ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΓΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Προκλητικός για άλλη μια φορά κατά της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο και όχι μόνο, εμφανίστηκε ο αρχηγός του Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, Bülent Bostanoğlu, σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, για την ναυτική παρουσία και προοπτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Τούρκος αντιναύαρχος υπερασπίστηκε το Casus Beli, δηλαδή την κήρυξη πολέμου κατά της Ελλάδας που ψήφησε η τουρκική βουλή το 1995 στην περίπτωση που η χώρα μας ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα δώδεκα μίλια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ο Bülent Bostanoğlu αναφερόμενος στη μελλοντική προοπτική της Τουρκίας, τόνισε πως η Τουρκία θα αναδειχτεί μέχρι το 2023, δηλαδή μέσα σε οχτώ περίπου χρόνια, σε παγκόσμια ναυτική δύναμη. Για τούτο είναι ζωτικής σημασίας το δικαίωμα στον τουρκικό στόλο να «αλωνίζει» όπου θέλει στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, απορρίπτοντας με σαφήνεια τα ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή αυτή. Η οικονομική σημασία του Αιγαίου αλλά και της ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με το Τούρκο αντιναύαρχο, είναι μεγίστη και γι’ αυτό η Τουρκία δεν θα πρέπει ποτέ να απαρνηθεί τα δικαιώματα της στις δυο αυτές μεγάλης στρατηγικής σημασίας θαλάσσιες περιοχές, όπου η παρουσία της έχει και… ιστορική διάσταση.

Το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειο, όπως υποστήριξε ο Bülent Bostanoğlu, θα αποτελέσουν στο εγγύς μέλλον τους δυο άξονες της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας, καθώς από αυτές τις δυο θαλάσσιες περιοχές θα προωθούνται οι τουρκικές εξαγωγές προς την Δύση, αλλά και προς την Αφρική και την Μέση Ανατολή. Οι χερσαίοι δίοδοι της Μέσης Ανατολής, όπως προέβλεψε, θα είναι επισφαλείς γιατί θα επικρατεί για μεγάλο χρονικό διάστημα αστάθεια και πολεμικές συγκρούσεις που θα αποκλείουν την ελεύθερη συγκοινωνία για τα τουρκικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιναύαρχο, η Ελλάδα έχει παραβιάσει κατάφορα την συνθήκη της Λοζάνης με την επιδίωξη της να αποκλείσει την Τουρκία από την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο και για τον λόγο αυτό, η τουρκική πλευρά θα διεκδικήσει τα δικαιώματα της ακόμα και με πόλεμο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Bülent Bostanoğlu, εξαπολύοντας έντονες κατηγορίες κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς, για τις «μονομερείς» κινήσεις της να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, αγνοώντας την λεγομένη, «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Σύμφωνα με τον Τούρκο αρχιναύαρχο, η Κύπρος παρανομεί και γι αυτό θα πρέπει να υποστεί τις κυρώσεις από την Τουρκία αν συνεχίσει αυτή την… «ολίσθηση». Για τον λόγο αυτό η Τουρκία συγκεντρώνει μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή, ικανές να αντιμετωπίσουν την κυπριακή «προκλητικότητα» και να προασπίσουν τα τουρκικά και τα τουρκοκυπριακά συμφέροντα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας- Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής, την οποία καταδίκασε τονίζοντας πως η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει και πως ο τουρκικός στόλος θα υπερασπίσει με κάθε μέσο τα τουρκικά συμφέροντα από όσους τα επιβουλευτούν.

Όπως φαίνεται ο κύριος αυτός, που είναι και αρχηγός του τουρκικού στόλου, γράφει στα «παλαιοτέρα των υποδημάτων» του την εθνική μας κυριαρχία. Άραγε ποιοι ευθύνονται από την δική μας πλευρά για αυτή την κατάσταση και κυρίως ποιοι, και πως θα αντιμετωπίσουν τον κύριο αυτό που δεν διστάζει να μας απειλεί ακόμα και με πόλεμο, αν θέλουμε να υπερασπιστούμε το από αιώνων ελληνικό Αιγαίο, καθώς και την κυπριακή ΑΟΖ ; Οι Τούρκοι βρίσκουν και κάνουν ότι κάνουν. Το ζήτημα είναι εμείς, με την μνημονιακή μας μιζέρια, τι έχουμε να τους αντιπαραθέσουμε ;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

ΠΗΓΗ

7 thoughts on “ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΓΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 1. Ανώνυμος says:

  AN υποθέσουμε οτι την Ελλάδα την κυβερνούσε μία κυβέρνηση ας πούμε "χλιαρή", μέτρια ,με σκάνδαλα και παρατυπίες,Που να μπορεί και να θέλει όμως να προασπίσει τα συμφέροντα και τα δίκαια της,Το απλούστατο και πρώτο βήμα της θα ήταν να επικυρώσει τα 12 μίλια σαν χωρικά της ύδατα ,να όριζε την ΑΟΖ της ,και να θωράκιζε τα χερσαία και θαλάσια σύνορα της ,να έκανε συμμαχίες με κράτη που θα είχαν κοινά συμφέροντα και να έριχνε μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη της βιομηχανίας,του εμπορίου ,της πρωτογενούς παραγωγής ,του τουρισμού ,και της ντόπιας πολεμικής βιομηχανίας !ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ που στο γαμημένο αυτόν τόπο μας φαίνονται ουτοπία ! Γιατί ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις απο την πτώση του Παπαδόπουλου το '73 μέχρι και σήμερα ήταν και είναι ΕΧΘΡΟΙ μας !Τί πιό φυσικό όταν ο γείτονας σου μπαίνει μέσα στην αυλή σου και με τσαμπουκά διεκδικεί την μισή ,και θέλει και ένα δωμάτιο απο το σπίτι σου να του γ@μήσεις ότι έχει @γ@μητο ! Τα ανθελληνικά λαμόγια που παριστάνουν την κυβέρνηση Κάνουν ακριβώς τα αντίθετα σε όλα αυτά που είναι υποχρεωμένοι να προασπίζουν !Νομίζω οτι η μόνη λύση στην περίπτωσή μας είναι η ένοπλη εξέγερση ,Άμεση διάλυση του σάπιου κράτους,και απόλυση ΟΛΩΝ των δημοσίων υπαλλήλων ,με επάνδρωσή των θέσεων τους απο τον Στρατό ώσπου να καλυφτούν και πάλι οι θέσεις με απόλυτη αξιοκρατία ! Επαναφορά της θανατικής ποινής σε προδότες κατά του Έθνους και άμεσος έλεγχος και κρατικοποίηση όλων των κινητών και ακινήτων περιουσιών πάνω απο 200 χιλιάδες ευρώ ,σε Ελλάδα και εξωτερικό σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απόκτησή τους ,με άμεση φυλάκιση τους !…….Και μετά ….ξύπνησα…!
  0  0
  • Ανώνυμος says:

   ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΥΠΝΑΓΑΜΕ ΚΑΙ'ΜΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΑΡΕΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΚΟΙΜΩΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΑΚΟΜΑ…ΜΟΝΟ…!!!
   ΜΑΚΑΡΙ ΠΑΝΤΩΣ. ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ Η ΩΡΑ ΑΥΤΗ…
   0   0
 2. Ανώνυμος says:

  ΡΕ ΑΝΘΡΩΠΕ ΕΣΥ ΠΟΥ ΛΕΣ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΒΑΛΑΝΕ ΣΤΟ ΜΝΗ ΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ 12 ΜΙΛΙΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΤΕ ΠΟΥΛΑ ΜΟΥΡΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΡΝΕΙ ΟΛΑ ΓΙΝΩΝΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΕΤΣΙΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΜΕΤΑ Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΗ ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΕΣΕΝΑ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ Ο ΜΙΣΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ 12ΜΙΛΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑΤΙΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΑΡΧΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥ Ν ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΡΕ ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΕΙ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΧΕΣΤΗΚΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΤΕ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΤΕ ΔΩΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΧΕΡΑΚΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΩΣΑΣΤΕ ΚΟΥΦΑΛΕΣ
  0  0
 3. Ανώνυμος says:

  Δεν μπορουν να κανουν τιποτα και το ξερουν.Ενταξει λενε και καμια μαλακια που και που να δειχνουν οτι κατι κανουν.
  0  0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.