Διαλογισμός-Τι είναι;

Διαλογισμός-Τι είναι;

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ είναι η απόλαυση της δικής σου παρουσίας, είναι η απόλαυση της ίδιας σου της ύπαρξης. Είναι πολύ απλό — μια απόλυτα χαλαρωμένη κατάσταση συνειδητότητας όπου δεν κάνεις τίποτα

Τη στιγμή που αρχίζεις να κάνεις κάτι, αποκτάς ένταση, αμέσως δημιουργείται αγωνία. Πώς να το κάνω; Τί να κάνω; Πώς να πετύχω; Πώς να μην αποτύχω; Ήδη έχεις μεταφερθεί στο μέλλον.

Διαλογισμός σημαίνει απλά να είσαι, χωρίς να κάνεις τίποτα — καμία δράση, καμία σκέψη, κανένα συναίσθημα. Απλά υπάρχεις κι αυτό είναι μια γνήσια απόλαυση.

Από πού προέρχεται αυτή η απόλαυση, όταν δεν κάνεις τίποτα;

Δεν προέρχεται από πουθενά, ή μάλλον προέρχεται από παντού. Δεν έχει αιτία, γιατί η ύπαρξη είναι φτιαγμένη από το υλικό που λέγεται χαρά. Δεν χρειάζεται αιτία ή λόγο. Αν είσαι δυστυχισμένος, υπάρχει κάποιος λόγος. Αν είσαι ευτυχισμένος, απλά είσαι ευτυχισμένος — χωρίς λόγο.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο νους σου προσπαθεί να βρει ένα λόγο, γιατί δεν μπορεί να πιστέψει στο αναίτιο, δεν μπορεί να ελέγξει το αναίτιο. Εκεί ο νους απλά χάνει κάθε ισχύ. Έτσι λοιπόν, ο νους συνεχίζει να βρίσκει τον ένα ή τον άλλον λόγο. Θα ήθελα όμως να σου πω ότι κάθε φορά που είσαι ευτυχισμένος, είσαι ευτυχισμένος χωρίς κανέναν λόγο. Όταν είσαι δυστυχισμένος, τότε υπάρχει κάποιος λόγος — γιατί η ευτυχία είναι το υλικό από το οποίο είσαι φτιαγμένος. Είναι η ίδια σου η ύπαρξη, είναι ο εσώτατος πυρήνας σου. Η χαρά είναι ο εσώτατος πυρήνας σου.

Κοίταξε τα δέντρα, τα πουλιά, τα σύννεφα, τα αστέρια… κι αν έχεις μάτια, θα μπορέσεις να δεις ότι όλη η ύπαρξη είναι χαρούμενη. Τα πάντα είναι απλώς ευτυχισμένα. Τα δέντρα είναι ευτυχισμένα χωρίς κανένα λόγο. Δεν πρόκειται να γίνουν πρωθυπουργοί ή πρόεδροι, δεν πρόκειται να γίνουν πλούσια, ούτε θα αποκτήσουν ποτέ τραπεζικό λογαριασμό. Κοίταξε τα λουλούδια — είναι ευτυχισμένα χωρίς λόγο. Είναι πράγματι απίστευτο το πόσο ευτυχισμένα είναι τα λουλούδια.

Ολόκληρη η ύπαρξη είναι φτιαγμένη από το υλικό που λέγεται χαρά!

OSHO: Τι είναι Διαλογισμός; (Εκδόσεις Ρέμπελ)

Loading...

12 thoughts on “Διαλογισμός-Τι είναι;

  • Ανώνυμος says:

   Το να έρχεσαι σε αρμονία με το σώμα σου και έτσι να αρχίζεις να καταλαβαίνεις περισσότερο τον εαυτό σου , όπως να βρίσκεις τις αιτίες που προκαλούν τα διάφορα συναισθήματα σου… δεν νομίζω πως έχει να κάνεις ένας Ανόητος με αυτά…

   Ανόητος = Διάβολος , Εωσφόρος, Σατανάς, Λούσιφερ κ.ο.κ

   Οπότε μη σε φοβίζει η αναζήτηση που θα κάνεις στην ψυχή σου..

   Ένας Περαστικός.

 1. Ανώνυμος says:

  Η Γιόγκα και ο Διαλογισμός είναι ασυμβίβαστα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, την προσευχή και γενικότερα με την χριστιανική ζωή!
  Μιχαήλ Χούλης Θεολόγος καθηγητής

  H γιόγκα, λέξη πού σημαίνει ένωση, είναι ένα ινδουιστικό φιλοσοφικό-θρησκευτικό σύστημα, πού έχει σαν σκοπό την ένωση με το Υπέρτατο Ον και τη συνειδητοποίηση του απολύτου Ενός. Αυτό επιτυγχάνεται με ορισμένους τρόπους σωματικής και πνευματικής άσκησης, τους οποίους υποτίθεται πώς, αν ακολουθήσει ο μυημένος, υποτασσόμενος πλήρως σε έναν γκουρού (Ινδουιστή καθοδηγητή μοναχό, «επίγειο θεό» τους), θα ανέβει μέχρι τα ανώτατα επίπεδα τελειοποίησης. Θα απελευθερωθεί δήθεν η ψυχή από την άγνοια του εαυτού της, από τη φαντασίωση του κόσμου και τελικά από τον κύκλο των μετεμψυχώσεων.

  Αν και προσφέρεται η γιόγκα και ο διαλογισμός σε Ευρώπη και Αμερική σαν μέθοδος σωματικών ασκήσεων που παρέχουν ευεξία, χαλάρωση και γαλήνη, στην πραγματικότητα οι ασκήσεις της γιόγκα δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από τον Ινδουισμό, την απωανατολίτικη φιλοσοφία και τη διδασκαλία της μετενσάρκωσης, που είναι παντελώς ασυμβίβαστη με τον Χριστιανισμό. Η γιόγκα πράγματι είναι ένα πλήρες και οργανωμένο θρησκευτικό σύστημα πού βρίσκεται σε ριζική αντίθεση με το ευαγγελικό και σωτήριο μήνυμα του Χριστιανισμού. Κι αυτό γιατί χορηγεί αρχικά υποσυνείδητα και στη συνέχεια συνειδητά στο μυούμενο προϋποθέσεις α-χριστιανικές ή και αντι-χριστιανικές, εφόσον τον στρέφει κατευθείαν στην ασιατική θρησκευτικότητα. Η σημαντικότερη ζημιά, για το σύνολο των μαθητών της γιόγκα, είναι η εξοικείωση με την ανατολική μεταφυσική εις βάρος της χριστιανικής προσευχής και της λατρείας. Ο αυτοϋπνωτισμός μάλιστα κατά τον διαλογισμό, σε συνδυασμό με την προφορά των μάντρα (τα οποία συχνά περιέχουν ονόματα ειδωλολατρικών θεοτήτων ή έμμεση επίκλησή τους), επιφέρει ενδεχομένως πνευματικές αλλοιώσεις και άρνηση του σωτήριου αναστάσιμου μηνύματος του Χριστού.

 2. Panagiotis Ikonomidis says:

  Γνώρισε τον αληθινό εσωτερικο εαυτό σου και όχι τον ψεύτικο εφήμερο και εξωτερικό εαυτό σου που θεωρείς πως είσαι και ότι ειναι αληθινός.Δεν είσαι ούτε το σώμα σου ούτε οι σκέψεις σου είσαι η αιώνια ακτινοβολία ψυχή.Ολοι η άνθρωποι ζούμε και βαδίζουμε ανάμεσα σε δυο κόσμους είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, τον υλικό φυσικό κόσμο,και τον αυλο πνευματικό κόσμο,όλοι τεινουμε να γερνουμε πιο πολύ προς μια η τη άλλη μεριά χάνοντας την ισορροπία και πάντα σε μια κατάσταση που νιώθει ότι κάτι του λείπει!Ο άνθρωπος πρεπει να φέρει αυτές τις δυο πλευρές του σε ισορροπία και αρμονία μόνο έτσι θα νιώσει ολοκληρωμένος.Αυτο που κυνηγάει τον υλικό κόσμο χρήματα,σεξ,εξουσία δύναμη κτλ. Και δεν καλλιεργεί καθόλου το πνεύμα του βαδίζοντας παράλληλα μια πνευματική ζωή,δεν θα νιώθει ποτέ χορτατος και πάντα θα νιώθει πως κάτι του λείπει και έτσι θα προσπαθεί να γεμίσει μάταια αυτό το κενό,δίνοντας τον εαυτό του στις υλικές και ζωωδες επυθιμιες του και κυνηγώντας το ενα εφήμερο υλικό αγαθό μετά το άλλο αφού το κανένα δεν θα τον γεμίζει.Παραληλα όμως αν βαδίζουμε και ζούμε μόνο προς το πνευματικό δρομο τότε θα ειναι δύσκολο για μας να λειτουργήσουμε στον υλικό κόσμο μιας και θα έχουμε αποκοπεί η τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να αποκοπουμε απο αυτόν καταλαβαινοντας ότι τα υλικά και ο υλικος κόσμος ειναι εφημερα και ψεύτικα και ότι κυνηγώντας αυτά μόνο πόνο μπορούν να μας φέρουν.Ετσι για να έχουμε ισωροπια και να νιώθουμε ολοκληρωμενοι πρεπει να βαδίζουμε τη μέση οδό η χρυσή τομή φέρνοντας αυτές τις δυο πλευρές μας σε ισορροπία.
  Γνώρισε τον εαυτό σου και τα ελαττώματα σου,και επιδίωξε τη τέλειοποιηση σου σε ολα τα επίπεδα και σε ολα τα μήκη και πλάτη!
  Γνωθι σαυτον

 3. Ekati says:

  Μάλιστα….. δηλ όπως λέμε πέπσι – κόλα ή κόκα – κόλα!
  Εγώ έχω τον καλό Θεό, ο δικός δεν είναι καλός! :^D^:
  Α! Οι παλιοί Θεοί δεν ήταν καλοί. Τώρα ο νέος Θεός είναι σωστός!!!
  Άνοιξε τα μάτια σου και κοίτα!! Διώξε το πέπλο την προκατάληψης και της δεισιδαιμονίας.
  Ο Θεός είναι Ένας. Δεν έχει σημασία πως τον ονομάζουμε!
  Ο Θεός είναι Αγάπη. Από και με την Αγάπη Του γεννηθήκαμε και εμείς.
  Εξάλλου μετά την "πτώση " μας, ψάχνουμε τον δρόμο να πάμε πίσω Σ' Αυτόν.
  Ο κόσμος εδώ κάτω είναι σχολείο. Αν δεν το έχουμε καταλάβει… μένουμε στην ίδια τάξη και φτου απ' την αρχή.
  Όλες οι θρησκείες από την αρχή του ανθρώπου πάνω σ' αυτόν τον πλανήτη μιλούν για μετενσάρκωση για τον κύκλο των
  επαναγεννήσεων. Εκτός από την δική "μας" θρησκεία, που σε μια σύνοδο κάποιοι παπάδες αποφάσισαν πως αυτό δεν
  τους συμφέρει.
  Αν δείτε τον βίο του Χριστού και την πλειοψηφία των σημερινών ιερέων, καμία σχέση.
  Όλα τα υπόλοιπα είναι κανόνες και τυπικά για να κάνουν κάποιοι την δουλειά τους και για όφελος.
  Αν όλοι αγαπούσαμε αλλήλους, τπτ κακό δεν θα γινόταν. Αλλά βλέπεις……….. το τυπικόν…ο νόμος… και ο φανατισμός!!

 4. Ανώνυμος says:

  Διαλογισμός είναι η κάθε στιγμή ζωής που το σώμα και το πνεύμα δεν ασχολούνται με την ύλη ή δεν απασχολούνται από αυτήν..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *