09:46 - 13/06/2014

Αντβαντάμη: Γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες -Νέα γλυκαντική ουσία παίρνει «πράσινο φως» για κυκλοφορία στην Ευρώπη

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Αντβαντάμη: Γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες -Νέα γλυκαντική ουσία παίρνει «πράσινο φως» για κυκλοφορία στην Ευρώπη

Αντβαντάμη: Γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες

-Νέα γλυκαντική ουσία παίρνει «πράσινο φως» για κυκλοφορία στην Ευρώπη


Μια ευρύτερη γκάμα επιλογών θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους όσοι Ευρωπαίοι αγαπούν τη γλυκιά γεύση, αλλά θέλουν να μειώσουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουν ή ακολουθούν δίαιτες χαμηλών θερμίδων, μετά από το “πράσινο φως” των Κοινοτικών Αρχών για εμπορική κυκλοφορία μίας νέας γλυκαντικής ουσίας, της αντβαντάμης.

Η προσθήκη της αντβαντάμης στην γκάμα των γλυκαντικών ουσιών έρχεται να διευρύνει τις επιλογές των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Ταυτόχρονα αποτελεί ένα επιπλέον όπλο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, στην οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, το κυκλαμικό οξύ και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να διαλέξουν ανάμεσα σε μια ευρύτερη γκάμα ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ουσιών, με την αντβαντάμη να αποτελεί το νεότερο μέλος της οικογένειας των γλυκαντικών με λίγες ή καθόλου θερμίδες.

Η αντβαντάμη (advantame) είναι μια καινούρια ολιγοθερμιδική γλυκαντική ύλη, που παρασκευάζεται από μείγμα ασπαρτάμης και βανιλλίνης -ένα συστατικό της βανίλιας. Η ασπαρτάμη, από την πλευρά της, είναι μία γλυκαντική ουσία χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, που περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά ως υποκατάστατο της ζάχαρης.

Και στις ΗΠΑ

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες έλαβε την αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για την ασφάλειά της και από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), σύμφωνα με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια αφενός ως γλυκαντικό γενικής χρήσης και αφετέρου ως ενισχυτικό γεύσης σε τρόφιμα, με εξαίρεση το κρέας και τα πουλερικά.

Μπορεί, ακόμα, να χρησιμοποιηθεί ως επιτραπέζιο γλυκαντικό ή ως πρόσθετο σε ψημένα προϊόντα, σε μη αλκοολούχα ποτά όπως τα αναψυκτικά, σε κατεψυγμένα επιδόρπια, μαρμελάδες, ζελέδες, τσίχλες και άλλα τρόφιμα.

Ήδη η αντβαντάμη είχε κριθεί ως ασφαλής από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) από τον Ιούλιο του 2013, ενώ στις ΗΠΑ είναι το έκτο γλυκαντικό, που εγκρίθηκε προς χρήση σε τρόφιμα και ροφήματα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η ίδια ανάγκη έχει οδηγήσει εδώ και δεκαετίες την επιστήμη της τεχνολογίας τροφίμων στην αναζήτηση γλυκαντικών υλών που δεν αποδίδουν θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα, ώστε να μπορούν να καταναλώνονται από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ή γενικά να μειώσουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουν, από άτομα με διαβήτη κ.α.

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (8)

 1. ΠΡΟΣΟΧΗ!!!: Η ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΧΗΜΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ…
  ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΤΟ ΣΤΕΒΙΑ…ΥΓΕΙΙΝΟ, ΔΙΧΩΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ…

 2. Eιναι επιτυχια να πουλαμε ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ με αλλο ονομα ; ; ;

  Τους ετσουξε η στεβια και βγηκαν στην αντεπιθεση;

  ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ = κυκλικος υδρογονανθρακας = οτι και η ναφθαλινη = καρκινος.
  Αλλα λενε οι «επιστημονες», αν τρως λιγη καθε μερα, δεν παθαινεις τιποτα. ΥΠΕΡΟΧΑ.

 3. κακο προιν και καρκινογο ειναι οτι περιεχει ασπαρταμη

 4. κακο προ'ι'ον και καρκινογο ειναι οτι περιεχει ασπαρταμη

 5. Που πάνε τα παιδιά… βιάζοντε Η βιάση ψήνει το ψωμι μα δέν το καλοψηνει

 6. ΣΩΣΤΟΣ 6:06μ.μ

 7. H ασπαρτάμη σε μένα, δημιουργεί αρρυθμία και καλό θα ήταν αυτοί που έχουν τέτοια συμπτώματα να κάνουν μηνύσεις…

 8. Χαίρομαι που βλέπω ενημερωμένους ανθρώπους.Η ασπαρτάμη είναι κίνδυνος θάνατος,μόνο στέβια ή ακόμα και ζαχαρη αντι για την ασπαρτάμη

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*