Βασιλικός πολτός: «Θαυματουργός» για την υγεία – Από ποιες ασθένειες μας προστατεύει!

Ο βασιλικός πολτός είναι ένα γαλακτώδες λευκό έκκριμα που παράγεται από τους αδένες των εργατριών μελισσών, για την βέλτιστη διατροφή και ανάπτυξη της βασίλισσας μέλισσας.

Ο βασιλικός πολτός είναι η κύρια τροφή της βασίλισσας μέλισσας. Η σύνθεσή του ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφία και το κλίμα όπου ζουν οι μέλισσες, αλλά συνήθως περιέχει περίπου:

60-70% νερό
12-15% πρωτεΐνες
10-16% ζάχαρη
3-6% λίπη
2-3% βιταμίνες, άλατα και αμινοξέα
Σε τι χρησιμεύει στις μέλισσες ο βασιλικός πολτός;

Λόγω της ειδικής διατροφής τους, οι μέλισσες βασίλισσες διαφέρουν από τις εργάτριες με διάφορους τρόπους. Οι βασίλισσες είναι περίπου δύο φορές πιο μεγάλες, γεννούν περίπου 2.000 αυγά την ημέρα (οι θηλυκές εργάτριες μέλισσες είναι στείρες) και ζουν 5-8 χρόνια (περίπου 40 φορές περισσότερο από ό,τι οι εργάτριες μέλισσες).

Οι διαφορές αυτές έχουν οδηγήσει στην υπόθεση ότι τα εμπορεύσιμα προϊόντα κατάποσης του βασιλικού πολτού κάνουν για τους ανθρώπους ό,τι και για τις μέλισσες. Δηλαδή, πολλοί πιστεύουν ότι ο βασιλικός πολτός συμβάλλει στο να γίνει πιο μεγάλο ένα παιδί, ενώ αυξάνει την γονιμότητα και την μακροζωία. Σε πολλές χώρες, ο βασιλικός πολτός έχει προωθηθεί ευρέως ως ένα εμπορικά διαθέσιμο φάρμακο, τρόφιμο, ακόμα και καλλυντικό (ως μαλακτική, ενυδατική και θρεπτική ουσία). Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη μακροζωία στην Ευρώπη και την Ασία. Ο βασιλικός πολτός πωλείται σε κάποιες χώρες και ως τονωτικό του δέρματος και αντίδοτο στην τριχόπτωση.

Γενικές χρήσεις


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο βασιλικός πολτός έχει μελετηθεί για μια ποικιλία πιθανών δράσεων, συμπεριλαμβανομένων της ενδεχόμενης αντιβιοτικής και αντικαρκινικής ιδιότητας, αλλά και για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, υπάρχουν όντως κάποιες ενδείξεις ότι ο βασιλικός πολτός επιδράει θετικά στην χοληστερόλη, την ινσουλίνη, στο νευρικό σύστημα και στην δραστηριότητα των γυναικείων ορμονών. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει επαρκείς επιστημονικές έρευνες, οι οποίες να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω υποθέσεις.

Βασιλικός πολτός: Πόσο ασφαλής είναι;

Αντενδείξεις: Δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Η αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας, θεωρείται μια σχετική αντένδειξη.
Εγκυμοσύνη: Οι έρευνες και οι πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα κατά την εγκυμοσύνη και τη παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι ανύπαρκτες. Ο βασιλικός πολτός φαίνεται πάντως να έχει κάποια θετική επίδραση στη γυναικεία ορμονική δραστηριότητα.
Αλληλεπιδράσεις: Υπάρχουν τεκμηριωμένες αναφορές για αίμα στα ούρα, επειδή ο βασιλικός πολτός φαίνεται να αλληλεπιδρά με την βαρφαρίνη.
Παρενέργειες: Σε πολλά άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, οι δερματικές δοκιμασίες ήταν θετικές για τον βασιλικό πολτό. Υπήρξαν και αναφορές για αυξημένες ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο άσθμα, για υπερευαισθησία, ακόμα και για θάνατο.
Βασιλικός πολτός: Δοσολογία

Και εδώ δεν υπάρχουν αρκετές κλινικές δοκιμές για συνιστώμενες δόσεις. Κάποιες μικρές κλινικές δοκιμές έχουν χρησιμοποιήσει 6-10 g βασιλικό πολτό ανά ημέρα για 14-28 ημέρες σε μελέτες που εξετάζουν την επίδραση στην χοληστερόλη. Αυτή η δοσολογία τουλάχιστον φαίνεται να είναι ασφαλής για τον άνθρωπο.

Η κατάλληλη δόση πάντως για τον καθένα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η γενικότερη κατάσταση της υγείας του και αρκετές άλλες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές πληροφορίες για να καθορίσουν το κατάλληλο εύρος δόσεων για τον βασιλικό πολτό.

Να θυμάστε ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα απαραίτητα ασφαλή και οι δόσεις μπορεί να είναι σημαντικές. Πρέπει να είστε βέβαιοι για τέτοιου είδους προϊόντα και να ακολουθείτε πάντα τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων.

Επίσης πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο τέτοιο προϊόν.

Πηγή: iatropedia

Loading...

One thought on “Βασιλικός πολτός: «Θαυματουργός» για την υγεία – Από ποιες ασθένειες μας προστατεύει!

 1. niko says:

  ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΒΑΣ.ΠΟΛΤΟΥ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ¨:
  1.Ο ΒΑΣ.ΠΟΛΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΜΑΛΑΚΙΑΝ
  2.ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΄΄ΑΜΕΣΗ΄΄ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
  3.Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΟΣΗ ΠΟΙΚΙΛΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΜΙΣΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΛΙΓΡΑΜ.
  4.ΧΟΡΗΓΗΤΑΙ ΣΑΝ ΥΠΟΓΛΩΣΣΙΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΙΕΛΟΓΟΝΟΥΣ ΑΔΕΝΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΠΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΞΙΝΟΥ ΣΙΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ
  5.Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΞΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟΧΡΟΥΝ ΤΟΥ ΠΟΛΤΟΥ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗ ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
  6.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΕΞΥΓΜΕΝΟ ΟΥΤΕ ΜΕΛΙ ΑΝΑΜΕΜΗΓΜΕΝΟ
  7.ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΕΧΡΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
  8.ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ (ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ) ΕΙΝΑΙ ΤΑ 10 ΜΙΛΙΓΡΑΜ.20-25 ΕΥΡΩ.
  9.Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ 21 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
  10.ΠΑΡΑΓΩ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΒΑΣ.ΠΟΛΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΙΑΤΡΟΥ Ή ΠΡΟΠΟΝΗΤΟΥ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ……
  12.ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΜΕ 15 ΕΥΡΩ ΤΑ 10 ΜΙΛΙΓΡΑΜ. ΜΙΑ ΛΕΥΚΗ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΗ ΚΡΕΜΑ.ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕΤΕ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΑΠΡΙΛΟΜΑ’ΙΌ-ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΟΚΤΩΒΡΗ.ΑΡΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΥΤΟΥ ΣΥΝ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟ ΠΡΟΙΌΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΦΑ.
  ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΛΥΨΑ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΡΟΙΟΝ 1-7 ΗΜΕΡΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΡΓΑΤΡΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *