Αντβαντάμη: Γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες -Νέα γλυκαντική ουσία παίρνει «πράσινο φως» για κυκλοφορία στην Ευρώπη

Αντβαντάμη: Γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες -Νέα γλυκαντική ουσία παίρνει «πράσινο φως» για κυκλοφορία στην Ευρώπη

Αντβαντάμη: Γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες

-Νέα γλυκαντική ουσία παίρνει «πράσινο φως» για κυκλοφορία στην Ευρώπη


Μια ευρύτερη γκάμα επιλογών θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους όσοι Ευρωπαίοι αγαπούν τη γλυκιά γεύση, αλλά θέλουν να μειώσουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουν ή ακολουθούν δίαιτες χαμηλών θερμίδων, μετά από το «πράσινο φως» των Κοινοτικών Αρχών για εμπορική κυκλοφορία μίας νέας γλυκαντικής ουσίας, της αντβαντάμης.

Η προσθήκη της αντβαντάμης στην γκάμα των γλυκαντικών ουσιών έρχεται να διευρύνει τις επιλογές των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Ταυτόχρονα αποτελεί ένα επιπλέον όπλο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, στην οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, το κυκλαμικό οξύ και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να διαλέξουν ανάμεσα σε μια ευρύτερη γκάμα ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ουσιών, με την αντβαντάμη να αποτελεί το νεότερο μέλος της οικογένειας των γλυκαντικών με λίγες ή καθόλου θερμίδες.

Η αντβαντάμη (advantame) είναι μια καινούρια ολιγοθερμιδική γλυκαντική ύλη, που παρασκευάζεται από μείγμα ασπαρτάμης και βανιλλίνης -ένα συστατικό της βανίλιας. Η ασπαρτάμη, από την πλευρά της, είναι μία γλυκαντική ουσία χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, που περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά ως υποκατάστατο της ζάχαρης.

Και στις ΗΠΑ

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες έλαβε την αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για την ασφάλειά της και από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), σύμφωνα με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια αφενός ως γλυκαντικό γενικής χρήσης και αφετέρου ως ενισχυτικό γεύσης σε τρόφιμα, με εξαίρεση το κρέας και τα πουλερικά.

Μπορεί, ακόμα, να χρησιμοποιηθεί ως επιτραπέζιο γλυκαντικό ή ως πρόσθετο σε ψημένα προϊόντα, σε μη αλκοολούχα ποτά όπως τα αναψυκτικά, σε κατεψυγμένα επιδόρπια, μαρμελάδες, ζελέδες, τσίχλες και άλλα τρόφιμα.

Ήδη η αντβαντάμη είχε κριθεί ως ασφαλής από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) από τον Ιούλιο του 2013, ενώ στις ΗΠΑ είναι το έκτο γλυκαντικό, που εγκρίθηκε προς χρήση σε τρόφιμα και ροφήματα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η ίδια ανάγκη έχει οδηγήσει εδώ και δεκαετίες την επιστήμη της τεχνολογίας τροφίμων στην αναζήτηση γλυκαντικών υλών που δεν αποδίδουν θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα, ώστε να μπορούν να καταναλώνονται από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ή γενικά να μειώσουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουν, από άτομα με διαβήτη κ.α.

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

8 thoughts on “Αντβαντάμη: Γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες -Νέα γλυκαντική ουσία παίρνει «πράσινο φως» για κυκλοφορία στην Ευρώπη

 1. Ανώνυμος says:

  ΠΡΟΣΟΧΗ!!!: Η ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΧΗΜΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ…
  ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΤΟ ΣΤΕΒΙΑ…ΥΓΕΙΙΝΟ, ΔΙΧΩΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ…

 2. Ανώνυμος says:

  Eιναι επιτυχια να πουλαμε ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ με αλλο ονομα ; ; ;

  Τους ετσουξε η στεβια και βγηκαν στην αντεπιθεση;

  ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ = κυκλικος υδρογονανθρακας = οτι και η ναφθαλινη = καρκινος.
  Αλλα λενε οι «επιστημονες», αν τρως λιγη καθε μερα, δεν παθαινεις τιποτα. ΥΠΕΡΟΧΑ.

 3. Ανώνυμος says:

  H ασπαρτάμη σε μένα, δημιουργεί αρρυθμία και καλό θα ήταν αυτοί που έχουν τέτοια συμπτώματα να κάνουν μηνύσεις…

 4. Alex says:

  Χαίρομαι που βλέπω ενημερωμένους ανθρώπους.Η ασπαρτάμη είναι κίνδυνος θάνατος,μόνο στέβια ή ακόμα και ζαχαρη αντι για την ασπαρτάμη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *