ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Πανδημία: Η επερχόμενη απειλή

· GiorgosDimou

Ειδικοί σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν για τον κίνδυνο πανδημιών που θα προκαλέσουν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και θα οδηγήσουν τα εθνικά συστήματα υγείας σε κατάρρευση. Ο σύγχρονος κόσμος μαστίζεται από εκτεταμένες συγκρούσεις και ένα πρωτοφανές κύμα μετανάστευσης που δημιουργεί εντάσεις στις ήδη εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των κρατών.

Διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούν ότι καθίσταται ολοένα πλέον και πιο πιθανό το ενδεχόμενο ιογενείς ασθένειες που μεταδίδονται μέσω αέρα όπως η γρίπη, ο ιός Έμπολα και το σύνδρομο SARS να προκαλέσουν επιδημίες που τα εθνικά συστήματα υγείας δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν.

Οι επιστήμονες επικαλούνται την πανδημία της “Ισπανικής Γρίπης” του 1918, η οποία οδήγησε στο θάνατο 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Στα χρόνια που πέρασαν μπορεί η ιατρική να έχει βελτιωθεί σημαντικά, ωστόσο σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά αποδεικνύοντας ότι καμία ασθένεια δεν είναι εύκολο να περιοριστεί. Ένα ξέσπασμα μιας επιδημίας όπως αυτής του 1918, 8a έπαιρνε σήμερα παγκόσμιες διαστάσεις σε πολύ μικρότερο χρόνο από ότι στο παρελθόν και θα προκαλούσε δυσανάλογο αριθμό θυμάτων.

Τα εθνικά συστήματα υγείας δεν έχουν όλα τις ίδιες δυνατότητες. Ιδιαίτερα αυτά των φτωχών χωρών αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό που τα καθιστούν ευάλωτα στην αντιμετώπιση μεγάλης κλίμακας γεγονότων όπως είναι οι επιδημίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παράγοντες όπως η φτώχεια και η μαζική μετανάστευση πληθυσμών ειδικά όταν αυτή γίνετε κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης συντελούν στο μέγιστο βαθμό στο ξέσπασμα λοιμωδών ασθενειών που μπορούν να εξελιχθούν σε πανδημία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο μέλλον μια πανδημία γρίπης πρέπει να θεωρείτε αναπόφευκτη. Για αυτό τα κράτη πρέπει να αυξήσουν τα κονδύλια για τη βελτίωση των συστημάτων υγείας και να αναπτύξουν έρευνες πάνω στις νέες τεχνολογίες. Επίσης, πρέπει να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των χωρών για την αντιμετωπίσει φαινομένων που ξεπερνούν τα εθνικά τους όρια.

epiviosi.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Τα κεντρικά γραφεία της Moderna στο Cambridge – mRNA αντικαρκινικό εμβόλιοΥΓΕΙΑ

Moderna–Merck: Το εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο για μελάνωμα περνά ιστορικό ορόσημο

BioNTech – τερματισμός δοκιμής mRNA εμβολίου για καρκίνο παχέος εντέρουΥΓΕΙΑ

BioNTech: Σταματά δοκιμή mRNA εμβολίου για καρκίνο παχέος εντέρου μετά από ανησυχητική ένδειξη επιβίωσης

Υγειονομικοί σε μονάδα αντιμετώπισης Έμπολα στο ΚονγκόΥΓΕΙΑ

Έμπολα στο Κονγκό: Η επιδημία εξαπλώνεται σε 60 ζώνες υγείας – 5.794 κρούσματα και 2.786 νεκροί

2 απαντήσεις στο “Πανδημία: Η επερχόμενη απειλή”

  1. πρεπει να γινει κατι γρηγορα τα ερπετα μπορει να σερνωνται αλλα δεν το βαζουν κατω…σε τιλιγουν σε χρονο μηδεν αν σε βρουν χαλαρο…βλεπετε κρυβονται και περνουν ενιοτε και το χρωμα του τοπιου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά