11:33 - 28/03/2014

Έλληνα στα παίρνουν όλα – Ελεύθερες οι κατασχέσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία

Ελεύθερες θα είναι οι κατασχέσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία ακόμη και εισοδημάτων που έχουν χαρακτηριστεί και ως ακατάσχετα σύμφωνα με διάταξη του πολυνομοσχεδίου.

Tα ασφαλιστικά ταμεία για χρέη από ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις εισοδημάτων πάσης φύσεως ακόμη και αυτών που έχουν θεσπιστεί και ως ακατάσχετα ενώ οι κατασχέσεις θα γίνονται από την »πηγή».

Δηλαδή δεν θα γίνονται μέσω των τραπεζικών λογαριασμών αλλά απευθείας από τους φορείς που καταβάλλουν πάσης φύσεως ενισχύσεις, επιδοτήσεις κάθε άλλου είδους παροχή (όπως για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ)

Έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να κατάσχουν από τους δικαιούχους οφειλέτες ποσά από πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ,ΝΠΙΔ. και Α.Ε. του Δημόσιου τομέα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών θα παρακρατούν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 14 του ν.3614/2007 (Α` 267) όπως ισχύει, τα οφειλόμενα ποσά από τις ποσά από πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ,ΝΠΙΔ. και Α.Ε. του Δημόσιου τομέα, κατ” ανώτατο όριο μέχρι του ύψους οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου φορέα.

Πως θα γίνονται οι κατασχέσεις:

Τα ασφαλιστικά ταμεία εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου μηνός αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικά αρχεία οφειλετών (φυσικών προσώπων) ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών.

Το Δημόσιο, οι φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, και Α.Ε του Δημόσιου τομέα που καταβάλλουν πάσης φύσεως, πληρωμές, επιδοτήσεις αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις, αποστέλλουν δέκα ημέρες (10) πριν την ημερομηνία πληρωμής τα ηλεκτρονικά αρχεία των δικαιούχων των ανωτέρω καταβολών στην ΗΔΙΚΑ.ΑΕ.

Η ΗΔΙΚΑ για λογαριασμό των ασφαλιστικών οργανισμών και των φορέων που καταβάλλουν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, διασταυρώνει εντός δεκαημέρου τα ανωτέρω αρχεία και αποστέλλει στα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (απευθείας ή μέσω του Συστήματος Πληρωμών ΔΙΑΣ) τα ποσά προς πίστωση των δικαιούχων, αφού έχει γίνει η παρακράτηση των οφειλών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Επίσης, αποστέλλει στο Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ, τα ποσά των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς τα οποία παρακρατήθηκαν τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε πίστωση των λογαριασμών των ασφαλιστικών οργανισμών.

Ετσι τα ποσά θα κατάσχονται πριν ουσιαστικά καταβληθούν στις τράπεζες και ισχύσει το ακατάσχετο από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Επίσης ποσά που προέρχονται από επιστροφές φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος, για τα οποία έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ατομικό φύλλο έκπτωσης, συμψηφίζονται υποχρεωτικά με οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και αποδίδονται υπέρ των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών.

Ενώ παράλληλα με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία του συμψηφισμού, ο τρόπος απόδοσης των ποσών στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό καθώς και κάθε άλλο ειδικό θέμα ή λεπτομέρεια σχετικά με την εφαρμογή της διάταξης.

Η ρύθμιση αυτή θα αποτελέσει σίγουρα »πεδίο μάχης» στην συζήτηση του πολυνομοσχεδίου λόγω ότι δίνει το ελεύθερο τα ασφαλιστικά ταμεία να κατάσχουν επιδόματα ,κοινωνικές παροχές και κάθε εισόδημα ή παροχή που λαμβάνουν δικαιούχοι.

dikaiologitika.gr

ΠΗΓΗ

Σταμάτησα επιτέλους το κάπνισμα, χωρίς άγχος, οργή και καμία ενόχληση!!! Πλέον κάνω έναν υγιή ύπνο και δεν έχω εξάρτηση στη νικοτίνη!!! Θέλεις κι εσύ να το κόψεις;

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (9)

 1. 0
  0
  Αυτό θα πει να έχεις απόλυτη ελευθερία!

  Χρόνια τώρα είχαμε… δημοκρατία, αλλά χωρίς απόλυτη ελευθερία… αλλά όταν υπομένης, η δικαίωση πάντα έρχεται!

  Ο κάτοικος της χώρας των Ελλήνων… παίρνει αυτό που του αξίζει… :^D^: ειδικά τα γερόντια!!!

  Αυτά.

  ΥΓ. Απελευθέρωση παντού!
 2. 0
  0
  Ναι αμε!!!!θα βρουν να παρουν να μη πω τι….δεν παιρνεις μια απο αυτον που δεν εχει…..
 3. 0
  0
  Νίκο άκου προσεκτικά τα λόγια του βίντεο να ανατριχιάσεις : http://youtu.be/Nq1xmgwE3N0
 4. 0
  0
  :^D^: Μπορεί ο κάτοικος της χώρας των Ελλήνων… να κλαίγεται ότι δεν έχει λεφτά… αλλά θα πρέπει να είμαστε σίγουροι… ότι οι κινήσεις των τραπεζικών και ηλεκτρονικών μας λογαριασμών, των τελευταίων 10 ετών… βρίσκονται στο δεξιό οπίσθιο τσεπάκι του Ράνχεμπαχ…

  Πέραν αυτού να υπενθυμίσω και το άλλο παράδοξο για μια χώρα που ζούσε από δανεικά, παρέχοντας μόνο υπηρεσίες… το 80% των κατοίκων της χώρας των Ελλήνων…
  είναι ιδιοκτήτες κατοικίας… και στην κατοικία δεν μπορείς να κάνεις ανάληψη…. και να την κρύψεις κάπου κλαιόμενος ότι δεν έχεις σπίτι!!

  Και άλλο παράδοξο…τα χριστούγεννα του 2013.. δηλαδή μόλις πριν από 3ις μήνες… οι επισκέπτες του χειμερινού τουρισμού στην Αράχωβα… αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με το 2012!

  Αλλά ας υποθέσουμε ότι εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές… δεν έχεις λεφτά!

  Μα δεν έχεις λεφτά;… μην στεναχωριέσαι! Έχεις σπίτι!… θα τα βρούμε!

  Δεν έχεις λεφτά, ούτε σπίτι; Μην στεναχωριέσαι… δεν είσαι εχθρός του 4ου Ράιχ!

  Αυτά.
 5. 0
  0
  ΡΕ ΑΝΘΡΩΠΕ ΕΙΣΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΣΥ Η Η ΚΑΡΕΚΛΑΤΟΣ ΚΑΤΣΕ ΕΚΕΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ ΝΑ ΔΙΑΜΕΛΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΗ
 6. 0
  0
  Δεν ειναι κακο να γινονται κατασχεσεις απο τα ασφαλιστικα ταμεια
  σε κακοπληρωτες κακο ειναι που αδειαζουν τα ταμεια απο διαφορους επιτηδειους.
  • 0
   0
   Αν δεν εχει ο αλλος να πληρώσει?Το σκέφτηκές ?Οχι,το μυαλο σου εχει νεκρωθεί απ τα δελτία ειδησεων της χουντας του Σαμαρα που ακούς
  • 0
   0
   φιλε μου πολυ σωστα . εχουν καταφερει να να μας διχασουν.
   οτι χειροτερο …
  • 0
   0
   και γιατί να πληρώσω το "ασφαλιστικό ταμείο" ρε έξυπνε εσύ; Τα ταμεία έχουν χρεωκοπήσει εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον γιατί τρώγανε τα πάγια μόνιμα όλοι οι διοικούντες των ταμείων, τα παίζανε στο χρηματιστήριο κάποια σαν να ήταν δικά τους ενώ άλλα τα βάλανε κατευθείαν στην τσέπη -αν θυμάσαι μια και παρακολουθείς φανατικά ειδήσεις από ότι καταλαβαίνω.

   Περίθαλψη ΔΕΝ έχω και μη μου πεις ότι είναι σοβαρές παροχές υγείας οι παροχές του ΟΑΕΕ, αν υπάρχουν κιόλας.

   Άρα, τι θες; να δουλεύω εγώ για να δίνω κάθε μήνα τη δόση των κλεμμένων στους ξένους τοκογλύφους; Γιατί εκεί πάνε.
   Εμένα με ρωτήσανε όταν τα τρώγανε;
   Εμένα με ρωτήσανε όταν τα "κουρεύανε" και τα χρεωκοπούσανε;
   Τέλος, έχει υπογράψει κανένας με μένα καμμιά συμφωνία ότι θα του ξοφλήσω τα κλεμμένα;

   Δεν πληρώνω φράγκο και μέσα στη χρονιά, τους ξοφλάω και παίρνω την έδρα του μαγαζιού μου και το πάω Βουλγαρία (70 ευρώ το μήνα ταμείο!!) και με αυτόν τον τρόπο έχουμε εκατοντάδες Έλληνες μικροεπιχειρηματίες φτιάξει τα ταμεία της Βουλγαρίας! Τουλάχιστον εκεί θα έχουμε περίθαλψη αν χρειαστούμε.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί