Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

17:35 - 12/10/2015

Η ψηφιακή εξάρτηση «διαβρώνει» τη μνήμη

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

mnimi

Το «κόλλημα» στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στις μηχανές αναζήτησης σκοτώνει τις αναμνήσεις, υποστηρίζει νέα μελέτη

Αν αδυνατείτε πλέον να θυμηθείτε απ’ έξω τα τηλέφωνα των οικείων σας, τότε μάλλον είστε «κολλημένοι» με τον υπολογιστή σας ή αλλιώς με τη μηχανή αναζήτησής σας και πολύ πιθανόν να πάσχετε από «ψηφιακή αμνησία». Σύμφωνα με νέα μελέτη της εταιρείας ασφαλείας Kaspersky Lab, η διαρκής αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο «αποτρέπει τη συσσώρευση μακροχρόνιων αναμνήσεων» στον εγκέφαλο.

Εξετάζοντας τη μνήμη συνολικά 6.000 ενηλίκων σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από το 1/3 των συμμετεχόντων κατέφευγαν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή κάθε φορά που προσπαθούσαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους στοιχεία ή πληροφορίες γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα.

Εξωτερική ανάθεση… μνήμης

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η διαρκής εξάρτηση από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή επιδρά μακροπρόθεσμα στη δημιουργία και στην ανάπτυξη των αναμνήσεων, ακριβώς επειδή το αστραπιαίο «σερβίρισμα» πληροφοριών εμποδίζει την απορρόφησή τους και αντίθετα οδηγεί στην άμεση διαγραφή τους.

«Ο εγκέφαλός μας φαίνεται να ενισχύει μια ανάμνηση κάθε φορά που την επαναφέρουμε και ταυτόχρονα διαγράφει άλλες, άχρηστες αναμνήσεις που μας αποσπούν την προσοχή» σχολιάζει από την πλευρά της η δρ Μαρία Γουίμπερ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία.

Η ίδια εξηγεί ότι η διαδικασία της ανάκλησης των αναμνήσεων αποτελεί «έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο σχηματισμού και τόνωσης της μακροχρόνιας μνήμης. Αντίθετα, η παθητική επανάληψη πληροφοριών – π.χ. μέσω της αναζήτησής τους στο Διαδίκτυο – δεν αφήνει στη μνήμη στέρεα, μακροπρόθεσμα ίχνη ικανά να αποτυπωθούν σε βάθος χρόνου».

Στην περίπτωση των Βρετανών, όπως προέκυψε από τη μελέτη, το 45% των εθελοντών δήλωσε ότι από την ηλικία των 10 ετών θυμάται τον αριθμό του τηλέφωνο του σπιτιού. Μόλις το 29% ήταν σε θέση να θυμάται το τηλέφωνο του παιδιού του και το 43% το τηλέφωνο του γραφείου. Το έτερον ήμισυ, αν και σημαντικό στη ζωή τους, δεν ήταν εξίσου σημαντικό στη… μνήμη τους, καθώς μόλις το 51% των Βρετανών ήταν σε θέση να καλεί με κλειστά μάτια το τηλέφωνο του/της συντρόφου του, ποσοστό το οποίο για παράδειγμα στην Ιταλία άγγιζε το 80% – όπως θα ήταν λογικό.

Ψηφιακή αμνησία

Οι ειδικοί της Kaspersky εκτιμούν ότι ηλεκτρονικές συσκευές καθημερινής χρήσης, όπως π.χ. τα smartphones και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έχουν αποκτήσει ρόλο «επέκτασης» της μνήμης των χρηστών τους.

Η «ψηφιακή αμνησία», όπως χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη κατάσταση, αποτελεί συχνό φαινόμενο καθώς εξαιτίας του διαρκούς βομβαρδισμού πληροφοριών της σύγχρονης εποχής ολοένα και περισσότερος κόσμος αφήνεται στους αστραπιαίους ρυθμούς της καθημερινότητας, εναποθέτοντας το «βάρος» των αναμνήσεών του στην ηλεκτρονική του συσκευή.

Προηγούμενη μελέτη του ρωσικού κολοσσού ασφαλείας με δυναμική παρουσία σε παγκόσμια κλίμακα είχε δείξει ότι πάνω από το 90% των Αμερικανών δηλώνει εξαρτημένο από το Διαδίκτυο, τα κινητά και τα tablets, τα οποία χρησιμοποιεί ως εργαλείο υποβοήθησης της μνήμης του και ως «επέκταση» της μνήμης του, τόσο σε επίπεδο ανάκλησης γενικών πληροφοριών όσο και στην αποθήκευση προσωπικών στιγμών, π.χ. υπό μορφή φωτογραφιών.

«Κάτι τέτοιο εμποδίζει το χτίσιμο μακροχρόνιων αναμνήσεων, καθώς η όλη διαδικασία της καταγραφή προσωπικών στιγμών με τις συσκευές μας μάς αποσπά την προσοχή με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να μην είναι σε θέση να κωδικοποιήσει και να αποθηκεύσει σωστά ένα γεγονός ενόσω αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη» καταλήγει η δρ Γουίμπερ.

tovima



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (2)

  1. ανωνυμος 10/12/2015 @ 7:05 ΜΜ

    ΟΥ ΕΝ ΤΩ ΠΟΛΩ ΤΟ ΕΥ…..
    ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ….ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΑΓΗΤΟ ΝΑ ΦΑΜΕ…ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ..[ ΔΙΑΤΡΗΣΗ
    ΣΤΟΜΑΧΟΥ ]….

    ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ–ΕΞΑΡΤΗΣΗ…..΄΄.ΚΑΙΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ”..ΜΑΣ…

    ΜΑΡΙΛΕΝΑ..

  2. Και πού να δεις η εξάρτηση στο λίθιο τι κάνει και στη μνήμη και γενικά στις εγκεφαλικές διεργασίες.
    Ναι, κυριοι, καλά διαβάσατε. Το λίθιο, καθότι…
    Στα ψεκαστικά φορτία, πέφτει και λίθιο.
    Δεν τα λέω εγώ, η ΝΑΣΑ το λέει.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*