Έρευνα: Πιο φονικοί οι «θηλυκοί» τυφώνες

Έρευνα: Πιο φονικοί οι «θηλυκοί» τυφώνες

Μερικές φορές τα στερεότυπα σκοτώνουν. Οι τυφώνες που έχουν «βαφτιστεί» με γυναικεία ονόματα, όπως «Ντόλι», «Χάνα», «Ειρήνη» ή «Φαίη», είναι πολύ πιο φονικοί σε σχέση με όσους έχουν ανδρικά ονόματα, όπως «Αλεξάντερ» ή «Κρίστοφερ», σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη υποστηρίζει ότι το θηλυκό όνομα, επειδή φαντάζει πιο αθώο, ξεγελά τους ανθρώπους και δεν κάνουν τις αναγκαίες προετοιμασίες εν όψει του ερχομού του τυφώνα, με συνέπεια αυτός να προκαλεί πιο πολλά θύματα.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το «Science», μελέτησαν στοιχεία για τους συνολικά 94 τυφώνες που «χτύπησαν» τις ΗΠΑ στο διάστημα 1950-2012 και συσχέτισαν τα θύματα καθενός με το όνομά του.

Όπως διαπιστώθηκε, όσο πιο θηλυκό είναι το όνομα ενός τυφώνα, τόσους περισσότερους ανθρώπους τελικά σκοτώνει. Οι τυφώνες με τα κατ’ εξοχήν γυναικεία ονόματα προξενούν κατά μέσο όρο πενταπλάσια θύματα σε σχέση με όσους έχουν τα πιο αρρενωπά ονόματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο σχεδόν εξίσου δυνατούς τυφώνες, αρκεί να αλλάξει το όνομά τους από το ανδρικό «Τσάρλι» στο γυναικείο «Ελόιζ» για να τριπλασιαστεί σχεδόν ο αριθμός των θυμάτων.

«Για να κρίνουν την ένταση ενός επερχόμενου τυφώνα, οι άνθρωποι φαίνεται πως επηρεάζονται από το πώς συμπεριφέρονται οι άνδρες και οι γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι ένα τυφώνας με θηλυκό όνομα γίνεται αντιληπτός ως πιο ευγενικός και λιγότερο βίαιος» δήλωσε η καθηγήτρια Σάρον Σάβιτ.

Οι ερευνητές, εκτός από τη στατιστική ανάλυση, έκαναν εργαστηριακά πειράματα με 346 εθελοντές και επιβεβαίωσαν ότι όντως τα γυναικεία ονόματα των τυφώνων παραπλανούν ως πιο ακίνδυνα. Όταν ο τυφώνας έχει ανδρικό όνομα, είναι 34% πιο πιθανό κάποιος να υπακούσει στις εντολές εκκένωσης και να εγκαταλείψει την περιοχή του που αναμένεται να πληγεί.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Το πρόβλημα είναι ότι το όνομα του τυφώνα δεν έχει καμία σχέση με τη σοβαρότητά του. Τα ονόματα δίνονται αυθαίρετα, με βάση έναν προκαθορισμένο κατάλογο ανδρικών και γυναικείων ονομάτων. Αν οι άνθρωποι που βρίσκονται πάνω στο πέρασμα ενός δυνατού τυφώνα, τον πάρουν αψήφιστα, επειδή έχει θηλυκό όνομα, τότε αυτό μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνο», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Κίτζου Γιουνγκ.

Στο παρελθόν, οι μετεωρολόγοι έδιναν μόνο γυναικεία ονόματα στους τυφώνες (η αρχή έγινε με την «Αλις» το 1953), ακολουθώντας το -μάλλον σεξιστικό- σκεπτικό ότι η γυναικεία φύση είναι πιο απρόβλεπτη. Όμως στη δεκαετία του ΄70, καθώς επικράτησε στην κοινωνία ένα πνεύμα «πολιτικής ορθότητας», φεμινισμού και ισότητας των δύο φύλων, υιοθετήθηκε το σύστημα εναλλαγής ανδρικών και γυναικείων ονομάτων. Ο πρώτος «ανδρικός» τυφώνας του Ατλαντικού ήταν ο «Μπομπ» το 1979.

Δυστυχώς, όπως δείχνει η νέα μελέτη, τα στερεότυπα (εν προκειμένω μάλλον θετικά, σχετικά με την πιο «ζεστή» και λιγότερο επιθετική γυναικεία φύση) συνεχίζουν να εξασκούν την υπόγεια επιρροή τους, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να υποτιμούν τους κινδύνους, όταν ακούνε το γυναικείο όνομα ενός τυφώνα και να μην καταφεύγουν σε ασφαλέστερα μέρη.

Οι τυφώνες σκοτώνουν περισσότερους από 200 ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο και πολύ περισσότερους σε όλο τον κόσμο. Όταν είναι πολύ σοβαροί, τα θύματα είναι χιλιάδες, όπως συνέβη με την «Κατρίνα» στη Νέα Ορλεάνη το 2005. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα και ένταση των τυφώνων παγκοσμίως.

Για το 2014, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει διαλέξει τα γυναικεία ονόματα «Ντόλι», «Ζοζεφίν» και «Βίκι». Σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως οι τυφώνες θα έπρεπε στο μέλλον να παίρνουν μη ανθρώπινα ονόματα, όπως ζώων ή αντικειμένων, ώστε να μην λειτουργούν τόσο στερεοτυπικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

enikos

Loading...

5 thoughts on “Έρευνα: Πιο φονικοί οι «θηλυκοί» τυφώνες

 1. Ανώνυμος says:

  ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ [ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥΣ ] …ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΡΩΣΣΙΚΟ ΟΝΟΜΑ. '' ΚΑΤΡΙΝΑ '….ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

 2. Ανώνυμος says:

  ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΘΕΝ…ΤΟ ΡΩΣΣΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΠΕΣΕ …ΟΙ ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΤΗΡΑ…ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΕΔΙΟ [ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΟΧΙ ΣΑΝ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ] ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΟ ΚΑΤΕΡΡΙΨΑΝ ΟΙ ΝΑΤΟΙΚΟΙ…Ο ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΥΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ [ SUKHOI-25 KAI MI-24 ]…ΠΡΙΝ ΛΙΓΟΗ ΩΡΑ ΚΑΤΕΡΡΙΨΑΝ ΣΤΟ ΣΛΑΒΙΑΝΣΚ ΟΙ ΡΩΣΣΟΦΩΝΟΙ [ ΑΠΟ ΠΟΥ ΨΩΝΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΛΕΜΕ ] …ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
  ΥΓ.-1 ΕΙΝΑΙ ΖΩΗΡΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΧΤΥΠΗΤΟΥΛΙΑ ΤΑ ΡΩΣΣΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ…
  ΥΓ.-2 ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ [ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑ ]…ΚΟΙΤΑΜΕ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ [ ΑΛΒΑΝΙΑ ] …'''ΑΝ ΠΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ [ ΕΚΕΙ ] ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙΤΕ…

 3. Ανώνυμος says:

  ΞΑΝΑ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΔΥΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ [ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣΚΑΣΦΟΣ ] …ΚΑΤΕΡΡΙΦΘΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΕΡΑΥΤΟΜΑΤΟ [ ΦΟΡΗΤΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ] ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΡΩΣΣΙΚΕΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ …ΤΟ ''SYSTEM MANPADS ''…ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ VERBA ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ …ΜΟΛΙΣ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟ ΣΕ '' ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ''… ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΛΠ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ …ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΗΘΕΛΕ 3 ΜΕ 5 ΛΕΠΤΑ ΧΡΟΝΟ …ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΣΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ …ΒΑΛΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΝΟΥ ΣΟΥ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΡΥΜΕΝΑ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
  ΥΓ. ΕΜΠΑΙΝΕ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΓΑΝΤΑ…

 4. Ανώνυμος says:

  ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΡΑΝΤΖΕΡ ..AMA BIAZEΣAI…A KI ENA AΡΜΑ ΜΑΧΗΣ Τ-72 ΚΑΙ ΤΕΣΣΡΑ BTR ΠΗΓΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΑΔΙΑΒΑΣΤΑ…ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΗΤΟ ΡΩΣΣΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ…ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ …ΠΙΣΤΕΥΩ [ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΕΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ[ ΑΗΔΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ]…ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ ΣΑΣ…ΕΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ ΑΡΕ ΒΛΑΔΙΜΗΡΕ ΘΕΟΣ ΗΜΙΘΕΟΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΠΡΟΣΚΗΝΩ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

 5. Ανώνυμος says:

  Τα όνοματα "Κατρίνα, Βίκι, Ζοζεφίν, Ντόλι"…. θα μπορούσαν να ήταν από επαγγελματίες πόρνες… έτσι όπως είναι φυσικό όταν τα ακούσει κάποιος με την πρώτη… δεν πάει ο νους στην καταστροφή… αλλά σε άλλες φαντασιώσεις, πολύ ποιο ευχάριστες!

  Και μια πρόταση…

  Αν θέλουν να τρομάξουν περισσότερο τις μάζες σχετικά με την καταστροφικότητα του τυφώνα.. δεν έχουν παρά να προσδώσουν στον τυφώνα την λέξη "πεθερά" και μετά το όποιο όνομα… για παράδειγμα:

  Τυφώνας με το όνομα "πεθερά του Μπομπ"… η διαφορετικά "πεθερά της Κατρίνα"! Η ακόμα καλύτερα "πεθερά της Βίκι"!!!!

  Σε γενικές γραμμές η λέξη "πεθερά" δίνει μια άλλη διάσταση, στα πάσης φύσεως φυσικά φαινόμενα! Μιας και διαφορετικά είναι να ακούσεις, ότι απλά θα έρθει ένας τυφώνας… και διαφορετικά είναι να ακούσεις ότι θα έρθει η "πεθερά του Αντώνη"!!!

  Αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *