14:42 - 21/07/2019

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Δείκτης κινδύνου η έλλειψη πολύ γνωστής βιταμίνης – Φαίνεται με απλή εξέταση αίματος

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε σύντομα να προβλέψει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει Πολλαπλή Σκλήρυνση στο μέλλον.

Μια απλή εξέταση αίματος για την βιταμίνη D θα μπορούσε σύντομα να προβλέψει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή, αλλιώς, Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η εξέταση αίματος για το επίπεδο της «βιταμίνης του ήλιου» (όπως είναι γνωστή η βιταμίνη D) μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κατά πόσον ένα άτομο κινδυνεύει να αναπτύξει Πολλαπλή Σκλήρυνση, πάθηση που επηρεάζει και σταδιακά εκφυλίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

Η συγγραφέας της μελέτης, δρ. Kassandra Munger, από την Ιατρική Σχολή Δημόσιας Υγείας Τ.Η. Chan του Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε: “Έχουν υπάρξει μόνο λίγες μικρές μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο (…) Η μελέτη μας, που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό γυναικών, υποδηλώνει ότι η διόρθωση της ανεπάρκειας σε βιταμίνη D σε γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας μπορεί να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο για Πολλαπλή Σκλήρυνση στο μέλλον”.

Πώς έγινε η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από περισσότερες από 800.000 γυναίκες στη Φινλανδία, τα οποία ελήφθησαν στο πλαίσιο προγεννητικών εξετάσεων.

Οι ερευνητές εντόπισαν στη συνέχεια 1.092 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με Πολλαπλή Σκλήρυνση μέσο όρο εννέα χρόνια μετά την χορήγηση των δειγμάτων αίματος. Συγκρίθηκαν με 2.123 γυναίκες που δεν εμφάνισαν την ασθένεια.

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D ορίστηκε ως το επίπεδο κάτω από 30 nanomoles ανά λίτρο (nmol/L). Τα ανεπαρκή επίπεδα ορίστηκαν στα 30-49 nmol/L και ως κατάλληλο επίπεδο ορίστηκαν τα 50 nmol/L και πάνω.

Από τις γυναίκες που ανέπτυξαν Πολλαπλή Σκλήρυνση, το 58% είχαν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, σε σύγκριση με το 52% των γυναικών που δεν ανέπτυξαν την ασθένεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με κάθε αύξηση κατά 50 nmol/L στην βιταμίνη D στο αίμα, ο κίνδυνος για Πολλαπλή Σκλήρυνση αργότερα στη ζωή μειώθηκε κατά 39%.

Οι γυναίκες που είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν 43% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης Πολλαπλής Σκλήρυνσης από εκείνες που είχαν επαρκή επίπεδα καθώς και 27% υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες με ανεπαρκή επίπεδα.

Η δρ. Mungar πρόσθεσε: “Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η βέλτιστη δόση βιταμίνης D για την μείωση του κινδύνου Πολλαπλής Σκλήρυνσης (…) Ωστόσο, η προσπάθεια για επάρκεια σε βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου θα έχει πιθανώς πολλαπλά οφέλη για την υγεία”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 2017 στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Neurology.

Iatropedia.gr

Loading...
Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (2)

  1. Το ότι πολλοί αποκαλούν “πολλαπλή σκλήρυνση”
    τη σκλήρυνση κατά πλάκας, επειδή οι αγγλόφωνοι
    τη λένε multiple sclerosis, με ξεπερνάει…

  2. Το ότι πολλοί αποκαλούν “πολλαπλή σκλήρυνση”
    τη σκλήρυνση κατά πλάκας, επειδή οι αγγλόφωνοι
    τη λένε multiple sclerosis, με ξεπερνάει…

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*