Υποχρεώνουν τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα να αναγράφουν ότι… δεν κάνουν τίποτα

Υποχρεώνουν τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα να αναγράφουν ότι… δεν κάνουν τίποταΥποχρεώνουν τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα να αναγράφουν ότι… δεν κάνουν τίποτα
ΠΗΓΗ
Οι παρασκευαστές θα πρέπει να προσκομίζουν στοιχεία αποτελεσματικότητας, αλλιώς θα αναγράφουν στις συσκευασίες ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για οφέλη στην υγεία

αναδημοσιεύουμε από το Βήμα Science – σχολιασμός στο τέλος

Με μια ηχηρή παρέμβαση στην γκρίζα αγορά ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, η αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί από τους παρασκευαστές να προσκομίζουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους, αλλιώς θα πρέπει να προειδοποιούν στις συσκευασίες ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για οφέλη στην υγεία.

Η νομοθεσία των ΗΠΑ και των περισσότερων άλλων χωρών δεν θεωρεί τα ομοιοπαθητικά προϊόντα «φάρμακα» για τα οποία απαιτούνται κλινικές μελέτες και άδειες κυκλοφορίας. Στην αμερικανική αγορά, τα σκευάσματα αυτά κυκλοφορούν με την ένδειξη ότι δεν έχουν λάβει έγκριση από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου

Το θέμα αφορά ωστόσο και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), η οποία ξεκαθαρίζει σε νέα έκθεσή της ότι οι ισχυρισμοί για τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα πρέπει να συμμορφώνονται «με τα ίδια στάνταρτ που ισχύουν για άλλα προϊόντα με ισχυρισμούς για οφέλη στην υγεία».

Όπως εξηγεί ανακοίνωση της FTC που συνοδεύει την έκθεση, εφόσον οι παρασκευαστές αδυνατούν να προσκομίσουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους, οι συσκευασίες των σκευασμάτων θα πρέπει να ξεκαθαρίζουν ότι:

Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις που στηρίζουν τους ισχυρισμούς για τα οφέλη της ομοιοπαθητικής στην υγεία
Οι ισχυρισμοί της ομοιοπαθητικής βασίζονται μόνον σε θεωρίες του 18ου αιώνα οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές από τους ειδικούς της σύγχρονης ιατρικής.
Αντίθετα από ό,τι πιστεύουν πολλοί, η ομοιοπαθητική δεν είναι παραδοσιακή θεραπεία. Δημιουργήθηκε το 1796 από τον γερμανό γιατρό Σάμιουελ Χάνεμαν βάσει του δόγματος ότι «το όμοιο θεραπεύει το όμοιο», δηλαδή ότι μια ουσία που προκαλεί συμπτώματα σε υγιείς ανθρώπους μπορεί να θεραπεύσει αυτά τα συμπτώματα σε άρρωστους ανθρώπους.

Επιπλέον, οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ως ομοιοπαθητικά «φάρμακα» είναι συνήθως τόσο αραιωμένες ώστε το τελικό σκεύασμα μπορεί να μην περιέχει ούτε ένα μόριο δραστικής ουσίας -οι ομοιοπαθητικοί θεραπευτές πιστεύουν το σκέτο νεράκι που απομένει διατηρεί την «ανάμνηση» της δραστικής ουσίας, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τη χημεία και τη φυσική.

«Μιλώντας γενικά, οι ισχυρισμοί των ομοιοπαθητικών προϊόντων δεν βασίζονται σε σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και δεν γίνονται αποδεκτοί από τους ειδικούς της σύγχρονης ιατρικής. Παρόλα αυτά, η ομοιοπαθητική έχει πολλούς πιστούς» αναφέρει η FTC στην ανακοίνωσή της.

Πράγματι, οι Αμερικανοί ξοδεύουν γύρω στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε ομοιοπαθητικές θεραπείες, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για το έτος 2007.

«Επίσημες» αντιδράσεις και στην Αυστραλία

Λόγω της μεγάλης δημοφιλίας της ομοιοπαθητικής, το θέμα έχει απασχολήσει τις αρχές κι άλλων χωρών όπως η Αυστραλία. Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής της χώρας επανεξέτασε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία χωρίς να βρει πειστικές ενδείξεις αποτελεσματικότητας, και προειδοποίησε το 2015 ότι «οι άνθρωποι που επιλέγουν την ομοιοπαθητική ενδέχεται να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο αν απορρίψουν ή αναβάλλουν θεραπείες για τις οποίες υπάρχουν επαρκή στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Συμβουλίου, ο δρ Κεν Χάρβεϊ, αυστραλός ειδικός σε θέματα πολιτικής φαρμάκων, επεσήμανε τότε στην εφημερίδα Guardian ότι η χρήση ομοιοπαθητικής μειώθηκε στη Βρετανία μετά το 2010, όταν δημοσιεύτηκε έκθεση της Βουλής των Κοινοτήτων που έδειχνε ότι η ομοιοπαθητική είναι αναποτελεσματική.

Παραμένει άγνωστο αν η παρέμβαση της αμερικανικής FTC θα επηρεάσει τις πωλήσεις προϊόντων ομοιοπαθητικής. Σχολιάζοντας το θέμα στο Slate, ο Άλαν Λεβίνοβιτζ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζέιμς Μάντισον, επισημαίνει ότι τα προειδοποιητικά μηνύματα στις συσκευασίες σπάνια αποθαρρύνουν τους αγοραστές, και προειδοποιεί ότι τα νέα μηνύματα στα ομοιοπαθητικά προϊόντα ίσως ενισχύσουν την καχυποψία στη σύγχρονη ιατρική.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί στο μάρκετινγκ δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτοί.

το Βήμα

Να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο εκτός φαρμακευτικών που νοιάζονται για την υγεία μας! Τα δικά τους φάρμακα δεν θα υποχρεούνται να αναγράφουν επάνω και όχι στα ψιλά γράμματα τόσο για τις παρενέργειες, όσο για το όφελος του φαρμάκου; Η συχωρεμένη η μάνα μου, κατάντησε πειραματόζωο αλλάζοντας -ούτε θυμάμαι πόσα- φάρμακα για την πίεση.Το ένα δεν έκανε τίποτα, το άλλο τις προκαλούσε παρενέργειες!

Μη μου την Big Pharma τάραττε, το λέει και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου!

grothia

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

17 thoughts on “Υποχρεώνουν τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα να αναγράφουν ότι… δεν κάνουν τίποτα

 1. Ανώνυμος says:

  Οι παρασκευαστές θα πρέπει να προσκομίζουν στοιχεία αποτελεσματικότητας, αλλιώς θα αναγράφουν στις συσκευασίες ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για οφέλη στην υγεία… από την αρχή του άρθρου. Που είναι η διαφωνία δεν katalaba. Και ναi τα φάρμακα δοκιμάζονται χρόνια πριν βγουν σε κυκλοφορία και έχουν πιστοποιητικό αποτελεσματικότητας όπως επίσης αναγράφονται και όσα αναφέρεις, δεν πρέπει να ισχύει το ίδιο και στην ομοιοπαθητική;

  • Ανώνυμος says:

   εσυ και οι ομοιοι σου Θα τα καταλαβεις ολα, μολις κλεισουνε τα συνορα της Ελλαδας, και παυσουν οι εισαγωγες αλλοπαθητικων τοξικων ουσιων αποκαλουμενων «φαρμακων» που κατα πλειονοτητα ειναι παραλλαγμενα (γραφε καλυτερα πλαστογραφημενα) μορια αντιστοιχων ουσιων που βρισκονται στη φυση, ωστε να εχουνε παρει πατεντα και αρα και αποκλειστικοτητα κυκλοφοριας και πωλησεων… Ταυτοχρονα θα παψουνε να εισερχονται και οι μιζες για την αντιστοιχη προωθηση των, προς ολους οσους «δεν καταλαβαινουν»…

  • Ανώνυμος says:

   Εγω, δεν καταλαβαινω το γιατι στη Γερμανια καθε χρονο συμπληρωνονται περιπου 8000 (ναι, οκτω χιλιαδες !!! ) «κιτρινες καρτες» για τοξικα περιστατικα απο φαρμακα που ειχαν ΚΑΙ συνταγογραφηθει οπως αρμοζει στο εκαστοτε περιστατικο, ΚΑΙ ειχαν ληφθει απο τον ασθενη συμφωνα με την οδηγια του θεραποντος ιατρου του, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ !!! ΡΕ, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΑΣ ΛΕΩ !!! ΠΑΡΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟΝ ΕΟΦ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ !!! ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ !!! Διοτι οποιος τολμησει και στειλει κιτρινη καρτα για φαρμακο, μπαινει στη μαυρη λιστα, και χανει το μπαξισι για παντα !!!

  • ουαι υμιν, ιατροι υποκριται, οι διυλιζοντες τον κονωπα, και καταπινοντες την καμηλον ! says:

   αμα δεν «ταπιανες» απο το φαρμακαρτελ, δεν θα σε πολυ-ενδιεφερε να καταλαβεις το πως λειτουργει το ομοιοπαθητικο φαρμακο… Θα τσεκαρες πρωτα – σαν καθε καλος γιατρος – εαν μπορει να κανει ζημια στον ασθενη σου -που δεν μπορει- και μετα για την αυπνια, τα νευρα, και ενα σωρο αλλα θεματα, θα συνταγογραφουσες ΠΡΩΤΑ ενα ομοιοπαθητικο, – που δεν σου προσφερει μιζα – εαν ο ασθενης σου, σου αναφερει βελτιωση, εσυ γιατι να τονε ριξεις στις βενζοδιαζεπινες με τη πρωτη ? Αλλα… Οποιος δεν θελει να «ζυμωσει» – με ομοιοπαθητικα – ζηταει αδειες για «να κοσκινισει»… Εδω ειναι που λενε το ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ !!! Ειναι πολλα τα λεφτα ! Ο καθε σοβαρος φαρμακοποιος μπορει και εχει δικαιωμα να παρασκευασει ομοιοπαθητικα, και ανακουφιστουνε ενα σωρο καταστασεις, σε νησια, σε απομεμακρυσμενα μερη, αλλα βλεπεις το φαρμακαρτελ…

   • Ανώνυμος says:

    άμα δεν έχετε καταλάβει όλοι όσοι κράζετε δεν αμφισβητώ την θεραπια της ομοιοπαθητικής. γιατρός δεν είμαι να κρίνω αλλά αφού είναι αποτελεσματικά ποιο είναι το πρόβλημα να αναγράφετε η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου;

    • Ο ΧΑΡΟΣ says:

     Το πρόβλημα είναι ότι υπαρχουν γιατροι που πιστευουν στην ομοιοπαθητικοι και την εφαρμοζουν με καλα αποτελέσματα για τους ασθενείς (όχι ολους).,Και οι αλλοι που δεν την πιστευουν και δινουν τα χαπια της φαρμακοβιομηχανιας με καλα αποτελέσματα (για λιγους)!! Το πρόβλημα είναι στους ασθενείς όταν θα σκασουν το μπαγιοκο ειτε στους μεν ειτε στους δε τουλαχισον να θεραπευτουν!

    • ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΓΑΤΟΝΙΑ, ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑ : says:

     το προβλημα, αφου εξακολουθεις να μην καταλαβαινεις, ειναι οτι σε ολα τα αλλοπαθητικα φαρμακα, πχ.χ στα φαρμακα π.χ. της υπερτασης, ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ !!! ΕΙΔΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΟΥΤΑΚΙ, ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ «ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ» ??? ΟΧΙ !!! ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ !!! απο την αλλη μερια ομως, επιμενετε να αναγραφεται σατ ομοιοπαθητικα οτι ΔΕΝ θεραπευει τιποτα !!! ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ, ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ Για ψαξτε γατονια μου, να βρητε εαν γραφουν τα αλλοπαθητικα φαρμακα το ρημα «ΘΕΡΑΠΕΥΩ» !!! και αφου δεν γραφει στα χαρτακια των αλλοπαθητικων φαρμακων οτι σε θεραπευει απο κατι, τοτε γιατι εξακολουθεις και το λαμβανεις ??? καταλαβες τωρα, εσυ που εξακολουθεις να μην καταλαβαινεις ????????????

     • Ψαξτε εαν γραφουν τα αλλοπαθητικα φαρμακα το ρημα «ΘΕΡΑΠΕΥΩ» !!! says:

      εμπρος, ολοι τωρα σηκωθειτε απο καρεκλες ντιβανια, κρεβατια, πολυθρονες και βρητε τα χαρτακια των αλλοπαθητικων φαρμακων μπαμπαδων, μαμαδων, παπουδων, γιαγιαδων, θειων κλπ και αναζητηστε ενα γραφει καπου το ρημα «ΘΕΡΑΠΕΥΩ» : Σας λεω εκ των προτερων, οτι δεν θα το βρητε γραμμενο ΠΟΥΘΕΝΑ !!! ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΑΛΛΟΠΑΘΗΤΙΚΑ, ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗ ΛΕΞΗ «ΘΕΡΑΠΕΥΩ» !!!

    • ΠΔ. says:

     ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ,(ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ)ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ.ΟΠΟΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.

 2. efficacy of homeopathic PREPARATIONS says:

  RESEARCH ON the efficacy of homeopathic PREPARATIONS panospappas.gr/homrec.htm
  panospappas.gr/adiabatic.jpg Effects of homeopathic treatments on plants and animals panospappas.gr/omiodinamiki1.jpg panospappas.gr/hompl.jpg panospappas.gr/vetho3.jpg Effects of homeopathic on fuel : panospappas.gr/dopafuelcom.htm panospappas.gr/dopa_fuel_study.pdf

 3. ALEXANDER says:

  δεν υπάρχει φαρμακευτικό σκεύασμα στον πλανήτη που να διορθώνει την αίτια της ασθένειας! Όπως και δεν υπάρχει φάρμακο που μην έχει παρενέργειες….

   • ALEXANDER says:

    πολυ ωραία λέξη ανώνυμε… η φύση θεραπεύει…
    Εσυ πιστεύεις οτι μπορεί να κουβαλάει άνθρωπος αυτη την λέξη.
    μήπως είναι πρόστυχο λοιπόν να πιστεύει καποιος οτι είναι θεραπευτής??οπως κ να χει οχι λέω στα σκευάσματα γιατί εχω ιστορικό….

  • ΑΜΑ ΣΕ ΔΑΓΚΩΣΕΙ ΦΙΔΙ, ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΡΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΣΑΙ ΑΜΕΣΑ says:

   και ετσι, «διορθώνει την αίτια της ασθένειας!» Γιατι αυτο δεν γινεται και για την υπερταση ? Και για τη χοληστερινη ? και για τοσα αλλα ακομα ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *