09:24 - 29/02/2012

Βιολογική και φρέσκια μπίρα made in Greece

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Της Δ. Καραγιαννοπούλου

Στη ζωή χρειάζεται θάρρος και θράσος. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Αλέξη Κουμάντου της Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας.
Aν και επιχειρηματίας πλέον, συνεχίζει να δηλώνει «παιδί του λαού», αναπολώντας τις προσφυγικές κατοικίες στο Κερατσίνι. Σε ένα σπίτι 28 τετραγωνικών μεγάλωσε ο ίδιος και τα τρία αδέλφια του. Τότε, θυμάται, «εμείς, τα μικρότερα μέλη της οικογένειας, τα είχαμε όλα. Όχι υλικά αγαθά, αλλά ξενοιασιά και πολύ παιχνίδι στην αλάνα. Αυτά έφταναν και περίσσευαν».

Το 1982, ο Αλέξης Κουμάντος ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του ως μαθητής στην Ιωνίδειο και δίνει πανελλαδικές. Τα αποτελέσματα του ανοίγουν την πόρτα για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Φαρμακευτικής, απ’ όπου και αποφοιτεί το 1989. Παράλληλα, τα αδέλφια του δίνουν το δικό τους αγώνα. Και τον κερδίζουν.


Τα δύο αγόρια σπουδάζουν ηλεκτρολόγοι-μηχανολόγοι. Η αδελφή σπουδάζει πιανίστα και σήμερα είναι καθηγήτρια μουσικής σε δημόσια σχολεία της Αγγλίας. Εκείνα τα χρόνια, η οικογένεια αποφασίζει να μετακομίσει στην Καλλίπολη (Πειραιά). Όμως, το προσφυγικό σπίτι στο Κερατσίνι δεν μένει αναξιοποίητο.

Ο Αλέξης Κουμάντος, με τη βοήθεια των παιδικών του φίλων, από την αλάνα, το μετατρέπει σε εργαστήρι. Με τις γνώσεις που έχει αποκτήσει από τη Φαρμακευτική και με ένα δανεικό μίξερ, ξεκινά να πειραματίζεται νυχθημερόν για είδη που απευθύνονται σε μικρά ζώα, τα οποία και πουλά.

Η προσπάθειά του αυτή αναγνωρίζεται και από την εμπορική εταιρεία Veterin, που πρωταγωνιστεί στα είδη για ζώα. Το 1992 του προτείνει αποκλειστική συνεργασία και διανομή των ειδών του. Ο Ηρακλής Παναγόπουλος, που σήμερα δεν υπάρχει στη ζωή και ήταν πρόεδρος στη Veterin, εμπιστεύεται το 1995 ένα κεφάλαιο, και με δική του προσωπική συμμετοχή δημιουργείται η εταιρεία Anifarm, στην οποία ο Αλέξης Κουμάντος συμμετέχει με 49%.Εκείνη την εποχή, δημιουργώ στη Δραπετσώνα και ένα μικρό φαρμακείο, το οποίο λειτουργεί έως σήμερα. Όταν έφυγε από τη ζωή ο Ηρακλής Παναγόπουλος, οι κληρονόμοι του μεταβιβάζουν το ποσοστό που κατείχε στην Αnifarm στη Γρηγόρης Σαράντης. Ύστερα από κάποιες συζητήσεις που είχε ο Αλέξης Κουμάντος με τα στελέχη της τελευταίας, αποφασίζουμε να κρατήσει αυτή το εμπορικό κομμάτι και εγώ να δημιουργήσω μια νέα εταιρεία που θα συγκεντρώνει την παραγωγή». Έτσι δημιουργείται η Feeder, την οποία διαχειρίζεται έως σήμερα ο αδελφός του.

Η μύηση στον κόσμο της μπίρας
Το ταξίδι του στο Ντόρτμουντ στη Γερμανία ήταν καθοριστικό για τη μετέπειτα επαγγελματική του εξέλιξη. Σε μια νυχτερινή έξοδό του στην ευρωπαϊκή πόλη δοκιμάζει μπίρα ενός παραδοσιακού μικροζυθοποιείου και ενθουσιάζεται. Η ανατροπή έχει ξεκινήσει, αν και παραδέχεται ότι έως τότε δεν ήταν φανατικός της μπίρας. Στα 35 του χρόνια αποφασίζει ότι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του είναι ένα δικό του ζυθοποιείο. Τον φρενάρουν όμως τα ανύπαρκτα κεφάλαια. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος θέλει να το επιχειρήσει. Η απόφαση να εκποιήσει την ακίνητη περιουσία που είχε αποκτήσει με πολύ κόπο από την επαγγελματική του δραστηριότητα και με τη βοήθεια ενός δανείου 44.000 ευρώ (15 εκατ. δρχ.) από την Interbank -με επιτόκιο 28%- δεν ήταν εύκολη. Όμως πάρθηκε…Από τη Δραπετσώνα στη Λαμία
Η αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων της εταιρείας κάνει τον Αλέξη Κουμάντο να αποφασίσει, λίγα χρόνια αργότερα, τη μετεγκατάσταση της μονάδας, επενδύοντας για αυτόν το λόγο 2 εκατ. ευρώ. Μόλις πέρυσι πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση στη ΒΙΠΕ Λαμίας σε μια έκταση 5 στρεμμάτων. Mολονότι η εποχή που ζούμε δεν ευνοεί τα ρίσκα, σημειώνει ο Αλέξης Κουμάντος, πιστεύει ότι κάθε επιχειρηματική πράξη μπορεί να γίνει βιώσιμη και κερδοφόρα, αρκεί να έχεις το μεράκι να το παλέψεις.


Οι δυνατότητες της νέας μονάδας φτάνουν πλέον τα 5.000 εκατόλιτρα ετησίως. Παραγωγή που, όμως, δεν μένει μόνο στην εσωτερική αγορά, αλλά ταξιδεύει και στο εξωτερικό, καθώς πλέον τα προϊόντα της Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας φιγουράρουν σε καταστήματα της Γαλλίας και της Ελβετίας. Οι εξαγωγές μας σήμερα, σημειώνει ο Αλέξης Κουμάντος, είναι μικρές.

Σε οικονομικό επίπεδο, οι εκτιμήσεις του είναι ότι ο φετινός τζίρος της εταιρείας θα είναι κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ, έναντι 300.000 ευρώ που εμφάνισε πέρυσι. Σημαντική συνεισφορά στην αύξηση αυτή θα έχει, σύμφωνα με τον ίδιο, η εντονότερη εξωστρέφεια της εταιρείας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι πλέον από φέτος θα ελέγχει εξ ολοκλήρου το δίκτυο διανομής της στην Ελλάδα.

 Στροφή και στις συμβατικές μπίρες
Μέχρι και πέρυσι οι μπίρες της Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας προσφέρονταν μόνο σε δύο τύπους. Συγκεκριμένα, ελαφριά pils και πιο σκούρα pale ale, οι οποίες εν συνεχεία διακρίνονται σε φρέσκια και παστεριωμένη μορφή. «Η απόφασή μας να επεκταθούμε και στις συμβατικές μπίρες», τονίζει ο Αλέξης Κουμάντος, «πάρθηκε προκειμένου να καλύψουμε ακόμη καλύτερα τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Έτσι, πέρυσι λανσαρίστηκε η μη βιολογική lager μπίρα που προσφέρεται σε δύο συσκευασίες, των 330 ml και των 500 ml.» Στις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει ο Αλέξης Κουμάντος για το προσεχές διάστημα είναι να υπάρξει ενιαία ταυτότητα για το σύνολο πλέον της προϊοντικής γκάμας της Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας.

isotimia

πηγη

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Loading...
Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*