Αναταράξεις στη επιστημονική κοινότητα η διαμάχη για εύρεση ζωής στο Άρη

Βιολογικά απολιθώματα στον Πλανήτη Άρη;Φωτογραφία απο το όχημα Spirit στον Άρη στης 15/5/2004.

Αναταράξεις στην επιστημονική κοινότητα προκάλεσε η ανακοίνωση μιας ομάδας επιστημόνων που μαθηματικά ανάλυσαν τα δεδομένα από την αποστολή Viking το 1976 καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ζωή στον Άρη εντοπίστηκε σε ένα από τα τέσσερα πειράματα που πραγματοποιηθήκαν από τα δύο ρομποτικά landers. Στην έκθεσή τους,  Ανάλυση της πολυπλοκότητας των Βίκινγκ – Πειράματα ,κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό International Journal of Αεροναυτικής και Διαστήματος και έχει ξεσηκώσει μια αναπάντεχη διαμάχη σχετικά με τα αποτελέσματα της αποστολής Viking . 

Η Viking αποστολή ήταν η μόνη
αποστολή στον Άρη μέχρι τώρα που είχε σχεδιαστεί από τη NASA για τον εντοπισμό ζωής. Ο Δρ Levin που ήταν ο εμπνευστής του προγράμματος ήταν σίγουρος ότι το πείραμα είχε ανιχνεύσει μικροβιακή ζωή στον Άρη, αλλά η NASA και οι συνεργάτες της διαφώνησαν στα  εντυπωσιακά εύρημα στην άμμο του χρόνου Άρη. Αυτή η νέα επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Levin ήταν σωστός σε όλο το πρόγραμμα.


Η περίεργη μορφή των ευρημάτων  έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά στους ερευνητές της NASA που ασχολούνται με το έδαφος του Άρη.  Το αντικείμενο συσχετίζεται άμεσα με την υπόθεση  εύρεσης βιολογικών  απολιθωμάτων .
H NASA την αξιολογεί σαν κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό. 
 spirit news

Η Wikipedia συνοψίζει την επίσημη θέση της NASA σχετικά με τα πείραματα και την θέση που έλαβε από τους συναδέλφους του Levin το 1976:

Στη ονομασία τύπου» LR πείραμα», ένα δείγμα εδάφους από τον Άρη  είχε εμβολιαστεί με μια σταγόνα με πολύ αραιό υδατικό θρεπτικό διάλυμα. Οι θρεπτικές ουσίες (7 μόρια Miller-Urey προϊόντα) κολλήθηκαν με ραδιενεργό 14C. Στη σηνεχια ο αέρας πάνω από το έδαφος  παρακολουθείτο για την εύρεση και εξέλιξη  ραδιενεργών 14CO2 αερίου ως απόδειξη ότι οι μικροοργανισμοί του εδάφους είχαν μεταβολιστεί για ένα ή περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που είχαν δοθεί.   
Το αποτέλεσμα που ακλούθησε  προκάλεσε  έκπληξη, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των δύο πρώτων δοκιμών, όταν υπήρχε μετά μια σταθερή ροή ραδιενεργών αερίων που εκπέμπονταν από το έδαφος αμέσως μετά την πρώτη ένεση. Το πείραμα έγινε από τους δύο ανιχνευτές Viking η πρώτη χρησιμοποιώντας ένα δείγμα από την επιφάνεια που εκτίθεται στον ήλιο και το δεύτερο στη λήψη δείγματος  κάτω από ένα βράχο, και οι δύο αρχικές δόκιμες εμποτισμού  βγήκαν θετικές.Μεταγενέστεροι εμποτισμοί σε μία εβδομάδα αργότερα  όμως, δεν προκάλεσαν την ίδια αντίδραση, και το αποτέλεσμα παράμεινε αμφίβολο.
Αναφορά γίνεται και από την Ε. Klotz από το Discovery News που περιέγραψε τη νέα προσέγγιση που ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση:
Ερευνητές ανησυχείτε, πρωτογενή δεδομένα απο την επιφάνεια του Άρη επεξεργάζονται  με την ετικέτα «πείραμα Τύπου», η οποία εξέταζε για ενδείξεις μικροβιακού μεταβολισμού σε δείγματα εδάφους και υποβάλλονται σε επεξεργασία από τους δύο Viking.  Η γενική συναίνεση των επιστημόνων είναι ότι στο πείραμα βρέθηκε γεωλογική, μη βιολογική, δραστηριότητα.


Η νέα μελέτη πήρε μια διαφορετική προσέγγιση. Ερευνητές των Βίκινγκ που ερεύνησαν  τα δεδομένα αντίγραφων από τα πρωτότυπα, σε σύνολα και αναλύθηκαν για τα αποτελέσματα της πολυπλοκότητας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα  δεδομένα συστήματων διαβίωσης είναι πιο περίπλοκα από ότι τις  μη-βιολογικές διαδικασίες, έτσι υπήρξε η ιδέα να εξεταστούν τα αποτελέσματα του πειράματος από μια καθαρά αριθμητική άποψη.  Τα αποτέλεσμα ήταν η στενή συσχέτιση μεταξύ της πολυπλοκότητας των Βίκινγκ πειραμάτων και των χερσαίων βιολογικών συνόλων δεδομένων. Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει  υψηλός βαθμός βιολογικών, αριθμών, παρά από φυσικές διαδικασίες.

Η ομάδα των επιστημόνων είναι πολύ πειστική στην έκθεσή τους :
Τα μόνα εξωγήινα πειράματα ανίχνευσης ζωής που έχουν διεξαχθεί ποτέ ήταν τα τρία στοιχεία τα οποία ήταν στο Viking το 1976 στο Άρη.  Από αυτά μόνο τα «Τύπου πείραμα» έλαβαν σαφώς θετική απάντηση …. Είχαμε υποβάλει αίτηση ανάλυση πολυπλοκότητας των Βίκινγκ από τα δεδομένα του LR …. και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο πολυπλοκότητα  στα ενεργά πειράματα δείχνουν έντονα βιολογική διεργασία, ενώ το διαφορετικό μοτίβο στις απαντήσεις του ελέγχου είναι πιο πιθανό να είναι μη-βιολογικές . Οι αναλύσεις αυτές συνηγορούν υπέρ της ερμηνείας ότι τα Viking και πείραμα των LR διέκριναν υπάρχουσα μικροβιακή ζωή στον Άρη. *

Ένας από τους επιστήμονες, ο Δρ Joseph Miller neuropharmacologist και βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Keck School of Medicine, έδωσε συνέντευξη στο Discovery News και είπε,»με βάση τα όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα, θα ήθελα να πω ότι το 99 τοις εκατό είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ζωή εκεί επάνω. » 

Τα αποτελέσματα από αυτή τη νέα επιστημονική έρευνα των Βίκινγκ έχουν πειστικά στοιχεία, για  ζωή στον Άρη; Ένα 99% βεβαιότητα είναι πολύ υψηλό, ενώ και οι επικριτές τους θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι δεν είναι πειστικές, η τουλάχιστον, να απαιτήσουν την παρακολούθηση και επανεξέταση των πειράματα ανίχνευσης ζωής από τη NASA κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών. Η NASA, ωστόσο, δεν σχεδίασε ποτέ τέτοια πειράματα από το 1976 (Βίκινγκ αποστολή).Γιατί;
Σύμφωνα με τον κριτικό της NASA,  Richard Hoagload, η NASA δεν ενδιαφέρονταν να ανακαλύψει αν υπάρχει ζωή στον Άρη. Μια τέτοια ανακάλυψη θα ήταν πολύ ενοχλητική για τον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως το γνωρίζουμε, όπως αποκαλύφθηκε εκ διαμέτρου στην Έκθεση 1961 της NASA Brookings που παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το 1993.  Η πραγματική αποστολή της NASA φαίνεται να είναι απλώς να δικαιολογεί τη χρηματοδότηση για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές που δεν κάνουν τίποτα για να διαταράξουν την επιστημονική συναίνεση οικονομική (χρηματοδοτήσεις)  (και πολιτιστική) ότι είμαστε καταμόναχοι στο σύμπαν. Τα δεδομένα της NASA δείχνουν προς απόδειξης  ζωής στο ηλιακό μας σύστημα που συστηματικά αγνοούνται, λογοκρίνονται ή απλά εξαφανίζεται. 

Οι επιστήμονες που αμφισβητούν αυτή την πολιτική έχουν σιγήσει, η θεωρούντο  αναξιόπιστοι, ή έχουν απολυθεί.  Η επόμενη ρομποτική αποστολή της NASA, Mars Science Laboratory (γνωστή και ως περιέργεια) δεν έχει πάλι κανένα πείραμα ανίχνευσης της ζωής επί του σκάφους. Είναι δύσκολο να μην διαφωνήσουμε με το συμπέρασμα του  Hoagland που αναφέρει  για την πραγματική αποστολή της NASA που είναι ένα σκοτεινό σχέδιο και που δεν κάνει τίποτα για να αποδείξει ότι υπάρχει ζωή κάπου αλλού στο ηλιακό μας σύστημα. Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν, για τα ύποπτα στοιχειά του Βίκινγκ 1976 
ΠΗΓΗ

Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *