Η κατάρριψη του μύθου της χορτοφαγίας! Μια διατροφική και ολιστική αξιολόγηση για την υγεία των βιολογικών μας συστημάτων.

Η κατάρριψη του μύθου της χορτοφαγίας! Μια διατροφική και ολιστική αξιολόγηση για την υγεία των βιολογικών μας συστημάτων.

Η νεοεποχίτικη-νεοταξίτικη λαίλαπα δεν μας έχει…κατσικωθεί μόνη αλλά σέρνει μαζί της και ένα λεφούσι από συμπαρομαρτούντα ουκ ολίγων…αμαρτιών!! Μια καινούρια μόδα νοητικής στρέβλωσης, η οποία κινείται με την ταχύτητα του ανέμου (τρέχει δηλαδή σαν τον Βέγγο) είναι οι…Vegan, τουτέστιν vegeterian, με άλλα λόγια κάτι…δίποδα ζώα, που τρέφονται μόνο με χόρτα και λαχανικά!! Το λοιπόν, ήρθε η ώρα να ξεφτιλίσουμε (τουτέστιν να αποδομήσουμε) αυτή την τάση, η οποία επάγει την…ηλεκτροπληξία της παράνοιας και του αλαλούμ, από τις οποίες εμφορείται η εποχή μας!

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος Βιολόγος, ωσάν την αφεντιά μου για να γνωρίζει, ότι το ανθρώπινο είδος…παμφάγο ον εστί, λόγω της ανατομίας, της φυσιολογίας, της μορφολογίας αλλά και της βιοχημείας των βιολογικών του συστημάτων. Ο πρωτόγονος άνθρωπος, (πολύ πριν ανακαλύψει την γεωργία, η οποία προϋπέθετε μόνιμη εγκατάσταση) όταν ήταν ακόμη νομάς, επεβίωνε με το κυνήγι, κατά συνέπεια η έννοια του θηρευτή προσδιορίζεται ανάγλυφα και παραστατικότατα μέσα στα γονίδια του! Έχουμε αντικαταστήσει σε κάθε φυσικό οικοσύστημα, οποιουδήποτε κλιματικού περιβάλλοντος όλους τους apex predators, τους βασικούς θηρευτές, τα τρομερότερα σαρκοβόρα θηρία, που γέννησε η φύση σε σημείο να μην έχει μέινει…κολυμπηθρόξυλο, τουτέστιν πολλά από αυτά τα είδη να έχουν εξαφανιστεί λόγω της ανθρώπινης παρουσίας!


Συνεπώς, ουδέποτε βοσκούσαμε χορταράκι σε αντίθεση με το…κουτόχορτο της προπαγάνδας, που μηρυκάζουν αρκετοί χαμηλού νοητικού επιπέδου συμπολίτες μας! Εξάλλου, για 50.000-100.000 χρόνια, την περίοδο δηλαδή των παγετώνων, ο άνθρωπος κατόρθωνε και ζούσε βασιζόμενος αποκλειστικά και μόνο σε ζωικές τροφές, όπως για παράδειγμα τα μαμούθ. Κάποιοι πληθυσμοί, συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να διατρέφονται…τοιουτοτρόπως, όπως είναι οι Εσκιμώοι, οι οποίοι καταναλώνουν κυρίως ψάρια και λίπος φάλαινας. Αυτές οι φυλές εμφανίζουν περίπου τα ίδια ποσοστά σχετιζόμενων ασθενειών με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους παγκοσμίως, (για να μην σας πω, ότι κάποιες δικές μας ασθένειες τους είναι παντελώς άγνωστες) παρόλο που τρέφονται μόνο με ζωικές τροφές και καθόλου φυτικές.

Το να έχει κάποιος μια απέχθεια-αποστροφή-επιφύλαξη προς το κρέας καθίσταται απολύτως κατανοητό, τόσο παρουσία των τοξινών-ορμονών, που επιπολάζουν σε υψηλές συγκεντρώσεις, όσο και λόγω της χρονίας καρκινογενέσεως, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να προκύψει, λόγω της συνεχούς (υπερ)καταναλώσεως του, με τρανό παράδειγμα τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί, σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες του κρέατος στον ανθρώπινο οργανισμό, ότι τον κυρίαρχο ρόλο τον παίζει το ΠΩΣ αυτό είναι μαγειρεμένο-ψημένο. Φερ’ ειπείν, μια αρκετά ξεροψημένη μπριζόλα, (δεν αναφέρομαι στο κοτόπουλο διότι έχει πέτσα και μπορείς να την αποβάλλεις) λόγω του εναπομείναντος κάρβουνου στην επιφάνειά της, επιφέρει τέτοια ζημιά στον οργανισμό ίση με αυτή, που προκαλείται από το κάπνισμα περίπου 600 τσιγάρων!! (Μπόσκου, 2011)

Πάντως, για να απενοχοποιήσουμε κομματάκι τα…κομμάτια του κρέατος, σας δηλώνω μετά λόγου γνώσεως, ότι το μόνο αποστειρωμένο πράγμα επάνω στην γη είναι οι μύες των υγιών ζώων! Ούτως ειπείν, των φυτοφάγων ζώων, που τρώνε χορταράκι (για να εξηγούμαστε) και ουχί ζωοτροφές με…κρεατάλευρα και αντιβιώσεις για την γρήγορη ανάπτυξή τους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέπονται μέχρι και σε ζώα-καννιβάλους και νομοτελειακά να αναπτύσσονται νοσήματα, όπως η «ασθένεια των τρελών αγελάδων» της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας! Δεν υπάρχει πιο εύγευστη και πιο ποιοτική τροφή από το αγνό κρέας. Ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να το καταναλώσει ακόμη και ωμό και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο παρελθόν. Τα αλλαντικά και τα σαλάμια είναι ουσιαστικά ωμά κρέατα, που έχουν απλά υποστεί κάποια ζύμωση. Το δε μοσχαρίσιο κρέας σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη τρώγεται ωμό, (με το αίμα) μιας και το μαγείρεμα διαρκεί για πολύ λίγα λεπτά, ούτως ώστε να σκοτωθεί το βακτήριο E.Coli, τα παθογόνα στελέχη του οποίου μεταλλάχθηκαν μόλις τις τελευταίες δεκαετίες και…ουδόλως υπήρχαν πιο πριν.

Η σαλμονέλα δεν αποτελεί θανατηφόρα ασθένεια, (όπως είναι τα δηλητηριώδη φυτά, ας πούμε) ενώ το να…πας καλιά σου από δηλητηριάσεις τρώγοντας άψητο κρέας εμφανίζει πολύ μικρότερη στατιστική πιθανότητα σε σύγκριση με άλλες τροφές ακόμα και από το νερό!! Εάν οι vegans προσπαθούν να μας πείσουν, ότι το να τρως το πιο καθαρό πράγμα στον πλανήτη (από μικροβιολογικής πλευράς) είναι το πιο επικίνδυνο τότε είναι απλά ανόητοι σε βαθμό….επικινδυνότητας!! Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι τοξίνες που εμπεριέχονται στις φυτικές τροφές σε άγρια κατάσταση είναι χιλιάδες φορές πιο επικίνδυνες. Φυτικές τροφές, που εμείς τρώμε άφοβα διότι τις καλλιεργούμε επιλεγμένα για λίγες χιλιάδες χρόνια, εν τούτοις στην φύση είναι απόλυτα θανατηφόρες (αμύγδαλα, ροδάκινα, φασόλια κλπ κλπ.).

Αυτοί όμως οι τύποι, (στους vegans αναφέρομαι, οι οποίοι εικάζω, ότι μας έχουν έρθει από τον αστερισμό του…Vega, τουτέστιν ΟΥΦΟ) δεν περιορίζονται μόνο στον αποκλεισμό του κρέατος αλλά έχουν αποβάλλει από την δια(σ)τροφή τους όλα τα ζωικά προϊόντα αλλά και τα παράγωγά τους, συνελόντι ειπείν, όλα τα γαλακτοκομικά (γάλατα, τυριά, βούτυρα κλπ) αλλά και τα αυγά, (την πιο πλήρη τροφή) ακόμη και το…μέλι!! Άκουσον άκουσον!! Και η ταπεινότητά μου εξηγείται: Ας αφήσουμε κατά μέρος τις πρωτεΐνες. Παρόλα αυτά, έντονο πρόβλημα εμφανίζουν οι Vegans ΚΑΙ με την έλλειψη αμινοξέων. Τα 9 από τα 20 διαφορετικά αμινοξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός, καλύπτονται πλήρως από τα ζωικά προϊόντα, γι’ αυτό και οι ζωικές πρωτεΐνες θεωρούνται υψηλής βιολογικής αξίας. Αντιθέτως, οι φυτικές πρωτεΐνες εμπεριέχουν αποσπασματικά ελάχιστα από τα 9…αναζητούμενα αμινοξέα, κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνουν…μαγικοί συνδυασμοί φυτικών τροφών καταναλώνοντας περίπου 10 γεύματα την ημέρα για να μπορέσουν να καλύψουν την επαρκή ποσότητα αλλά κυρίως ποιότητα των πρωτεϊνών.

Τον σίδηρο…πόθεν θα τον πάρουν;;; 1 κομματάκι συκώτι ισοδυναμεί με…100 σπανακόπιτες ή με 10 πιάτα φακές αναφορικά με την πρόσληψη της συγκέντρωσης σιδήρου!! Επιπροσθέτως, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί δεν είναι τόσο το ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο, όσο το εάν οι εν λόγω τροφές εμφανίζουν μέγιστο βαθμό απορρόφησης των επιπέδων σιδήρου στο ανθρώπινο αίμα και πιστέψτε με οι φυτικές τροφές εμφανίζουν…έλασσον! Τουτέστιν, πιο χάλια δεν γίνεται, γι’ αυτό και οι μισοί και παραπάνω vegans εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία και εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να στραφούν σε συμπληρώματα διατροφής!!

Πάμε στα λιπαρά ω-3, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω, αποτελούν ίσως τον πιο σημαντικό δείκτη της καρδιαγγειακής υγείας! Πού θα τα βρουν, εάν όχι στα ψάρια, τα οποία αποτελούν τον κύριο πυλώνα της γνήσιας ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Μεσογειακής διατροφής;;; Την βιταμίνη D (τον περιεκτικότερο δείκτη της γενικότερης υγείας ενός οργανισμού) πού θα την αντλήσουν (πέρα από το φως του ηλίου) εάν δεν την αναζητήσουν στο ευλογημένο αυγουλάκι, και εν γένει στα ζωικά τρόφιμα;;; Εκτός κι αν έχουν…αυτομεταλλαχθεί σε όντα, που θα συλλέγουν την τροφή τους από την ηλιακή ακτινοβολία, κοιτάζοντας τον ήλιο σαν…χάνοι!! Χμ, εκεί στον αστερισμό του Vega από όπου κατάγονται, ίσως να ευδοκιμούν τέτοιες πρακτικές!! Την βιταμίνη B12 από πού θα την πάρουν, αφού υπάρχει μόνο στα ζωικά τρόφιμα;;

Ας έρθουμε τώρα στην πρόσληψη ασβεστίου, στο γάλα και στα γαλακτοκομικά. (Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω, ότι από στατιστικές έρευνες προκύπτει, πως οι μισοί και παραπάνω Vegans πάσχουν από οστεοπόρωση, εάν αυτό σας λέει κάτι.) Αποφεύγουν μετά βδελυγμίας γάλα και γαλακτοκομικά διότι η καζεΐνη, η πρωτεΐνη του γάλακτος κολλάει λένε, ως…βδέλλα στον εντερικό αυλό και προκαλεί δυσπεψία! Μάλιστα. Κατ’ αρχάς, εάν είχαν στοιχειώδεις γνώσεις Βιολογίας και Φυσιολογίας θα ήξεραν, ότι τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών, πριν απορροφηθούν από τις λάχνες του λεπτού εντέρου, διασπώνται περαιτέρω από τις παγκρεατικές εκκρίσεις, οι οποίες περιέχουν πεπτιδάση, (διασπά τις πρωτεΐνες όπως η καζεΐνη δηλαδή, σε αμινοξέα) περιέχουν αμυλάση (διασπά το άμυλο σε μονοσακχαρίτες, όπως είναι η γλυκόζη) και τέλος περιέχουν λιπάση, η οποία διασπά τα λίπη σε μονογλυκερίδια και ελεύθερα λιπαρά οξέα. Συνεπώς, η καζεΐνη, όσο και…κολλιτσίδα να γίνεται, αποικοδομείται εις τα…εξών συνετέθη, ενώ ακόμη και αν δεν δράσουν τα παγκρεατικά ένζυμα, υπάρχει η μικροχλωρίδα του εντέρου, (ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών αλλά και στην πρόληψη του εποικισμού του εντέρου από δυνητικά παθογόνα βακτήρια) ένα μεγάλο μέρος της οποίας αποτελείται από γαλακτικά βακτήρια, τα οποία δεν αφήνουν…λέπι!!

Χμ, τώρα που έγραψα μικροχλωρίδα, αλήθεια πόθεν προμηθεύονται οι vegans αυτούς τους μικροοργανισμούς, τα προβιοτικά δηλαδή, εάν όχι από το γιαουρτάκι;;; Α, ναι, ξέχασα. Θα πρέπει να φάνε…500 ελιές! Εκτός και αν… Χμ, πάλι, το ρίξαμε στα συμπληρώματα!! Του κερατά, αυτή δεν είναι διατροφή!! Οι τύποι την βρίσκουν με…χαπάκια!! Όπως οι αστροναύτες!! Αλλά είπαμε, είναι συνηθισμένοι!! Κατάγονται από τον Vega!! Αλήθεια, το ασβέστιο από πού θα το πάρουν;;; Ξέρω, ξέρω… Από γάλα…γαϊδάρας (μπαρντόν, καρύδας) και από μείγμα μεταλλαγμένης σόγιας!! Μπα, τους έχω καλύτερη λύση. Να αρχίσουν να γλύφουν…ασβεστωμένους τοίχους Ελληνικού, παραδοσιακού σπιτιού σε νησί!! Εγγυημένα αποτελέσματα για άμεση…δράση!! Να συλληφθούν πάραυτα!!

Συνεχίζω και λέγω, ότι δεν υπάρχει πιο πλήρης τροφή από το μητρικό γάλα. Το γάλα της αγελάδας, όντως εμφανίζει κάποια προβλήματα στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στα μωρά, λόγω υψηλότερης συγκέντρωσης πρωτεΐνης στον ορό του και αυτό είναι λογικό, διότι η πρόβλεψη της μητέρας φύσης ήταν να προορίζεται για το…μοσχαράκι, το οποίο παρουσιάζει διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά από ένα μωρό παιδί. Γι’ αυτό τον λόγο τα μωρά αμέσως μετά τον θηλασμό έχουν κάποιες γαστρεντερικές διαταραχές και πονά η κοιλίτσα τους με το αγελαδινό γάλα. Μετά από κάποιες εβδομάδες όμως, όταν η μικροχλωρίδα του εντέρου τους έχει αναπτυχθεί κανονικά και αποκατασταθεί δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα.

Αντιθέτως, εκείνα τα τροφικά συστατικά, που είναι, όχι απλά δύσπεπτα αλλά εντελώς άπεπτα είναι τα φυτικά κύτταρα διότι αποτελούνται από κυτταρικό τοίχωμα εξωτερικά της κυτταρικής τους μεμβράνης, το οποίο με την σειρά του αποτελείται από κυτταρίνη, η δε κυτταρίνη ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΟΛΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!! Ούτε τα παγκρεατικά ένζυμα, ούτε η χολή, ούτε τα λυσοσώματα με τα υδρολυτικά τους ένζυμα, ουδείς και ουδεμία μπορεί να την διασπάσει!! Οι φυτικές ίνες αποβάλλονται αυτούσιες από το παχύ έντερο σε ένα κοκτέιλ με μπόλικο νερό. Ούτε τα φυτοφάγα ζώα με τα…τέσσερα στομάχια μπορούν να τις πίψουν! Για τους vegans βέβαια ισχύει το: Όπου δεν πίπτει λόγος…!! Σαφώς και οι φυτικές ουσίες περιέχουν πλείστα όσα αντιοξειδωτικά συστατικά, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ως παραπροϊόντα του καταβολισμού της γλυκόζης, οι οποίες επιφέρουν μια σειρά ασθενειών και συντείνουν στην χρόνια καρκινογένεση. Δεν φτάνουν όμως μόνο αυτές.

Προσωπικά, η ταπεινότητά μου έχει ελαττώσει τα γαλακτοκομικά από την διατροφή μου, όχι διότι είναι…δηλητήρια αλλά επειδή, ως προϊόντα γαλακτικής ζύμωσης (αναερόβια διαδικασία) δεν εμπεριέχουν μεγάλο ποσοστό οξυγόνου μέσα τους και η αφεντιά μου, εφαρμόζουσα λίαν κινητικό και απαιτητικά ενεργειακό ημερήσιο πρόγραμμα επικεντρώνεται σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, (και άρα σε οξυγόνο) ούτως ώστε να αυξήσει τις καύσεις, από τις οποίες θα αντλήσει περισσότερη ενέργεια. Όσο δε για την…ηλιθιωδώς παπαγαλισθείσα διατύπωση του στυλ: «Μα κανένα ζώο δεν πίνει το γάλα κάποιου άλλου ζώου…» Από εκεί να καταλάβεις με τι…ζώα έχουμε μπλέξει!! Κανένα άλλο είδος πλην του ανθρωπίνου δεν έχει εξημερώσει κάποιο άλλο για του πάρει το γάλα, επομένως τί να πούμε τώρα για αυτές τις ηλιθιότητες!! Παρόλα αυτά, εάν ένας κτηνοτρόφος αρμέξει το γάλα ας πούμε μιας αγελάδας και το προσφέρει σε άλλα ζώα, σας πληροφορώ ότι τα περισσότερα θα το πιουν μέχρι τελευταίας σταγόνας, κάτι που σημαίνει, ότι εάν διέθεταν ανεπτυγμένο εγκέφαλο για να εξημερώσουν τα υπόλοιπα έμβια όντα του ζωικού βασιλείου τότε σίγουρα θα έπιναν το γάλα τους.

Άλλωστε, μήπως δεν πίνει γάλα ο σκύλος ή η γάτα;; Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο σε φάρμες, όπου ζώα μεγαλώνουν με το γάλα άλλων ζώων. Προφανώς, οι αξιότιμοι κυρίες και κύριοι (ψευτο)φιλόζωοι δεν έχουν ιδέα από αυτά διότι δεν επισκέπτονται φάρμες αλλά περνούν την ημέρα τους στα μεγάλα…Πανεπιστημιακά αμφιθέατρα δίνοντας διαλέξεις, όπως ένας παμμέγιστος τσαρλατάνος, ο οποίος έλεγε αυτές τις ανοησίες και το έπαιζε φυσίατρος με…5 διδακτορικά για να αποδειχθεί λίαν προσφάτως, ότι όλα τα πτυχία του ήταν πλαστά!! Άλλωστε, στην Ελλάδα, ότι δηλώσεις είσαι!! Όπως και να χει, σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί, ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, πως το αγελαδινό γάλα λόγω της δομικής σύστασης των πρωτεϊνών του (δηλαδή ο τύπος της καζεΐνης, που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα, επειδή έχει υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεϊνών από τον τύπο της καζεΐνης, που βρίσκεται στο ανθρώπινο γάλα, όπως ανέφερα και πριν) θα μπορούσε να αποτελέσει την αιτία για κάποια φαινόμενα αλλεργιών. (Ruiter et al, 2006)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3524881/

Υπάρχει τέλος κι ένας άλλος αρκετά σημαντικός λόγος, που επιτάσσει ο άνθρωπος να τρώει από όλες τις τροφές αλλά είμαι σίγουρος, ότι οι vegan δεν τον γνωρίζουν διότι είναι παντελώς άσχετοι!! Ο μεταβολισμός δεν είναι ένα κουτί, στο οποίο προστίθενται και αφαιρούνται θερμίδες. Είναι ένα δαιδαλώδες δίκτυο βιοχημικών μονοπατιών με πρωταρχικό σκοπό την κάλυψη των απαραιτήτων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού για τη διατήρηση του στη ζωή. Η εποχή των θερμίδων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Όποιος κάθεται και μετράει θερμίδες, αφενός δεν έχει ιδέα από σύγχρονα κι εξελιγμένα προγράμματα διατροφής και αφετέρου τρώγοντας μόνο…αγγουράκια στερεί τον οργανισμό του από τα απαραίτητα θρεπτικά υλικά για την υγεία του, με αποτέλεσμα ο τελευταίος για να επιβιώσει και να προσαρμοστεί στα καινούρια ενεργειακά δεδομένα να αρχίζει να μειώνει τις καύσεις του, όπερ σημαίνει, ότι ο ατυχής συνάνθρωπος μας προσλαμβάνει όλο και λιγότερη ενέργεια μετατρεπόμενος σε…ζόμπι!! Από ένα σημείο κι ύστερα, οτιδήποτε και να καταναλώσει, αυτό αποθηκεύεται σε μορφή λίπους, αφού ο οργανισμός έχει ελαττώσει τόσο πολύ τις καύσεις του και δεν το αποικοδομεί, δηλαδή δεν το «καίει»!!

Η ολιστική προσέγγιση της ανθρώπινης υγείας πάνω από όλα, έχει να κάνει με την ενεργοποίηση και την προώθηση συγκεκριμένων ορμονών του ανθρωπίνου σώματος. Το ορμονικό μας περιβάλλον σχετίζεται με το πώς ακριβώς το ανθρώπινο σώμα αντιδρά σε συγκεκριμένα φαγητά Ο άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει τροφές, οι οποίες να εκκρίνουν όλο και λιγότερη ινσουλίνη και όλο και περισσότερη γλυκαγόνη. Η γλυκαγόνη είναι μια ορμόνη, η οποία ενεργοποιεί την καύση των λιπών, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αρχίζει να οξειδώνει λιπίδια (τα οποία είναι αποθηκευμένα στα λιποκύτταρα) αντί για γλυκόζη κι ας αποτελεί η τελευταία το «ενεργειακό μόριο» του οργανισμού δηλαδή το πρώτο σε ιεραρχία καύσιμο. Με άλλα λόγια, ο ρόλος της γλυκαγόνης είναι ωσάν να…διατάζει τον οργανισμό: «Σταματήστε να χρησιμοποιείτε γλυκόζη, την χρειάζεται ο εγκέφαλος. Αρχίστε να καίτε λίπη και αμινοξέα!» Συνέπεια τούτου, είναι το συκώτι να αντιστρέφει την λειτουργία του μεταβολισμού και αντί να «καίει» γλυκόζη, να αρχίσει αντιθέτως να συνθέτει γλυκόζη, χρησιμοποιώντας σαν πρώτη ύλη διάφορα αμινοξέα. (γλυκονεογένεση)

Από την άλλη μεριά, εάν κάποιος καταναλώσει τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (δηλαδή τροφές πλούσιες σε άμυλο, ή ζάχαρη, τουτέστιν γλυκόζη) τότε τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος ανεβαίνουν απότομα και τοιουτοτρόπως εκκρίνεται αμέσως η ορμόνη ινσουλίνη από τα β-κύτταρα του παγκρέατος, η οποία δίνει εντολή στα μυικά κύτταρα και στα λιποκύτταρα να δεσμεύσουν γλυκόζη. Επιπλέον αύξηση της γλυκόζης στο αίμα οδηγεί στην παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης, τουθόπερ σημαίνει, ότι η γλυκόζη δεν μπορεί πλέον να αποθηκευτεί περαιτέρω στα μυικά κύτταρα, τα οποία είναι…καπαρωμένα από την αφεντιά της σε μορφή γλυκογόνου και εν τέλει η γλυκόζη μετατρέπεται σε αποθηκευμένο λίπος. (Zubay, 1995) Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται και αποθηκεύεται το λίπος στον οργανισμό μας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;; Ότι, ακόμα και αν φάμε όλα τα λίπη του κόσμου, εάν δεν αυξηθεί παράλληλα η γλυκόζη στο αίμα, (και τα λίπη που τρώμε δεν την αυξάνουν) το αποθηκευμένο λίπος στο σώμα μας δεν πρόκειται να αυξηθεί ούτε κατά ένα γραμμάριο! Αντιστρόφως, ο λιπώδης ιστός (δηλαδή η…κοιλίτσα μας) μπορεί να αυξάνει ακόμη και αν η διατροφή μας περιλαμβάνει χαμηλά λιπαρά.

Κατά συνέπεια, δεν είναι οι ζωικές τροφές και τα ζωικά λίπη (ούτε καν τα κορεσμένα) αυτά, τα οποία μας παχαίνουν και αυτά, τα οποία προκαλούν τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Απότομη αύξηση (ή απότομη μείωση) της γλυκόζης του αίματος οδηγούν σε φλεγμονές και αυτές οι φλεγμονές αποτελούν την άρχουσα αιτία όλων των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα επιπλέον μόρια των σακχάρων (της γλυκόζης με άλλα λόγια) ενώνονται με μια ποικιλία πρωτεϊνών, (γλυκοπρωτεϊνες) που με τη σειρά τους τραυματίζουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η επαναλαμβανόμενη βλάβη στα τοιχώματα των αγγείων του αίματος πυροδοτεί την φλεγμονή. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας ανεβαίνουν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην…προσομοίωση του στυλ, όπως το να τρίβετε με γυαλόχαρτο το εσωτερικό των ευαίσθητων αιμοφόρων αγγείων σας!!

Φανταστείτε μια βούρτσα, η οποία για ώρες θα τρίβει απότομα το δέρμα σας. Κάποια στιγμή θα κοκκινίσει και στο τέλος θα ματώσει! Αυτό ακριβώς κάνουν οι αμυλούχες τροφές και η δράση της ινσουλίνης στα αιμοφόρα αγγεία του αίματος σας!! Γδέρνουν εσωτερικά τις αρτηρίες! Και ξέρετε ποια είναι η πλάκα;; Ότι η…αθηρωματική πλάκα, η χοληστερόλη του οργανισμού σας, (τα λιπίδια και τα τριγλυκερίδια) ως δομικό και λειτουργικό συστατικό των κυττάρων σας, λιπαίνει, λειαίνει και αποκαθιστά τα…γδαρσίματα της παραπάνω διαδικασίας! Είδατε τελικώς, ότι τα ζωικά τρόφιμα, τα λίπη (ακόμη και τα κορεσμένα) δεν είναι κατάρα αλλά αντιθέτως επιβάλλεται εσείς να στείλετε στον…πυρ το εξώτερον μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες;;

Πάμε όμως και παρακάτω. Ένα γλύκισμα δεν περιέχει μόνο υδατάνθρακες (αποτελούνται από μόρια γλυκόζης ενωμένα μεταξύ τους με γλυκοζιτικούς δεσμούς) αλλά ταυτοχρόνως ψήνεται με ένα από τα πολλά ω-6 λιπαρά φυτικά έλαια, όπως είναι για παράδειγμα η σόγια. (η σημαία των vegans!!) Επίσης, όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας ω-6 λιπαρά για να απολαμβάνουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Καλά και…άγια τα ω-6 λιπαρά οξέα αλλά επιβάλλεται να βρίσκονται στην σωστή αναλογία με αυτά των ω-3 (περίπου 3:1 υπέρ των ω-6 λιπαρών) ειδάλλως απορρυθμίζεται η δομική και λειτουργική ισορροπία των κυττάρων του οργανισμού. Εάν η συγκεκριμένη ισορροπία διασαλευθεί από την υπερβολική κατανάλωση ω-6 λιπαρών οξέων, τότε η κυτταρική μεμβράνη των κυττάρων παράγει χημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται κυτοκίνες και γεννούν πάραυτα φλεγμονές! (Lundell, 2007) Με την πάροδο του χρόνου και καθώς η φλεγμονώδης διεργασία παρατείνει την έντασή της και βαίνει εξελισσόμενη, δύναται να προκληθούν καρδιακές παθήσεις, υψηλή πίεση αίματος, σακχαρώδης διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας και νόσος του Αλτσχάιμερ.

Εκτός όμως από την ινσουλίνη και την γλυκαγόνη, τα λιποκύτταρα είναι ισχυροί δέκτες και αρκετών άλλων χημικών…σημάτων από το εξωτερικό τους περιβάλλον με αποτέλεσμα η επιστημονική κοινότητα να τα χαρακτηρίζει πλέον, ως ενδοκρινή αδένα. Συγκεκριμένα, τα λιποκύτταρα παράγουν μια πρωτεϊνική ορμόνη, την λεπτίνη, ως αποτέλεσμα της έκφρασης του γονιδίου obesity gene. Εργαστηριακά πειράματα κατέδειξαν, ότι εάν μεταλλαχθεί το εν λόγω γονίδιο, ούτως ώστε τα λιποκύτταρα να μην μπορούν πλέον να εκκρίνουν λεπτίνη, τότε η έλλειψή της δύναται να προκαλέσει παχυσαρκία. (Considine et al, 1997)

Κατά συνέπεια, η λεπτίνη αποτελεί το «όχημα» βάση του οποίου ο οργανισμός σταθεροποιεί το βάρος του στο γενετικά προδιαγεγραμμένο επίπεδό του στα πλαίσια της ομοιόστασης. Μόλις συντεθεί στα λιποκύτταρα η λεπτίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και καταλήγει στον υποθάλαμο, (περιοχή του εγκεφάλου) όπου ρυθμίζει τον μεταβολισμό του οργανισμού και ελέγχει τα επίπεδα της όρεξης καθώς της σωματικής άσκησης. Εάν για κάποιο λόγο το ποσοστό του λιπώδους ιστού στο σώμα μας ξεπεράσει το γενετικά προδιαγεγραμμένο επίπεδό του τότε ο ρυθμός παραγωγής της λεπτίνης στα λιποκύτταρα αυξάνεται και έτσι ο εγκέφαλος «ειδοποιείται» να αυξήσει τον καταβολισμό και την καύση λίπους.

Επίσης, εάν κάποιος προσλαμβάνει ελάχιστα έως καθόλου λιπαρά με την διατροφή του, εκτός του ότι, όπως είδαμε, εμποδίζει την καύση του…δικού του λίπους, ταυτόχρονα όμως καταστέλλει την παραγωγή των γεννητικών ορμονών. Για εμάς τους άντρες η…κορωνίδα των ορμονών μας είναι η τεστοστερόνη, ούτως ειπείν, η αρσενική μας ορμόνη. Είναι το ορμονικό μας διακριτικό αποτύπωμα και η βιολογική μας ασπίδα εναντίον σχεδόν κάθε εξωγενούς απειλής. Πώς επιτυγχάνεται η έκκριση της;; Με καταπολέμηση του άγχους, τον σωστό ύπνο, την ενεργοποίηση της υποδοχής των αντιστοίχων ανδρογόνων στα συγκεκριμένα κύτταρα-υποδοχείς της ορμόνης μέσω της άσκησης αλλά και…μαντέψτε!! Ακριβώς. Με την κατάλληλη διατροφή.

Τροφές, οι οποίες διευκολύνουν τα…μάλα την σύνθεσή της είναι η βιταμίνη A, (γλυκοπατάτες, αυγό) η βιταμίνη D (κρέας, ψάρι, αυγό) το άπαχο βοδινό κρέας, που τρώει γρασίδι, (εμπεριέχει αρκετά συστατικά, που αυξάνουν την τεστοστερόνη, όπως για παράδειγμα, ο ψευδάργυρος, τα κορεσμένα λίπη, ο σίδηρος, οι πρωτεΐνες και το μαγνήσιο) τα αυγά, το ελαιόλαδο, ο σολομός, τα στρείδια, το σκόρδο, το μπρόκολο και το λάχανο. Η παρουσία τεστοστερόνης στον οργανισμό λιώνει το κοιλιακό λίπος, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας, την καλή διάθεση, το λίμπιντο και την σεξουαλική απόδοση. Η απουσία της ευνοεί την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, την εμφάνιση κατάθλιψης και τις καρδιοπάθειες. Τί την σκοτώνει;;; Πρώτα – πρώτα, η αγαπημένη των vegan σόγια, (και τα παράγωγά της) τα δημητριακά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, (πλούσια σε φυτικά έλαια δηλαδή ω-6 λιπαρά οξέα, όπως είδαμε παραπάνω) η ζάχαρη και το αγελαδινό γάλα από αγελάδες, οι οποίες βεβαίως δεν τρώνε χορταράκι αλλά εμβολιάζονται με χημικά και ορμόνες, που παράγουν οιστρογόνα, (θηλυκές ορμόνες) τα οποία καταλήγουν στον οργανισμό μας, μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Κοντολογίς, η απλή γνώση βιολογίας, καταδεικνύει, ότι η απόλυτη προσήλωση σε φυτικά τρόφιμα θεωρείται μη φυσιολογική διατροφή, για τον πολύ απλό λόγο, ότι οι φυσικές πηγές κάποιων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων δεν είναι διαδεδομένες στα φυτικά τρόφιμα. Μόνο συγκεκριμένα φυτικά τρόφιμα εμπεριέχουν κάποια αυτά τα συστατικά, τα οποία είναι αδύνατον να βρεθούν τυχαία στην φύση σε εύλογες ποσότητες για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, συνεπώς η χορτοφαγία θεωρείται μοντέλο στερητικής δίαιτας και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. 

Όποιος λοιπόν υιοθετεί και εφαρμόζει σύνδρομα στερητικών διαιτών, εκτός των παραπάνω επιβλαβών για την υγεία του συνεπειών, που προανέφερα, προκαλεί ταυτόχρονα την έκκριση ορμονών του χρονίου στρες, όπως η κορτιζόλη (η οποία κάνει καλό σε μια στιγμιαία υπερδιέγερση του οργανισμού αλλά όχι σε χρονίζουσες καταστάσεις) και η αλδοστερόνη. Οι…κατιούσες για την ανθρώπινη υγεία προεκτάσεις από την δράση των δύο ανωτέρω ορμονών δεν θα μπορούσαν να αναλυθούν από την ταπεινότητά μου, ούτε σε 100 σελίδες λόγω του εύρους των δυσμενών συνεπειών τους στην ανθρώπινη υγεία. Τηλεγραφικά αναφέρω, ότι τα μακροχρόνια υψηλά επίπεδα σε συγκεντρώσεις αυτών των ορμονών στο ανθρώπινο σώμα προκαλούν υπεραύξηση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και αυτό οδηγεί, όπως είδαμε, σε υπερέκκριση ινσουλίνης, ενώ κάποια στιγμή αποδυναμώνεται η διαχείριση της γλυκόζης και καθίσταται αδύνατη η αντίδραση του σώματος στην ινσουλίνη. Προκαλείται δηλαδή ένα φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται «αντίσταση στην ινσουλίνη» και δύναται να μετεξελιχθεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, καταστολή του ανοσοποητικού συστήματος και απώλεια μυικού ιστού.

Μιας και ανέφερα για στρες και…καταθλίψεις, τις προάλλες διάβαζα μια έρευνα από την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ, η οποία έλεγε, πως αυτό το ανθρώπινο…είδος βρίθει από κατάθλιψη, καθώς και από ψυχικές και νοητικές διαταραχές, μέχρι και…αυτοκτονικές τάσεις!! Ιδού:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22676203

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11728890

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24353086

Ομοίως, μια άλλη μελέτη από την Αυστρία κατέδειξε παρεμφερή αποτελέσματα. Ερευνητές του Medical University of Graz χρησιμοποίησαν στοιχεία από την Austrian Health Interview Survey AT-HIS 2006/07 για να συγκρίνουν τις διαφορές στον τρόπο ζωής και την υγεία μεταξύ των κρεατοφάγων και των χορτοφάγων. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης απεικόνισαν όλες τις αδυναμίες μιας χορτοφαγικής διατροφής συνδέοντάς την με προβλήματα υγείας και πιο συγκεκριμένα με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, αλλεργιών και διαταραχών της ψυχικής υγείας, όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Με άλλα λόγια, οι vegans είχαν υψηλότερη ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης και φτωχότερη ποιότητα ζωής.

Nutrition and Health – The Association between Eating Behaviour and Various Health Parameters: A Matched Sample Study.

Αξιολογώντας όλα τα παραπάνω, σας λέγω ευθαρσώς, ρητώς και κατηγορηματικώς, ότι δεν υπάρχει κάτι το θρεπτικά αρτιότερο και το διατροφικά υγιεινότερο από την Ελληνική, Μεσογειακή διατροφή, η οποία δεν είναι καν διατροφή αλλά αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση θωράκισης και αυτοϊασης του ανθρωπίνου οργανισμού, αφού «είμαστε ότι τρώμε», όπως έλεγε και ο μέγας Ιπποκράτης! Κύριες επιλογές της είναι το ψαράκι, το κοτοπουλάκι (ελευθέρας βοσκής κατά προτίμηση) το αυγουλάκι, τα φρούτα και τα λαχανικά, το μέλι, (ίσως η πληρέστερη τροφή σε ζωντανά ένζυμα, τα οποία σύμφωνα με τον βιολογικό τους ορισμό διευκολύνουν κι επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού) η προτίμηση στην κατανάλωση ελληνικού καφέ, (είναι…τίγκα στις πολυφαινόλες και στα αντιοξειδωτικά στοιχεία) και η κανέλα. (ίσως το πλουσιότερο σε θεραπευτικά και αντιοξειδωτικές πρώτες ύλες τρόφιμο) Όλα τα παραπάνω εμποτίζονται και…εμβαπτίζονται σε ένα κοκτέιλ με μπόλικο ελαιόλαδο και λεμονάκι μυρωδάτο!

Για το τελευταίο, αξίζει να αναφερθεί, ότι εκτός από τις…μαγικές αντιμικροβιακές του ιδιότητες ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και καθαρίζοντας τα βιολογικά μας συστήματα ως διουρητικό, είναι ίσως το μοναδικό αγαθό της μάνας γης, όπου, ενώ το το pH του είναι όξινο, εν τούτοις αποτελεί μια από τα πιο σημαντικές τροφές αλκαλοποίησης του οργανισμού. Και αυτό διότι τόσο το κιτρικό οξύ, όσο και το ασκορβικό οξύ, τα οποία εμπεριέχει, μεταβολίζονται άμεσα μετά την πρόσληψή τους από την πεπτική οδό και επιτρέπουν στα μεταλλικά στοιχεία, από τα οποία αποτελούνται, αφενός να ισοσκελίσουν το όξινο περιβάλλον του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου και αφετέρου να συμβάλλουν στην αλκαλοποίηση του αίματος, το οποίο έχει pH 7,4. Επιπροσθέτως, η Μεσογειακή διατροφή συντείνει…πολλάκις στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και ως εκ τούτου στην καλύτερη αντιμετώπιση πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων. (Γρηγοράκης, 2016)

Η Μεσογειακή διατροφή, τα μειωμένα επίπεδα άγχους, η λελογισμένη άσκηση, τα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης και βεβαίως οι γενετικοί παράγοντες σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά της τοπογεωγραφίας του νησιού, είναι οι κύριοι άξονες, οι οποίοι συμβάλουν στην επίτευξη της μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας, που θεωρείται μία από τις πέντε περιοχές του πλανήτη με τους μακροβιότερους κατοίκους, σύμφωνα με την μελέτη ΙΚΑΡΙΑ, η οποία διενεργήθηκε και διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στο νησί. (Στεφανάδης, 2011) Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι κάθε τόπος έχει προικισθεί με τα ιδιαίτερα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, δίνοντας στα προϊόντα, που παράγει μια μοναδική αυτάρκεια θρεπτικής αλλά και γευστικής πληρότητας, ως προς τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του. Όπερ…μεθερμηνευόμενον εστί, δεν χρειάζεται να κουβαλήσεις άλγη Σπιρουλίνας (και…σπηρούνια Κίνας) από την άλλη άκρη της γης για να εμπλουτίσεις την διατροφή σου, κάνοντάς την πιο εξωτική, πιο πικάντικη ή πιο αλκαλική. Η μάνα Ελληνική γη σου έχει δώσει μια χαρά όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, που έχεις ανάγκη, τα οποία θα συνδράμουν τα γονίδιά σου και τον εν γένει τρόπο ζωής σου, ούτως ώστε να αποκτήσεις μια καλύτερη υγεία, σφύζων/ουσα από ενέργεια!

Για όλα τα παραπάνω οι vegans κοιμούνται…στον αστερισμό του Vega!! Αλλά τί περιμένεις από ανθρώπους, οι οποίοι δεν τρώνε αυγά για να μην…εκμεταλλευτούν την κότα!! Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο!! Ουδόλως με παραξενεύει. Εάν μάλιστα το συνδυάσω και με μια ρήση, που μου είπε μια κυρία περι-οπής, από το εν λόγω κίνημα…

– Σκοπός μας κ. Σαρλά είναι να φύγει ο σπισισμός (ο ποιος;;;) από τις κοινωνίες μας, με άλλα λόγια η μεγάλη ιδέα του ανθρώπου να μπορεί να επιβάλλεται επάνω στα ζώα.

– Μεγάλη ιδέα;; Χμ, δηλαδή δεν επιθυμείτε να πάρουμε την…Πόλη;;

– Σοβαρευτείτε κύριε…

– Εγώ να σοβαρευτώ;; Μα εκ των ων ουκ άνευ ο άνθρωπος κυριάρχησε επάνω στα ζώα τόσο για να επιβιώσει όσο και ως απόρροια της λογικής του, κυρία μου! Εάν δεν σας αρέσει η βία και οι επί-βολές τότε δεν έχετε παρά να κάνετε…αίτηση για να σταματήσουν οι πόλεμοι! Δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερη μορφή καταστροφής. Υιοθετήστε μια συνολική θεώρηση, η οποία θα προστατεύει πρώτα από όλα τον άνθρωπο και μετά τα ζώα…

– Γιατί πρώτα από όλα τον άνθρωπο;;;

(Ωχ, το μάτι μου). Διότι είναι το είδος μας κυρία μου…(end of communication)

Τελικώς, αρχίζω και αναθεωρώ διότι η εν λόγω κυρία δεν είπε τίποτα εσφαλμένο, απλά δεν θα πρέπει να είναι απότοκος του ανθρωπίνου είδους! Μάλλον θα έχει…τόκους, τουτέστιν θα χρωστάει της Μιχαλούς!! Αλήθεια, πώς να χαρακτηρίσεις αυτούς, οι οποίοι ισχυρίζονται, ότι η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία με την ζωή ενός…ζώου;;!! Απλά, επιβεβαιώνουν εν τοις πράγμασι το πού ανήκουν!! Διότι εάν δεν αγαπήσεις πάνω από όλα τα άτομα του είδους σου, τον πλησίον σου, τότε δεν μπορείς να αγαπήσεις καμία μορφή ζωής. Απλά, υπο-κρίνεσαι.

Εκτός κι αν με δαύτους συμβαίνει το άλλο! Από τους πολλούς…μπάφους, σταμάτησαν να καπνίζουν χόρτο και άρχισαν να το τρώνε!! Κάποιοι μάλιστα κάνουν και το εξής: Τους έχει βαρέσει τόσο πολύ η…μούρλα, που αποποιούνται κάθε είδους γευστικής ηδονής, ενώ επιχειρούν να ακούσουν τα οπτικά ερεθίσματα και να δουν τα ηχητικά!! Είναι το περίφημο φαινόμενο της συναισθησίας, όπως λέμε στην νευροεπιστήμη, ένα είδος νευρολογικής διαταραχής. Γι αυτό τον λόγο κλείνονται σε σκοτεινά δωμάτια και ταυτόχρονα ακούνε μουσική στην διαπασών!! Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βλέπουν τους ήχους χωρίς οπτικές παρενέργειες από το περιβάλλον. Να δούμε τί άλλο θα…δούμε ακόμη!!

Κλείνοντας, θα ήθελα να εξάρω τις ευεργετικές επιπτώσεις για τα ανθρώπινα βιολογικά συστήματα, που προσδίδει το σημαντικότερο χημικό μόριο στο…πλανητικό μας σύστημα! Το νερό. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται πάνω από 70% σε νερό, άρα το ύδωρ της ζωής είναι ο κύριος πυλώνας για την ολιστική θωράκιση της ανθρώπινης υπόστασης, ως ψυχοσωματικής οντότητας. Το νεράκι, αναζωογονεί, φιλτράρει και…καθαγιάζει τον οργανισμό, κατά συνέπεια κάνει πιο εύκολη την…διαμονή της ψυχής και του πνεύματος, τα οποία κατοικοεδρεύουν στον ναό της ανθρώπινης φυσιολογίας! Αυτό συμβαίνει σε ολόκληρη την πεπερασμένη χρονική διάρκεια της ζωής μας εδώ στον πλανήτη, όπου η ανθρώπινη φύση είναι ενιαία κι αδιαίρετη. Γι’ αυτό ισχύει και το αντίστροφο. Ο θετικός ψυχισμός και η ψυχική ευφορία ενός ανθρώπου επηρεάζουν βαθύτατα την βιολογία του σώματός του σε αυτήν την άρρηκτη σχέση (κοσμικού τανγκό) ύλης και πνεύματος.

Δεν υπάρχει καλύτερος διαλύτης για τον οργανισμό από το νερό. Αποτοξινώνει από κάθε είδος δηλητήριο και επιβάλλεται να καταναλώνεται γενναιόδωρα! Εκτός αυτού, πέρα των πραγματικά μοναδικών φυσικοχημικών ιδιοτήτων του, οι οποίες καθιστούν το φαινόμενο της ζωής να…δηλώνει «το παρών» επάνω στην γη, το νεράκι εμφανίζει τεράστια…γκάμα ποικιλομορφίας σχημάτων, ως προς την κρυσταλλοδομή του. Και όχι μόνο. Οι κρύσταλλοι του νερού μπορούν και ανταποκρίνονται με τέλεια γεωμετρικά σχήματα στην μελωδική μουσική και στα ευγενή ακούσματα, εν είδει…χαμογέλου!

Όμως το νερό δεν…ακούει μόνο μουσική αλλά δύναται να αντιληφθεί και την ομιλία μας, ως απόρροια της ψυχικής μας κατάστασης. Προς επίρρωσιν τούτου, το 1994 ο Ιάπωνας ερευνητής Μασάρου Εμότο ξεκίνησε μια σειρά πειραμάτων, που καταδεικνύουν  του λόγου το αληθές. Μιλούσε στο νερό στην αρχή με ωραία λόγια και εν συνεχεία άσχημα, φωτογραφίζοντας τα μόρια τους και στις δυο περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση, ενεφανίσθη ένας πανέμορφος εξάεδρος, ροζ αποχρώσεως κρύσταλλος, ενώ στην δεύτερη, η ύβρεις και ο θυμός έκαναν τον κρύσταλλο να παραμορφωθεί και στο τέλος να διασπαστεί!! (Emoto, 2014)


Τα πειράματα του Εμότο συνεχίστηκαν και στον χώρο της ανθρώπινης συνειδήσεως. Φωτογράφισε το νερό μιας βρύσης στην περιοχή Κόμπε, αμέσως μετά από σεισμό. Ο τρόμος και ο πανικός των κατοίκων κατεγράφη στην κρυσταλλοδομή του νερού, το οποίο έκανε χρέη…αποθήκης μνημών, ένα είδος συλλογικού ασυνειδήτου!!

Το νερό δηλαδή μπορεί να μεταβληθεί σε δέκτη πληροφοριών αλλά ταυτόχρονα δύναται και να εκπέμψει πληροφορίες μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων αναφορικά με την ανθρώπινη παρουσία, ως διττή υπόσταση, ύλης και πνεύματος. Σε αυτήν ακριβώς την ανθρώπινη φύση ανταποκρίνεται και το νερό. Στην περίπτωση της ύλης, όπου καθαρίζει, αποτοξινώνει και ανανεώνει τον οργανισμό θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην καθαρότητά του, τουτέστιν να προτιμάμε το ρέον, το αναβλύζον, το τρεχούμενο νερό και να αποφεύγουμε το εμφιαλωμένο και το στάσιμο, όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι αλλοίωσης και μολύνσεώς του από παθογόνα βακτήρια. Στην δε περίπτωση του πνεύματος, το μόνο, που χρειάζεται να κάνουμε για την διατήρηση της ορθής, γεωμετρικής κρυσταλλοδομής του και να νιώσουμε πλήρεις από συναισθήματα ευεξίας και ευγνωμοσύνης είναι να βγάλουμε από μέσα μας τον καλό μας εαυτό δηλαδή το…άσπρο άτι και όχι το μαύρο, το οποίο θα σύρει το άρμα της ψυχής και του πνεύματος, όπως έλεγε ο μέγας Πλάτων στον Φαίδρο του.

Τέλος, κάθε θρεπτικό υλικό για τον οργανισμό, επιβάλλεται να προσλαμβάνεται με μέτρο. Στην Τοξικολογία μαθαίναμε, ότι κάθε τροφή μπορεί αυτόματα να μετατραπεί σε δηλητήριο, εάν τα επίπεδά της υπερβούν μια συγκεκριμένη συγκέντρωση. Ακόμη και το…νεράκι. Και πράγματι! Λίαν προσφάτως ανεκαλύφθη, ότι η άμετρη κατανάλωση ύδατος, οδηγεί στον εκφυλισμό σημαντικών ηλεκτρολυτών για την δομή και την λειτουργία του ζωντανού κυττάρου. Για παράδειγμα, όταν αραιώνεις το Νάτριο στο υδατικό του διάλυμα, (το εν λόγω μέταλλο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο, βλέπε αντλία ιόντων Na-K για την μεταφορά των νευρικών ώσεων) τότε το σώμα απελευθερώνει μία εκ των ορμονών του στρες, την αλδοστερόνη, που είδαμε παραπάνω, ούτως ώστε να συγκρατήσει ή καλύτερα να κατακρατήσει εκ μέρους του οργανισμού αυτό το νάτριο. Γι’ αυτό λοιπόν… μέτρον άριστον! Η αποκατάσταση και η διαχείριση της δυναμικής ισορροπίας του οργανισμού είναι ο πρωταρχικός κανόνας για την αυτοϊαση του αλλά και για μια ολιστική προσέγγιση κι αξιολόγηση της σωστής του υγείας. Για να εφαρμόζεται κάθε φορά ο υπέροχος βιολογικός όρος της ομοιόστασης, της τάσης δηλαδή, που εμφανίζει το κύτταρο να διατηρεί σταθερό το εσωτερικό του περιβάλλον.
Τα σέβη μου.

References

Considine, R.V., Sinha, M.K., Heiman, M.L., Kriauciunas, A., Stephens, T.W., Nyce, M.R., Ohannesian, J.P., Marco, C.C., McKee, L.J., Bauer, T.L. and et al., Serum immunoreactive-leptin concentrations in normal-weight and obese humans, N Engl J Med, 1996b, 334, 292-295. Fruhbeck, G., Aguado, M. and Martinez, J.A., In vitro lipolytic effect of leptin on mouse adipocytes: evidence for a possible autocrine/paracrine role of leptin, Biochem Biophys Res Commun, 1997, 240, 590-594.

 • Dr. Masaru Emoto, 1943-2014. Beyond Words. 17 October 2014. Retrieved 20 October 2014.
 • Lundell Dwight. The great cholesterol lie. Why inflammation kills and the real cure of heart disease. 2007, Chapter 3, 33-34.
 • B Ruiter, et al. ClinExp Allergy. 2006;36:303.
 • Zubay Patrick. Biochemistry. A metabolic pathway. 1995, Third Edition
 • Γρηγοράκης Δημήτρης. Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή. Κεφάλαιο 3, Το καταστροφικό τρίπτυχο: Απορρυθμισμένο Ανοσοποιητικό, Οξειδωτικό Στρες, Φλεγμονή
 • Μπόσκου Γεώργιος. Έρευνα Τμήματος Επιστήμης-Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, 2011
 • C. Stefanadis. Unveiling the secrets of longevity: the Ikaria Study.Hell J Cardiol 2011;52:479-480

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΥΝΟΡΟ

73 thoughts on “Η κατάρριψη του μύθου της χορτοφαγίας! Μια διατροφική και ολιστική αξιολόγηση για την υγεία των βιολογικών μας συστημάτων.

 1. ΤΙΤΑΝΑΣ says:

  Έυγε στον γράφοντα το κείμενο!
  Μια επιστημονική διευκρίνηση της αλήθειας περί διατροφής, με αντικειμενικότητα και πραγματική ουσία.
  ”Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι συνήθως πάνω από το ένα άκρο στο άλλο, όπως από υπερβολική κρεατοφαγία σε υπερβολική χορτοφαγία, αδυνατώντας να διατηρήσουν ένα μέτρο και έτσι εντελώς ανώριμα, μόνο ζημιά στον εαυτό τους κάνουν”
  Μπορεί μάλιστα αυτή η ζημιά να μην είναι άμεση αλλά να φανεί είτε μετά από χρόνια είτε από γενιά σε γενιά, με παγκόσμιες διαστάσεις, σ ότι αφορά την διαμόρφωση των υλικών χαρακτηριστικών του ανθρωπίνου είδους αλλά πάλι ”είναι σαφές ότι οι άνθρωποι, ούτε το μέλλον κοιτάνε”

 2. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ says:

  νομιζω οτι εχεις πιασει την ακρη του αλλου νηματος….ναι στα χορταρικα ναι και στο κρεας αφου ο ανθρωπος αποδεδειγμενα ζει και μονομερος και με τις 2 ομαδες…αλλα πανω απ ολα το μετρο…παν μετρο αριστον,και οχι αχρηστον σ’αυτη την περιπτωση…

  • ΙΣΟΡΩΠΗΜΕΝΟΣ says:

   Και όλοι αυτοί οι γκουρού τι κάνουν; Κάθονται σε ένα σημείο μια ζωή και κάνουν ταχυδακτυλουργίες και άλλες κοτσάνες εντυπωσιασμού, για να τους δει το κοινό και να τους χειροκτοτήσει και τίποτ’άλλο.
   Τι προσφέρουν στην ανθρωπότητα; Τίποτα απολύτως…
   Μάλιστα απ το πολύ το κάτσε και την έλλειψη νερού και φαγητού, είναι τελείως ψωφίμια.
   Αυτό συμβαίνει όταν πας απ το να άκρο στ άλλο:
   Ο υπερβολικά κρεατοφάγος, γίνεται ζωώδης, λόγω τεστοστερόνης και έχει λιγότερα χρόνια ζωής.
   Ο υπερβολικά χορτοφάγος, γίνεται ψώφιος, λόγω έλλειψης τεστοστερόνης και αδύναμο αίμα.
   Ο μέτριος, είναι σε καλή κατάσταση, τόσο πνευματικά όσο και υλικά!
   Γι αυτό ”όχι σκέτο αιθέρας” γιατί θα γίνουμε αέρας κοπανιστός!
   Αιθέρας και ύλη σε ισορροπία! Χωρίς το σώμα, η ψυχή δεν έχει αντίκτυπο στην υλική πραγματικότητα, χωρίς την ψυχή, το σώμα δεν έχει αντίκτυπο στις άυλες αξίες της ζωής.
   ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ!

 3. filarianna says:

  Η γιαγιάδες μου έλεγαν ότι τα παλιά χρόνια, όταν μία γυναίκα για κάποιο λόγο δεν μπορούσε να θηλάσει το νεογέννητο μωρό της και εάν δεν υπήρχε άλλη γυναίκα να προσφέρει το γάλα της, έδιναν γάλα γαϊδούρας. Οι παλιοί σίγουρα γνώριζαν περισσότερα. Βρήκα ένα σχετικό άρθρο — vita.gr/agora/article/33068/10-pragmata-poy-isws-den-kserate-gia-to-gala-gaidoyras/ — προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει γάλα γαϊδούρας, αλλά για κάποιο ικανό χρονικό διάστημα που ήμασταν στη Περσία, έπινα σε καθημερινή βάση γάλα καμήλας και χυμό από φρεσκοστημένο ρόδι. Δεν μας σήκωνε το κλίμα που λένε με αποτέλεσμα εγώ και η αδελφή μου – πολύ μικρά παιδιά τότε – συνέχεια αρρωσταίναμε από ιώσεις και ήμασταν χλωμά και αδύναμα. Μία Περσίδα, σύστησε στη μητέρα μου το γάλα καμήλας και το ρόδι. Η αλήθεια είναι πως σε ελάχιστο χρόνο τα μάγουλά μας ρόδισαν και δεν ασθενήσαμε ξανά για το υπόλοιπο της διαμονής μας.

 4. Αϋλος5 says:

  Καλο το κρεας αλλα λιγο και με μετρο… και με ριγανουλα! Εχει ομως δικιο ο αρθρογραφος. Ετσι μας εφτιαξαν παμφαγους… Σκατα μπουρδελο κολογη… Δεν βγαζεις ακρη…

 5. ANEFIX says:

  Αρθρογράφε αν ποτέ ερχόσουν σε αντιπαράθεση με τον διατροφολόγο Μελίτη, είμαι σίγουρος ότι θα τρώγατε τα μουστάκια σας εσείς οι δύο! Τόσο εσύ όσο και αυτός υπερασπίζεστε τις θέσεις σας με ακλόνητη σιγουριά. Και οι δυο σας παραπέμπετε σε άλλους ερευνητές ανά τον κόσμο, που συμφωνούν με τα λεγόμενά σας και αποτελούν για εσάς πηγή άντλησης πληροφοριών. Σε επιμέρους σημεία όμως θα κρατήσω μιαν ουδέτερη στάση γιατί ακόμα ψάχνομαι να βρω τι είναι το σωστό και τι το λάθος. Γι’ αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι σε αυτόν τον κόσμο θα ακούω ανθρώπους να λένε το άσπρο μαύρο και το μαύρο άσπρο και μάλιστα να “προσπαθούν να πείσουν με αδιάσειστα στοιχεία και επιχειρήματα” κατ’ αυτούς.

  • Ανώνυμος says:

   Ορίστε….τι έγραψες πάλι?….μαλακίες και τίποτε ….ρε φίλε μήπως νιώθεις μοναξιά? γιατί έτσι φαίνεται …ίσα ίσα να γράψεις μια μαλακια να σε διαβάσουν…αν θες παρέα πάντως πάρε στο 6698404030675…Τζιμ λέγεται και είναι θερμαστής από Τζιμπουτί.εσενα θα σ αρέσει.

   • ANEFIX says:

    Ρε είστε βλάκες όλοι εδώ μέσα; Ρωτάω. Τι πετάγεσαι ρε ηλίθιε και μού απευθύνεις τον λόγο; Σε ενόχλησε κανείς; Τι έχετε πάθει βρε ηλίθιοι άνθρωποι, βρε ηλίθιο ανθρώπινο είδος, που αν είχα την δυνατότητα θα σάς έκανα σκόνη ρε. Βρε μαλακισμένε, τι μού την λες; Τι είπα και μού την λες; Προσέβαλα κανέναν; Άντε μου στο διάολο όλοι που λυσσάξατε με την πάρτη μου παλιόζωα. Βάλε όνομα ρε άχρηστε και μετά να σχολιάζεις σχολιαστές, παλιό γυναικούλες όλοι, κομπλεξάρες, που δεν έχετε τι να κάνετε και την πέφτετε στους άλλους δίχως λόγο. Τώρα ποια είναι εσένα η διαφωνία σου με αυτό που έγραψα, ένας Θεός μόνο ξέρει.

    • Νικητας says:

     Μαλλον αυτος νιωθει μοναξιες ..και ‘εχει’ καημο που τον ‘ρεγουλαρει ο Τζιμ’ !!!…….Συνδεσε τον και εσυ με ‘Ναιρομπι’ !!!

     • ANEFIX says:

      Μα δεν έγραψα κάτι κακό για κανέναν για να μού κάνει τέτοια επίθεση. Μπορεί να φταίνε και τα μνημόνια γιατί ο κόσμος έχει σαλτάρει εντελώς. Το βλέπω και στις αθλητικές εκπομπές στο ραδιόφωνο. Ο ένας επιτίθεται στον άλλον για ψύλλου πήδημα. Τρώγονται με τις σάρκες τους κάποιοι.

     • Νικητας says:

      ΑΝΕΦΙΞ….ΜΗΝ ΜΑΣΣΑΣ !!!!..ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ !!!ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΦΩΝΗ – ΑΠΟΨΗ!!…..ΓΡΑΨΤΟΥΣ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ !!!!!——-ΠΡΟΣΟΧΗ – ΣΥΜΒΟΥΛΗ !!! …Προσπαθουν να σπασουν το ηθικο ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ , και φυσικα με εντεχνο τροπο και την καταληλη στιγμη (ταχα σε ασχετο σχολιο) !!!…Ειδες ομως; καταφεραν να σε βαλλουν σε αμυνα !!! ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΑΣ !!! ΕΠΙΘΕΣΟΥ !!!!!

 6. Γιωργος Γ. says:

  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ έχουν βάλει εδώ και χρόνια στο «στόχαστρο» τους χορτοφάγους. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους μάλιστα δείχνουν ότι η δίαιτα που ακολουθούν όσοι αποφεύγουν διά ροπάλου το κρέας μάλλον έχει ευεργετικές ιδιότητες.

  Έτσι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη, ερευνητές πανεπιστημίων της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χορτοφάγοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνουιδιαίτερα του αίματος, του στομάχου και της ουροδόχου κύστεως-, σε σχέση με όσους έχουν βάλει καθημερινά στη διατροφή τους το κρέας. Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που στον γενικό πληθυσμό το 33% των ανθρώπων θα εμφανίσει καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, για τους χορτοφάγους το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 29%.

  Προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου του Southampton, η οποία έγινε σε δείγμα 8.000 εθελοντών και διήρκεσε 20 χρόνια, έδειξε ότι όσοι ακολουθούν διατροφή βασισμένη στη χορτοφαγία, έχουν μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας κατά πέντε μονάδες σε σχέση με εκείνους που προτιμούν το κρέας. Παρ΄ ότι οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να πουν ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι χορτοφάγοι είναι πιο έξυπνοι, ωστόσο παραδέχτηκαν ότι η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή που ακολουθούν θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την απόδοση του εγκεφάλου.

  • ΙΣΟΡΟΠΗΜΕΝΟΣ says:

   Επίσης έρευνες έχουν δίξει, αυξημένα περιστατικά ανεπάρκειας αιμοφόρων αγγείων και αυξημένα περιστατικά ανεμίας σε χορτοφάγους. Επίσης το πολύ ”ήπιος” δεν κάνει καλό, όσο το πολύ ”στην τσίτα”

   • ANEFIX says:

    Χαχαχαχα…α ρε μάγκα…σού αρέσουν και σένα τα παϊδάκια ε; Αν είχες τώρα μια ψητή προβατίνα μπροστά σου, σε πόσην ώρα θα την εξαφάνιζες; Εγώ σε 1 λεπτό! Αλλά τα λυπάμαι τα καημένα τα ζωάκια που τα σφάζουν.

     • ANEFIX says:

      Θα ήθελες πολύ να ήμουν αυτό που λες, ξέρεις όμως ότι κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Ένας βλάχος θα είχε διαφορετικό στυλ. Πάντως το τσάι σε φακελάκια το έκοψα και το έριξα στο φασκομηλάκι.

 7. Ανώνυμος says:

  Μεγάλε συγγραφέα, συμφωνω απόλυτα μαζί σου, αλλά είναι σαν να θέλεις να πείσεις τους πούστηδες και τις λεσβίες ότι αυτό που κάνουν δεν είναι φυσιολογικό, ή τον ΤΣΙΡΙΖΑ ότι πρέπει να φύγει από τον πλανήτη!!!

 8. Μιχαλης says:

  Εύγε επιτέλους ένα εμπεριστατωμενο άρθρο περί σωστής διατροφής.Άντε να καταλάβουν τα πρόβατα, κυριολεκτικά πρόβατα αφου μασούν μόνο σανό,γιατί η νέα τάξη κάνει τόση προπαγάνδα υπέρ της βεγκαν διατροφής.Μας θέλει μαλθακους να σκύβουμε σαν τα φυτοφάγα ζώα που υπομενουν τα πάντα.Παν μέτρον άριστον λοιπόν και στη διατροφή!

  • Ανώνυμος says:

   Όταν μιλάς για χορτοφάγους το μικρό σου IQ πάει κατευθείαν στο πρόβατο, υπάρχει όμως ο ταύρος και ο ελέφαντας. Να πάς να το κοιτάξεις μήπως είναι σοβαρό.

  • ΙΣΟΡΟΠΗΜΕΝΟΣ says:

   Ακριβώς γι αυτό έχει ανέβει αυτή η μόδα τώρα τελευταία.
   Ούτως η άλλως, το οικουμενιστικό πρότυπο της πανθησκείας, σκοπεύουν να το αναμείξουν και με μια δόση, τάχα μου πνευματισμού και ειρινικής κοινωνίας σε συνδυασμό με βουδισμούς, ινδουισμούς κλπ. κλπ.
   ”Κατσίκια μας θέλουν και με με την μια και ”με την άλλη έννοια”

 9. Ηλίας says:

  Αφού δεν σέβεσαι την επιλογή του άλλου και με μεγάλη ευκολία τον αποκαλείς ούφο, ζώον και ότι άλλο σου κατέβει πανεξυπνε βιολογε του κώλου, οι Εσκιμώοι πανηληθιε ούτε είχαν ούτε μπορούν να συντηρηθούν με ελαφρά τροφή, φρούτα, λαχανικά, όσπρια κλπ. Εάν εσύ ανθρωπόμορφο θηρίο-ερπετό, ηδονιζεσαι με την κατανάλωση σάρκας δικαίωμά σου. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Άλλοι θα παίρνουν συμπληρώματα διατροφής και άλλοι θα παίρνουν στατίνες για να ρίξουν την χοληστερίνη τους.

 10. Inept says:

  Το οτι καθε διαφορετικο στον ηδη προγραμματισμενο σας νου περνει αυτοματα την ταμπελα του νεοταξισμου θα επρεπε να σε προβληματιζει πρωτα απ ολα… ωραια καραμελιτσα των γερικων κολλημενων μυαλων που γαμησανε τα παντα και δεν αφησαν τιποτα ανοιχτο για τα παιδια τους…
  Περα απ αυτο, ο καθενας κανει αυτο που τον εκφραζει, ο ανθρωπος ειναι εξελικτικο ον (τρομαρα μας) και θεωρω πως ο σεβασμος προς τα υπολοιπα “κατωτερα ηδη” ειναι αλληλενδετα σεβασμος του θειου εργου. Για μενα επιφερουν εργο οι χορτοφαγοι, πανε εναντια στα ζωικα τους ενστικτα ως προς το σεβασμο μιας ψυχης… ειναι πολλοι πιο ανωτεροι απο μενα και απο σενα μπαρμπα, γι αυτο καλα θα κανεις να το βουλωσεις και να αφησεις τους περιφρονικους χαρακτηρισμους για τις επιλογες των αλλων.
  Κατι τελευταιο που μαλλον δεν εχετε μαθει σε αυτο το site γραναζακια μου ειναι οτι το πεδιο της πληροφοριας ειναι τεραστιο, δεν μπορω να βασιστω στην mainstream ερευνα σου, κανε την προσωπικη σου ερευνα (κοινως αφιερωσε τη ζωη σου πανω σε ενα θεμα) και υστερα εκφερε τετελεσμενες γνωμες… Αλλωστε ειναι ευρεως γνωστο πως η παιδεια τοσα χρονια παει συμφωνα με τα συμφεροντα των πουτανας γιων ηγετων. Μην παπαγαλιζεις, κρατα ανοιχτο μυαλο… και το νου σου γερο.

 11. ΚΑΝΕΝΑΣ says:

  Δεν καταλαβαινω τι ζορι τραβανε καποιοι ανθρωποι με τις διατροφικες επιλογες των υπολοιπων; Ο κυριοτερος λογος που δεν τρωμε κρεας δεν ειναι καν θεμα υγειας. Ειναι καθαρα για την αποφυγη της αφαιρεσης ζωης για την δικη μας βρωση. Τοσο κακο ειναι; Πρεπει να το υπεραναλυσουμε δλδ;

 12. Αντι-πτωματοφάγος says:

  Αντε τραβα φαε την μπριζολα σου μπαρμπα και άσε τους άλλους να τρωνε ό,τι θέλουν και να πιστεύουν ό,τι θέλουν. Δεν σε φώναξε κανείς να υποστηρίξεις τις διατροφικές συνήθειες των σπηλαιανθρώπων. Έχεις μπλέξει την βούρτσα με την π..τσα εντελως λέμε. Άλλο vegetarians και άλλο vegans καταρχην, που το έχεις κάνει αχταρμά. Πέρα από αυτό, ποιός σου είπε καραμπάρμπα ότι όλοι οι vegans και vegetarians ακολουθούν το συγκεκριμένο τρόπο διατροφής για τους ίδιους λόγους; Από αυτό και μόνο φαίνεται η αγραμματοσύνη και εμπάθειά σου να υπερασπίσεις το σπλινάντερό σου. Οι λόγοι τους ποικίλλουν κ. εξυπνάκια και είναι πολιτικοί, περιβαλλοντολογικοί, θρησκευτικοί, πνευματικοί, λόγοι υγείας και άλλοι. Αν πχ. το σφάξιμο εκατομμυρίων αρνιών προς τιμήν της εβραϊκής γιορτής του πάσχα είναι για σένα μη-νεοταξικό, με γειά τα μυαλά και καλη τύχη… Και πού ‘σαι, μπάρμπα, εκατομμύρια Ινδοί και άλλοι είναι από γεννησιμιού τους χορτοφάγοι και πάνε πολυ καλυτερα από υγεία από σένα και τους υπόλοιπους πτωματοφάγους, για να μην αναφέρω και πάμπολλες δημοσιευμένες έρευνες που απορρίπτουν όσα λες σχετικά με την χορτοφαγία και την αρνητική επίδρασή της στην υγεία. Αλλά βεβαίως, η επιστημονική βιβλιογραφία είναι τόσο ποικίλη, που μπορείς εύκολα να βρεις 5-10 αναφορές που να υποστηρίζουν οποιαδήποτε ιδέα έχεις αποφασίσει ως σωστή ακόμα πχ. και το καλό του καννιβαλισμου! Τράβα λοιπόν να γλύψεις τα αίματα και τα λίπη από τα πτώματα αθώων ζώων που τρως αυτόκλειτε σωτήρα των vagans και άσε μας στην ησυχία μας.

  • ΝΕΜΕΣΙΚΟΣ says:

   ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΔΩ ΕΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΑΙΑ ΟΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΣΠΛΗΝΑΝΤΕΡΑ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΕΙΣ ΝΑ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΘΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΙΣΕΙ Ο ΓΡΑΦΩΝ

 13. Σωστά says:

  εχεις απόλυτο δίκιο.. Μιλάω από προσωπική εμπειρία.. Συμφωνώ απολύτως.. Δοκιμασμένα από εμένα όλα όσα προανέφερες.. Είμαι 38 χρονών ψάχνω από τα 17 τα περί διατροφής.. Τα τελευταία 8 χρόνια κάνω αυτά που αναφέρεις και αισθάνομαι και νιώθω υπέροχα.. Από την στιγμή πού βρήκα τον τρόπο τον ακολουθω και δεν πρόκειται να τον αλλάξω μέχρι να πεθάνω…

 14. I R A says:

  Εν μέρει καλά τα λες Από την άλλη, διακρίνω μία έντονη ψύχωση που διαθέτεις για τους vegan.. Ρε μπας και παίρνεις τπτ αναβολικά; γιατί πολύ sharp σε αντιλαμβάνομαι, μπορεί και όχι αλλά σεν χάνεις κάτι να το κοιτάξεις..

 15. archernk says:

  εισαι τοσο μα κα κας οσο λιγοι !
  την εποχη των παγετονων τρωγαμε μαμουθ για να επιβιοσουμε γιατι προφανος δεν υπηρχε χλωριδα , και τα μαμουθ τι τρογανε ? αερα κοπανιστο η χιονι? βασιλια της ειρωνιας !

 16. Λεω εγω , μηπως; says:

  Η διαιτα vegan δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα μερος του σχεδιου των επικυριαρχων.Ο ανθρωπινος εγκεφαλος λειτουργει πολυ καλυτερα με μια ολοκληρωμενη διατροφη.Οι ανδρες απο παντοτε στο DNA τους ειναι κυνηγοι και πολεμιστες.Μια διατροφη vegan κατεβαζει ακομα περισσοτερο την τεστοτερονη στους ανδρες(που ηδη ειναι στα μισα επιπεδα που ειχαν οι αντρες την δεκαετια του 1950) και αυξανει τα οιστρογονα.Για αυτο ακριβως εχουν τρελανει τα βοειδη και τα πουλερικα στην σογια και στις ενεσεις οιστρογονων ας βαλουμε και την χρηση πλαστικων που κανει το ιδιο.Εχουν κανει τα αγορακια να γινονται κοριτσακια στο τελος.ΒΕΒΑΙΑ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟ ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΡΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΡΕΝΕΣ .Ωστε να παραμεινουν αρρενες .

  • ΙΣΟΡΟΠΗΜΕΝΟΣ says:

   Και έχεις απόλυτο δίκαιο. Σε κάποιους να φαντάζει υπερβολικό όλ αυτό αλλά καλά θα κάνουν να το ψάξουν και από αυτή την οπτική πλευρά, πριν βγάλουν συμπέρασμα… Κατατάλλα το παίζουν σόφρωνες και αρμονικοί και ισορροπημένοι, έχουν μπερδέψει την αρμονία με την αδράνεια μάλλον.
   Αρμονία στην ζωή επιτυγχάνεται, όταν τα χεις βρει με τον εαυτό σου και έχεις εξισορροπήσει τον εσωτερικό σου με τον εξωτερικό σου κόσμο, όλα τ’αλλα είναι θεωρίες/ ουτοπίες φαντασμένων γκουρού, τάχα μου φιλειρινιστών… ”Όποιος αγαπάει την ειρήνη και αγαπάει και κάθε τι καλό στην ζωή, είναι πάντα έτοιμος για πόλεμο και μισεί και κάθε τι κακό στην ζωή”

  • ΝΕΜΕΣΙΚΟΣ says:

   ΑΡΑ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΣΤΟΧΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΟΥ Ο ΒΕΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΡΕΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΛΔ ΤΗΣ ΕΚΠΟΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΡΕΝΩΝ, ΕΑΝ ΜΠΕΙΤΕ ΔΕ ΠΟΙΟ ΒΑΘΙΑ ΣΤΗΝ ΛΑΓΟΤΡΥΠΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ “Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΡΕΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ” ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ “ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ” ΑΡΑ Η ΕΚΠΟΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΕΙ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΕΡΓΚΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΜΑΣ ΔΛΔ ΜΕ ΝΤΑΒΡΑΝΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ… ΕΙΝΑΙ ΣΑΤΑΝΙΚΟ! ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΓΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΤΡΑΦΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΔΛΔ ΤΟΝ “ΚΑΚΟ ΝΑΖΙΣΜΟ” ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΜΑΣ. ΑΥΤΑ ΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ

   • Λεω εγω , μηπως; says:

    ο διεθνισμός ειναι η θεωρία του κωλού ..και το γαιτανακι της παγκοσμιοποιησης ο εθνικισμός ειναι η μόνη λύση ….  δυστυχώς αληθεύει..ασχέτως εάν κάποιοι ηλίθιοι δήθεν προοδευτικοί με   ιδεολογίες  λοβοτομής δεν θέλουν να το παραδεχτούν

   • ΝΕΜΕΣΙΚΕ ξεκόλλα says:

    Τι μας λες βρε παπάρα; Εγώ και άλλοι vegetarians 45-50άρηδες που γνωρίζω προσωπικά πηδάμε καθε μερα, έχουμε αντοχές για χιλιόμετρα τρέξιμο στο βουνό, και έχουμε ξεχάσει τι θα πει γιατρός εδώ και χρόνια. Πάνε τώρα εσύ να μετράς τεστοστερόνες και προγεστερονες για να μας αποδείξεις ότι οι παπαριές που λες είναι αλήθεια ..χαχαχα!

  • archernk says:

   μεθαυριο που τρεχω σε ενα αγωνα 10χλμ δεν ερχεσε να μετρησουμε τις τετοστερονες μας ? και για σενα το γραφω αλλα φυσικα πιο πολυ και με τον αρθρογραφο
   οι πιο πολοι που γραφουν στα σχολεια ουτε ξερουν γιατι μιλανε
   αλλα αν δεν σου κανω εγω μηπως θελεις να την μετρησεις με καποιους απο τους παρακατω?
   https://en.wikipedia.org/wiki/David_Haye
   https://www.olympic.org/videos/carl-lewis-impressive-olympic-history
   https://www.frankmedrano.com/
   δεν θα γεμισω τον χωρο με αλλα ονοματα , Αναγκαστικα να αλαξω την διατροφη μου για λογους υγειας και ειμαι καλυτερα απο ποτε . στα 46 μου τρεχω μερα παρα μερα 10χλ και αρχιναω τωρα να χτιζω και σωμα παρολο που δεν μου αρεσει το βοντιβ. το αποφασισα οταν ειδα ποσο ευκολο ειναι να παρω μυς με την νεα διατροφη μου
   Επιτελους μην γραφετε αμα δεν ξερεται!!! αλλο η προτιμηση που ειναι δικαιομα του καθενος και αλλο η επιστημη…

   • ΝΕΜΕΣΙΚΕ ξεκόλλα says:

    Έτσι… πες τα ρε φίλε γ..μω την πτάνα μου εδώ μέσα που όλοι οι ξερόλες μπριζολιάριδες πεφτοτσούστσουνοι μας τα έχουν πρήξει με τις τεστοστερόνες και τις δήθεν αντι-νεοταξικές παπαριές τους…

 17. 9 says:

  καλα μας επεισες ….προσπαθεις να δικαιολογησεις τον εαυτο σου που εχεις γινει κανιβαλος…..δες τι λενε οι αρχαιοι προγονοι μας γιατι εχω βαρεθει να ακουω βλακειες σαν τις δικες σου….συνεχιζε να τρως κρεατακι αγορι μου και μην κρινεις αν εισαι ασχετος…..

 18. Ανώνυμος says:

  …Τό πτυχίο καί οί “γνώσεις” σας χάνουν τήν αξία τους από τόν ΤΡΟΠΟ μέ τόν οποίο εκφράζεθαι ,ο οποίος χαρακτηρίζεται από τήν επαναλαμβανόμενη “ταπεινότητά” σας,
  χωρίς Αγάπη καί Σεβασμό στόν συνάνθρωπο καί στίς επιλογές του. Αντιθέτως “βγάζετε” (αποθημένα?) επαναλαμβανόμενο χλεβασμό, περιτυλιγμένο μέ κρυφό μίσος, κατωτάτης υποστάθμισης.
  Μάθετε να Αγαπάτε καί νά Σέβεστε· θά βοηθήσει την “ταπεινότητά” σας ( αλλα καί τό μυαλό σας), νά ανακαλύψει τήν ΗΘΙΚΗ, ή οποία μάς χαρακτηρίζει σε αυτό τό σύντομο πέρασμα..

 19. φωτεινη αθανασοπουλου says:

  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ….ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΟ ΣΩΣΑΤΕ ΚΑΠΩς ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΑΤΕ ΠΕΡΙ ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΙΑΣ https://katohika.gr/diethni/kreatofagos-einai-nekros/

  Ενταξει ο καθενας ειναι ελευθερος να λεει παπαριες.. Η αληθεια δεν αλλαζει ομως, ο ανθρωπος περα του αν ηταν χορτοφαγος η παμφαγος εχει συνειδηση που του επιτρεπει για λογους ηθικους να τρωει η οχι … Οσοι ειστε αφελεις και ασχετοι με την παραγωγη καλυτερα να ενημερωθειτε…γιατι τοσο οι τροποι εκτροφης οσο και η σφαγή βριθουν βαρβαροτητας…..ειδικα τωρα με το χαλαλ και θρησκευτικες σφαγες….υπαρχουν τοσο εναλλακτικοι τροποι ζωης που δεν υποαρχει δικαιολογια… και υγιεινοι τροποι που δεν εχουν κανενα προβλημα..στην υγεια σας που τοσο κοπτεστε….Κανενα αρθρο για τον τροπο εκτροφης ανεβαστε καλυτερα η για το κυνηγι η για το χαλαλ….και αφηστε τις παπαριες…..κριμα για τα κατοχικα Νεα να ανεβαζουν βλακειες…..
  και να ενημερωθειτε καλυτερα περι σιδηρου κλπ ελλειψεων αυτα ειναι αναχρονιστικα.

  Η ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ…..Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΕΙ ΜΠΟΡΟΣΤΑ ΟΧΙ ΠΙΣΩ..ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ….
  ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΑΜΑΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΘΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΑΣ ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΙΣ “ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΕΣ” ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΓΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΜΑΣ.

 20. ALEXANDER says:

  1 το συκώτι ειναι κατι σαν το φιλτρο του ζωου και περιέχει ΑΙΜΗ η οποία ειναι τοξικοτατη… αν θες να φας φίλτρο φαε το φιλτρο της ηλεκτρικης σκουπας με λιγο ελαιόλαδο!
  2 τα μεγαλα ποσοστα σιδηρου στο αίμα….ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ ΈΧΕΙ ΕΚΑΤΟ ΦΟΡΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΊΔΗΡΟ…και δη μεταβολισμενου που είναι στα ζωικά είναι επίσης τοξικοτατα για τον ανθρώπινο σώμα κατακάθονται στους δενδριτες το εγκεφαλου και με την παρουσια ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ απουσία αντιοξειδωτικων θα ελεγα που δεν έχει μωρε το κρεατακι σου ΣΚΟΥΡΙΑΖΟΥ ΛΕΝΕ ΠΑΜΠΟΛΕΣ ΈΡΕΥΝΕΣ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΟΦΕΊΛΕΤΑΙ Ο ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΜΌΣ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΠΆΡΚΙΝΣΟΝ ΆΝΟΙΑΚΛΠ…. στην παρουσια βαρεων μετάλλων και στον εξτρα σίδηρο….
  3 Οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι λιπαινονται ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΕΡΑΚΙ!! και διηθητικα κι ολας….
  Μπορώ να σου γραφω μεχρι το πρωί αλλα δεν υπάρχει λόγος!
  απλα να σε ενημερώσω με σεβασμό σαν σχεδον πλήρως φυτοφαγος και αδογματιστος οτι είχα στα 24 μου 3 τενοντίτιδες χρόνια κόπωση οξειδωτικο στρες δυσκοιλιοτητα τρομερα νεύρα ενα πολυ μικρο εγκεφαλικό και πολλα πολλα αλλα…τωρα ειμαι 28 και ειμαι καλυτερα απο οτι ήμουν 17!

 21. ΟΙ ΒΕΓΚΑΝ ΑΓΡΙΕΨΑΝΕ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΑΖΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ says:

  Μη θιχτεί ο εγωισμός της ψευδαίσθησής τους, που δημιουργήσανε στον εαυτό τους, ότι ταχα μου γίναν ανώτερα όντα, ότι δεν τρώνε πτώματα και ότι όλοι οι υπόλοιποι είμαστε και ένα κάρο σαχλαμάρες, που νομίζουν κιώλας ότι είναι δηθεν σε ισορροπία με την φύση, κούνια που τους κούναγε… ”Η ισορροπία στην φύση απαιτεί χορτοφάγα/ παμφάγα και σαρκοβόρα για να επιτευχθεί”

  • ΟΙ ΒΕΓΚΑΝ ΑΓΡΙΕΨΑΝΕ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΑΖΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ says:

   Μάλιστα αυτός ο μύθος τους έχει και μια ηθική δικαιολογία, ότι και καλά αν δεν καταναλώναμε ποτέ κρέας, δεν θα είχαμε υψηλή τεστοστερόνη και αν είμασταν όπως οι ινδοί γκουρού, ”μαλθακά ψωφίμια δηλαδή” ότι δεν θα γινόντουσαν πόλεμοι και διάφορες ουτοπίες που φιλοσοφικά αν το αναλύσουμε δεν έχουν ουσία… Γιατί επιστημονικά, προφανώς είναι εκτός πραγματικότητας.
   ”Ενάντια λοιπόν, στην προπαγάνδα και στις μεθοδεύσεις της νέας εποχής του υδροχοικού ήθους, απαντάμε με άμεσο πόλεμο”

   • ANEFIX says:

    Και να σκεφτείς ότι υπάρχουν κάποιοι μοναχοί στο Θιβέτ που όταν περπατάνε προσέχουν μην πατήσουν κανένα μυρμηγκάκι και αφαιρέσουν ζωή…χαχαχα. Καμένοι εγκέφαλοι τελείως.

    • Ανώνυμος says:

     ΚΙ εσύ μυρμηγκάκι είσαι για άλλους πολιτισμούς στο σύμπαν….θελεις να μην προσέχουν και να σε λιώσουν?….ρε πάρε τηλ. τον Τζιμ σε λεω….

     • ANEFIX says:

      Εγώ έχω γράψει μεγάλη ιστορία μέσα στο σύμπαν ηλίθιε. Και εγώ δεν αποτελώ μυρμηγκάκι για κανέναν πολιτισμό μέσα στο σύμπαν, ούτε ακόμα και στον ανώτερο, γιατί δεν γνωρίζεις από πού προέρχομαι. Το nickname ANEFIX δεν είναι όνομα αλλά ιδιότητα. Κι εσύ είσαι κάποιος ο οποίος με εχθρεύεται, αλλιώς δεν δικαιολογείται να μού κάνεις επίθεση σε ένα αδιάφορο σχόλιο. Ρούφα λοιπόν το αυγουλάκι σου παιδάκι και μόκο. Άντε γελοίε κι εσύ και κάποιοι άλλοι εδώ μέσα που πληκτρολογείτε “ANEFIX” στο φέις και στο Google για να βρείτε κανένα προφίλ μου για να με κράξετε από εκεί, δεν βρίσκετε τίποτα και η έχθρα σας μεγαλώνει ακόμη περισσότερο… Ή μήπως νομίζεις ότι δεν έχω καταλάβει το πόσο πονηρομαλάκες είστε μερικοί…

  • archernk says:

   και υπαρχουν κρεατοφαγα , το γατακι που εχεις στην φωτο και παμφαγα , το σκυλακι της γειτονισας και τα τσακαλια στο χωριο μου , εσυ απο που νομιζεις οτι εισαι παμφαγος ?
   και για να σε προλαβω , εχει αποδειχθει πολες φορες οτι πολα προιοντα περιεχουν συνθετικες ουσιες για γευση η και βελτιωση της υφης . αφου λοιπον τα φαγαμε και δεν πεθαναμε μηπως ειμαστε και πλαστικοφαγοι? επιστημονα του πληκτρολογιου?

 22. Ανώνυμος says:

  πες τα μεγαλεεεεεεεεεεεεεεε……Μας τα εχουν πρηξει με τα χορταρικα……τι πιο ωραιο με το παιδακι να χτυπας και κανα τσιπουρακι…..!!!! ΑΥΤΟ ΞΕΧΑΣΕΣ ΑΔΕΛΦΕ .ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ!!!! Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ,τι αζωτα της επαιρνα, τι αλλα φαρμακα……η κυρα ειχε μια μυρμηγκια ηφαιστειο……μολις αρχισε το ευλογημενο φαρμακο..σε λιγο καιρο μυρμηγκια τελος!!!χαχχαχαχχαχαχχαχα αληθεια σας λεω!!!!………………………………τι να μας κλασουν οι χορτοφαγοι,τα νουμερα,δεν την ακουνε ρε….αλλα να μου πεις με τι να την ακουσουν,με μπροκολο?χαχχαχαχχαχαχ………με τι πινεται ρε το μπροκολο?…….με χαμομηλι η με σσδα?………..ενω το παιδι πινεται μονο με κρασι η τσιπουρο!!!!…γιαυτο και την ακους και πας για υπνο σαν πουλακι!!!!………..ασε που το παιδι συνοδευεται και με Βασιλακη καρρα Η ΕΣΤΩ ΜΕ ΜΑΚΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟ!!!…….ΤΟ μπροκολο απο την αλλη πινεται μονο με καμμια ελευθερια αρβανιτακη με μπολικο λεμονι,να παει ασορτι με τα ξινα που τραγουδαει…χχχαχαχχαχχαχαχα……..κρεας ισον χαρα ,κουνουπιδι ισον ξινιλα………τα λεμε αδελφια

 23. PANDAROS says:

  πες τα μεγαλεεεεεεεεεεεεεεε……Μας τα εχουν πρηξει με τα χορταρικα……τι πιο ωραιο με το παιδακι να χτυπας και κανα τσιπουρακι…..!!!! ΑΥΤΟ ΞΕΧΑΣΕΣ ΑΔΕΛΦΕ .ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ!!!! Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ,τι αζωτα της επαιρνα, τι αλλα φαρμακα……η κυρα ειχε μια μυρμηγκια ηφαιστειο……μολις αρχισε το ευλογημενο φαρμακο..σε λιγο καιρο μυρμηγκια τελος!!!χαχχαχαχχαχαχχαχα αληθεια σας λεω!!!!………………………………τι να μας κλασουν οι χορτοφαγοι,τα νουμερα,δεν την ακουνε ρε….αλλα να μου πεις με τι να την ακουσουν,με μπροκολο?χαχχαχαχχαχαχ………με τι πινεται ρε το μπροκολο?…….με χαμομηλι η με σσδα?………..ενω το παιδι πινεται μονο με κρασι η τσιπουρο!!!!…γιαυτο και την ακους και πας για υπνο σαν πουλακι!!!!………..ασε που το παιδι συνοδευεται και με Βασιλακη καρρα Η ΕΣΤΩ ΜΕ ΜΑΚΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟ!!!…….ΤΟ μπροκολο απο την αλλη πινεται μονο με καμμια ελευθερια αρβανιτακη με μπολικο λεμονι,να παει ασορτι με τα ξινα που τραγουδαει…χχχαχαχχαχχαχαχα……..κρεας ισον χαρα ,κουνουπιδι ισον ξινιλα………τα λεμε αδελφια

 24. Xara says:

  Σας τρομάζει η άνοδο της ενέργειας στον πλανήτη εεε??
  Για αυτό τρέχεται όλοι να μαζέψετε τα πρόβατα που βγήκαν από τον κύκλο του αίματος που θερίζει τον πλανήτη μας!!!
  Ο πανικός σας είναι διάχυτος κύριοι.
  Ειρήνη για όλα τα Όντα

 25. Θανασης Γιαννιτσα says:

  Ο θανατος σου το φαι μου, η ιδεολογια και το ενεργειακο μοντελο των σαρκοβορων και των σκουλικιων στον κοσμο του ματριξ.

 26. ΙΩΑΝΝΑ says:

  Δεν έχω διαβάσει πιο εμετικό άρθρο.
  Είσαι παντελώς άσχετος ή υποκινούμενος να χαϊβανοποιήσεις κάποιους κοιμισμένους.

  Απαράδεκτο το άρθρο σου.

 27. ΔΗΜΗΤΡΗΣ says:

  Μετρον αριστον πιστευω οτι ιΣχυει και εδω. Αλλα να προσθεσω,Το να τρως φρουτα και λαχανικα ΦΡΕΣΚΑ, νομιζω οτι ειναι πολυ ποιο υγειινο απο το να τρως σαρκες. Αν ο Πυθαγορας πλακωνονταν στα κοψιδια και στις πατσιες κ δεν ηταν χορτοφαγος σιγουρα δεν θα τον ηξερε κανεις σημερα. Οταν θελεις να απελευθερωσεις το πνευμα σου σιγουρα με χορτοφαγια κ φρουτοφαγια θα το κανεις , ΜΕ ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ! Οι εσκιμωοι που λεει ο κυρ βιολογος ζουν σε τοπο που δεν υπαρχουν φρουτα κ λαχανικα οπως τα ξερομε, και κυριως ζουν σε θερμοκρασιες κατω του μηδενος, ΣΥΝΕΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΟΥΝ, ΑΡΑ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ, αν ετρωγαν ντοματουλα απλα θα πεθαιναν απτο κρυο. Αν η ανθρωποτητα ετρωγε για ενα χρονο φρουτα κ λαχανικα ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ , ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΓΗΡΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΝ Κ ΓΕΝΙΚΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟς θα προχωρουσε προς το πεπρωμενο του που δεν ειναι αλλο, απο την πνευματικη αναγεννηση του κ τη θεωση. Το κρεας ειτε το θελουμε ειτε οχι ξυπνα τα ζωωδη ενστικτα του ανθρωπου, ξυπνα τον υλισμο, και τελικα εισαι οτι τρως. Αυτα βεβαια δεν μπορει να τα καταλαβει εγκεφαλος κρεατοφαγου, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ Κ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥ και μη πνευματικου ανθρωπου κ ο νοων νοειτω. ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟ. ΔΗΛΑΔΗ Η ΧΟΡΤΟΦΡΟΥΤΟΦΑΓΙΑ ΩΣ ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΡΕΠΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ, ΠΕΡΝΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΚΡΕΩΦΑΓΙΑΣ, ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΜΟΙΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ , ΔΗΛΑΔΗ ΖΩΟ!! Ο ανθρωπος ειναι φυσιολογικο να τρωει οτι του δινει η φυση απευθειασ, φρουτα απο το δεντρο κ λαχανικα ωμα. Το κρεας δυστυχως αν δεν το ψησεις και κυριως αν δεν το αλλατωπιπερωσεις κ το μπουχτησεις με καρυκευματα δυσρτυχως δεν τρωγεται. Και ο θεος μας επλασε σε αυτη τη γη κ μας εδωσε τα δεντρα κ τους καρπους να τρωμε , ουτε με κατσαρολες μας εφοδιασε ουτε με τιποτε αλλο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *