«Πελασγός 2014»: Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό 6,5R [βίντεο]

Άσκηση με την κωδική ονομασία «Πελασγός 2014» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο χώρο του εργοστασίου της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (ΣΑΕΚ)

.

Συγκεκριμένα, στις 09:58 το πρωί, η άσκηση προέβλεπε σεισμικό φαινόμενο 6,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην περιοχή της Μεγαλόπολης το οποίο θα ενεργοποιούσε το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων της Διεύθυνσης του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης.

Στην Άσκηση αυτή συμμετείχαν εκτός από τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία κ.α.) και εθελοντικές ομάδες.

ΤΑ 4 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Περιστατικό 1


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε γραφείο στον Β’ Όροφο του Διοικητηρίου ΔΛΚΜ, υπάρχει εγκλωβισμένο άτομο. Μετά από πτώση βιβλιοθήκης, – στην προσπάθειά του να απομακρυνθεί – καταπλακώθηκε και έχει υποστεί κάταγμα στο αριστερό του πόδι και τραύματα στην κεφαλή, τα οποία αιμορραγούν. Είναι αδύνατος ο απεγκλωβισμός του από την σκάλα ανόδου καθόδου του Β’ ορόφου, λόγω έμφραξης από πτώση τοιχίου στον Α’ Όροφο. Ο απεγκλωβισμός θα γίνει από το παράθυρο του γραφείου.

Περιστατικό 2

Δύο οχήματα στο χώρο του Συνεργείου Βαρέων Οχημάτων έχουν συγκρουστεί καθώς την ώρα που έγινε ο σεισμός ευρίσκονταν σε κίνηση. Το ένα εκ των δύο έχει πάρει φωτιά και ο οδηγός του έχει τραυματιστεί σοβαρά, έχει χάσει τις αισθήσεις του και είναι εγκλωβισμένος στο όχημα. Στο δεύτερο όχημα υπάρχουν δύο επιβαίνοντες, εκ των οποίων ο ένας, (οδηγός), έχει τραυματιστεί ελαφρά.

Ο άλλος είναι εγκλωβισμένος, έχει υποστεί κατάγματα στα κάτω άκρα. Το σβήσιμο της πυρκαγιάς και ο απεγκλωβισμός θα γίνουν σε συνεργασία με την Π.Υ. Μεγαλόπολης με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού.

Περιστατικό 3

Στα ηλεκτρικά πεδία του εκσκαφέα Ε… έχει εγκλωβιστεί τεχνίτης ηλεκτρολόγος. Την ώρα του σεισμού έγινε βραχυκύκλωμα σε έναν πίνακα όπου εργαζόταν και δημιουργήθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα σε χέρια και πρόσωπο. Έχει χάσει προσωρινά την όρασή του και στην προσπάθειά του εν μέσω πανικού να απομακρυνθεί, υπέστη πτώση που επέφερε κάταγμα στο δεξί του χέρι. Βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Θα γίνει παροχή πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί ειδικός εξοπλισμός για τη μεταφορά του.

Περιστατικό 4

Στις κεντρικές αποθήκες (αποθήκη Νο 2), τεχνίτης υδραυλικός ανεβασμένος σε μεταλλική σκάλα τύπου λάμδα με τροχούς, έκανε εργασίες συγκόλλησης χαλκοσωλήνα μεταφοράς νερού σε συστήματα θέρμανσης της αποθήκης με τη χρήση φλογίστρου. Την ώρα της σεισμικής δόνησης έχασε την ισορροπία του και έπεσε από ύψος 3 και πλέον μέτρων. Το φλόγιστρο αναμμένο εκσφενδονίστηκε και έπεσε πάνω σε δέματα μονωτικών υλικών πολυουρεθάνης (φύλλα), τα οποία έπιασαν αμέσως φωτιά. Ο αποθηκάριος που βρισκόταν στον ίδιο χώρο πανικοβλήθηκε λόγω του σεισμού και έφυγε τρέχοντας εκτός αποθήκης. Μέσα στην αποθήκη η οποία έχει γεμίσει πυκνό καπνό βρίσκεται χωρίς αισθήσεις ο τεχνίτης υδραυλικός.

Ενδεχομένως να καίγονται και άλλα υλικά, όπως χρώματα που βρίσκονταν δίπλα στα μονωτικά. Ο τραυματισμένος δεν ανταποκρίνεται στις φωνές του αποθηκάριου.

Η ομάδα απεγκλωβισμού πρέπει να ενεργήσει τάχιστα με τη χρήση αναπνευστικών συσκευών και λοιπού ειδικού εξοπλισμού.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε την άσκηση και στο τέλος μιλούν οι Νικολακάκος Παναγιώτης (γενικός διευθυντής ορυχείων Μεγαλόπολης) και Μαστοράκος Σπύρος (μηχανικός ασφαλείας της διεύθυνσης του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης), ο οποίος επιμελήθηκε και την άσκηση.

ΠΗΓΗ

Loading...

One thought on “«Πελασγός 2014»: Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό 6,5R [βίντεο]

  1. Ανώνυμος says:

    -ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟ ΣΛΙΠΙΝΓΚ-ΜΠΑΓΚ…Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ '' ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ ''…ΠΑΛΙ ΕΞΩ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *