, Ιστορία και Αρχαιολογία: Ο Μυκηναϊκός κόσμος υπό το φως των πρόσφατων ανακαλύψεων και νέες κατευθύνσεις στην έρευνα»,

Την επομένη ημέρα 21.06.2014, ώρα 09:00 στο συνεδριακό κέντρο στο Κάστρο της Λαμίας συνεχίζεται το συνέδριο με πρώτη εισηγήτρια την κυρία Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, Διευθύντρια της ΙΔ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με θέμα: «Η μυκηναϊκή παρουσία στην κοιλάδα του Σπερχειού μέσα από τα αρχαιοελληνικά ευρήματα».

Είναι κάμποσες οι περιοχές της Φθίας όπου πιθανολογείται να κρύβονται τα ανάκτορα του Αχιλλέα: Η περιοχή Σπερχειάδας – Μακρακώμης – Αγίου Γεωργίου, το Ναρθάκιον [Λιμογάρδι], Θαυμακία [Δομοκός], Μελιταία, Πελασγία, Φάρσαλα. Για κάθε μία εκδοχή θα παρουσιασθούν στοιχεία και πληροφορίες που τεκμηριώνουν την υπόθεση από αξιόλογους μελετητές, στην πορεία του Συνεδρίου:

09:45-10:30 Βασίλης Κανέλλος, Εκπαιδευτικός και Ευθύμιος Αδάμης, καθηγητής Φιλολογίας, μέλη του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα

Θέμα: «Ο Σπερχειός και ο Αχιλλέας»

10:30-11:15 Αθανάσιος Καρατόλιας, Εκπαιδευτικός

Θέμα: «Ελλάς: Πόλη-κράτος χτισμένη στο λόφο Χτούρι επαρχίας Φαρσάλων»

11:15-12:00 Σπυρίδων Μπαϊκούσης, MSc Αρχαιολόγος, Μελιταία / Φιλιαδώνα

Θέμα: «Η ομηρική πόλη Ελλάς: Η προέλευσή της και η σχέση της με τον Αχιλλέα και το μέλλον του Ελληνικού Έθνους»

12:00-12:30 Διάλειμμα καφέ

12:30-13:15 Prof. James-Dimitri Brianas, President Achilles Foundation USA, Μέλος του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα, με τη βοήθεια του Γρηγόρη Γκουντόπουλου

Θέμα: «Το μυστήριο της Φθίας του Ομήρου: Δέκα χρόνια έρευνας στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα. Ο ρόλος της Αίγινας»

13:15-13:30 Γρηγόρης Γκουντόπουλος, Γεωπόνος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Θέμα: «Μερικά λόγια από έναν που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Φάρσαλα»

13:30-14:15 Γεώργιος Αποστολόπουλος, Οικονομολόγος και μέλος του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα

Θέμα: «Οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή της Φθίας από την έρευνα και τις μελλοντικές ανασκαφές στο Βασίλειο του Αχιλλέα. Πολιτιστικές και επιχειρηματικές συνέργειες»

14:15-14:30 Ιωάννης Μακρής, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα

«Συμπεράσματα και μελλοντικές κατευθύνσεις»

Πέρας του Συνεδρίου

Συμβούλιο για τον Αχιλλέα:

– Ιωάννης Μακρής, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος

– Νίκος Κοντογιάννης, Εκπαιδευτικός, 1ος Αντιπρόεδρος

– Prof. James-Dimitri Brianas, Καθηγητής Πανεπιστημίου Florida Tech, USA, 2ος Αντιπρόεδρος

– Γεώργιος Αποστολόπουλος, Οικονομολόγος, Γραμματεύς

– Σπυρίδων Μπαϊκούσης, MSc Αρχαιολόγος, Έρευνα

– Δρ. Ευθύμιος Αδάμης, Καθηγητής Φιλολογίας, Ταμίας

– Δρ. Ελένη Μπενιάτα, Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης Φθιώτιδος, Δημόσιες Σχέσεις

– Βασίλειος Κανέλλος, Εκπαιδευτικός, Πρωτόκολλο

– Τάκης Ευθυμίου, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνος Διοργάνωσης

ΠΗΓΗ

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

15 thoughts on “Διεθνές συνέδριο σήμερα και αύριο στη Λαμία για τον Αχιλλέα

 1. nyeuis1 says:

  12-12.30 συγνωμη στο διαλλειμα εκτος απο καφε εχει και κανα σαντουιτς γιατι τοση μυθολογια μια λιγουρα θα μας πιασει οπωσδηποτε.
  Αμα βαλετε τα εισητηρια και ξενοδοχειο ερχομαι

 2. nyeuis1 says:

  Δηλαδη τι σε πειραξε? Οτι για να ερθω στο συνεδριο απαιτω να εχει και κατι για τη λιγουρα? Εσυ φαινεται εισαι απο αυτους που τα πιανουν απο τα ειδικα κονδυλια του υπουργειου και ζητας απο εμας τα κοροιδα να ερθουμε με εξοδα μας να σε εξυπηρετησουμε? ΤΟ ΤΖΑΜΠΑ ΠΕΘΑΝΕ.
  Και ειμαι δεσποινις να μιλας καλυτερα

 3. Ανώνυμος says:

  Αμα ήταν κάνα συνέδριο κατά του στρατού και του εθνικισμού στη χώρα θα έτρεχες και πεινασμένος μωρή χαμούρα..Τράβα στα σκόπια να μείνεις άμα δε γουστάρεις..

 4. Ανώνυμος says:

  Ώστε η πρωτεύουσα των Μυρμιδόνων, στην Φθία… λέγονταν Ελλάς;!

  Άγνωστό γιατί οι… αρχαιολόγοι μπερδεύουν το Αχαϊκό Άργος των Μυκηνών… με το Πελασγικό Άργος της Ελλάς. Το κάνουν τυχαία, η μήπως σκόπιμα;

  Η Φθία, όπως και ο υπόλοιπος τότε Πελασγικός κόσμος… λόγω της ισχύως των Μυκηνών, άνηκε νομοτελιακά σε μια μεγάλη Αχαϊκή συμμαχία… όπου το ζενίθ αυτής της συμμαχίας, ήταν υπό τον Αγαμέμνονα…. η Τροία, αν και Πελασγική, δεν δέχθηκε να μπει νομοτελειακά στην Αχαϊκή "συμμαχία".

  Οι Ομηρικές σχέσεις μεταξύ Ελλάς και Μυκηνών, είναι ο σημαντικός κρίκος για να καταλάβει κάποιος τους λόγους και τις αιτίες ιδρύσεως τον νεότερου Ελληνικού κράτους εκ μέρους της δύσεως… και την "κακοδαιμονία" της χώρας των Ελλήνων… πάντα υπό το πρίσμα της "Επιστροφής των Ατρειδών".

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Kylix_by_Peithinos_-_Altes_Museum_Berlin.JPG

  這些

  ΥΓ. Το παλάτι του Πηλέα (που ήταν Ιππότης)… θα ήταν καλύτερα να παραμείνη στα χώματα της Φθίας!!!

 5. αγνωστος says:

  Από κάτι τέτοιες σαν και εσένα nyeuis1,θα μας πάρουν,όχι μόνο την ιστορία μας,αλλά και τα σώβρακα.Επίσης σου εύχομαι να παραμείνεις δεσποινίς, για ευνόητους λόγους.

 6. nyeuis1 says:

  Εγω ξερω οτι ο Αχιλεας ηταν ενας που απο μικρος ειχε πλατυποδια και εναν στενο φιλο τον Πατροκλο. Και πεθανε γιατι τουφυγε το σανδαλι στο χορο μολις πηγε δωδεκα. Αλλα περα απο το μυθο εγω τι θα κερδισω αν βρουν το σπιτι του? Δεν ειμαι κληρονομος του. Επισης απο που βρισκετε τα λεφτα να χαζομιλατε για αρχαιοβλακειες οταν εμεις πειναμε. Εσυ ισως εισαι αυτο που ειπες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *